„Duşmanul comunicării este indiferenţa faţă de limbă, pe care o siluim din cauza ignoranţei”

1serinella2
1logos serinella zara

Dimensiune font:

| 08-10-2019 05:42

 Interviu cu Serinella Zara, profesor de limba română şi fondatorul Clubului Logos

 

 

Partener încă de la prima ediţie al FILIT, Clubul Logos este un nume consacrat printre asociaţiile care susţin comunicarea culturală. Am discutat cu prof. Serinella Zara, fondatorul clubului, despre începuturi, provocări şi aşteptările tinerilor de la „Logos”.

- Clubul Logos are deja un nume, este pe afişul FILIT de mulţi ani, însă nu ştiu cât de mulţi îi cunosc povestea. Cum s-a înfiinţat, ce idee şi ce scop să fi fost la bază?

- Are o poveste frumoasă în spate care se ţese şi astăzi: tocmai mă reîntorsesem, ca profesor de română, după 3 ani de concediu pentru maternitate înapoi în şcoala mea (Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu”, pe care l-am şi absolvit ca elevă) şi trăiam un sentiment mai straniu: voiam să fac ceva diferit de ceea ce se întâmplase în primii 15 ani de învăţământ. În toamna acelui an, am auzit că se organizează FILIT, aflat chiar la prima ediţie. M-am gândit să nu stau degeaba şi să organizez o întâlnire, paralelă cu FILIT, pe tema jurnalismului cultural, dat fiind că aveam foşti elevi care activau în domeniu. Luiza Vasiliu (redactor-şef la Scena 9 - n.r.) mi-a propus să vină Marius Chivu (critic literar, scriitor, poet -n.r.). Iniţial, m-am speriat pentru că mi se părea că mă arunc prea sus, dar Luiza a râs, m-a calmat, iar eu am zis Da. Şi astfel a ieşit prima noastră întâlnire, cu elevi doar de la clasele mele, dar care rămâne un reper de-a lungul anilor: un dialog viu, fără inhibiţii, cu mult umor, dar şi reflexivitate. La final, au venit la mine copiii, extrem de emoţionaţi, care m-au întrebat: ,,Doamna, când mai facem?”. Şi atunci am avut şi eu revelaţia a ceea ce căutam: un spaţiu al discuţiilor libere, al spiritului care să colinde, dincolo de programă, pregătire pentru concursuri sau examene şi note de 10, pe care orice profesor trebuie să aibă conştiinţa să le atingă. Ca atare, mi-am adunat în şedinţe elevii: după o lună, cu toţii am numit clubul Logos şi i-am creat şi un slogan: Ca să ieşi din tipar, refugiul este drumul cultural, plecând de la atitudinea rebelă pe care o manifestă, de obicei, adolescenţii, care poate (şi trebuie) direcţionată spre îmbogăţirea spiritului. Scopul acestui club este acela de a aduce în faţa copiilor, în dialog sincer, deschis, personalităţi din diverse domenii cu care să vorbească despre succes şi eşec, de fapt despre sensul pe care să-l dăm vieţii. În fond, scopul clubului este să le ofere tinerilor încredere în sine şi dorinţa de a evolua permanent.

- Aveţi o relaţie frumoasă cu FILIT, care nu este doar un festival de literatură, ci şi un spaţiu de întâlnire, unde dialogurile duc către proiecte importante. Cum a fost prima întâlnire a Clubului Logos?

- Relaţia cu FILIT a venit prin intermediul primei întâlniri oficiale a Clubului Logos: v-am povestit cum ne-am înfiinţat, iar la ceva timp ne-am gândit să chemăm şi primul invitat, care nu a fost nimeni altul decât scriitorul Florin Lăzărescu, prieten încă din liceu cu soţul meu şi, din anii facultăţii, cu mine. Am avut o discuţie pe povestirile şi romanul, abia publicat atunci, Amorţire. Unii erau nişte puşti de-a VII-a, care i-au pus întrebări despre care Florin a spus că nu se gândiseră nici criticii literari la ele. Pontos, dar cu multă profunzime, Florin Lăzărescu a făcut spectacol de idei şi emoţii două ore. Ulterior, spre vară, am primit telefon de la Florin care m-a întrebat dacă nu vreau să intru cu Logos, ca partener, în FILIT (el fiind unul dintre directorii festivalului). Aşa a început istoria care se spune şi acum. Florin a avut marele merit, pentru noi, de a ne fi încurajat să devenim ceea ce astăzi suntem. De aceea îi suntem recunoscători, pentru că a avut încredere în noi.

***

Este o carenţă a programei: prea puţină literatură contemporană. Sigur, clasicii trebuie să rămână, dar trebuie, totodată, să ne uităm la ei, la tineri, şi să înţelegem că este absolută nevoie să le înţelegem nevoile, cerinţele şi să ne adaptăm noi la ei, nu ei la noi. Sau să ne întâlnim măcar la jumătatea drumului…”

***

- Cum a evoluat relaţia dintre FILIT, ce întâlniri aţi avut şi care invitat a plăcut cel mai mult?

- Relaţia dintre Festival şi noi a evoluat indiscutabil an de an: câte 5 evenimente în cei 5 ani anteriori, în care erau implicaţi 10 scriitori (uneori chiar mai mulţi) a însemnat o dovadă a recunoaşterii valorii acestui club. Am avut atât scriitori români, în primii ani, cât şi scriitori străini. De fiecare dată am încercat să fim la înălţime, atât eu ca organizator şi moderator, cât şi copiii, prin lecturile şi prin întrebările lor (care nu cunosc decât autocenzura de bun simţ, în rest sunt liberi să întrebe ce doresc), astfel încât să fructificăm cât mai mult şi din spiritul şi din opera scriitorilor. Întrebarea despre invitatul cel mai plăcut este grea, pentru că lista este lungă, dar am să numesc câţiva: s-au îndrăgostit de stilul parodic al lui Alex Tocilescu, l-au fugărit peste tot pe Iulian Tănase, au vibrat puternic cu Ruxandra Cesereanu, Ioana Bradea sau cu Ioan T. Morar ori au râs şi-au plâns cu Iulian Ciocan. Dintre scriitorii străini, un coup de foudre puternic a fost cu senzaţionala Sveta Dorosheva, în timp ce Tomáš Zmeškal, slovacul congolez, i-a sedus definitiv. Însă două întâlniri şi două relaţii puternice sunt cu scriitorii Bogdan Suceavă şi Tatiana Ţîbuleac. Aici s-au creat afinităţi totale: întâlnirile au generat o empatie totală. Bogdan vorbeşte cu copiii mereu şi le dă sfaturi, în timp ce Tatiana are clar fun-club, ca un star hollywoodian. Romanul Vara în care mama a avut ochii verzi este iconic pentru ei, iar eu l-am ales ca text-suport pentru bacalaureat, capitolul ,,Roman de după anii 80”. Cred că asta spune multe.

- Cum îi ajută FILIT pe elevi? Ce ar vrea să audă la FILIT?

- FILIT îi ajută pe copii pentru că dau mâna, la propriu şi la figurat, cu scriitori pe care îi cunosc sau de care aud de la noi, profesorii ori pe alte canale. Sunt copii care citesc mult, cu pasiune, indiferent pe ce suport (clasic sau modern) şi universul lor interior se îmbogăţeşte prin actul lecturii. Însă, când ai şansa să te întâlneşti cu autorul unui univers în care ai intrat, ai ocazia să afli o sumedenie de răspunsuri despre viaţa lui şi a cărţii, şi, de ce nu, adesea răspunsuri despre propria viaţă: în cărţi este vorba despre copii şi părinţi, despre iubire şi moarte, despre suferinţă şi fericire şi noi toţi căutăm răspunsuri posibile la întrebările noastre despre viaţă. Or, scriitorul devine o resursă de acest tip: poţi alege varianta lui sau alta. Dar eşti în cunoştinţă de cauză.

- Ce le place să citească?

- În general, ceea ce nu este impus de şcoală. Asta se ştie. Le place, clar, literatura contemporană, de aceea sunt şi atât de atraşi de FILIT. Aici este o carenţă a programei: prea puţină literatură contemporană. Sigur, clasicii trebuie să rămână, dar trebuie, totodată, să ne uităm la ei, la tineri, şi să înţelegem că este absolută nevoie să le înţelegem nevoile, cerinţele şi să ne adaptăm noi la ei, nu ei la noi. Sau să ne întâlnim măcar la jumătatea drumului… Din acest motiv, la întrebarea ,,Ce ar dori să audă la FILIT?” ei ar trebui să răspundă. Un răspuns a venit prin numărul mare de adolescenţi care au stat ore în faţa Teatrului Naţional ca să o poată vedea pe Veronica Roth. Nu a fost show muzical, ci literatură, chiar dacă un gen mai comercial. Tot tinerilor (poate mai puţini) le plac şi scriitorii ,,grei”, cu proză mai dificil de accesat, sau poezia. Copiii nu sunt superficiali, sunt exigenţi, inventivi şi originali: de aceea, în primul rând, eu aşteptările lor încerc să le satisfac, ei sunt ţinta numărul unu a mea.

- Care sunt momentele importante ale agendei ediţiei din acest an în care Logos este implicat?

- Sunt trei momente, toate egale ca importanţă şi angajare a noastră. Organizate la Casa de Cultură ,,Mihai Ursachi” (unde ne place atmosfera intimă), întâlnirile vor aduce faţă în faţă cu elevii scriitori din Norvegia, Bosnia, Spania, Islanda, Serbia şi Belgia. Dacă ar fi să fac o remarcă distinctă, aceasta constă în faptul că pentru prima dată avem ocazia să dialogăm cu un scriitor pe care l-au cunoscut şi scena Teatrului Naţional: este vorba despre Maria Dueñas, care a fost în ,,duet” cu Sjon, pentru Logos.

- Dacă li s-ar oferi şansa de a construi o bucată de FILIT, ce ar face tinerii dvs? Dar dvs?

- Pentru că sunt extrem de creativi, sigur ar desena, ar picta emoţiile trăite într-o întâlnire: pe asfalt, pe un perete, într-un spaţiu neconvenţional. Unii dintre ei s-ar descurca de minune în calitate de moderatori: am făcut deja acest experiment la o întâlnire cu un istoric, iar Bogdan Suceavă le-a avut pe Andrada şi Catinca moderatoare când a lansat romanul Avalon. În ceea ce mă priveşte, cred că am construit o parte din FILIT prin întâlnirile din aceste şase ediţii succesive: dorinţa de a face lucruri noi mă îmboldeşte adesea, dar timpul este singurul impediment în a propune şi altceva, deocamdată. Mi-ar plăcea să discut mai multă poezie, să am timp pentru puneri în scenă, să dau o latură mai artistică (am făcut un mic spectacol anul trecut la întâlnirea cu Moni Stănilă şi Sveta Dorosheva), dar, dacă încerci să faci prea multe, rişti să te risipeşti şi să produci mai multă cantitate, decât calitate. De aceea am învăţat să mă înfrânez.

***

Vreau să-i învăţăm pe copii să se desfete şi cu bucuriile simple ale vieţii, ale sufletului, nu doar să gonească după succese profesionale. Pentru comunitate, sper să creăm oameni puternici, cu voinţa de a schimba lucrurile şi de a nu sta pe margine şi a cârcoti”.

***

- Revenind la cuvânt, ce importanţă îi acordaţi dvs? Ce înseamnă „logos” pentru dvs şi cum poate ajuta comunitatea?

- Logos înseamnă ,,cuvânt”, mai extins ,,ştiinţă”. Vreau ca aceşti copii să respecte arta cuvântului, să o deţină, să aibă ,,ştiinţa” comunicării într-o eră în care ne domină semnele şi simbolurile, într-o eră în care totul aleargă pe lângă noi. Vreau să-i învăţăm pe copii să se desfete şi cu bucuriile simple ale vieţii, ale sufletului, nu doar să gonească după succese profesionale. Pentru comunitate, sper să creăm oameni puternici, cu voinţa de a schimba lucrurile şi de a nu sta pe margine şi a cârcoti. Ei trebuie să aibă capacitatea, graţie experienţelor trăite şi oamenilor de excepţie întâlniţi, de a discerne între valoare şi nonvaloare, impostură şi artificial, să sesizeze manipularea şi ridicolul şi să ajute comunitatea în care trăiesc să fie mai civilizată, mai deschisă la nou şi mai justă.

- Ce invitaţi de la FILIT şi-au dorit să cunoască elevii dvs? Dar dvs?

- L-au aşteptat cu entuziasm pe Sjon, de care toţi au auzit (şi pentru că scrie versuri pentru Bjork), dar au şi citit cărţi, pe Maria Dueñas – romanul Iubirile croitoresei – conduce detaşat în topul preferinţelor, sau pe Kim Leine. Pe de altă parte, au colindat prin toate locurile. Eu mi-am dorit să-i cunosc pe cât mai mulţi, dar am aştept întâlnirile mele şi, recunosc, seara lui Şîşkin, în dialog cu Cătălin Sava. Anul trecut, Cătălin mi-a spus că îşi doreşte acest dialog, aşa că am fost, o dată, în plus, curioasă.

- Care este actualmente cel mai mare inamic al lecturii? Dar al comunicării?

- Inamicul lecturii? Lipsa educaţiei sau a omului care să o facă, fie el părinte, profesor, oricare adult. Nu este tableta. Dacă eşti sfătuit cum trebuie, citeşti pe tabletă o poezie. Stefansson spunea anul trecut că ne ia doar 10-30 de secunde. Pe tabletă. Duşmanul comunicării este indiferenţa: 1. faţă de celălalt, căruia îi dăm ,,like”, dar nu ne pasă de el, de fapt; sau îl întrebăm ce face, dar nu ne interesează ce răspunde. 2. faţă de gramatică, faţă de limbă, pe care o siluim din cauza ignoranţei şi a imitaţiei de prost gust.

A consemnat Maura ANGHEL


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei