„FILIT aduce Iaşului un racord la prezent, o emulaţie fără precedent în rândul cititorilor săi”

1interviu catalin sava
1interviu Mihail Siskin la TNI

Dimensiune font:

| 10-10-2019 05:58

 

Dialog cu jurnalistul şi muzicologul Cătălin Sava

 

- Ați fost alături de FILIT încă de la prima ediție. Ce v-a atras la acest proiect?

- A fost o discuție prietenească, o rugăminte să mă alătur unei idei noi pe atunci, în 2013, în care scriitorii Florin Lăzărescu, Dan Lungu și Lucian Dan Teodorovici investiseră enorm, atât timp, cât și pasiune. Ei aveau nevoie de un jurnalist care să urce pe o scenă ca prezentator, pentru câteva seri dintr-un vis frumos, acela de a avea la Iași un festival „ca afară”. I-am auzit de multe ori povestind despre ce trăiau la târgurile și festivalurile mari din Europa. Ca și cititor mi s-a părut extraordinar, ca jurnalist era foarte provocator, așa că n-am avut nici o ezitare, mi-a plăcut foarte mult spiritul democratic în care se lucra în această echipă cu oameni deschiși, calzi și prietenoși.

- Care au fost detaliile care v-au determinat să continuați colaborarea? Cine a avut cuvântul cel mai greu de spus în luarea deciziei de a continua colaborarea -- jurnalistul Cătălin Sava sau cititorul Cătălin Sava?

- Nici unul, nici altul.. sau amândouă! FILIT generase încă de la prima ediție un val de entuziasm fără precedent, care m-a contaminat și pe mine, pur și simplu. Promisiunea pe care o faci unui prieten se respectă întotdeauna, nici nu mi-am pus problema să nu continuu, deși plecasem din Iași și lucram la București. Ca jurnalist era o cauză, iar TVR Cultural tocmai fusese decapitat. A fost o onoare să fiu prezentatorul serilor FILIT. Îmi amintesc că atunci, la început, am și moderat o întâlnire cu tema „Jurnalismul și literatura” și am realizat că invitații - Cristian Teodorescu și Florin Iaru - erau pur și simplu entuziasmați de ideea și amplitudinea acestui festival de la chiar prima lui ediție. Era o cauză bună și generoasă, iar publicul, extraordinar. Pe de altă parte, trebuie să recunosc, FILIT mi-a creat un îndreptar de lectură, am început să citesc cu metodă, după desfășurătorul fiecărei ediții, ceea ce mi-a prins foarte bine, sunt un cititor dezordonat și superficial.

- Ce a adus FILIT pentru Iași? Ce poziție ocupă, din punctul dvs de vedere, în rândul festivalurilor de literatură?

- Nu îmi place să folosesc cuvinte mari, dar cred că FILIT aduce Iașului un racord la prezent, o emulație fără precedent în rândul cititorilor săi, majoritatea tineri, în primul rând. Am fost la destule festivaluri, căldura publicului din Iași e una foarte specială care contaminează, toți scriitori și traducătorii invitați aici sunt cuceriți și seduși, iar pentru că vorbele circulă, în scris sau nu, multă lume din breasla lor a aflat despre Iași ca un loc în care publicul citește și pune întrebările potrivite, așa că astăzi observ un anumit respect al invitaților pentru publicul FILIT despre care știu de la prietenii sau editorii sau traducătorii lor care au fost aici. FILIT e un brand cultural foarte puternic pentru Iași și a devenit, așa cum spun scriitori mari care ajung aici, unul dintre cele mai importante festivaluri modern de literatură din lume. Richard Ford, scriitorul american care a scris „Independence Day”, a spus anul acesta că el îl va recomanda tuturor prietenilor săi pentru că este unul dintre cele mai frumoase festivaluri la care a fost.

- Ați fost pe scenă alături de mari nume ale literaturii și aș vrea să le trecem împreună în revistă. Ce v-a adus fiecare dialog? Ce ați păstrat ca amintire de preț de la fiecare?

- Ca prezentator, am fost mai ales în culise cu marii scriitori prezenți la FILIT, iar ăsta e un spectacol în sine. Și marii scriitori au emoții, chiar dacă au fost în săli mult mai mari, chiar dacă au vândut tiraje de milioane. Ei vin în fața publicului cu emoția celui știe că oamenii din Iași le-au citit cărțile și sunt extrem de calzi și de vii ca participanți la un dialog despre literatura lor și despre rostul verbului „a citi”. Îmi amintesc între altele emoția lui François Weyergans, uimirea lui Gao Xingjian, curiozitatea lui Jonathna Franzen sau chiar fericirea Veronicăi Roth la întâlnirea cu sutele de tineri. E o experiență extraordinară să ai parte de toate aceste întâlniri, e încă un lucru pentru care, da, trebuie să-i fiu recunoscător FILIT.

- Un scriitor îți deschide o lume a sa, în care te invită să o cunoști, să îl cunoști. În lumea cui v-ați simtit cel mai bine? Ce v-a plăcut?

- De obicei, ne construim această lume din imagini subiective decupate din cărțile lor. Nu întotdeauna autorul rimează cu lumea lui, nu cred că scriitori sunt întotdeauna 100% oamenii pe care ni-i imaginăm noi, dar dacă ai șansa să îi cunoști, să îi asculți lucrul acesta e extraordinar. Deseori o discuție cu un scriitor pe care îl iubești îți va oferi nu doar răspunsuri și chei, ci și alte fațete și posibile idei de lectură. Pentru mine, o întâlnire foarte specială la FILIT a fost cea cu Jón Kalman Stefánsson cu care am avut o discuție pe care n-am s-o uit prea curând, despre muzica lui Bach și poezie, despre jurnalism și despre țara lui natală.

- La această ediție ați intrat în dialog, la Serile FILIT, cu Mihail Șîșkin, considerat a fi una dintre cele mai importante voci în literatura rusă contemporană. V-ați dorit această întâlnire încă de anul trecut. Ce anume a stârnit această dorință? Dacă ați schimba rolurile, ce întrebări ați dori să adreseze Șîșkin?

- Mi-am dorit mai demult seara cu Șîșkin. Se întâmpla cam în perioada în care la FILIT începeau să vină nume cu adevărat mari, eu tocmai citisem „Scrisorar” și eram fascinat. La o discuție cu Florin și Lucian despre scriitorii ruși contemporani, plecând de la Vodolazkin, am spus că dacă vor reuși să-l aducă vreodată pe Mihail Șîșkin aș vrea să moderez eu discuția cu el. Florin a ținut minte asta, iar când m-a sunat să-mi spună m-au năpădit toate emoțiile. Între timp apăruseră și „Părul Venerei” și „Luarea Ismailului” și mi-am dat seamă că incredibilul devenea credibil. Am avut discuții lungi și aplicate cu o bună prietenă din București care e fan Șîșkin, cred că este unul dintre cei mai mari autori de literature all time care a fost la FILIT – și asta nu doar pentru că îmi place mie. Am fost fericit de incadescența aplauzelor din seara cu el și de ce mi-a spus în culise, după dezbatere. Nu cred că e important ce aș fi vrut eu ca întrebări de la Mihail Șîșkin ca jurnalist, cred că într-un interviu nu jurnalistul e important, mai ales dacă e față în față cu unul dintre cei mai mari scriitori ai timpului său.

- Cum a fost această ediție comparativ cu cele din anii anteriori?

- A fost cea mai „grea” prin consistența numelor mari și numărul evenimentelor. FILIT devine din ce în cemai bun la fiecare ediție. La anul, ediția 2020 va fi și mai bună!

- Ce vă doriți mai departe de la FILIT atat ca jurnalist, cât și ca om pasionat de carte?

- Îmi doresc ca FILIT să existe, doar atât. Dacă politicul va înțelege că acest festival este unul dintre cele mai bune lucruri care i se întâmplă Iașului acum în secolul 21, cei care îl fac, îl vor face bine, extraordinar, ca și până acum.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT a avut loc la Iaşi în perioada 2-6 octombrie. Timp de 5 zile, au avut loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente. Ca de fiecare dată, Serile FILIT au fost găzduite de Teatrul Naţional. Pe scenă au urcat María Dueñas, în dialog cu Robert Șerban, Richard Ford, care a fost intervievat de Marius Chivu şi Mihail Şişkin, care a purtat un dialog cu Cătălin Sava. „Am vizitat multe târguri şi festivaluri de carte şi FILIT este chiar foarte special. Atmosfera este grozavă şi mi-a plăcut foarte mult aici. A fost o experienţă grozavă şi publicul este absolut fantastic. Mulţumesc foarte mult, Iaşi!”, a spus scriitorul rus Mihail Şîşkin.

Publicul a avut ocazia de a-i cunoaște pe scriitorii Richard Ford (SUA), Mihail Șîșkin (Rusia), María Dueñas (Spania), Mathias Énard și Lionel Duroy (Franța), Sjón (Islanda), Kim Leine (Danemarca), Herman Koch (Olanda), Aslı Erdoğan (Turcia), Ahmed Saadawi (Irak), Svetislav Basara (Serbia), Drago Jančar (Slovenia), Geneviève Damas (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia și Herțegovina).
La Casa Casa FILIT i-au urmărit pe scriitorii români Diana Bădica, Dan Coman, Andrei Crăciun, Bogdan Georgescu, Florin Irimia, Emanuela Iurkin, Olga Macrinici, Dan Miron, Cătălin Pavel, Dan Pleșa, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Doina Ruști, Bogdan Suceavă. În acelaşi spaţiu s-au derulat evenimente ce au avut în centru poezia la care au participat Svetlana Cârstean, Ionel Ciupureanu, Sorin Despot, Irina Georgescu, Silvia Grădinaru, Diana Iepure, Ligia Keșișian, Vasile Leac, Vlad Pojoga, Monica Stoica, Livia Ștefan, Victor Țvetov, Mihai Vieru, Gelu Vlașin, Andrei Zbîrnea.
Casa Copilăriei (Palatul Copiilor Iași), dedicată literaturii pentru copii, a găzduit evenimente cu scriitorii Cristina Andone, Lavinia Braniște, Veronica D. Niculescu, Alexandru Vakulovski și Matei Vișniec. La Casa Fantasy (Casa de Cultură a Sindicatelor), dedicată literaturii fantasy, au participat scriitorii Rodica Bretin, Lucian Merișca, Ana Maria Negrilă, Mircea Opriță și Liviu Surugiu.

FILIT este unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Aspectele remarcate sunt prezența numeroasă a publicului, interesul manifestat de acesta, implicarea comunității prin numeroși voluntari și evenimente conexe, precum și numărul ridicat de evenimente și distribuția geografică a acestora – activitățile culturale se desfășoară în tot orașul, dar și alte localități din județul Iași

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei