poza crina cihodaru

Dimensiune font:

„Educaţia pentru adopţie nu se face la fel şi într-un anumit moment pentru toţi copiii adoptaţi”

| 18-07-2019 00:00

 

Pentru multe dintre familiile din ţară, adopţia este singura cale spre împlinire. Cuplurile devin ce şi-au dorit dintotdeauna - părinţi, iar copiii adoptaţi îşi găsesc bucuria de a creşte într-o familie adevărată, de a fi înconjuraţi de dragoste şi afecţiune.

Crina Cihodaru, psiholog psihopedagogie specială şi psihologie clinică, spune că dacă se va produce un ataşament sănătos, perioada adaptării la viaţa familială şi socială se va face în mod fericit şi, astfel, se vor preîntâmpina problemele comportamentale care ar putea apărea în timp.

- Doamna Cihodaru, cum se poate face educaţia despre adopţie copilului adoptat, respectiv pentru cel abandonat?

- Fiecare copil vine cu o istorie personală, sunt mulţi factori care influenţează pregătirea unui copil pentru adopţie: vârsta, experienţele trăite, etapele parcurse până să fie adoptat, care a fost perioada în care copilul a fost privat de atenţie şi afecţiune sau dacă a suferit abuzuri. Dacă luăm în considerare că un copil trece prin multe etape înainte de a fi adoptat, am avea mai întâi o discuţie despre ceea ce înseamnă una dintre cele mai mari traume pe care le poate trăi un copil, abandonul. Faptul că el creşte fără părinţi îi va marca viaţa fundamental. Şi ca adult va fi marcat. Sindromul copilului abandonat presupune modificări serioase de dispoziţie, frică, depresie. Alteori sunt rezervaţi şi reci, au sentimente de culpabilitate, considerând că ei sunt cauza principală a abandonului lor. Dacă au trecut prin mai multe experienţe de plasament maternal sau au schimbat mai multe centre de plasament, pot ajunge să manifeste şi tulburări de ataşament datorate neglijării nevoilor emoţionale şi din cauza faptului că nu au învăţat cum să realizeze un ataşament plin de afecţiune.

Aşadar, educaţia pentru adopţie nu se face la fel şi într-un anumit moment pentru toţi copiii adoptaţi. Unii sunt prea mici şi nu vor întelege, iar alţii consideră adopţia ca pe binecuvântarea de a fi aleşi de cei cărora le vor spune MAMA şi TATA.

- Care sunt repercusiunile afective şi de relaţionare a procesului de adopţie?

- Unii specialişti interpretează adopţia ca fiind o pierdere pentru copil: pierdere a tot ceea ce a cunoscut până atunci. Chiar şi un copil adoptat la naştere pierde persoana de care a fost conectat timp de nouă luni. Dintr-o altă perspectivă, aceea a copilului care a interpretat abandonul ca pe o respingere, ca pe ceva ce i-a insuflat sentimente de culpabilitate: nu merit, nu contez, nu mă descurc, sunt neimportant, sunt defect, sunt vinovat, adopţia vine ca o reconfirmare a propriei valori, şi ca o şansă de vindecare a traumei de abandon: apare confirmarea că este dorit. Relaţionarea cu ceilalţi reflectă tocmai vindecarea şi depăşirea traumei de abandon pe care o depăşeşte copilul, simţindu-se mai împăcat cu sine, având relaţii mai împlinite cu oamenii şi, la un moment dat, chiar cu propria mamă, pe care să o poată ierta.

- Care sunt nevoile speciale ale copilului adoptat?

- Copiii adoptaţi pot avea nevoi legate de starea lor de sănătate, nevoi psihologice, pedagogice. Unii pot avea diferite afecţiuni: boli congenitale, probleme motorii, boli infecţioase şi diferite sindroame pentru care trebuie prevăzute toate serviciile de specialitate necesare. De asemenea, pot avea probleme pedagogice cauzate de un regim de viaţă lipsit de stimulare corespunzătoare vârstei, de frecventarea şcolii şi uneori chiar de abandon şcolar, care duc la tulburări comportamentale, cu care copiii sunt aduşi în sistemul de protecţie. Dar cel mai frecvente sunt întâlnite problemele psihologice care sunt determinate de insuficienţa dragostei şi afecţiunii din partea părinţilor, deprivării timpurii de comunicare cu adulţii. Aşadar, pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii copilului şi pentru dezvoltarea unei relaţii adecvate şi a unei comunicări eficiente între părinte şi copil, pe lângă satisfacerea nevoilor de bază ale copilului, foarte importante sunt nevoile emoţionale ale acestuia: respectul, sinceritatea necesară căpătării încrederii, acceptarea cu calităţi şi defecte, dragostea necondiţionată, răbdarea, timpul acordat, corectitudinea.

Asigurarea acestor nevoi se va reflecta asupra formării armonioase a personalităţii.

- Când este pregătit un copil să afle că este adoptat? Care sunt riscurile dacă află adevărul, respectiv dacă i se ascunde?

- Indiferent de momentul în care este abordat subiectul adopţiei, orice copil are dreptul să cunoască adevărul despre originile sale, despre propria identitate. Sunt celebre cazurile de tineri ce vin din alte ţări pentru a-şi căuta familia de origine, după ani de zile, doar pentru a-şi cunoaşte părinţii naturali şi fraţii. Sunt copii mai echilibraţi emoţional care primesc această veste mai puţin furtunos, pentru alţii perioada de adaptare la schimbare şi procesul de interiorizare a evenimentelor poate dura mai mult. În funcţie de stabilitatea sau labilitatea emoţională a copilului, se poate apela şi la ajutor specializat, la psihoterapie. Cu cât momentul confruntării adevărului va fi amânat mai mult de către familia de adopţie din motive ce ţin de teama la reacţia copilului adoptat, cu atât acesta se va simţi minţit, îşi va pierde încrederea şi, pe viitor, va fi suspicios şi va simţi că a trăit o altă viaţă, se va simţi confuz şi trădat.

- Pentru copilul adoptat, viaţa sa psihologică se împarte în două etape: înainte de adopţie şi după adopţie. În intervalul acesta, ce trebuie avut în vedere?

- În tot procesul adopţiei, copilul este persoana care contează: interesul superior al copilului.Toţi cei implicaţi trebuie să depună toate eforturile pentru a asigura cel mai bun rezultat posibil. Cu toate acestea, este necesar a se avea în vedere şi stabilitatea emoţională şi echilibrul familiei în care va fi integrat copilul; de aceea părinţii trebuie să nu se neglijeze şi să nu piardă din vedere sănătatea lor fizică şi starea de bine psihică, pentru a putea susţine un nou membru al familiei cu toate responsabilităţile pe care le solicită. Educaţia pre – şi post- adopţie este esenţială pentru a asigura un mediu pozitiv, sănătos şi optimist în cadrul viitoarei familii. Chiar dacă viitorii părinţi au consultat bibliografii despre parenting, consultarea unui specialist este o necesitate. Este de menţionat că ataşamentul şi adaptarea sunt procesele prin care va trece noul membru al familiei, iar modul în care le traversează depinde de armonia familiei. Dacă se produce un ataşament sănătos, perioada adaptării la viaţa familială, dar şi socială, se va face în mod fericit şi astfel se vor preîntâmpina probleme comportamentale şi manifestări psihice ca: furie, iritabilitate accentuată, schimbări dese şi bruşte ale dispozitiei, sentimente de vină, ruşine, vinovaţie, tristeţe accentuată, auto-învinovăţire, anxietate crescută, frica, tendinţa de retragere din plan social, depresie, precum şi simptome fizice care pot apărea: insomnia/ coşmarurile, agitaţie, nelinişte, îngrijorare neobişnuită, dureri de cap fără explicaţie medicală, oboseală, dificultăţi de concentrare. Aşadar, pentru ca nevoile de bază ale copilului să fie satisfăcute, trebuie să fie satisfăcute în primul rând nevoile de bază ale părinţilor, care au responsabilităţi sporite. Aceştia din urmă trebuie să ştie să ceară ajutor fizic şi susţinere morală, ori consiliere psihologică atunci când simt că este cazul.

A consemnat Florentina SANDU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa EUROBUSINESS LRJ S.P.R.L., cu sediul în Mun. Iaşi, Str.Zorilor, nr.11, Jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei AYA SPORTS S.R.L., astfel desemnat de Tribunalul Iaşi–Secţia a-II-a Civilă-Faliment în dosarul nr.1970/99/2009 (nr.format vechi 96/2009), prin Sentinţa Comercială nr.585/25.05.2010, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006, privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilităţii, organizează licitaţie publică competitivă cu strigare, în ziua de 09.12.2019, ora 14:00, pentru valorificarea bunului imobil: Denumirea activului - Preț de pornire a licitației (EUR, fără TVA) Proprietate rezidențială, casă de locuit P+1E+M, situată în Sat Răsboieni, Com. Țibănești, Jud. Iași, compusă din: - 14.946,10 Teren intravilan, categoria de folosință curți-construcții, în suprafață de 962,26 mp, identificat sub nr. cad. 392, înscris în CF nr. 237 a Com. Țibănești, Sat Răsboieni, T6, P1(380/1), Com. Țibănești, Jud. Iași; - 2.535,00; Corp clădire C1, cu destinație casă de locuit, în stare de degradare, cu regim de înălțime P+1E+M, identificat sub nr. cad. 392-C1, înscris în CF nr. 237 a Com. Țibănești, având: Sc=258,18 mp; Scd=516,36 mp; Su parter=170,48 mp; Su etaj=172,84 mp; Su mansard =66,78 mp și Su totală=410,1 mp. - 12.411,10. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin. 2), lit. F, din Noul Cod Fiscal, în măsura aplicabilității. În cazul în care la licitația din 09.12.2019, nu se va reuşi valorificarea bunului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.12.2019, 06.01.2020, 13.01.2020, 20.01.2020, respectiv 27.01.2020, ora 14:00, la sediul lichidatorului judiciar. Persoanele care pretind vreun drept asupra activului ce urmează a fi scos la vânzare, au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 08.12.2019, 15.12.2019, 05.01.2020, 12.01.2020, 19.01.2020 şi 26.01.2020, ora 12:00, la sediul lichidatorului judiciar. În conformitate cu prevederile art.53, din Legea nr.85/2006, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii. Modalitatea de valorificare a activului este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform hotărârilor adoptate în Adunarea Creditorilor din data de 18.05.2018. Pasul de licitaţie stabilit este de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, conform hotărârii Adunarii Creditorilor din data de 18.05.2018. Înscrierea la licitaţie se face cel târziu cu o zi înainte de data fixată pentru începerea licitaţiei, prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al licitaţiei. Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 5% din preţul de pornire a licitaţiei, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei, nr.: RO67BRDE240SV83383702400, deschis la BRD GSG S.A., suc. Iași. În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitaţie publică. Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea bunului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul lichidatorului judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 595,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul lichidatorului judiciar nr.: RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi, sau în numerar la sediul lichidatorului judiciar. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar, pe www.lrj.ro, la tel/fax: 0232/220777, mobil:0733683702, mail:vanzari@lrj.ro.
LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al SC PAULIŞTA SRL, cu sediul în Bacău, Calea Bârladului nr. 23, jud. Bacău, CUI 988358, RC J04/2036/1991, Dosar nr. 246/110/2012- Tribunalul Bacău, în temeiul Legii 85/2006 vinde prin licitaţie publică: Bunuri mobile constând în echipamente pentru fabricarea diverselor sortimente de grisine şi covrigei, conform caietului de sarcini - preţ total de 212.098 lei. Mijloace de transport: autoturism Dacia Logan, BC-93-PAV, 2006 = 2.160 lei; autoturism Renault Symbol, BC-41-PAV, 2006= 2.680 lei; autoturism Renault Symbol, BC-34-PAV, 2006=2.680 lei; autoutilitară Mercedes Benz/814D/42.5, BC-91-PAV, 1996=2.160 lei; autoutilitară Mercedes Benz/970.01/Atego/815, BC-70-PAV, 1998= 4.120 lei; autoutilitară N2 Renault Kogel/Midlum 180 Dci, BC-19-ALG, 2001= 11.280 lei. Bunuri mobile constând în echipamente pentru fabricarea diverselor sortimente de biscuiţi, napolitane şi covrigei conform caietului de sarcini - preţ total de 23.470,4 lei. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea avea loc în datele de 06, 13, 19 Decembrie 2019, 10 şi 17 Ianuarie 2020, ora 13.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii nr. 30, Clădirea 30 Avenue Business Center, et. 3, cam. 2, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune cu cel puţin 24 ore înainte de ziua licitaţiei o ofertă ce va conţine: cerere de participare la licitaţie; dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei; dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 2.000 lei; dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul RO82BTRL00401202436398XX deschis la Banca Transilvania - Sucursala Bacău pe numele SC Paulista SRL. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puțin 2 zile înainte de data licitației. Informaţii suplimentare la adresa de mail a lichidatorului judiciar, bacau@ldexpertgrup.ro.
CEL MAI IUBIT MUSICAL DIN ROMÂNIA AJUNGE PESTE CÂTEVA ZILE LA IAȘI!
05/12/2019 12:19

 Loredana, Cornel Ilie, Ecaterina Ladin, Ioana Sihota, Adrian Nour, Ernest Fazekas, Ana Munteanu si Silviu Mircescu, pe aceeasi scenă, in spectacolul „MAMMA MIA!“      De s ...

Investiţii de peste 16,5 milioane de euro, la Piatra Neamţ
05/12/2019 10:52

    Primăria Piatra Neamţ a primit aprobare pentru 13 proiecte, dintre care 10 europene si 3 nationale, in valoare totală de 16.579.000 euro. Cu bani europeni se va extinde si moderniza sistemul ...

Scandal politic în jurul autostrăzii A8
05/12/2019 08:51

      Vicepresedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a declarat, ieri, că PSD nu a avut in intentie niciodată constructia autostrăzii A 8 Ungheni-Targu Mures. El susţi ...

Fostul viceprimar din Rădăuţi a ucis o adolescentă
05/12/2019 08:32

  Fostul viceprimar al municipiului Rădăuţi, Bogdan Loghin, a accidentat mortal o fată de 15 ani. Accidentul a avut loc ieri, pe DN 17 A, in comuna Suceviţa. Bogdan Loghin se afla la volanul unei aut ...

 

Ce avere are ministrul Culturii
05/12/2019 07:29

    Potrivit declaraţiei de avere, care a fost publicată pe site-ul Guvernului, Gheorghiu este proprietarul unui teren in Vadul Moldovei (Suceava), cumpărat in 2008, alte trei fiind achiziţionat ...

Schimbări la conducerea IJP Neamţ
05/12/2019 06:31

    Comisarul şef Victor Vlad s-a intors ieri in postul de şef al Poliţiei Targu Neamţ, după ce un an de zile a fost adjunct al şefului IPJ Neamţ. Tot ieri, comisarul şef Neculai Catană a f ...

Ateneul Naţional Iaşi deschide Sala Unirii
05/12/2019 05:50

    Sala Unirii (Cinematograful Victoria), imobil aflat in subordinea Ateneului Naţional din Iaşi, işi va deschide uşile către public maine, de sărbătoarea Sfantului Nicolae, cand va avea loc ...

Ajunul lui Moş Nicolae, Ziua ghetuţelor lustruite
05/12/2019 05:49

      Moşul care aduce daruri este, de fapt, o poveste occidentală. Se spune că sfantul ar fi inviat nişte copii care ar fi fost ucişi, de atunci a devenit şi protectorul copiilor şi de ...

Copia sabiei Voievodului Ştefan cel Mare ajunge la Piatra Neamţ
05/12/2019 05:28

      La Muzeul de Artă din Piatra Neamţ va ajunge maine o copie a sabiei Voievodului Ştefan cel Mare. Cu acest prilej, la statuia domnitorului din Parcul Tineretului va avea loc un ceremon ...

Drumarii sunt pregătiţi pentru venirea iernii
05/12/2019 00:59

* 90% dintre primăriile din judeţ deţin utilaje proprii cu care vor efectua activităţile de deszăpezire, restul avand contracte semnate cu terţi La nivelul judeţului Iaşi, autorităţile au pus la pu ...