Tabuul OZN si "agnosticismul militant"

default

Dimensiune font:

| 09-10-2012 14:12

Tabuul OZN si "agnosticismul militant"

 

In cartea sa "UFOs: Generals, Pilots and Government Officials Go On the Record", jurnalista americana de investigatie Leslie Kean se arata convinsa ca, in ciuda rumorilor potrivit carora guvernul american ar ascunde niste lucruri privind OZN-urile, ori chiar ar detine dovezi fizice, este mult mai probabil ca "Statele Unite sunt la fel de nedumerite de acest mister ca tot restul lumii si la fel de neputincioase". Ea continua, intre altele, sa militeze pentru a nu se mai pune "automat semnul de egalitate intre OZN si nava spatiala extraterestra", dar si pentru transparenta si pentru un proiect global de cercetare efectuat de o "mica agentie guvernamentala". Impreuna cu autoarea, "in luna noiembrie 2007, douazeci si doua de distinse personalitati, inclusiv sase generali in retragere, din unsprezece tari, au semnat o solicitare formala in sensul infiintarii unei asemenea agentii". In ciuda unei bune mediatizari a initiativei, rezultatele au fost nule.

In continuare, jurnalista se intreaba oare "de ce este atat de puternica interdictia abordarii serioase a subiectului OZN si ce anume o perpetueaza?". Ea a apelat, pentru un raspuns la acest "tabu OZN", la lucrarea "Suveranitate si OZN", scrisa de dr. Alexander Wendt, profesor de stiinte politice la universitatea de stat din Ohio, si de dr. Raymond Duvall. Desi publicata in prestigioasa revista Political Theory, in loc sa genereze controverse in mediul academic, articolul a fost ignorat. Cei doi autori au acceptat sa-si reia ideile intr-un text scris special pentru cartea Lesliei Kean, idei pe care le punctam in continuare.

Simple plasmuiri?

"Cu toate ca membrii publicului general pot sa creada ca OZN-urile exista, autoritatile "stiu" ca OZN-urile nu sunt decat plasmuiri ale unor imaginatii hiperactive, cu nimic mai reale decat vrajitoarele si unicornii. Astfel, a lua fenomenul OZN in serios echivaleaza cu a-ti pune la indoiala propria seriozitate". Logica scepticilor este: "nu poate fi adevarat, prin urmare nu este". Ei au patru argumente principale in acest sens. Primul este ca suntem singuri in Univers, aceasta desi la momentul redactarii cartii Lesliei Kean se cunosteau deja 400 exoplanete in preajma Pamantului; iar Universul este extrem de mare, continand cam o suta de miliarde de galaxii, fiecare cam cu o suta de miliarde de stele, in jurul carora sunt planete. Al doilea argument este ca "nu pot sa ajunga aici" intrucat viteza luminii nu poate fi depasita, iar lumina are nevoie de zeci, sute, ori mii de ani sa ajunga la noi chiar de la stelele vecine. Asa-numitul "paradox al lui Fermi" spune ca daca exista civilizatii vechi in Univers, poate cu milioane de ani avans fata de noi, ele ar fi trebuit sa fi ajuns aici. Ori nu le vedem nicaieri. Rezulta, in viziunea scepticilor, ca aceste civilizatii nu exista. Varianta ca OZN-urile ar putea fi tocmai semne ale acestor civilizatii, nu intra in discutie...

Al treilea argument al scepticilor este ca daca OZN-urile aduc vizitatori din Univers, "de ce nu aterizeaza pe peluza din fata Casei Albe sa se prezinte?" dupa atata amar de drum. Scepticilor nu le trece prin cap ca, asa cum spune si Leslie Kean, poate vizitatorii au "o politica de neamestec in raport cu formele inferioare de viata", pentru a nu mai spune ca nu putem cunoaste "intentiile fiintelor extraterestre, a caror natura si ale caror interese pot fi cu totul de neimaginat pentru noi".

Al patrulea argument al scepticilor este ca "am sti daca s-ar afla aici", intrucat noi avem o supraveghere aeriana atat de bine pusa la punct incat nimic nu-i poate scapa. Daca extraterestrii ar fi aici, expertii i-ar fi descoperit. Dar, daca o civilizatie este suficient de avansata pentru a face vehicule cu care sa viziteze Pamantul, "ocupantii lor ar putea detine cu usurinta tehnologia care sa limiteze dezvaluirea prezentei lor". In plus, multi cred ca "probabil ca se stie mai mult despre ele decat se recunoaste public".

Wendt si Duvall sunt de parere ca originile tabuului privind fenomenul OZN "sunt politice (...) un simptom al unei anxietati a autoritatii, o frica sociala subconstienta de ceea ce ar putea insemna realitatea OZN-urilor pentru guvernarea moderna". Autorii vorbesc de o intreita amenintare. In primul rand, "daca o alta civilizatie are capacitatea de a vizita Pamantul, inseamna ca are o tehnologie cu mult superioara celei a fiintelor omenesti (...ceea ce) pune sub semnul intrebarii capacitatea statului de a-si proteja cetatenii". Al doilea argument este "posibilitatea ca o confirmare a prezentei extraterestre sa genereze o presiune imensa pentru (crearea unui) guvern mondial, pe care statele teritoriale actuale s-ar opune sa-l formeze" (nici nu ar fi pregatite). Al treilea argument (si cel mai important in viziunea autorilor) este "natura antropocentrica a suveranitatii moderne", cu alte cuvinte faptul ca oamenii sunt convinsi ca "numai fiintele omenesti au capacitatea si autoritatea de a guverna si de a determina soarta colectiva". Acest antropocentrism este de data recenta, intrucat in vechime se considera ca zeii guvernau. Prin urmare, conchid autorii, "un tabu autoritar pe tema OZN este necesar functional, pentru ca guvernarea sa fie sustinuta in forma ei prezenta", observand ca "tabuul OZN este identic cu negarea in psihanaliza: suveranul reprima OZN-urile din teama privind ceea ce ar putea acestea dezvalui despre el insusi".

Patru tehnici

Tabuul trebuie totusi intretinut. Autoritatile folosesc, in acest sens, patru "tehnici" prin care OZN-urile sa fie facute "cunoscute" marelui public, "fara a incerca practic sa se afle ce anume sunt". Prima tehnica este ca o autoritate sa construiasca o "realitate oficiala" privind ce anume sunt OZN-urile, spunand: (1) ca toate observatiile pot avea explicatii conventionale, (2) ca "nu e niciun motiv de ingrijorare pentru securitatea nationala", (3) ca, de vreme ce OZN-urile nu exista, ufologia este o pseudostiinta, (4) ca OZN-urile sunt "S.F.", mutand problema "unei potentiale intalniri extraterestre, in siguranta imaginatiei". Se consolideaza astfel consensul autoritatilor ca OZN-urile nu trebuie luate in serios.

A doua tehnica o reprezinta anchetele "stiintifice", dar problematice, aflate sub obladuire oficiala, de tipul proiectului Condon. Desi n-a putut gasi explicatii pentru 30% din cazuri, concluzia ca "nu sunt extraterestre" a fost acceptata imediat de comunitatea stiintifica, atestand "cat de profund incetatenita este dorinta de a nu crede".

Al treilea factor care intretine tabuul este "secretul oficial" privind rapoartele despre OZN ale personalului militar. "Punctul nostru de vedere este ca, departe de a ascunde adevarul privitor la extraterestri, statul isi ascunde mai curand ignoranta, dar cine stie?".

Al patrulea mecanism este "disciplina (...) respingerea sociala a oamenilor care isi exprima public "credinta" in OZN-uri - prin ridiculizare, barfe, evitare, condamnare publica si/sau asasinat mediatic". Autocenzura care urmeaza "alimenteaza spirala tacerii".

Dar, in viziunea lui Wendt si Duvall, "tabuul are cel putin trei puncte slabe". Primul este insusi fenomenul OZN. "In ciuda eforturilor autoritatilor de a le nega caracterul real, OZN-urile continua sa se arate". Al doilea ar putea fi tentatia stiintei de a incerca sa vada totusi despre ce este vorba. Al treilea este "liberalismul", esential pentru guvernarea moderna, "care produce subiecti liber-cugetatori care s-ar putea indoi" de faptul "ca "a crede" in OZN este absurd".

Cei doi numesc agnosticism militant "genul de rezistenta care poate sa exploateze cel mai bine aceste slabiciuni". Agnosticism, deoarece la ora actuala "nici negarea si nici credinta in ipoteza extraterestra nu sunt justificate; pur si simplu nu stim". Rezistenta trebuie sa fie militanta, adica publica si strategica. Ea "trebuie sa fie directionata catre problema centrala pe care o ridica fenomenul OZN, si anume reducerea ignorantei noastre colective in legatura cu ceea ce sunt ele de fapt si nu catre problema colaterala a secretomaniei oficiale". "Daca avem dreptate ca guvernele ascund nu adevarul ci propria ignoranta, atunci, chiar daca desecretizeaza toate dosarele, nu vom fi cu nimic mai aproape de a afla ce sunt de fapt OZN-urile". Este necesara "o stiinta sistematica despre OZN". Pe langa ceea ce s-a facut deja, (1) ar trebui realizate studii "asupra cazurilor agregate si nu asupra cazurilor individuale", (2) sa se dea prioritate descoperirii de noi rapoarte, in locul analizarii celor vechi si (3) sa prevaleze colectarea de date obiective asupra celor subiective. Toate aceste eforturi necesita infrastructura si bani.

O intelegere mai profunda

Pe baza celor de mai sus, Leslie Kean trage concluzia ca este necesara "o intelegere mai profunda a aspectelor subconstiente ale tabuului OZN", subliniind si ea ca cei doi sociologi sustin ca "problema fundamentala care afecteaza adevarata intelegere a OZN este ignoranta, nu secretul si ca aceasta ignoranta este acceptata deoarece serveste un scop politic". Faptul ca ne viziteaza "obiecte de origine necunoscuta (...) produse de un "altcineva" mai puternic, de altundeva, (...) este pur si simplu inacceptabil si poate sa genereze un sentiment de teroare primordiala".

Oamenii de stiinta au propriile motive sa se teama. "OZN-urile fac dovada unor caracteristici care par sa contrazica legile fundamentale ale fizicii, pe care se bazeaza felul in care intelegem Universul". Daca s-ar accepta originea extraterestra a OZN-urilor, vor exista, inevitabil, si conflicte de ordin religios.

Si J. Allen Hynek vorbea de faptul ca, in fata rapoartelor OZN, oficialii resimteau "o puternica dorinta de a nu face nimic", adaugand amenintator ca "istoria a dovedit ca, in timp, zagazurile se sfarama, uneori cataclismic". Tocmai pentru a evita o astfel de evolutie, Leslie Kean propune sa adopam "optiunea de a incuraja ca zagazurile sa se sfarame, pe cat posibil, incet si metodic, nu cataclismic". Ea da ca exemplu in acest sens stradaniile unor oameni de stiinta precum astrofizicianul Prof. Peter A. Sturrock, de la Universitatea Stanford. Organizatiile de demitizare a fenomenului OZN au conceput sloganul "afirmatiile extraordinare cer dovezi extraordinare". Leslie Kean le raspunde: "Daca avem nevoie de dovezi extraordinare, sa ne facem treaba si sa ne ducem sa le obtinem". Ea are convingerea, pe baza a ceea ce se stie deja, ca "anomalia OZN" are potentialul sa produca, intr-un viitor nu prea indepartat, o "schimbare de paradigma" in mintea oamenilor de stiinta.

 

 

http://www.revistamagazin.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
FOTO/VIDEO - Cum ne putem indeplini toate dorintele folosind puterea mintii
27/11/2020 09:30

 Se intampla deseori sa avem probleme in ceea ce facem, sa obtinem rezultate foarte greu. Ei bine, noi suntem vinovati de tot ceea ce se petrece in jurul nostru, iar maestrul Risvan Vlad Rusu ne explica to ...

Eclipsa partiala de Luna in Gemeni. Patru zodii vor fi foarte afectate
27/11/2020 07:45

“ Omul bun scoate lucruri bune din vistieria buna a inimii lui; dar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui. Va spun ca, in ziua judecatii, oamenii vor da socoteala de orice cuvant ne ...

HOROSCOPUL ZILEI - 27 noiembrie
27/11/2020 06:00

BERBEC Sunt in pericol azi relatiile profesionale, nu aveti răbdare si considerati că totul se poate rezolva prin absenta de la locul faptei. Apar multi adversari care dau cărtile pe fată si vor să vă do ...

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 26 noiembrie - Sfântul ocrotitor al copiilor
26/11/2020 09:12

Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 26 noiembrie. Pe data de 26 noiembrie, este prăznuit Sfantul Stelian Paflagonul. Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 26 noiembrie. Sfantul Stelian Paflagonul, ocrot ...

HOROSCOPUL ZILEI - 26 noiembrie
26/11/2020 06:00

BERBEC Chiar daca din pricina oboselii faceti greseli dupa greseli, sunteti salvat de rutina, iar sefii va apreciaza in continuare. Pot aparea insa surprize sentimentale cam neplacute. TAUR Foarte energic, i ...

Catedrala Mântuirii Neamului este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Lucrările „la roșu” au costat 110 milioane de euro
25/11/2020 13:23

Catedrala Mantuirii Neamului, cu hramul principal „Înăltarea Domnului” si hramul secundar Sf. Apostol Andrei, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Anul acesta se implin ...

Rugaciunea
25/11/2020 11:51

Rugaciunea "Tatal Nostru" se modifica din 29 noiembrie, prima duminica a noului an liturgic dupa ritul roman sau latin. Versetul "Nu ne duce in ispita" va fi inlocuit cu "nu ne abandon ...

HOROSCOPUL ZILEI - 25 noiembrie
25/11/2020 06:31

BERBEC Relatiile parteneriale devin din ce in ce mai problematice, tocmai acum cand este absolut necesar să plecati intr-o călătorie importantă. Lipsa de intelegere a persoanei iubite este doar aparentă. ...

Rugăciunea „Tatăl Nostru
24/11/2020 08:24

Duminică, 22 noiembrie, a fost ultima dată cand rugăciunea „Tatăl Nostru", asa cum o cunoastem dintotdeauna, a fost recitată la Liturghie. Din 29 noiembrie, prima duminică a noului an liturgi ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei