Mituri demontate - Între pâinea congelată și cea proaspătă NU sunt diferențe semnificative / STUDIU

painea-alba

Dimensiune font:

| 24-02-2021 20:24

Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, s-au analizat trei tipuri de pâine, congelată sau proaspătă, rezultând diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente studiate.

Unii consumatori sunt în continuare reticenți la acest tip de produse, fiind influențați de mituri precum cel că alimentele congelate își pierd din calități sau conțin aditivi, ori pentru că doresc să rămână fideli produselor clasice.



În studiul realizat de cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, s-au analizat trei tipuri de pâine: franzelă obținută prin tehnologia “part-baked and frozen” (P1), franzelă produsă prin metoda fresh ambalată (P2) și franzelă produsă prin metoda fresh neambalată (P3). Specialiștii de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați au evaluat cele trei probe prin efectuarea mai multor analize, precum caracteristicile organoleptice, proprietăți fizice, chimice și microbiologice.

 

“Indiferent de producător și de existența sau nu a ambalajului, caracteristicile probelor de pâine analizate nu au prezentat o variație semnificativă. Analiza organoleptică a relevat diferențe nesemnificative în privința mirosului, a gustului sau a altor parametri organoleptici ai celor trei sortimente de pâine studiate. Valorile porozității și elasticității, care dau prospețime pâinii, au relevat o calitate necorespunzătoare doar pentru proba de pâine P3 (pâinea proaspătă neambalată). Diferențele apărute la determinarea caracteristicilor chimice se datorează faptului ca probele de pâine analizate au fost obținute din făinuri materie primă din surse diferite, de calități diferite, și nu din cauza procesului prin care au fost obținute. Toate probele de pâine au fost lipsite de drojdii și mucegaiuri, indicând o manipulare și ambalare ulterioară corespunzătoare a produselor.”, se arată în raportul realizat de cercetători.

Coordonatoarea studiului, prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu, de la Departamentul Știința Alimentelor, Ingineria Alimentelor, Biotehnologii și Acvacultură din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, transmite că “analizele efectuate au relevat diferențe nesemnificative între parametrii celor trei sortimente de pâine studiate. Pentru determinări s-au utilizat aparate specifice și metode de analiză conform standardelor internaționale în domeniu. Concluzia noastră este că toate cele trei sortimente au fost de bună calitate, conform standardelor specifice pâinii obținută din făină albă, atât din punct de vedere al gustului, aspectului, texturii, cât și al valorii nutriționale. Am observat o calitate foarte bună a făinii din care a fost preparată pâinea pre-coaptă congelată, comparativ cu pâinea proaspătă neambalată, a cărei materie primă a fost încadrată la categoria nesatisfăcătoare.”

În limbaj comun, tehnologia „part-baked and frozen” presupune că aluatul este preparat proaspăt, fără conservanți, apoi este divizat și format în pâini, pâinile sunt coapte, în proporție de 90%, în fabrică și apoi sunt congelate rapid, pentru păstrarea optimă a caracteristicilor nutritive. Ultima etapă, înainte ca pâinea caldă să ajungă pe raft, este finalizarea coacerii, proces ce are loc în magazin, pentru prospețime maximă și coajă crocantă, fără dezavantajele folosirii de conservanți.

Congelarea este o metodă sigură, ușoară și rapidă de păstrare a alimentelor proaspete o perioadă îndelungată, fără pierderi semnificative în proteinele, vitaminele și mineralele pe care acestea le conțin. Astfel, se evită degradarea calității și se gestionează mai bine stocurile de alimente, fără a se ajunge la risipă alimentară, arată autorii studiului. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 este de 240 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – secretar comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 26.05.2021 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 31.05.2021 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
Romania se apropie de pragul de 4 milioane de vaccinati. Peste 100.000 de persoane s-au imunizat in ultimele 24 de ore
16/05/2021 19:18

 Un numar de 101.662 de persoane s-au vaccinat anti-COVID in ultimele 24 de ore, fiind inregistrate 49 de reactii adverse. Din totalul persoanelor vaccinate, 42.432 au primit prima doza. Cele mai mult ...

Sarea in bucate - beneficii si precautii
16/05/2021 18:55

Avertismentele din ultimii ani asupra consumului de sare ne-au indus impresia ca sarea este nociva. Nimic mai fals! Sodiul din sare are roluri esentiale in organism, iar un nivel redus de sodiu are consecinte g ...

Leurda, beneficii miraculoase
16/05/2021 17:50

  Remediul natural al primăverii, Leurda sau Allium ursinum (usturoiul ursului) are un puternic miros de usturoi şi infloreşte in perioada aprilie - iunie. Înainte de a aparitia tijei cu f ...

În toamnă va veni valul al patrulea al pandemiei
16/05/2021 17:43

Expertul in sănătate publică Răzvan Chereches consideră faptul că măsurile de relaxare nu ar trebui să se aplice unitar deoarece ii descurajează pe oameni să se vaccineze anti-COVID-19. Prima zi cu ...

6 motive pentru care să consumi miere cu lămâie: unele beneficii sunt surprinzătoare
16/05/2021 16:29

Beneficiile pentru sănătate ale mierii si lămaii nu sunt un secret. Mierea crudă are puteri linistitoare uimitoare care o fac un medicament natural pentru durerile de gat, tuse si răceli. Are proprietă ...

Primul Bulibașă din România care s-a vaccinat anti-COVID
16/05/2021 16:09

Nea Tacu este primul Bulibasă din Romania, vaccinat impotriva COVID-19. Comitetul National de Coordonare a Activitătilor privind Vaccinarea, a anuntat, pe Facebook, că acesta a ajuns la centrul de vaccinare ...

Aproape 700.000 de doze de vaccin Pfizer ajung luni in Romania. Cum o sa fie distribuite
16/05/2021 15:22

 Romania va primi luni o noua transa de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, care consta in 697.320 doze. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriana si vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Nap ...

Coronavirus Romania. Cel mai mic numar de decese din ultimele luni: 38. S-au inregistrat 565 de cazuri noi in ultimele 24 de ore
16/05/2021 15:19

Autoritatile au raportat duminica, 16 mai, 565 de cazuri noi de COVID-19 si 38 de decese, raportate in ultimele 24 de ore. Numarul pacientilor internati la ATI a ajuns la 777. In urma cu o zi, in 15 mai, au ...

Beneficiile ceaiului de liliac
16/05/2021 14:50

Ceaiul de liliac (Syringa vulgaris), un leac mai puţin cunoscut, poate fi de ajutor in anumite suferinţe. În scop terapeutic, de la liliac se utilizează scoarţa, frunzele, mugurii şi florile. Plant ...

 Beneficiile cartofilor dulci
16/05/2021 14:30

Bogat in potasiu, un mineral care moderează efectele sodiului asupra organismului, cartoful dulce are multe beneficii pentru organism. Potasiul reglează tensiunea arteriala si echilibrează proportia de aci ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei