poza crina cihodaru

Dimensiune font:

„Educaţia pentru adopţie nu se face la fel şi într-un anumit moment pentru toţi copiii adoptaţi”

| 18-07-2019 00:00

 

Pentru multe dintre familiile din ţară, adopţia este singura cale spre împlinire. Cuplurile devin ce şi-au dorit dintotdeauna - părinţi, iar copiii adoptaţi îşi găsesc bucuria de a creşte într-o familie adevărată, de a fi înconjuraţi de dragoste şi afecţiune.

Crina Cihodaru, psiholog psihopedagogie specială şi psihologie clinică, spune că dacă se va produce un ataşament sănătos, perioada adaptării la viaţa familială şi socială se va face în mod fericit şi, astfel, se vor preîntâmpina problemele comportamentale care ar putea apărea în timp.

- Doamna Cihodaru, cum se poate face educaţia despre adopţie copilului adoptat, respectiv pentru cel abandonat?

- Fiecare copil vine cu o istorie personală, sunt mulţi factori care influenţează pregătirea unui copil pentru adopţie: vârsta, experienţele trăite, etapele parcurse până să fie adoptat, care a fost perioada în care copilul a fost privat de atenţie şi afecţiune sau dacă a suferit abuzuri. Dacă luăm în considerare că un copil trece prin multe etape înainte de a fi adoptat, am avea mai întâi o discuţie despre ceea ce înseamnă una dintre cele mai mari traume pe care le poate trăi un copil, abandonul. Faptul că el creşte fără părinţi îi va marca viaţa fundamental. Şi ca adult va fi marcat. Sindromul copilului abandonat presupune modificări serioase de dispoziţie, frică, depresie. Alteori sunt rezervaţi şi reci, au sentimente de culpabilitate, considerând că ei sunt cauza principală a abandonului lor. Dacă au trecut prin mai multe experienţe de plasament maternal sau au schimbat mai multe centre de plasament, pot ajunge să manifeste şi tulburări de ataşament datorate neglijării nevoilor emoţionale şi din cauza faptului că nu au învăţat cum să realizeze un ataşament plin de afecţiune.

Aşadar, educaţia pentru adopţie nu se face la fel şi într-un anumit moment pentru toţi copiii adoptaţi. Unii sunt prea mici şi nu vor întelege, iar alţii consideră adopţia ca pe binecuvântarea de a fi aleşi de cei cărora le vor spune MAMA şi TATA.

- Care sunt repercusiunile afective şi de relaţionare a procesului de adopţie?

- Unii specialişti interpretează adopţia ca fiind o pierdere pentru copil: pierdere a tot ceea ce a cunoscut până atunci. Chiar şi un copil adoptat la naştere pierde persoana de care a fost conectat timp de nouă luni. Dintr-o altă perspectivă, aceea a copilului care a interpretat abandonul ca pe o respingere, ca pe ceva ce i-a insuflat sentimente de culpabilitate: nu merit, nu contez, nu mă descurc, sunt neimportant, sunt defect, sunt vinovat, adopţia vine ca o reconfirmare a propriei valori, şi ca o şansă de vindecare a traumei de abandon: apare confirmarea că este dorit. Relaţionarea cu ceilalţi reflectă tocmai vindecarea şi depăşirea traumei de abandon pe care o depăşeşte copilul, simţindu-se mai împăcat cu sine, având relaţii mai împlinite cu oamenii şi, la un moment dat, chiar cu propria mamă, pe care să o poată ierta.

- Care sunt nevoile speciale ale copilului adoptat?

- Copiii adoptaţi pot avea nevoi legate de starea lor de sănătate, nevoi psihologice, pedagogice. Unii pot avea diferite afecţiuni: boli congenitale, probleme motorii, boli infecţioase şi diferite sindroame pentru care trebuie prevăzute toate serviciile de specialitate necesare. De asemenea, pot avea probleme pedagogice cauzate de un regim de viaţă lipsit de stimulare corespunzătoare vârstei, de frecventarea şcolii şi uneori chiar de abandon şcolar, care duc la tulburări comportamentale, cu care copiii sunt aduşi în sistemul de protecţie. Dar cel mai frecvente sunt întâlnite problemele psihologice care sunt determinate de insuficienţa dragostei şi afecţiunii din partea părinţilor, deprivării timpurii de comunicare cu adulţii. Aşadar, pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii copilului şi pentru dezvoltarea unei relaţii adecvate şi a unei comunicări eficiente între părinte şi copil, pe lângă satisfacerea nevoilor de bază ale copilului, foarte importante sunt nevoile emoţionale ale acestuia: respectul, sinceritatea necesară căpătării încrederii, acceptarea cu calităţi şi defecte, dragostea necondiţionată, răbdarea, timpul acordat, corectitudinea.

Asigurarea acestor nevoi se va reflecta asupra formării armonioase a personalităţii.

- Când este pregătit un copil să afle că este adoptat? Care sunt riscurile dacă află adevărul, respectiv dacă i se ascunde?

- Indiferent de momentul în care este abordat subiectul adopţiei, orice copil are dreptul să cunoască adevărul despre originile sale, despre propria identitate. Sunt celebre cazurile de tineri ce vin din alte ţări pentru a-şi căuta familia de origine, după ani de zile, doar pentru a-şi cunoaşte părinţii naturali şi fraţii. Sunt copii mai echilibraţi emoţional care primesc această veste mai puţin furtunos, pentru alţii perioada de adaptare la schimbare şi procesul de interiorizare a evenimentelor poate dura mai mult. În funcţie de stabilitatea sau labilitatea emoţională a copilului, se poate apela şi la ajutor specializat, la psihoterapie. Cu cât momentul confruntării adevărului va fi amânat mai mult de către familia de adopţie din motive ce ţin de teama la reacţia copilului adoptat, cu atât acesta se va simţi minţit, îşi va pierde încrederea şi, pe viitor, va fi suspicios şi va simţi că a trăit o altă viaţă, se va simţi confuz şi trădat.

- Pentru copilul adoptat, viaţa sa psihologică se împarte în două etape: înainte de adopţie şi după adopţie. În intervalul acesta, ce trebuie avut în vedere?

- În tot procesul adopţiei, copilul este persoana care contează: interesul superior al copilului.Toţi cei implicaţi trebuie să depună toate eforturile pentru a asigura cel mai bun rezultat posibil. Cu toate acestea, este necesar a se avea în vedere şi stabilitatea emoţională şi echilibrul familiei în care va fi integrat copilul; de aceea părinţii trebuie să nu se neglijeze şi să nu piardă din vedere sănătatea lor fizică şi starea de bine psihică, pentru a putea susţine un nou membru al familiei cu toate responsabilităţile pe care le solicită. Educaţia pre – şi post- adopţie este esenţială pentru a asigura un mediu pozitiv, sănătos şi optimist în cadrul viitoarei familii. Chiar dacă viitorii părinţi au consultat bibliografii despre parenting, consultarea unui specialist este o necesitate. Este de menţionat că ataşamentul şi adaptarea sunt procesele prin care va trece noul membru al familiei, iar modul în care le traversează depinde de armonia familiei. Dacă se produce un ataşament sănătos, perioada adaptării la viaţa familială, dar şi socială, se va face în mod fericit şi astfel se vor preîntâmpina probleme comportamentale şi manifestări psihice ca: furie, iritabilitate accentuată, schimbări dese şi bruşte ale dispozitiei, sentimente de vină, ruşine, vinovaţie, tristeţe accentuată, auto-învinovăţire, anxietate crescută, frica, tendinţa de retragere din plan social, depresie, precum şi simptome fizice care pot apărea: insomnia/ coşmarurile, agitaţie, nelinişte, îngrijorare neobişnuită, dureri de cap fără explicaţie medicală, oboseală, dificultăţi de concentrare. Aşadar, pentru ca nevoile de bază ale copilului să fie satisfăcute, trebuie să fie satisfăcute în primul rând nevoile de bază ale părinţilor, care au responsabilităţi sporite. Aceştia din urmă trebuie să ştie să ceară ajutor fizic şi susţinere morală, ori consiliere psihologică atunci când simt că este cazul.

A consemnat Florentina SANDU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
380 de pacienţi pe 240 de paturi -  Aglomeraţie mare la spitalul de la Grajduri
21/08/2019 22:02

În una dintre cele patru unităţi medicale din ţară in care sunt trataţi bolnavii psihic condamnaţi de instanţă, Spitalul Pădureni Grajduri din Iaşi, numărul pacienţilor depăşeşte cu mult nu ...

Un adolescent din Iaşi a salvat mai multe vieţi
21/08/2019 21:34

Inima unui băiat de 16 ani din Iaşi va continua să bată in pieptul unui alt băiat de 17 ani din Germania. Alte cinci persoane vor duce o viaţă mai bună tot datorită generozităţii de care a dat dovad ...

  Violată de tatăl vitreg
21/08/2019 20:50

  Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui a dispus verificări interne după ce o fată de 15 ani, care ar fi fost violată de tatăl vitreg, a fost internată in spital şi apoi lă ...

Alertă de pestă porcină la Botoşani
21/08/2019 20:42

  Într-o gospodărie din localitatea Sirbi, comuna botoşăneană Vlăsineşti, a apărut incă un focat de perstă porcină, a anunţat directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentr ...

Circ în Consiliul Judeţean!
21/08/2019 20:00

Consilierii judeţeni nu au lăsat deoparte nici ieri disputele personale, transformand şedinţa de plen intr-un spaţiu al duelurilor verbale extreme. Totul a inceput cu o remarcă a vicepreşedintelui ...

Abordări didactice moderne pentru profesorii ieşeni
21/08/2019 19:12

O echipă formată din cinci cadre didactice de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iaşi a participat la o nouă etapă a proiectul Erasmus+ Innovative Teaching Methods for teachers, school ...

Stocul de sânge, aproape inexistent la Iaşi!
21/08/2019 19:07

Cei de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi lansează un nou apel pentru cei care pot dona sange. Apelul a fost publicat pe pagina de socializare a instituţiei medicale. „Suntem ingrijoraţi ...

Peste 100 de chiulangii la „Bacul de toamnă”
21/08/2019 19:05

Prima probă din sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat s-a derulat cu bine. În judeţul Iaşi nu au fost inregistrate incidente şi niciun candidat nu a fost eliminat din examen. Din cei 699 can ...

Curtea de Apel Iaşi a decis: Un şofer beat şi drogat, care a fost la un pas să strivească un copil, nu reprezintă pericol public
21/08/2019 19:04

 Dumitru Maricel Stan (55 de ani), un anonim patron de sală de jocuri de noroc, a dobandit o notorietate ce nu-i face deloc cinste, in noaptea de 22 iulie a.c. Beat criţă şi drogat temeinic, acesta a i ...

Senatorul, privilegiile şi furia sindicaliştilor
21/08/2019 19:01

USLIP IAŞI solicită senatorului liberal Florin Ciţu să prezinte scuze pentru afirmaţiile făcute pe pagina sa de socializare „Îi transmitem domnului Florin Ciţu că salariile din Educaţie, d ...