Mobilul – un roman interesant, demn de lecturat

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 16:14

 

Stephen King_MobilulMarturisesc ca, initial, am vrut sa comentez o alta carte scrisa de Stephen King, genul non-fiction, intitulata „On writing” in original (versiunea in limba romana se numeste Misterul regelui. Despre scris, tradusa de Mircea Pricajan si aparuta la Editura Nemira in 2007). Dorinta mea initiala s-a iscat, mai mult ca sigur, nu doar din placerea pe care mi-a provocat-o scriitura excelenta sau multitudinea de sfaturi utile continute in ea, ci si din asemanarea izbitoare dintre unele imprejurari si fapte traite de autor si cele experimentate de subsemnatul (si eu am o mama care provine dintr-o familie de noua frati si care a fost parasita de sot cand aveam doi ani, si eu am fost preocupat de timpuriu sa scriu si am primit o sumedenie de scrisori de refuz din partea editorilor pana cand, in sfarsit, am fost acceptat pentru publicare, si eu am editat cateva revistute pe vremea cand eram scolar etc.).

Totusi, ca sa nu par prea subiectiv si ingamfat, am optat ulterior sa-mi exprim opinia mai detaliata despre romanul aceluiasi rege (King!) al genului horror, intitulat „Cell” in original (Mobilul in limba romana). Personal, consider ca traducerea acestui roman SF este foarte reusita – ca de obicei, Mihai Dan Pavelescu demonstreaza ca este un profesionist desavarsit – insa tin sa fac o mica observatie: mie imi place mai mult varianta „Celular”; cred ca suna mai bine si era chiar mai apropiata de original).

Si acum ca am terminat cu introducerea si cu prezentarea partilor mai putin bune, sa trecem la cuprins si sa va povestesc de ce mi-a placut mie aceasta carte.

In primul rand, pentru ca romanul se citeste cu sufletul la gura; odata ce l-ai inceput, nu-ti vine sa-l mai lasi din mana. Ritmul este alert, iar scriitura-i excelenta, in stilul caracteristic al lui King.

In al doilea rand, mi-a placut povestea, care descrie o lume sumbra, apocaliptica, adica exact genul meu preferat de poveste SF. Iar romanul surprinde foarte credibil o posibila situatie-dezastru, survenita din cauza unui singur apel de celular, ce-si multiplica semnalul pe intreg globul si-i transforma pe toti ascultatorii acestuia in criminali dementi si primitivi. Civilizatia secolului 21 dispare aproape instantaneu, impartind lumea in doua cete: in smintiti si in … nu „misei”, cum scria Eminescu in Scrisoarea III, ci in oameni normali care se straduiesc sa-si recapete si sa-si consolideze bruma de umanitate ramasa dupa socul initial. Este o poveste interesanta despre supravietuire ori, ca sa-l citez pe insusi King asa cum s-a exprimat la pagina 393 a romanului sau, „o poveste palpitanta cu sfarsitul lumii, in care hoardele de telefonari se confruntau cu ultimii normali…” (telefonarii fiind, evident, smintitii, cei afectati de apelul distructiv al telefoanelor mobile).

In al treilea rand, mi-au placut personajele. Actiunea este liniara si ne prezinta un grup de trei eroi – Clay, Tom si Alice – confruntati cu diverse incercari de-a lungul coastei de est a Statelor Unite ale Americii, pe care au pornit sa o strabata in cautarea unei vieti mai bune si a unui camin mai primitor decat citadela arzanda a Bostonului in care se aflau la momentul declansarii catastrofei. Este, daca vreti, un road-novel, un echivalent literar al expresiei road-movie din cinematografie, asadar o carte ce descrie intamplarile si emotiile traite de eroi in timpul parcurgerii drumurilor de-a latul tarii, insa fara ca autorul sa-si propuna solutii moralizatoare ori concluzii facile.

Mi-a placut si ideea ce razbate din cuprinsul povestii la un moment dat, idee rezumata perfect de autor prin alter-egoul sau (profesorul de literatura engleza Ardai) la pagina 207, citez: „noi am ajuns sa stapanim Pamantul nu pentru ca am fost cei mai inteligenti, si nici chiar cei mai rai, ci pentru ca am fost mereu cei mai dementi, cei mai ucigasi ticalosi din jungla”. Cu alte cuvinte, toata tehnologia din lume nu poate sterge acest adevar simplu, dar cumplit. E de-ajuns un mic impuls pentru a reduce sau re-aduce omul la stadiul de animal primitiv.

O tema predilecta pentru Stephen King, regasita in multe romane anterioare (de pilda Shining sau Fugarul, ca sa mentionez doar cateva), pare sa fie forta purificatoare a focului, ce distruge in cele din urma raul absolut. Si aici, ca si in cele doua romane amintite, eroii nostri recurg la aruncarea in aer a unor rezervoare de combustibil, a caror explozie nimiceste sursa malefica, izbavind astfel vremelnic pe OM.

Mai tin sa precizez ca pe alocuri am ras, pe alocuri am plans, ceea ce dovedeste ca romanul traieste, respira o sensibilitate aparte si o intensitate emotionala pe care numai un talent deosebit poate sa le imprime scriiturii. Una peste alta, cartea nu se remarca prin originalitate. Pana si King se copiaza pe sine insusi, deoarece povestea aduce intrucatva cu Apocalipsa, fara a avea insa acelasi suflu epic. Dar cine sau ce mai este original astazi?!…

Trebuie sa adaug, totusi, si ceva ce nu mi-a placut: dom’le, nici mie nu-mi place telefonul mobil, asa cum nici lui Stephen King nu-i place si a tinut sa sublinieze acest aspect in romanul sau, transformand o jucarie minuscula (atat de populara si aproape indispensabila pentru multi dintre noi) intr-o bomba apocaliptica – simbolul degradarii omului care se complace in utilizarea tehnologiei şi a gadgeturilor facile si impersonale. Dar sa nu uitam ca esentele tari se tin in flacoane mici (amintiti-va ce efecte devastatoare are o chestie infima numita atom, daca vrei sa ucizi oameni!)…

Pe scurt, romanul merita citit, pentru ca este foarte bun. Eu i-as da nota 8,80 pe o scala de la 1 la 10. Si sa stiti ca sunt foarte pretentios si zgarcit cu laudele, in genere!

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei