1dorina iusca1
1 dorina cor1
1dorina diplome

Dimensiune font:

„A îndrăzni să concurezi cu rușii, la ei acasă, este de-a dreptul intimidant”

| 17-08-2019 05:16

 De curând, Corul „Aletheia a reprezentat Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iașul și România la prestigiosul Concurs internațional coral „Singing World” din Sankt Petersburg, Rusia. Artiștii s-au înscris la trei din cele 12 secțiuni, mai exact la Muzică sacră, Muzică contemporană și Folclor. La final, s-au întors cu cinci premii, ei ocupând prima poziție a podiumului la toate cele trei secțiuni la care s-au înscris, plus încă două premii speciale – unul pentru cea mai bună solistă și altul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări sacre. Am stat de vorbă despre toate aceste lucruri cu dirijorul corului, conf. univ. dr. Dorina Iuşcă, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

 

 

- Ce a însemnat pentru Corul „Aletheia” experiența de la Sankt Petersburg? Cât ați muncit pentru acest moment?

- Spațiul slavon este celebru pentru tradiția sa corală, iar a îndrăzni să concurezi cu rușii, la ei acasă, este de-a dreptul intimidant. Am avut curiozitatea de a descoperi unde ne este locul în zona performanței internaționale. Spre surpriza noastră, am demonstrat că stăm chiar foarte bine. Sentimentul pe care l-am avut pe scenă în timpul ceremoniei de premiere a fost unul de mare mândrie pentru ce suntem și ce putem noi, românii. Am lucrat șase luni pentru acest turneu. Repetam seara, după ce toată lumea își termina treburile. Studenții se întorceau de la cursuri, iar restul de la serviciu. Am avut și două mame cu copii mici pe care îi luau uneori cu ele la repetiții, că nu se putea altfel. Sacrificii au fost destule din partea tuturor celor 20 de oameni care s-au angajat cu enormă dedicație pentru acest concurs. După ora 21 umpleam clădirea Universității de Arte cu acorduri disonante ale lucrărilor contemporane care ne-au provocat mai mult. Portarii ne cunoșteau deja și cum vedeau că intrăm seara în Conservator, imediat ne dădeau cheia de la sala Symposion ce a devenit, pentru jumătate de an, spațiul nostru de suflet, de speranță și de îndârjire.

Trebuie să demonstrezi că poți cânta lucrări grele și diverse”

- Ce ați cântat la concurs? Cum ați ales piesele?

- Într-un concurs de această talie trebuie să demonstrezi că poți cânta lucrări grele și diverse. La Muzică contemporană, am interpretat, alături de Bocetele străbune ale lui Alexandru Pașcanu, și de Nunc dimittis a lui Arvo Part, o lucrare cu influență de jazz intitulată Maramureș swing, aparținând lui Sandu Bantaș, talentat tânăr compozitor și membru în cor. Sandu ne-a oferit și gospelul Hold on, acompaniat la pian de Teodor Amarandei, pe care l-am interpretat la ceremonia de deschidere unde a fost și solist, impresionând publicul numeros cu stilul său extraordinar de creativ. La secțiunea Muzică religioasă nu putea lipsi o lucrare ortodoxă românească de influență psaltică ilustrată divin în Rugăciunea lui Viorel Munteanu, pe care vocea de aur a Corului Aletheia”, Antonia Cucerenco a interpretat-o cu enormă sensibilitate, luând și premiul special pentru cea mai bună solistă. Repertoriul religios a fost completat de o piesă ortodoxă rusească și de o lucrare catolică, Miserere mei a lui Gregorio Allegri. Cu ultima am obținut premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei piese sacre. La Folclor, succesul nostru a fost asigurat de soliștii Elena Cărăuță și Paul Bîlha, care au susținut cu multă măiestrie cele două doine din Suita din Țara Oașului de Dariu Pop, alături de pseudo-instrumentele de suflat adăugate Ciocârliei lui Constantin Râpă, și de ritmurile amețitoare susținute la percuție de Iulian Fodor dintr-o lucrare folclorică haitiană. În afara lucrărilor din concurs am fost solicitați să dăm un concert la o biserică lutherană în care au răsunat gospeluri și lucrări din folclorul românesc. Ne-am simțit cu adevărat mândri să cântăm în Sankt Petersburg piesa Cântă cucu a înstrăinare a compozitorului basarabean Tudor Chiriac, care ne-a fost profesor multora dintre noi.

- Cine au fost concurenții?

- Ediția din acest an a competiției a adunat 50 de coruri din Rusia, Austria, China, Olanda, Hong Kong, Israel, Germania, Franța, Letonia, Cehia, Cipru, Canada, Polonia, SUA și Italia. Cele mai multe formații însă au fost din zona Europei de Est și a Asiei, motiv pentru care nivelul competițional s-a ridicat la cote impresionante.

Rolul dirijorului este de a inspira emoții care sunt amplificate prin personalitatea și puterea fiecărui corist”

- Cine sunt artiștii din cor?

- Corul „Aletheia” are în componență oameni minunați, deosebit de puternici și de o integritate profesională aparte. Suntem cu toții produsul muzical al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, unde unii încă mai sunt studenți. Cinci coriști au și carieră didactică, oferindu-și harul și răbdarea de profesor pentru a ajuta pe cei mai tineri să învețe repertoriul de turneu. Descopăr cu mare bucurie cum creștem odată cu fiecare concurs, cum experiența ne face din ce în ce mai buni pe scenă, rezistând presiunii competiționale cu un curaj care mă impresionează uneori până la lacrimi.

- De ce ați ales muzica de cor? Unde se situează România din acest punct de vedere?

- În ultimii ani, activitatea corală a reînviat în Iași, odată cu dorința preoților de a înfrumuseța ritualul religios, îmbrăcându-l sonor în armonii pe patru voci. Noi provenim dintr-un cor de biserică și ne-am dorit să facem mai mult, de aici și proiectele noastre muzicale care au evoluat de la concertele și concursurile locale la cele naționale și internaționale. Iașul și România aveau nevoie să își demonstreze valoarea pe plan mondial și spun, fără modestie, că Aletheia și-a făcut din plin datoria în această direcție: am câștigat nouă premii internaționale și am dat peste 30 de concerte în stagiunile instituțiilor culturale importante din țară și din străinătate. Sper că i-am făcut mândri de realizările noastre pe cei de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, pe care o reprezentăm. Am dus muzica noastră în Republica Belarus, Polonia, Moscova, Italia, Chișinău, Bălți, București, Brașov și în mai toate orașele din zona Moldovei

- Ce înseamnă să fii membru într-un cor? Dar dirijor? Cât cântați, cât repetați?

- A cânta într-un cor presupune capacitatea de a îți raporta permanent propriile performanțe vocale și emoționale la cei care duc odată cu tine efortul de a exprima o intenție muzicală, cu aceeași atitudine, același avânt, același sentiment. E un lucru greu care nu se află la îndemâna oricui. În cor expresia „lucru în echipă” capătă noi valențe ce sunt deseori duse la extrem. Cineva spunea despre noi cum că „oamenii ăștia par a își ghici unii altora gândurile, comunicând pe scenă numai din priviri”. Așa este. În Corul Aletheia”, rolul dirijorului nu este de a da intrări, ci de inspira emoții care sunt amplificate de sute de ori prin personalitatea și puterea fiecărui corist. Energia ce se creează astfel pe scenă este impresionantă și cu asta am câștigat noi de fiecare dată.

- Ce pregătește Corul „Aletheia?

- La anul vrem să mergem în SUA la un concurs de show choir. Este o competiție unde corurile cântă și dansează în același timp, urmărind un concept sincretic complex. Pentru asta depindem de microfoane individuale pe care sperăm să le putem achiziționa prin proiecte culturale și sponsorizări.

Cei 20 de coriști care și-au dăruit sufletul pentru performanța adusă României sunt Antonia Cucerenco, Mihalea Spulber, Aliona Paciurca, Elena Cărăuță, Domnica Gheață, Simona Tanasă, Elena Șvedchi, Gabriela Vlahopol, Simona Mazăre, Larisa Neculai, Sandu Bantaș, Florin Birică, Petru Pavel, Iustin Platon, Teodor Amarandei, Paul Bîlha, Iulian Avasiloaie, Iulian Fodor și Ciprian Juncă. Toți unul și unul. Toți oameni extraordinari.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

Dorina Iușcă este un psiholog pasionat de cor care a avut ambiția de a învăța în ambele domenii până când a ajuns la performanţă. A realizat că licența în Psihologie și în Muzică nu este suficientă și și-a dedicat 7 ani din viață pentru a finaliza doctoratul în ambele domenii, sub coordonarea exemplară a prof. univ. dr. Viorel Munteanu și a prof. univ. dr. Ion Dafinoiu. Este conferențiar universitar, Predă psihologia muzicii și Psihologia educației și recunoaște că „în momentele în care studenții apelează la câte o ședință de consiliere simt că fac cele mai mari schimbări. „Cânt în cor de la vârsta de 10 ani și atracția pentru această activitate minunată mi-a fost dăruită de Viorel Bârleanu, un profesor extraordinar căruia îi datorez multe, printre care și faptul că în clasa a XI-a m-a pus pentru prima dată în fața unui cor, simțind că ar putea avea încredere să conduc pe scenă 25 de fete la concursurile naționale” – conf. univ. dr. Dorina Iuș

 

Caseta 2

Aletheia” s-a născut din corul Bisericii Bărboi, un spațiu religios cu tradiție corală de peste 30 de ani. Denumirea Aletheia, concept ce vine din filosofia greacă și care face referire la ideea de descoperire a adevărului, a fost dată în 2014, odată cu lansarea CD-ului „Privegheați și vă rugați”.

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
TUIASI a încheiat, anul trecut, 672 acorduri cu universităţi din întreaga lume!
21/01/2020 00:29

* acest fapt se datorează şi prezenţei Politehnicii ieşene la diferite evenimente educaţionale internaţionale, unde s-au consolidat colaborările care au condus la incheierea acordurilor Erasmus cu ţări ...

Primăria Iaşi dublează numărul poliţiştilor care vor verifica activitatea de pe şantiere!
21/01/2020 00:00

La invitaţia ministrului Mediului, Primarul Mihai Chirica a participat ieri la o intalnire menită a identifica soluţii concrete pentru creşterea calităţii aerului din Iaşi şi din alte mari aglomerări ...

A crescut numărul deceselor datorate asfixierii cu moboxid de carbon
21/01/2020 00:00

În decursul anului trecut, in cele 20 de judeţe din jumătatea de nord a ţării in care activează Delgaz Grid s-au produs 26 de intoxicaţii cu monoxid de carbon, cu 3 mai puţine decat in anul 2 ...

Se reanalizează ofertele pentru ultimul tronson al Axei Iaşi – Suceava
20/01/2020 21:31

* „Tronsonul trei, de la Belceşti pană la Lespezi, a fost contestat, este perioada de reanalizare a ofertelor pentru cei trei ofertanţi şi sperăm ca săptămana viitoare să avem o propunere a comisi ...

Arestat preventiv la trei săptămâni după ce şi-a ucis nevasta
20/01/2020 21:27

Un bărbat de 60 de ani a fost arestat preventiv de magistraţii Tribunalului Iaşi pentru că in ultima zi a anului 2019 şi-a omorat soţia in bătaie. Procurorii au cerut expertiză psihiatrică, iar potrivi ...

 Bombă de aviaţie găsită pe câmp, la Ursoaia
20/01/2020 21:15

Chiar dacă destul de apropiat ca distanţă, satul Ursoaia din comuna Romaneşti nu este amplasat pe fosta linie a frontului din vara anului 1944. Tocmai de aceea, pirotehniştii n-au prea avut misiuni de asan ...

 Judecătorii l-au obligat pe un ieşean să doarmă prin vecini, cât timp este acasă soţia sa!
20/01/2020 21:13

Daniel şi Cristina B. sunt căsătoriţi de caţiva ani buni. Au o căsuţă la marginea Iaşului, mai precis in Lunca Cetăţuii, lucrează la acelaşi hipermarket, iar serile obişnuiau să le petreacă impr ...

Weekend cu un număr record de incendii în judeţ
20/01/2020 21:10

Începand de vineri dimineaţă şi pană la primele ore ale zilei de ieri, pompierii ieşeni au avut de luptat cu flăcările aproape in permanenţă. Au avut un număr record de intervenţii in cazuri de ...

Anchetă la Spitalul Judeţean „Mavromati”
20/01/2020 17:57

    La Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoşani a fost declansaştă o anchetă după ce o profesoară de la Colegiul „A. T. Laurian&r ...

Scandaluri din cauza băuturii, la Vaslui
20/01/2020 17:54

  O femeie de 67 de ani a fost injunghiată de iubitul ei, un bărbat cu 15 ani mai tanăr. Cei doi locuiau izolaţi, intr-un canton silvic. După ce a ucis-o, agresorul a sunat la 112 şi s-a denunţat. ...