Trinitatea crestina si pasarea phoenix

default

Dimensiune font:

| 04-10-2012 13:50

Trinitatea crestina si pasarea phoenix

 

Inca nu reusisem sa inteleg trinitatea crestina, mi se parea absurda. A venit o zi in care s-a nascut imboldul de a ma apleca asupra teologiei egiptene antice. Ma gandeam ca Moise a cunoscut intreaga intelepciune ( deci si religia) egipteana si nu i-a stricat. Am descoperit o dezvoltare fantastica a “teologiei regatului”. regele este o incarnare a divinitatii si un fiu de zeu. In el salasluieste forta de viata si de procreare divina, Ka, adica zeul se procreaza pe sine intr-o mama divina omeneasca si este nascut de ea ca om-zeu. In aceasta “calitate” raspunde pentru prosperitatea regatului si poporului sau luand asupra sa sa fie ucis daca timpul i s-a implinit, adica daca forta sa de procreare este epuizata. Tatal si Fiul sunt identici iar dupa moarte regele redevine zeul-tata. Asta si pentru faptul ca are un Ka identic cu al tatalui.

Am putea spune ca in religia antica egipteana avem de-a face cu o dubla trinitate:
- o serie pur divina: zeul Tata – zeul Fiu – Ka-Muntef
- o serie omenesc-divina: zeul Tata – omul-zeu Fiu ( faraonul) – Ka al regelui.

In prima serie Tatal se transforma in Fiu si invers prin intermediul fortei procreatoare a lui Ka-Muntef.Cele trei fapturi sunt identice.
A doua serie reprezinta coborarea zeului in lumea pamanteana. Mama divina nu este inclusa in trinitate. Acest lucru ni-l demonstreaza si amuleta egipteana tarzie a Trinitatii( publicata de Spiegelberg): Horus si Hator stau fata in fata iar intre ei si deasupra lor pluteste un sarpe inaripat. Cele trei zeitati tin – toate – semnul vietii(ankh), crucea.

Amuleta este triunghiulara si are o inscriptie: Unul este Bait ( Horus), unul este Hator, unul Akori, una este forta lor. Fii salutat, Tata al lumii, fii salutat zeu cu trei infatisari ( se pare ca provine din sec.II – I iH.). Spiegelberg si Jung sunt de acord ca aceasta amuleta a contribuit decisiv la dezvoltarea dogmei crestine a Trinitatii care – sa nu uitam – a aparut pe pamant egiptean, in Alexandria.Surprinzator dar in sprijinul meu vin chiar “Faptele apostolilor” unde aflam ca Apolo,un tip care – la un moment dat – era mai pretuit de comunitatile crestine si chiar mai ascultat decat Pavel, era din Alexandria. Luca, cel care a scris Faptele (banuiesc asta deoarece atat Faptele cat si Evanghelia, sunt adresate lui Timotei) il lauda pe Apolo spunand ca “era tare in Scripturi”, nu cunostea decat botezul lui Ioan – dar  invata amanuntit pe oameni despre Isus, lucru pe care nu l-am gasit mentionat despre Pavel. Jung mai face observatia ca imaginile “conjunctiei” din “Rosarium philosophorum” ( Rex – Regina – Colomba Sancti Spiritus) corespund exact schemei amuletei.

Nu inteleg refuzul teologiei crestine de a admite ca dogmatica crestina rezulta, fie si numai partial, din credinta populara egipteano – elenistica si din filosofia iudeo-elenistica a unui Filon. Acelasi traseu l-a urmat si alchimia. Lapis Philosophorum ( Piatra Inteleptilor), cea care mentine macrocosmosul este in cartea sau oglinda naturii, simbolul lui Isus Crucificat, al Mantuitorului intregii semintii umane, adica a microcosmosului (spune Khunrath). Asta imi aminteste de “Cantilena” lui Ripley si “De Chemia” lui Senior: masculinul, care nu are aripi, este supus femininului care le are. Faptul ca Dumnezeu Tatal este perceput ca “antiquum dierum” face ca Fiul sa fie tanar. Logosul este vazut si de Valentin si de Meister Eckhart ca un baietel iar asta ne poarta cu gandul la Dionysos sau la “Horus copilul”.
Foarte multi dintre noi nu avem habar de linia comuna pe care teologia crestina si filosofia alchimica evolueaza. Jung spune ca: “alchimistii seriosi erau, in masura in care putem sa consideram exprimarea parerii lor drept autentica, oameni religiosi, carora le este total straina o critica a adevarului revelat. Nu exista in literatura alchimica, atat cat pot eu sa am o privire de ansamblu asupra ei, atacuri la adresa dogmei”. Jung mai admite ca o religie care nu mai poate sa asimileze mitul isi uita functia intrinseca. Vitalitatea spirituala se bazeaza pe continuitatea mitului (atentie intemeietori de religii!) De ce amintesc asta? Pentru ca mi se pare extraordinar modul in care hermeneutica crestina a facut din Pasarea Phoenix (cea din mitul lui Pliniu) o “allegoria Christi”. Autoarderii lui Phoenix ii corespunde jertfa de sine, cenusii trupul ingropat iar renasterii pasarii miraculoase invierea lui Hristos. Phoenix inseamna sufletul si migratia sa spre taramul renasterii. Phoenix devine o alegorie a Invierii. Iata ca si pentru alchimie pasarea Phoenix reprezinta tocmai marele miracol al lui “coniunctio”, unirea corpului cu sufletul, moment in care “lapis” devine un corp viu ( nu stiu daca nu cumva prin toata aventura adamica a “plasmuirii din lut” nu ne este sugerata decat nazuinta inconstientului la constientizare).

Totusi aveam senzatia ca lipseste ceva pentru ca lucrurile sa se inchege. Nu era asa. Pasarea Phoenix nu se transforma imediat in “noua” pasare. Din oasele celei care a murit apare un viermisor care devine noua pasare. Asa da, lucrurile se leaga, pentru ca exista o reprezentare mitica straveche prin care daca lumina vietii eroului se stinge, el continua sa traiasca sub forma de sarpe si este omagiat ca sarpe.

In Cartea apostolului Bartholomaeus – citata de Wallis Budge – gasim urmatoarea prezentare: “Acum s-a tarat Abbaton, care este moartea si Gaios si Tryphon si Ophiath si Sotomis si Phiton si Komphion care sunt cei sase fii ai mortii in mormantul Fiului lui Dumnezeu, pe chipurile lor, sub forma de serpi, tarandu-se inauntru cu marele lor hot in adevar”. Ei da, viermele – respectiv sarpele – este moartea care devoreaza tot. Cel care ucide balaurul este de aceea mereu si invingator al mortii. Asta ne intoarce iar gandurile spre egipteni, caci iata ce spune o inscriptie din Templul lui Hator din Tentyra: “Tu urci aidoma sarpelui sfant ca spirit viu, creand rasariturile. Maestrul Divin devine prin opera sa Creatorul lumii. Ivindu-se ca Unul, el se multiplica de milioane de ori atunci cand se naste lumina din el sub forma unui copil”. Este extraordinar sa vezi cat de multe a preluat crestinismul direct din religiozitatea egipteana. Ei bine, Hipolit are o interpretare a intrebarii retorice din Psalmul 24:”Cine este acesta: Imparatul slavei?” El spune ca este o trimitere la Adam si la renasterea sa. Viermele trimite deci la al doilea Adam si anume Hristos. Chiar si Epifan mentioneaza viermele ca alegorie a lui Hristos. In Psalmul 22 se sugereaza ca Hristosul este “vierme si nu un om”.

 

http://www.descopera.org

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Tradiții de Sfântul Andrei. Anul Nou dacic
30/11/2020 09:00

Dincolo de sărbătoarea religioasă, ziua de Santandrei era in vechime una din cele mai bogate in traditii si superstitii din calendarul popular. Era perioada cand lupii se inmulteau si deveneau mai agresivi ...

HOROSCOPUL ZILEI - 30 noiembrie
30/11/2020 06:00

 Berbec Se observă de la distantă că nu vrei să porti discutii cu nimeni astăzi. Te retragi intr-un colt si te apuci de treabă. Cei din jur trebuie să iti respecte nevoia de liniste. Taur Nu iros ...

Sfantul Andrei - Apostolul romanilor. Traditii si obiceiuri
29/11/2020 19:47

Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit in fiecare an in 30 noiembrie. A fost unul dintre apostolii lui Iisus din Nazaret si fratele lui Simon Petru. Ar fi fost mai intai ucenicul lui Ioan Botezatorul, care i-ar ...

Premieră în istoria Bisericii Catolice. Prelat de culoare, numit între „Prinții Bisericii
29/11/2020 12:15

Papa Francisc a numit 13 noi cardinali, intre care şi arhiepiscopul de Washington, Wilton Gregory, primul prelat american de culoare care va fi admis in randul aşa-numiţilor „Prinţi ai Bisericii&rdquo ...

Zeci de pelerini se află la Peștera Sfântul Andrei, unde IPS Teodosie oficiază o slujbă
29/11/2020 12:07

Zeci de oameni se află in aceste momente la Pestera Sfantul Andrei, acolo unde este oficiată o slujbă. Pelerinii sunt supravegheati de un elicopter care survolează in zonă, transmite Romania Tv. ÎPS ...

Secretar de stat: Slujbele de Crăciun se pot desfășura în interiorul și în exteriorul bisericilor
28/11/2020 09:28

 Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, anuntă că slujbele de Crăciun se pot desfăsura atat in interiorul, cat si in afara bisericilor cu respectarea măsurilor de protectie sanitară. Tăn ...

FOTO/VIDEO - Cum ne putem indeplini toate dorintele folosind puterea mintii
27/11/2020 09:30

 Se intampla deseori sa avem probleme in ceea ce facem, sa obtinem rezultate foarte greu. Ei bine, noi suntem vinovati de tot ceea ce se petrece in jurul nostru, iar maestrul Risvan Vlad Rusu ne explica to ...

Eclipsa partiala de Luna in Gemeni. Patru zodii vor fi foarte afectate
27/11/2020 07:45

“ Omul bun scoate lucruri bune din vistieria buna a inimii lui; dar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui. Va spun ca, in ziua judecatii, oamenii vor da socoteala de orice cuvant ne ...

HOROSCOPUL ZILEI - 27 noiembrie
27/11/2020 06:00

BERBEC Sunt in pericol azi relatiile profesionale, nu aveti răbdare si considerati că totul se poate rezolva prin absenta de la locul faptei. Apar multi adversari care dau cărtile pe fată si vor să vă do ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei