1 maricel popa - de decupat

Dimensiune font:

„Dacă cedează sistemul ieşean de sănătate, pică întreaga Moldovă!”

| 05-04-2020 23:47

 * dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi

 

- Domnule preşedinte, spitalul mobil regional – o iniţiativă perfectă pentru a suplini lipsa spaţiilor de cazare pentru pacienţii cu noul coronavirus, a intrat în faza numărătorii inverse. Care sunt paşii de urmat, în regim de urgenţă, pentru materializarea acestui proiect?

- Noi trebuie să învăţăm din greşelile făcute în alte ţări care au trecut deja prin etapa în care vom ajunge şi noi cât de curând. Avem în vedere adoptarea unor măsuri pe care le-au luat statele ce au depăşit deja acest moment, iar una dintre cele mai bune măsuri pe care le-am putea implementa în Moldova este construirea unui spital regional mobil. Să nu uităm că Moldova este regiunea cu cea mai mare expunere, în special din cauza migraţiei cetăţenilor din ţări aflate în zona roşie, şi mai ales să ţinem cont de faptul că avem cel mai mare focar de COVID-19 din ţară la graniţa cu Iaşul, la Suceava, care e scăpat de sub control! Prin urmare, instalarea unui spital mobil în afara marilor aglomerări urbane este o măsură de maximă necesitate. Practic, este necesar să luăm noi măsuri concrete, ferme şi rapide, care să asigure capacitatea de tratament a pacienţilor infectaţi cu noul virus, în acelaşi timp cu creşterea gradului de siguranţă a personalului medical.

Trebuie să respectăm prevederile legale în materie de achiziţii publice; urmează transportul, care este de douăzeci de zile şi alte şapte zile montarea. Teoretic, la începutul lunii mai vom avea acest spital”

- Bacăul va contribui cu 4,1 milioane de euro, Neamţul cu 3,2 milioane euro... Ce se întâmplă cu celelalte consilii judeţene judeţe din Moldova? Nu sunt interesate sau consideră că pot face faţă pandemiei la nivel local...?

- Eu de două săptămâni am făcut demersuri la toate unităţile administrativ teritoriale din Moldova şi îmi pare foarte rău că în afară de consiliile judeţene din Neamţ şi Bacău nu a răspuns nimeni. Au spus doar că sunt de acord, însă, să vină cu ceva concret, să ajute, să se implice în acest proiect, nu! Un detaliu foarte important pe care vreau să-l aduc în discuţie este acela că, ulterior, banii investiţi se pot recupera de la Comisia Europeană, din fondurile speciale.

- La 1 mai vom avea, aşadar, acest spital, la Leţcani?

- Noi vom demara imediat procedurile de achiziţie, pentru că nu este timp de pierdut. Fiecare zi, fiecare clipă, fiecare oră sunt importante. La ora actuală avem suma necesară achiziţionării spitalului. Vom avea imediat adunarea generală a Euronest, care este format din cele şase consilii judeţene din Regiunea de Nord-Est, urmând să facem contractul, scrisorile de garanţie, acreditivul bancar. Sunt procedurile legale care trebuie urmate, trebuie să le respectăm deoarece criza va trece şi nu vrem să fim traşi la răspundere pentru achiziţia acestui spital.

- Nu se putea achiziţiona mai întâi spitalul şi apoi făcute plăţile?

- Noi nu avem posibilitatea să dăm banii în avans. După toate demersurile legale, pe care nu le poţi face în două zile, deoarece trebuie să respectăm prevederile legale în materie de achiziţii publice; urmează transportul, care este de douăzeci de zile şi alte şapte zile montarea. Teoretic, la începutul lunii mai vom avea acest spital.

Guvernul cumpără acum 200 de ventilatoare pentru toată ţara, iar noi am cumpărat 43, în ianuarie, doar pentru spitalul de Neorochirurgie! Când am preluat mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean, bugetul instituţiei era de 680 milioane de lei. Acum, în acest an, am acordat doar pentru spitale mai mult decât bugetul din anul 2016”

- Conform ultimelor estimări, ne aşteaptă o perioadă complicată, cu o accelerare a numărului de cazuri COVID-19...

- Toată pandemia va dura încă două, trei luni. Nu înseamnă că vom avea vârful pe data de x, iar până la data y e gata totul. Este necesar să realizăm că suntem cu o lună în spatele Spaniei, Italiei şi Germaniei în ceea ce priveşte evoluţia şi răspândirea bolii. Practic, în următoarea perioadă este foarte probabil să urmeze o avalanşă de cazuri care vor necesita asistenţă medicală specializată.

- Există un plan privind asigurarea personalului medical care să lucreze în viitorul spital?

- Împreună cu directorii, cu managerii celorlalte spitale pe carte le avem în subordine am realizat, de două luni, un Comitet de urgenţă, unde analizăm toate problemele legate de aprovizionarea cu materiale a unităţilor medicale. Este adevărat că, pentru unele cadre medicale care nu sunt în prima linie nu este atât de important, însă echipamentele specifice pentru cei din prima linie sunt absolut necesare. Aceştia, când au contact cu pacienţii declaraţi pozitiv, trebuie să aibă echipament de maximă protecţie. Sunt protocoale foarte clare şi nu trebuie să ne batem joc de materiale, care nu sunt inepuizabile.

- Au sufieciente fonduri spitalele, acum, pentru astfel de achiziţii?

- Am acordat cel mai mare buget din istoria Iaşului pentru spitalele din subordinea Consiliului Judeţean tocmai pentru ca toate aceste unităţi să-şi achiziţioneze materiale şi echipamente. Drept dovadă, noi am achiziţionat 43 de ventilatoare în luna ianuarie, când nimeni nu se gândea la pandemie... Să nu uităm de asta! Guvernul ia acum 200 de ventilatoare pentru toată ţara, iar noi am cumpărat 43 doar pentru spitalul de Neurochirurgie! Să vă faceţi o idee, când am preluat mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean, bugetul instituţiei era de 680 milioane de lei. Acum, în acest an, am acordat doar pentru spitale mai mult decât bugetul din anul 2016. Nu mai spun că avem de finanţat şi drumuri judeţene şi multe alte obiective.

Trebuie să fim pregătiţi pentru ceea ce este mai rău! Deocamdată, capacitatea de preluare este gestionată foarte bine. La spitalul mobil vom avea alte 70 de ventilatoare, deci se va dubla, pur şi simplu, capacitatea actuală a Iaşului!”

- A fost o măsură în concordanţă cu ceea ce avea să urmeze în materie de COVID-19 sau doar o simplă coincidenţă?

- Mesajul, îngrijorarea mondială a existat din decembrie. Numai cine nu a vrut nu a făcut şi nu vreau să afirm altceva, deoarece suntem sub incidenţa ordonanţelor militare, dar voi spune mai multe după ce va trece acestă stare de urgenţă. Revenind, existau informaţii pe sursele diplomatice, deci ştiam ce se petrece şi am luat măsuri. În februarie, când am făcut acea simulare de coronavirus pentru medici, nu a fost întâmplător. Drept dovadă, nu avem cadre medicale infectate în Iaşi. Sunt infectate câteva cadre medicale, la Spitalul de Boli Infecţioase, dar acestea sunt venite din exterior. Dacă se respectă cu stricteţe protocoalele de siguranţă, nu sunt probleme. După cum vedeţi, Iaşul, care are cea mai mare populaţie, după Bucureşti, are foarte puţine cazuri de COVID-19, ceea ce înseamnă că am gestionat foarte bine situaţia, până acum! Suntem sub suta de cazuri, comparativ cu Suceava, care are peste 1.000, şi am atras atenţia de două săptămâni să nu se aducă pacienţii aici, pentru că izolarea focarului se face concentric. Ceea ce, după 2 săptămâni, au făcut şi ei..

- Spuneaţi că este o chestiune de timp până când capacitatea de preluare a judeţului Iaşi, dar şi a celorlalte judeţe ale Moldovei, va fi depăşită. Care ar fi această capacitate şi unde ne aflăm în acest moment?

- Sunt nişte modele matematice după care se calculează extinderea virusului. Repet, nimeni nu poate să ne spună când va fi finalul pandemiei. În funcţie de măsurile ce vor fi luate în următoarele săptămâni, vom şti. În plus, noi avem în zona Moldovei aproape 400.000 de cetăţeni plecaţi în exterior şi nu ştim ce se va putea întâmpla, cât va dura totul... Trebuie să fim pregătiţi pentru ceea ce este mai rău! Deocamdată, capacitatea de preluare este gestionată foarte bine, iar acest spital mobil, cu o capacitate de 250 de paturi şi aproape 70 de locuri de terapie intensivă va fi o zonă tampon, pentru trierea pacienţilor. Vom avea alte 70 de ventilatoare, deci se va dubla, pur şi simplu, capacitatea actuală a Iaşului!

- Consiliul Judeţean a alocat, în ultimele două săptămâni, sume considerabile – peste 7,3 milioane lei, pentru acţiuni de prevenire şi combatere a noului virus. Suma este una considerabilă şi aş dori să vă întreb unde anume şi pe ce au mers aceşti bani?

- În acest an, am alocat peste 50 la sută din bugetul Consiliului Judeţean pentru spitale, pentru a-şi lua tot ceea ce este necesar funcţionării în parametri normali. Am alocat bani suficienţi pentru spitale încă din luna ianuarie, pentru a ne pregăti pentru ce urmează. La ora actuală avem tot ceea ce este necesar, deşi, este adevărat, depozitele şi materialele necesare se epuizează... În mod normal, la Spitalul de Copii, de exemplu, se consumau, zilnic, 50-100 de măşti şi mănuşi, iar acum doar personalul medical consumă peste 1.500 de măşti pe zi! Am avut câteva tone de dezinfectanţi şi am avut zeci de mii de halate, măşti, combinezoane, care se consumă, dar reaprovizionăm în permanenţă depozitele, să nu rămânem fără materiale. Acesta este marele secret pentru a ţine pandemia departe de cadrele medicale.

Vom face toate eforturile să fie cât mai puţine pierderi, să se răspândească cât mai puţin coronavirusul acesta şi vrem în mod special să ferim Iaşul”

- Ce se va întâmpla în cazul în care şi acest spital mobil va fi depăşit din punct de vedere al capacităţii? Există un plan de rezervă pentru o astfel de situaţie?

- Avem , desigur, şi un plan B. Discutăm de lucrul acesta din luna februarie, dar mai întâi să vină spitalul şi vom vedea ce va fi. Eu cred că, cu ceea ce avem la ora actuală, cu spitalele din subordinea Consiliului Judeţean, cu spitalele care mai sunt în municipiul Iaşi cu siguranţă vom face, sau sper să facem faţă pandemiei. Vom face toate eforturile să fie cât mai puţine pierderi, să se răspândească cât mai puţin coronavirusul acesta şi vrem în mod special să ferim Iaşul. Dacă Iaşul, dacă sistemul medical ieşean pică, atunci pică toată Moldova! Va trebui să avem foarte multă grijă şi să respectăm protocoalele şi să fim foarte atenţi la fiecare pas pe care-l facem. Orice pas, orice oră, orice zi contează!

- Există probleme generate de această pandemie în teritoriu, pentru care aţi fost solicitaţi cu sprijin financiar sau material?

- Aceste probleme sunt gestionate de Prefectură, pentru zona de carantină. Noi am apelat la constructorii care fac lucrări pe drumurile judeţene, la primării, la aşezămintele de cult, magazine, să facă dezinfecţie. Sunt măsuri care trebuiesc luate, măsuri de pregătire... Facem eforturi deosebite să ţinem situaţia sub control şi asta se vede. Dacă în tot judeţul Iaşi avem la ora actuală avem 88 de pozitivi, la aproape un milion de locuitori, asta spune totul!

- Credeţi că se impune o recalibrare a întregului sistem sanitar după această tristă experienţă cu COVID-19? Veţi acţiona în consecinţă în spitalele din subordine?

- În primul rând, ar trebui ca toate spitalele să ia ca model spitalele din subordinea Consiliului Judeţean Iaşi şi atunci se va schimba mentalul în întreg sistemul medical.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Patru ani de la moartea membrilor echipajului SMURD
03/06/2020 00:00

  La Cimitirul „Sfintii Petru şi Pavel” a avut loc ieri o ceremonie in amintirea celor patru angajati ai SMURD Iasi căzuţi in accidentul din urmă cu patru ani, cand un elicopter al ser ...

Elevii nu mai vor la şcoală!
03/06/2020 00:00

    Ieri, foarte mulţi dintre elevii ieşeni nu s-au prezentat la cursuri de teama infectării cu noul coronavirus, mai cu seamă că au apărut informaţii că la o şcoală din oraş a fost depis ...

Monument istoric, lăsat de autorităţi să se degradeze!
03/06/2020 00:00

  Liviu Brătescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii, a lansat un semnal de alarmă referitor la stadiul in care se află unul din elementele de identitate ale patrimoniului cultural na ...

Zece zile de asfaltări în Mircea cel Bătrân
03/06/2020 00:00

  Începand de astăzi, 3 iunie, pană sambătă, 13 iunie, intre orele 8.00 si 18.00, echipele Citadin SA vor face reparatii, dacă vremea o va permite, pe strada Cerna, intre intersectia cu str ...

Domeniul public, zonă liberă de rable
03/06/2020 00:00

  Primăria Municipiului Iasi continuă eforturile pentru a mentine si imbunătăti aspectul civilizat si urban al orasului. Pe langă investitiile in modernizarea infrastructurii, actiunile curen ...

Licitaţii pe Whattsapp, la Primărie!
03/06/2020 00:00

  Primăria Municipiului Iasi organizează luna aceasta mai multe licitaţii pentru inchierea locurilor de parcare in oraş (procedurile au loc utilizand aplicatia WhatsApp). Prima are loc pe 15 iunie ...

 Cel mai mare ţepar din ultimul deceniu insistă să fie pus în libertate
02/06/2020 22:14

De loc din Suceava, Traian Onofrei (acum in varstă de 59 de ani) şi-a făcut ucenicia in escrocherii in urmă cu mai bine de un deceniu, ajungand rapid mana dreaptă a reputatului ţepar Florin Pătlăgică. ...

Academia Română a donat tablete copiilor din 25 de sate vasluiene
02/06/2020 21:14

* beneficiarii au performanţe notabile la invăţătură, sunt olimpici la faze judeţene, regionale şi naţionale sau premianţi la diverse concursuri de fizică, chimie, creativitate ştiinţifică, tehnolo ...

Transport public ecologic și inteligent în Piatra-Neamț
02/06/2020 21:13

Proiectul „Modernizarea statiilor de asteptare pentru transport public (TP)” a intrat in implementare după ce, in luna februarie, a fost semnat contractul de proiectare si executie. Proiectul are v ...

 Bacăul pregăteşte „cel mai modern aeroport din ţară”!
02/06/2020 21:12

Consiliul Judetean Bacău investeste un milion de euro pentru exproprierea unei mari suprafete de teren din apropierea pistei de aterizare/decolare a Aeroportului „George Enescu”. Aici, se vor monta ...