„A îndrăzni să concurezi cu rușii, la ei acasă, este de-a dreptul intimidant”

1dorina iusca1
1 dorina cor1
1dorina diplome

Dimensiune font:

| 17-08-2019 05:16

 De curând, Corul „Aletheia a reprezentat Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iașul și România la prestigiosul Concurs internațional coral „Singing World” din Sankt Petersburg, Rusia. Artiștii s-au înscris la trei din cele 12 secțiuni, mai exact la Muzică sacră, Muzică contemporană și Folclor. La final, s-au întors cu cinci premii, ei ocupând prima poziție a podiumului la toate cele trei secțiuni la care s-au înscris, plus încă două premii speciale – unul pentru cea mai bună solistă și altul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări sacre. Am stat de vorbă despre toate aceste lucruri cu dirijorul corului, conf. univ. dr. Dorina Iuşcă, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

 

 

- Ce a însemnat pentru Corul „Aletheia” experiența de la Sankt Petersburg? Cât ați muncit pentru acest moment?

- Spațiul slavon este celebru pentru tradiția sa corală, iar a îndrăzni să concurezi cu rușii, la ei acasă, este de-a dreptul intimidant. Am avut curiozitatea de a descoperi unde ne este locul în zona performanței internaționale. Spre surpriza noastră, am demonstrat că stăm chiar foarte bine. Sentimentul pe care l-am avut pe scenă în timpul ceremoniei de premiere a fost unul de mare mândrie pentru ce suntem și ce putem noi, românii. Am lucrat șase luni pentru acest turneu. Repetam seara, după ce toată lumea își termina treburile. Studenții se întorceau de la cursuri, iar restul de la serviciu. Am avut și două mame cu copii mici pe care îi luau uneori cu ele la repetiții, că nu se putea altfel. Sacrificii au fost destule din partea tuturor celor 20 de oameni care s-au angajat cu enormă dedicație pentru acest concurs. După ora 21 umpleam clădirea Universității de Arte cu acorduri disonante ale lucrărilor contemporane care ne-au provocat mai mult. Portarii ne cunoșteau deja și cum vedeau că intrăm seara în Conservator, imediat ne dădeau cheia de la sala Symposion ce a devenit, pentru jumătate de an, spațiul nostru de suflet, de speranță și de îndârjire.

Trebuie să demonstrezi că poți cânta lucrări grele și diverse”

- Ce ați cântat la concurs? Cum ați ales piesele?

- Într-un concurs de această talie trebuie să demonstrezi că poți cânta lucrări grele și diverse. La Muzică contemporană, am interpretat, alături de Bocetele străbune ale lui Alexandru Pașcanu, și de Nunc dimittis a lui Arvo Part, o lucrare cu influență de jazz intitulată Maramureș swing, aparținând lui Sandu Bantaș, talentat tânăr compozitor și membru în cor. Sandu ne-a oferit și gospelul Hold on, acompaniat la pian de Teodor Amarandei, pe care l-am interpretat la ceremonia de deschidere unde a fost și solist, impresionând publicul numeros cu stilul său extraordinar de creativ. La secțiunea Muzică religioasă nu putea lipsi o lucrare ortodoxă românească de influență psaltică ilustrată divin în Rugăciunea lui Viorel Munteanu, pe care vocea de aur a Corului Aletheia”, Antonia Cucerenco a interpretat-o cu enormă sensibilitate, luând și premiul special pentru cea mai bună solistă. Repertoriul religios a fost completat de o piesă ortodoxă rusească și de o lucrare catolică, Miserere mei a lui Gregorio Allegri. Cu ultima am obținut premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei piese sacre. La Folclor, succesul nostru a fost asigurat de soliștii Elena Cărăuță și Paul Bîlha, care au susținut cu multă măiestrie cele două doine din Suita din Țara Oașului de Dariu Pop, alături de pseudo-instrumentele de suflat adăugate Ciocârliei lui Constantin Râpă, și de ritmurile amețitoare susținute la percuție de Iulian Fodor dintr-o lucrare folclorică haitiană. În afara lucrărilor din concurs am fost solicitați să dăm un concert la o biserică lutherană în care au răsunat gospeluri și lucrări din folclorul românesc. Ne-am simțit cu adevărat mândri să cântăm în Sankt Petersburg piesa Cântă cucu a înstrăinare a compozitorului basarabean Tudor Chiriac, care ne-a fost profesor multora dintre noi.

- Cine au fost concurenții?

- Ediția din acest an a competiției a adunat 50 de coruri din Rusia, Austria, China, Olanda, Hong Kong, Israel, Germania, Franța, Letonia, Cehia, Cipru, Canada, Polonia, SUA și Italia. Cele mai multe formații însă au fost din zona Europei de Est și a Asiei, motiv pentru care nivelul competițional s-a ridicat la cote impresionante.

Rolul dirijorului este de a inspira emoții care sunt amplificate prin personalitatea și puterea fiecărui corist”

- Cine sunt artiștii din cor?

- Corul „Aletheia” are în componență oameni minunați, deosebit de puternici și de o integritate profesională aparte. Suntem cu toții produsul muzical al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, unde unii încă mai sunt studenți. Cinci coriști au și carieră didactică, oferindu-și harul și răbdarea de profesor pentru a ajuta pe cei mai tineri să învețe repertoriul de turneu. Descopăr cu mare bucurie cum creștem odată cu fiecare concurs, cum experiența ne face din ce în ce mai buni pe scenă, rezistând presiunii competiționale cu un curaj care mă impresionează uneori până la lacrimi.

- De ce ați ales muzica de cor? Unde se situează România din acest punct de vedere?

- În ultimii ani, activitatea corală a reînviat în Iași, odată cu dorința preoților de a înfrumuseța ritualul religios, îmbrăcându-l sonor în armonii pe patru voci. Noi provenim dintr-un cor de biserică și ne-am dorit să facem mai mult, de aici și proiectele noastre muzicale care au evoluat de la concertele și concursurile locale la cele naționale și internaționale. Iașul și România aveau nevoie să își demonstreze valoarea pe plan mondial și spun, fără modestie, că Aletheia și-a făcut din plin datoria în această direcție: am câștigat nouă premii internaționale și am dat peste 30 de concerte în stagiunile instituțiilor culturale importante din țară și din străinătate. Sper că i-am făcut mândri de realizările noastre pe cei de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, pe care o reprezentăm. Am dus muzica noastră în Republica Belarus, Polonia, Moscova, Italia, Chișinău, Bălți, București, Brașov și în mai toate orașele din zona Moldovei

- Ce înseamnă să fii membru într-un cor? Dar dirijor? Cât cântați, cât repetați?

- A cânta într-un cor presupune capacitatea de a îți raporta permanent propriile performanțe vocale și emoționale la cei care duc odată cu tine efortul de a exprima o intenție muzicală, cu aceeași atitudine, același avânt, același sentiment. E un lucru greu care nu se află la îndemâna oricui. În cor expresia „lucru în echipă” capătă noi valențe ce sunt deseori duse la extrem. Cineva spunea despre noi cum că „oamenii ăștia par a își ghici unii altora gândurile, comunicând pe scenă numai din priviri”. Așa este. În Corul Aletheia”, rolul dirijorului nu este de a da intrări, ci de inspira emoții care sunt amplificate de sute de ori prin personalitatea și puterea fiecărui corist. Energia ce se creează astfel pe scenă este impresionantă și cu asta am câștigat noi de fiecare dată.

- Ce pregătește Corul „Aletheia?

- La anul vrem să mergem în SUA la un concurs de show choir. Este o competiție unde corurile cântă și dansează în același timp, urmărind un concept sincretic complex. Pentru asta depindem de microfoane individuale pe care sperăm să le putem achiziționa prin proiecte culturale și sponsorizări.

Cei 20 de coriști care și-au dăruit sufletul pentru performanța adusă României sunt Antonia Cucerenco, Mihalea Spulber, Aliona Paciurca, Elena Cărăuță, Domnica Gheață, Simona Tanasă, Elena Șvedchi, Gabriela Vlahopol, Simona Mazăre, Larisa Neculai, Sandu Bantaș, Florin Birică, Petru Pavel, Iustin Platon, Teodor Amarandei, Paul Bîlha, Iulian Avasiloaie, Iulian Fodor și Ciprian Juncă. Toți unul și unul. Toți oameni extraordinari.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

Dorina Iușcă este un psiholog pasionat de cor care a avut ambiția de a învăța în ambele domenii până când a ajuns la performanţă. A realizat că licența în Psihologie și în Muzică nu este suficientă și și-a dedicat 7 ani din viață pentru a finaliza doctoratul în ambele domenii, sub coordonarea exemplară a prof. univ. dr. Viorel Munteanu și a prof. univ. dr. Ion Dafinoiu. Este conferențiar universitar, Predă psihologia muzicii și Psihologia educației și recunoaște că „în momentele în care studenții apelează la câte o ședință de consiliere simt că fac cele mai mari schimbări. „Cânt în cor de la vârsta de 10 ani și atracția pentru această activitate minunată mi-a fost dăruită de Viorel Bârleanu, un profesor extraordinar căruia îi datorez multe, printre care și faptul că în clasa a XI-a m-a pus pentru prima dată în fața unui cor, simțind că ar putea avea încredere să conduc pe scenă 25 de fete la concursurile naționale” – conf. univ. dr. Dorina Iuș

 

Caseta 2

Aletheia” s-a născut din corul Bisericii Bărboi, un spațiu religios cu tradiție corală de peste 30 de ani. Denumirea Aletheia, concept ce vine din filosofia greacă și care face referire la ideea de descoperire a adevărului, a fost dată în 2014, odată cu lansarea CD-ului „Privegheați și vă rugați”.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei