„Descriptio Moldaviae”, aproape 1.000 de emisiuni în 20 de ani de film turistic

1vasile arhire
1turist1
1turist2

Dimensiune font:

| 04-11-2019 12:56

 Muzeul Unirii din Iaşi va găzdui astăzi, de la ora 17.30, un eveniment dedicat pasionaţilor de turism şi nu numai. Este vorba despre o manifestare prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la lansarea emisiunii „Descriptio Moldaviae”, inclusă pe agenda acţiunilor dedicate împlinirii a 28 de ani de la înfiinţarea TVR Iaşi.

În anul 1999, Studioul TVR Iaşi a iniţiat programul de televiziune Descriptio Moldaviae”, menit să promoveze activitatea turistică din regiunea Moldovei. Proiectul şi-a propus, prin emisiuni tv săptămânale, atragerea publicului spre un turism activ, prin relevarea patrimoniului cultural şi turistic remarcabil, cu numeroase atracţii naturale sau plămădite de inteligenţa şi mâna omului. Proiectul a avut mai multe etape, una dintre cele mai spectaculoase şi cu care a şi început a fost cunoaşterea locurilor semnificative de pe Valea Bistriţei, de la izvoare şi până la vărsarea în Siret, Parcurile Naturale Ceahlău şi Rarău, mănăstiri mai cunoscute sau mai putin cunoscute, aşezări din regiune cu un parfum aparte. La eveniment vor participa, alături de echipa de realizatori, şi o parte dintre protagoniştii filmelor, dar şi prof. univ. Ionel Miron, biolog, ing. Petru Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, prof. Ion Pârvulescu, de la Administraţia Parcului Naţional Ceahlău, preotul Mihai Mărgineanu şi etnograful Lucia Cireş. Despre toate aceste lucruri am discutat cu jurnalistul Vasile Arhire, iniţiatorul proiectului care se derulează neîntrerupt de două decenii.

 

- Ca orice poveste, seria documentarelor a plecat de la o dorinţă.

- Voiam demult să fac o astfel de emisiune, mie plăcându-mi foarte mult călătoriile încă de când eram liceean. Spuneam mereu că vreau să fiu cu picioarele pe pământ, să bat pământul pentru că este foarte frumos. În 1999 am făcut un proiect şi am avut şansa de a-l materializa. Eu eram producătorul, regizorul. Scenariul iniţial urmărea povestea a doi îndrăgostiţi care vor să cunoască frumuseţile Moldovei mergând cu pluta pe Bistriţa, de la izvoare şi până la vărsarea ei în Siret, la Bicaz. În călătorie, tinerii erau însoţiţi de un bătrân hâtru, care urma să le prezinte istoria, tradiţiile, iar ei să descopere toate locurile frumoase din jur. Am căutat parteneri şi am găsit sprijin în Direcţia Silvică Suceava, care intrase sub directoriatul lui Gheorghe Flutur (actualmente preşedintele CJ – n.r.). I-a plăcut ideea şi a spus că ne va ajuta, însă a atrasţie că putem merge cu pluta doar pe unele porţiuni de pe Bistriţa, de la Dorna Arini şi până la Zugreni.

Am învăţat să construim şi pluta”

- Ca urmare, scenariul s-a schimbat. Ce a apărut nou?

- Am renunţat la personajele iniţiale, iar în scenă a intrat actorul Adrian Păduraru, care a devenit călăuză. Am lucrat împreună timp de un an, am mers nu doar cu pluta, ci şi cu sania, în căruţă sau chiar cu mijloace moderne. Am început emisiunea de la Pasul Prislop, am ajuns la Dorna Arini, am mers şi cu pluta până la Zugreni, apoi am continuat traseul cu diferite mijloace până la vărsarea Bistriţei în Siret, la Bicaz. În plus, am învăţat să construim şi pluta. Cei de la Direcţia Silvică ne-au împrumutat lemnul, iar plutaşii din zonă ne-au învăţat meserie. Adrian Păduraru, împreună cu meşterii, a construit două plute, pe care le-a şi mânuit.

- Cum a fost primită emisiunea?

- Foarte bine, iar modelul a fost preluat şi de celelalte studiori teritoriale. Emisiunea Descriptio Moldavie” s-a difuzat în timp pe TVR Iaşi, TVR 2, TVR Internaţional, iar astăzi pe TVR Iaşi, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova şi a avut durate între 15 şi 30 minute. Am avut o echipă foarte bună. Am început cu Adrian Vulpe, am continuat cu Relu Tabără, Adrian Butnaru şi Cristian Sbîngu, oameni pasionaţi de ceea ce fac şi care au găsit formulele vizuale perfecte. Şi la montaj au fost oameni foarte buni, cum ar fi Dragoş Brehnescu. În timp, echipa realizatorilor s-a mărit cu Andreea Ştiliuc, Laura Lucescu, Raluca Aftene, Violeta Gorgos. Cred că este un produs prin care televiziunile pot să atragă publicul. Încercăm să fie o emisiune de informaţie, de educaţie pentru toate vârstele.

Turismul din Moldova are nevoie de mai multă promovare”

- Moldova are locuri foarte frumoase şi mă întreb unde aţi reveni cu drag. Unde v-aţi simţit ca acasă?

- Peste tot ne-am simţit bine, am lucrat impecabil cu toţi colaboratorii. Dacă ar fi să mă întorc în timp, cred că perioada 1999-2005 mi-a fost foarte dragă poate şi pentru că erau puţine astfel de emisiuni, nu erau atât de multe canale de televiziune. Ulterior, mulţi au înţeles că este un produs atractiv şi au început să dezvolte astfel de proiecte.

Am avut o serie de documentare şi în Republica Moldova, realizate de Raluca Aftene la solicitarea TVR Internaţional.

- Din ceea ce aţi văzut pe parcursul celor 20 de ani de călătorie, ce lipseşte turismului din regiunea noastră pentru a fi performant pe măsura a ceea ce oferă?

- Promovare şi nu mă refer doar la autopromovare. Mulţi oaspeţi se opresc la pensiuni, eventual se interesează de gastronomie şi cam atât. Eu mi-am dorit să arătăm publicului elementele naturale unicat din zona Moldovei pentru că abia acesta este turismul adevărat. Noi chiar am ajuns până la toate aceste frumuseţi. Spre exemplu, Andreea Ştiliuc a urcat cu rangerii pe Ceahlău fără nicio problemă, Raluca Aftene, care este pasionată de sporturi extreme, a străbătut unele trasee iarna, prin zăpadă, cu calul. Ar trebui să intre în rol inclusiv autorităţile, care să scoată la iveală şi să promoveze tot ceea ce este mai frumos în zona lor, pornind de la obiective istorice, religioase, mergând până la trasee şi tot ceea ce oferă natura mai spectaculos. Există o abundenţă de informaţii pe net, turiştii sunt dezorientaţi, merg după pensiune, nu după obiective, şi de aceea este nevoie şi de sprijinul autorităţilor.

- Aţi amintit de elementele unicat.

- Sunt multe de spus aici şi am amintit deja Ceahlăul, care este încă necunoscut, Rarăul, Giumalăul, Călimanii, Pasul Prislop unde dacă ajungi, simţi că stai pe acoperişul lumii, vezi toţi munţii într-o zi. Apoi oamenii locului, care sunt extraordinari, care ştiu să spună poveşti fabuloase. Am găsit lucruri remarcabile fie că a fost Piatra Neamţ, Botoşani, Huşi, Bacău ori Galaţi sau staţiunile turistice. Mi-a plăcut la fel de mult zona Mălini, pe care o recomand mereu, spre Crucea Talienilor, un drum extraordinar. Este important să vorbim despre aceste lucruri, să atragem turiştii către drumeţii. Spre exemplu, până la Crucea Talienilor faci maximum o zi pe jos, iar când te-ai întors eşti mai sănătos decât ai plecat. În cele aproape 1.000 de emisiuni am încercat să fim o carte deschisă pentru telespectatori, valorificând două lucruri – scenariul cu elemente de noutate pentru zona Moldovei şi imaginile spectaculoase.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Emisiunea „Descriptio Moldaviae” a fost premiată în mai multe rânduri din partea Asociaţiei Scriitorilor şi Jurnalistilor din Turism.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei