„Dacă mâine aș putea schimba lumea, aș umaniza sistemul medical”

1maria stamatin

Dimensiune font:

| 25-03-2023 12:14

 Ca în fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor și domnișoarelor cu rezultate deosebite în ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viață frumoasă, să își împlinească toate visele și să aducă mereu bucurie în jur. Astăzi vă invităm la un dialog cu prof. univ. dr. Maria Stamatin.

 - O viață dedicată sănătății. Cum a început această călătorie întru binele oamenilor?

- Din copilărie am avut o înclinație pentru a face bine. Sunt născută la poalele munților Țibleș, în comuna bistrițeană Târlișua, acolo unde a văzut lumina zilei scriitorul Liviu Rebreanu. Fiind dintr-o familie de țărani mai înstăriți, adunam toți copii la mine acasă pentru a le împărți micile bunătăți din acele timpuri, inclusiv încălțările. Eu fiind prima generație încălțată, îmi scoteam ghetele ca să le dau unei fetițe din vecini cu care viața a fost mai puțin darnică.

 - Grija față de cei din jur era un semn al viitoarei cariere. Care a fost momentul în care ați știut că Medicina va fi calea dvs?

- Inițial nu am dorit să fac Medicină, voiam să dau la Drept ca să urmez drumul unchiului meu, crezând că voi putea face dreptate celor mulți. Timpul mi-a schimbat perspectiva. Datorită bunicii mele și medicului meu de familie de la acea vreme, mi-am spus că drumul meu va fi Medicina și nu orice specialitate, ci Pediatrie. La acea vreme, admiterea la Facultatea de Medicină era o piatră de încercare, mai ales pentru un copil de țăran. Inițial, am concurat la Cluj, dar nu am intrat și am ales apoi Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Facultatea de Pediatrie.

- Cine a fost primul pacient și ce ați simțit la întâlnirea cu el?

- Eu am absolvit cursurile universitare în anul 1979, au urmat trei ani de stagiatură, din care ultimele șase luni le-am petrecut ca medic de dispensar în comuna Plugari. Îmi aduc aminte de primul meu pacient, un copil care a venit cu o deshidratare atât de severă încât am reușit cu greu să fac abord venos. Am fost foarte mândră de mine pentru că am reușit să salvez acel copil. Poate că acum înseamnă puțin, dar pentru mine, la vremea aceea, în 1982, și într-un dispensar rural a fost foarte mult, iar impactul asupra mea atât ca și om, dar ca și medic a fost imens. Ulterior, am fost repartizați la dispensare rurale, iar eu am ajuns la cel din comuna Dolhești unde ani de zile nu a fost nici un medic. Am început renovarea dispensarului și ulterior am dezvoltat programe cu pacienții - atât adulți, cât și copii referitoare la educație medicală. M-am transferat apoi în alt dispensar rural, iar ulterior în dispensarul urban din cartierul Dacia. În acea perioadă nu s-au desfășurat concursuri de rezidențiat, acest lucru s-a întâmplat la opt ani după absolvirea facultății. Peste tot unde am fost am dezvoltat câte ceva, am făcut totul cu foarte multă dragoste pentru pacienți, ceea ce se întâmplă și în acest moment. În anul 1988 am dat concurs de secundariat (rezidențiat) și am optat pentru Secția de nou-născuți a Maternității „Cuza Vodă, deși nu mă gândeam să fac Pediatrie-Neonatologie, ci Pediatrie în Spitalul de Copiii. Începând cu an 1988 și până în 2022, mi-am desfășurat activitatea în cadrul Secției de nou-născuți a Maternității „Cuza Vodă”, inițial ca medic rezident, apoi specialist, medic primar. Am contribuit la dezvoltarea neonatologiei atât în cadrul maternității, cât și în regiune. Spun dezvoltare pentru că, la acel timp, neonatologia însemna neonatologia copilului sănătos, născut la termen, iar prematurii foarte mici, sub 28 săptămâni de gestație, erau considerați avort. În cadrul maternității am realizat centrul regional de terapie intensivă neonatală, în anul 2004. Este un centru care poate fi considerat de referință și care se ridică la nivelul celor din Europa și nu numai. În anul 1998, la nivelul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, am dezvoltat o nouă disciplină – Neonatologia. Am fost susținută de prof. univ. dr. Dragoș Dragomir, care a înțeles că Obstetrică de performanță nu se poate face fără Neonatologie de performanță.

- Ce v-a adus cariera? Care au fost cele mai frumoase momente?

- Ce mi-a adus cariera? Deși nu am dorit să fac neonatologie, am fost autodidact în formare și am reușit, în timp, să avansez în ierarhie universitară ajungând profesor și șeful Disciplinei de Neonatologie. Pentru opt ani, am fost unul dintre prorectorii universității, sub conducerea și îndrumarea domnului rector prof. dr. Vasile Astărăstoaiei.

- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ați simțit tratată diferit?

-  Nu m-am simțit niciodată discriminată din cauza faptului că sunt femeie, dar de foarte multe ori am fost discriminată ca și specialitate, mai ales la începuturi, Neonatologia fiind considerată un apendic fie al Obstetricii, fie al Pediatriei. Prin munca mea și a colegilor mei, am dovedit că Neonatologia este o specialitate pe care nu poate să o facă oricine, fiind una grea, cu multe sacrificii, dar și cu mai multe împliniri.

- Sunteți un model pentru foarte mulți studenți, medici. Cu siguranță ați avut și dvs modele feminine. Care au fost și ce ați preluat de la acele doamne?

- Modelul meu de om a fost bunica mea. Când am ajuns la Iași, modelul meu în carieră a devenit mătușa mea, care era șefă de laborator la Clinica a II-a medicală a Spitalului „Sf Spiridon”. A devenit modelul meu în carieră mai ales prin modul de comunicare cu pacientul și cu colegii. Ulterior, în dezvoltarea mea ca și pediatru am avut atât modele feminine, dintre care o menționez pe doamna prof dr Stela Goția, dar și modele masculine – prof. dr. Ovidiu Brumaru, prof. dr. Grigore Dimitriu, prof. dr. Dan Moraru pentru care am un respect deosebit.

- O carieră frumoasă, împlinită, cu multe satisfacții, dar viața înseamnă mult mai mult. Ce ne-ați putea spune despre marile bucurii ale dvs? Dar marile mâhniri?

- Marea mea bucurie este fiica mea, ea mi-a dăruit cele mai frumoase clipe din viață. Nu am fost o mamă exemplară, m-am lăsat acaparată de munca alături de alți copii. Am petrecut mai mult timp alături de ei decât cu familia, de aici și marea mea mâhnire. Nu am stat destul cu familia, nu am avut timp suficient pentru mine, dar dacă ar fi să o iau de la capăt probabil că aș face la fel. Eu consider că menirea unui medic și, mai ales, a unui medic pediatru neonatolog este de a salva vieți cu riscul de a-și sacrifica viața familială.

- Am rămas cu gândul la misiunea dvs și mă vă întreb ce ați face dacă mâine ați putea schimba lumea?

- Dacă mâine aș putea schimba lumea aș umaniza sistemul medical, deși pare mai importantă digitalizarea și robotica decât factorul uman în îngrijirea pacientului. Eu consider că prin comunicarea cu pacientul și prin empatie ajungi să rezolvi jumătate din problema medicală pe care o are, în speță copilul, uneori transpunându-te în acel prunc. Pentru un medic neonatolog, cele mai importante momente sunt atunci când un nou-născut de 500 de grame sau unul cu patologie severă vine peste ani, îți aduce un buchet de flori și îți spune: „Mulțumesc că m-ai salvat”.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
După gratii pentru că a plecat la muncă în Cipru şi nu s-a prezentat la Serviciul de Probaţiune
19/03/2024 08:46

La intoarcerea in ţară, vara trecută, după doi ani petrecuţi in Cipru, Gheorghe C. din Barleşti a fost aşteptat cu cătuşe de către oamenii legii din Iaşi. Individul primise, in 2019, o condamnare de ...

Protest spontan al angajaţilor de la Radio Iaşi
19/03/2024 08:45

Peste 50 de angajati ai postului Radio Romania Iasi au reluat luni seria protestelor spontane in fata institutiei, nemultumiti de lipsa de reactie a conducerii institutiei vis-a-vis de solicitările inaintate ...

Un deputat a pus gând rău pisicilor
19/03/2024 08:12

Un deputat vrea să scape de pisicile de pe străzi intr-un mod care a starnit furia iubitorilor de feline, de animale, in general. Printr-un proiect de lege ar urma ca pisicile maidaneze să fie adunate de pe ...

Doi hoţi pentru un tub cu balsam de buze
19/03/2024 07:58

A fost nevoie de aproape opt luni şi cinci termene de judecată pentru ca magistraţii ieşeni să renunţe la procesul penal impotriva Laviniei S. şi a lui Ion S. Cei doi fuseseră inculpaţi, in data de 10 ...

Hoţul de biciclete din Tătăraşi, deocamdată doar un an, cu suspendare
19/03/2024 07:57

Ionel I. are 42 de ani, locuieşte intr-un bloc dezafectat din cartierul Tătăraşi, imobil ce aparţine Citadin S.A. N-a fost niciodată angajat undeva, trăieşte din mici hoţii, cateodată mai lucrează cu ...

Diriginți școlari din cinci județe ale Moldovei au venit la Iași, la „specializare”
19/03/2024 07:56

45 de diriginti si consilieri scolari judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Suceava şi Neamţ au participat, la sfarşitul săptămanii trecute, la Iaşi, la o sesiune de formare organizată de Hands across Roma ...

Doar 4 din 10 elevi ieșeni ar lua, astăzi, Bacul!
19/03/2024 07:54

În judetul Iasi, au fost transmise spre evaluare 31.253 de lucrări, asociate celor trei probe de examen. În total, au fost obtinute 66 de note de 10. Niciuna la Romană! A plouat cu 5. Nicio unitat ...

Un celebru traficant de influenţă a solicitat schimbarea încadrării juridice în „înşelăciune”
19/03/2024 07:48

Vasile Ilioae a trăit in lux vreme de patru ani, in perioada 2012-2016, ieşeanul păcălind la greu diverse persoane. Se lăuda că are mare influenţă asupra celor de la Comisia Comisei de Evaluare a Persoa ...

Iașul, văzut prin ochii unui IT-ist întors acasă după 13 ani
19/03/2024 07:47

În ultimii ani, domeniul IT a devenit extrem de căutat printre tinerii ieseni. Astfel, facultătile din Iasi specializează, anual, mii de studenti care sunt pregătiti să se angajeze in marile companii ...

22.000 lei pentru o lunetă de Chevrolet, scoasă cu furca
19/03/2024 07:46

Deranjat de faptul că vecinii săi fac petrecere şi dau muzica la maxim, ieşeanul Florin S. a reacţionat intr-un mod orginal, dar care s-a dovedit, in cele din urmă, foarte costisitor. Mai intai, le-a ceru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei