2militar col.ionel pintilii

Dimensiune font:

„Casa mea este România!”

| 02-12-2019 00:09

* „Orice formă militarizată are un sentiment aparte faţă de patrie, pentru că o slujeşte. Astăzi, nemaifiind serviciul militar obligatoriu, acest sentiment se transmite mai greu şi foarte puţin prin alte forme de învăţământ”, susţine colonelul Ionel Pintilii, fost comandant al Unităţii de Tancuri din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” din Iaşi

Data de 1 Decembrie este importantă pentru noi, românii, însă poate că cea mai profundă însemnătate o are pentru militari. Sentimentul de dragoste faţă de ţară reînvie ori de câte ori aceştia aud Imnul Naţional sau văd drapelul patriei. „Ca orice militar, evenimentele care au loc începând din ianuarie şi continuând cu Zilele Forţelor Terestre, ale Armatei, 1 Decembrie sunt aparte. Întotdeauna sufletul lui vibrează la ascultarea Imului, la vederea Drapelului. Aşa am fost educaţi şi întotdeauna vom lua poziţia regulamentară şi vom avea mâna la inimă, indiferent în ce situaţii sau în ce locuri. România pentru mine este casa mea. Cum îmi iubesc familia, aşa ţin la România. Orice formă militarizată are un sentiment aparte faţă de patrie, pentru că o slujeşte. Loialitatea faţă de instituţia în care lucrezi... Astăzi, nemaifiind serviciul militar obligatoriu, acest sentiment se transmite mai greu şi foarte puţin prin alte forme de învăţământ. Mai ales că populaţia se deplasează spre zonele unde munca este mai bine plătită şi atunci intervine acest fenomen care este explicat şi psihologic şi economic de dezrădăcinare”, ne-a mărturisit colonelul Ionel Pintilii, fost comandant al Unităţii de Tancuri din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” din Iaşi.

Şcoala militară este complet diferită de alte forme de învăţământ”

A fi militar înseamnă, de cele mai multe ori, să îşi iubeşti într-atât de tare patria încât spaţiul şi timpul să nu mai existe, doar jurământul depus la începutul carierei. Colonelul Ionel Pintilii a desfăşurat o importantă activitate militară pe parcursul unei cariere de 31 de ani. În tot acest timp, s-a perfecţionat zi de zi şi a dat armatei române promisiunea că va sluji patria chiar cu preţul vieţii.

Chiar dacă era un tânăr de nici 19 ani când a plecat din Iaşi către Piteşti, col.Ionel Pintilii şi-a dat seama că doar prin multă muncă şi perseverenţă poate depăşi momente cruciale în carieră şi că poate schimba viziunea militarilor pe care avea să îi conducă mai târziu. „În 1976 am dat examen la Şcoala Militară de Tancuri şi Auto Mihai Viteazu din Piteşti şi a fost hotărârea mea, nu a părinţilor, nici a rudelor. Nu m-a influenţat nimeni în luarea acestei decizii. Am mai avut exemple în familie şi colegi de liceu din an mai mare care, la fel, au ales cariera militară, a declarat col Ionel Pintilii.

Poate că cel mai emoţionant moment pentru viaţa şi cariera unui militar este acela în care depune jurământul. „Jurământul militar se depune o singură dată, cum să nu-mi amintesc de acele emoţii. Aveam 19 ani neîmpliniţi şi a fost ceva unic, pentru că începeam să simt ceea ce înseamnă să fii militar, ceva aparte. Şcoala militară este complet diferită de alte forme de învăţământ şi spun asta pentru că eu nu am făcut liceul militar. Eu am venit din viaţa civilă. Am fost printre elevii buni, care a obţinut rezultate importante la categoriile pregătire, tragere, conducere, tactică militară, a menţionat col. Pintilii.

Tancul este o armă aparte”

România a fost printre primele ţări din sud-estul Europei care s-a orientat spre înzestrarea armatei cu tehnică blindată, această nevoie fiind privită ca izvorând din condiţiile de ordin politico-strategic. Arma tancuri a cunoscut în armata română o evoluţie pozitivă. „Tot ce am învăţat în şcoala militară m-a ajutat în carieră, pentru că am trecut de la comandant de pluton până la comandat de unitate şi alte funcţii în eşaloanele superioare unei unităţi militare. Tancul este o armă aparte, motorizată. În anii 70 şi ceva nu era chiar la îndemâna oricui, nici în viaţa civilă nu erau prea multe camioane şi maşini, dar m-a atras partea tehnică şi am ales o materie la care eram foarte bun: matematică şi fizică. Din Şcoala Militară din Piteşti am plecat la Târgovişte. Ulterior, am parcurs şi Academia Militară. Am fot prima promoţie care am ales în ordinea rezultatelor la învăţătură şi am solicitat Garnizoana în care am dorit să activez. Era o unitate vestită în arma tancuri”.

Acolo a descoperit faptul ca pentru un militar, provocările sunt zilnice, pentru că trebuie să te adaptezi la cerinţele instrucţiei, indiferent de poziţia pe care o ocupi. „Provocarea sunt oamenii, pentru că din şase în şase luni sau la un an, cum se făcea pregătire atunci, erau alţi oameni, o luai de la capăt. A fost o perioadă de transformări cu regulamentele militare, noi instrucţiuni. Armata s-a dotat foarte mult şi a apărut tehnică nouă şi permanent au fost provocări în cariera mea. 95% din cariera mea militară am fost apreciat anual cu foarte bine în toţi anii de activitate militară.

Odată cu înaintarea în grad, cresc şi responsabilităţile, iar vieţile a sute de oameni depind de buna organizare a misiunilor unui comandant, cât de bine sunt realizate instructajele şi, poate că cel mai important, cât de bine sunt pregătiţi militarii. „Am plecat ca şi comandant de pluton, de la 30 de ani, şi am ajuns, în cariera mea, la un centru de instrucţie unde am fost comandant de unitate cu aproximativ 1.200 de oameni, pe o perioadă de patru luni. Activitatea mea de ofiţer era considerată a fi de grad zero adică aveam un număr mare de persoane în subordine. Este dificil. De la asigurarea condiţiilor de viaţă pentru militari, instruire şi executarea misiunilor care implica muncă zilnică zi şi noapte. Armata nu are nicio activitate să nu fie executată, a spus col. Pintilii.

Poveştile nescrise ale militarilor români

Despre viaţa de militar din ziua de astăzi se mai poate afla câte ceva doar de la familiile celor care pleacă în misiuni în Afganistan, care îşi spun poveştile de viaţă în mass-media. Foarte puţine am auzit, însă, despre cei care locuiesc în ţară, dar care sunt relocaţi periodic, dintr-o parte a ţării în alta, ani după ani.

Armata nu înseamnă parada pe care o vedem noi de 1 Decembrie, de exemplu. Ca să poţi să tragi cu arma foarte bine, să conduci foarte bine, să iei hotărâri corespunzătoare pe câmpul de lucru sau în situaţiile tactice create trebuie să ai o foarte bună pregătire, simulare. Eu am lucrat în total în zece oraşe, iar cu familia am fost în doar trei dintre ele: Târgovişte, Slobozia şi Iaşi. Suportul familiei contează enorm. Dacă nu ai înţelegere, este afectată şi cariera militară. Acesta este cel mai important punct pentru un militar, deşi armata nu îţi dă posibilitatea să pui familia pe primul plan, ci cariera”, a mai spus colonelul.

Armata reprezintă totul pentru majoritatea militarilor de carieră. Tocmai de aceea, momentul trecerii în rezervă pentru un om care a lucrat zi şi noapte, ani la rând pentru patrie este unul deosebit de dificil. Din 1998 până acum câţiva ani nu a fost o plăcere deosebită, pentru că puţine cadre au trecut de vârsta normală de pensie. Conform înţelegerilor făcute cu NATO, de la un efectiv de peste 200.000 de militari, s-a ajuns la 70.000 de persoane, această cifră realizându-se prin restructurare. Dacă nu te conformai, te trimiteau într-un alt capăt de ţară şi nu mai făceai faţă navetei şi aşa, cu părere de rău, lacrimi din partea familiei, am trecut în rezervă, fără să ştiu ce mă aşteaptă în viaţa civilă, cu ce o să mă ocup”, îşi aminteşte col. Ionel Pintilii.

Dar, atunci, acesta a scos dintr-un dulap uitat de vreme o pasiune ascunsă: poezia. „Cărţile mele de poezie sunt patru la număr. Primul meu volum conţine poezii din perioada de tinereţe, pentru că am avut această preocupare, dar au rămas în ciornă, uitate într-un sertar. După ce am ieşit la pensie, revăzând şi recitind acele însemnări am hotărât să le pun într-un volum. Nu numai succesul, dar plăcerea de a scrie a rămas, iar cel de-al doilea volum a apărut foarte repede. Tematica volumelor de poezie este universală, am şi câteva poeme care reflectă domeniul meu militar”, ne-a mărturisit militarul.

Ruxandra CAŞ

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Mun. Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, jud. Iaşi, înregistrată în Registrul Societaţilor Profesionale de Practicieni în Insolvenţă sub nr. RFO II 0022/2006, Cod de Identificare Fiscală 16605670, în calitate de administrator judiciar al societăţii debitoare ANTREPRIZA DE LUCRĂRI DRUMURI ȘI PODURI IAȘI S.A.– în reorganizare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilităţii, cu dispozițiile Sentinței nr.646/07.05.2019, prin care a fost confirmată modificarea Planului de Reorganizare al debitoarei şi cu hotărârile adoptate în cadrul Adunării Creditorilor din data de 08.11.2019, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în data de 16.12.2019, ora 13.00, a următoarelor active proprietatea, proprietatea debitoarei: Denumire Activ - Preţ de pornire a licitaţiei (EUR fără TVA) ACTIV NR. I - Proprietate industrială, situată în Mun. Iași, Str. Calea Chișinăului, constând în teren intravilan, în suprafață totală de 13.801,97 mp, din care 12.054,25 mp categoria curți– construcții și 1.747,72 categoria căi–ferate, nr. cad. 18544, CF 120110 a Mun.Iași (nr. CF vechi: 68705), pe care se află edificate un număr de opt construcții C1–C8, neintabulate, într-o stare avansată de degradare. - 700.000,00; ACTIV NR. II - Proprietate industrială, constând în teren și construcții în suprafață de 12.175,42 mp, situată în Mun. Botoșani, Str. Progresului nr.1, jud. Botoșani, împreună cu mijloacele fixe și obiectele de inventar de la locția respectivă, astfel: - 700.000,00 Teren intravilan, în suprafață totală de 12.175,42 mp, categoria curți – construcții, nr. cad. 4675, CF 53301 a Mun. Botoșani (nr. CF vechi: 13517), pe care se află edificate două construcții C1 și C2, într-o stare avansată de degradare. - 600.000,00; Mijloace fixe și obiecte de inventar - Gestiunea Botoșani - 100.000,00; Lista completă a mijloacelor fixe, respectiv a obiectelor de inventar poate fi consultată la sediul administratorului judiciar sau pe site-ul acestuia:www.lrj.ro. Proprietatea industrială, situată în Mun. Botoșani, Str. Progresului nr.1, Jud. Botoșani se vinde în bloc ca și activ funcțional sau mijloacele fixe, împreună cu obiectele de inventar în întreaga lor componență, și separat activului imobiliar. ACTIV NR. III - Proprietate industrială, constând în teren, în suprafață totală de 10.201,87 mp, nr. cad. 447-991/5, CF 30630 a Com. Dornești (nr. CF vechi:3628), compus din: teren în suprafață de 6.262,06 mp, categoria curți – construcții, nr. cad. 447 și teren în suprafață de 3.939,81 mp categoria pădure, nr. cad. 991/5, pe care se află edificate trei construcții C1, C2 și C3, neintabulate, într-o stare avansată de degradare. - 100.000,00. Prețurile nu conțin TVA. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare, au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.12.2019, la sediul administratorului judiciar. În conformitate cu prevederile art.53, din Legea nr. 85/2006, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii. Modalitatea de valorificare a activelor este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform hotărârilor adoptate în cadrul ședinței Adunării Creditorilor din data de 08.11.2019. Pasul de licitaţie stabilit este de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, conform hotărârilor adoptate în cadrul ședinței Adunării Creditorilor din data de 08.11.2019. Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 10% din preţul de pornire a licitației, pentru fiecare activ în parte, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei, nr: RO11BUCU1032235342088RON,deschis la ALPHA BANK, suc. Iași. Garanţia de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plăţii. În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, Iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitaţie publică. Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea activelor imobile supuse procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul administratorului judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietul de sarcini este de 3.570,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul administratorului judiciar, nr.: RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul administratorului judiciar. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar EuroBusiness, pe site-ul www.lrj.ro, la tel./fax:0232/220777, 0733683702, mail:vanzari@lrj.ro.
Consorțiul format din EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iași, și INSOLVENCY HOUSE S.P.R.L., cu sediul în Sat Păun, Str. Arțarului, nr.7, Com. Bârnova, Jud. Iași, în calitate de administratori judiciari ai debitoarei PETROLBIT S.R.L., desemnați prin Încheierea nr. 99/09.05.2017, pronunţată de Tribunalul Iași Secţia a-II-a Civilă-Faliment în dosarul nr.3075/99/2017 (nr. în format vechi:131/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilității, organizează licitație publică competitivă, cu strigare, în data de 12.12.2019, ora 11.00, pentru valorificarea următorului activ imobil: DENUMIRE ACTIV - PREȚ DE PORNIRE A LICITAȚIEI (EUR, fără TVA) Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasat în Com. Holboca, Jud. Iași, compus din: 2.561.247,00. 1.Terenuri intravilane în suprafață totală de 38.662,00 mp (Teren intravilan, categ. curți-construcții, în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984/UAT Holboca; Teren intravilan în suprafață totală de 8.250,00 mp, nr.cad.62985, CF nr.62985/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.422,00 mp, nr.cad.1770,CF nr.60172/UAT Holboca; Teren intravilan categ. căi ferate în suprafață totală de 2.938,00 mp, nr.cad.61833, CF 61833/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.945,00 mp, nr.cad.61615, CF nr.61615/UAT Holboca și Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 2.000,00 mp, nr.cad.61045, CF nr.61045/UAT Holboca) 532.800,00; 2.Construcții situate pe terenul intravilan categ. curți-construcții în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984 a UAT Holboca, astfel:1.560.323,00 - Construcțiile C1, C2 și C3 - 711.114,00; - Construcțiile C4 și C5 - 9.299,00; - Construcția C6 - 21.711,00; - Construcția C7 - 29.633,00; - Construcțiile C8, C9, C10 și C11 - 210.374,00; - Construcțiile C12, C13, C15 și C16 - 306.593,00; - Construcția C17 - 6.476,00; - Construcția C18 - 6.725,00; - Construcția C19 - 7.022,00; - Construcția C20 - 205.732,00; - Construcția C21 - 45.644,00; 3. Echipamentele de automatizare și instalațiile tehnologice specifice terminalului -468.103,00. Activul constând în Proprietate de tipul Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasată în intravilanul Com. Holboca se vinde în bloc, ca un activ funcțional așa cum este prezentat, la valoarea de 2.561.247,00 EUR, fără TVA. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, lit.F, din Codul Fiscal, în măsura îndeplinirii condițiilor legale. În cazul în care la licitaţia din 12.12.2019, nu se va reuși valorificarea activului imobil, aparţinând debitoarei, se va organiza o nouă licitaţie, în aceleaşi condiţii în data de 19.12.2019, ora 11.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iaşi. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 11.12.2019, respectiv 18.12.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi. În conformitate cu prevederile art.91, alin.1, din Legea nr.85/2014, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii, cu excepția sechestrului penal. Modalitatea de valorificare a activului imobil este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Pasul de licitație stabilit este de 5% din prețul de pornire al licitației, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Garanția de participare la licitație este în valoare de 10% din prețul de pornire a licitației, fără TVA, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei PETROLBIT S.R.L., nr:RO66BUCU1032235341146RON, deschis la Alpha Bank, suc. Iași. Garanția de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plății. În cazul câştigării licitației garanția se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi atașată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitație publică. Vizitarea și prezentarea activului se poate face în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul administratorilor judiciari, la locul în care acestea se află. Administratorii judiciari vor permite accesul ofertanților care vor achiziționa caietul de sarcini, doar în prezența unui reprezentant al acestora și la solicitarea scrisă prealabilă însoțită de o programare în acest sens. Reprezentanții administratorilor judiciari vor furniza toate informațiile suplimentare disponibile către cei care au achiziționat caietul de sarcini. Detaliile privind documentația necesară în vederea participării la licitația publică și modul de organizare a licitației, precum și descrierea activului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare și de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 5.950,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., pe site-ul www.lrj.ro, la tel. 0232/220777, 0733683702, 0744663190, mail: vanzari@lrj.ro sau lichidator.chirila@yahoo.com.
Mesagerii muzicii şi ai bucuriei
14/12/2019 06:23

    Olesea Egorov a cantat mereu. A urmat cursurile Şcolii de Muzică „Ion Aldea Teodorovici”, a absolvit Colegiul „Iulia Haşdeu” din Cahul, apoi Conservatorul „Gavri ...

Dispar tramvaiele din Botoşani
14/12/2019 06:16

    Tramvaiele din municipiul Botosani vor fi inlocuite, de anul viitor, cu autobuze noi pentru aproape trei ani de zile, atat cat se estimează că va dura modernizarea sistemului de transport cu t ...

Facturi de 11 milioane de lei, restante prin PNDL
14/12/2019 06:13

        În urma controalelor demarate pe investitiile prin Programul National de Dezvolare Locală (PNDL) 1 si 2, in judetul Neamt s-au descoperit nereguli la mai multe proiecte. & ...

Deutsche Welle, informaţie ŞOC: Oligarhul Plahotniuc, filat la Iaşi. Şeful DGA a fost informat de procurorii moldoveni
14/12/2019 05:30

Chestorul Cătălin Ioniţă din MAI a fost informat oficial in luna octombrie că Vladimir Plahotniuc, cercetat in Republica Moldova intr-un dosar de spălare de bani, a fost identificat in zona Copou din Iaş ...

„Donează sânge și vei dărui viaţă”
14/12/2019 05:22

    Ajutoarele lui Mos Crăciun au decis să facă un gest extraordinar, in prag de sărbători. Medici rezidenti, doctori si studenti de la UMF „Grigore T. Popa” Iasi vor dona sange lu ...

Aeroportul Bacău, cel mai modern din Moldova
14/12/2019 05:06

      În cadrul Galei „Descoperă Nord-Est”, organizată de Agentia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est prin Centrul Europe Direct Nord-Est, a fost premiat şi Aeroportul ...

DRDP Iaşi, între demiteri, proiecte şi „răfuieli politice”
14/12/2019 00:18

* invocand grave nereguli in executarea unor lucrări publice, Ovidiu Mugurel Laicu a fost demis de la conducerea DRDP Iaşi * in locul său a fost deja instalat fostul director, Dănuţ Pilă, care caştigase ...

Tinerii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est şi-au lansat rezoluţia pentru anul 2020
14/12/2019 00:15

* printre solicitările tinerilor se numără incetinirea procesului de depopulare a regiunii, definit de emigrarea masivă a tinerilor, şi sprijinirea intoarcerii tinerilor in regiunea de provenienţă, imbun ...

Ministrul Sănătăţii vrea să eficientizeze întreg sistemul medical românesc
14/12/2019 00:14

* „În Romania s-a investit prea puţin şi sărăcia este mult prea greu de manageriat. Susţinem programul de investiţii in infrastructură dar, pe de altă parte, nu vom incuraja furtul şi lipsa ...

Şase volume publicate la Iaşi, premiate de Academia Română
14/12/2019 00:12

* cinci dintre aceste premii au fost obţinute de cărţile Editurii UAIC la secţiunea „Stiinţe istorice şi arheologie”, iar un premiu a fost acordat in cadrul secţiunii „Arte, arhitectur ...