1interviu catalin sava
1interviu Mihail Siskin la TNI

Dimensiune font:

„FILIT aduce Iaşului un racord la prezent, o emulaţie fără precedent în rândul cititorilor săi”

| 10-10-2019 05:58

 

Dialog cu jurnalistul şi muzicologul Cătălin Sava

 

- Ați fost alături de FILIT încă de la prima ediție. Ce v-a atras la acest proiect?

- A fost o discuție prietenească, o rugăminte să mă alătur unei idei noi pe atunci, în 2013, în care scriitorii Florin Lăzărescu, Dan Lungu și Lucian Dan Teodorovici investiseră enorm, atât timp, cât și pasiune. Ei aveau nevoie de un jurnalist care să urce pe o scenă ca prezentator, pentru câteva seri dintr-un vis frumos, acela de a avea la Iași un festival „ca afară”. I-am auzit de multe ori povestind despre ce trăiau la târgurile și festivalurile mari din Europa. Ca și cititor mi s-a părut extraordinar, ca jurnalist era foarte provocator, așa că n-am avut nici o ezitare, mi-a plăcut foarte mult spiritul democratic în care se lucra în această echipă cu oameni deschiși, calzi și prietenoși.

- Care au fost detaliile care v-au determinat să continuați colaborarea? Cine a avut cuvântul cel mai greu de spus în luarea deciziei de a continua colaborarea -- jurnalistul Cătălin Sava sau cititorul Cătălin Sava?

- Nici unul, nici altul.. sau amândouă! FILIT generase încă de la prima ediție un val de entuziasm fără precedent, care m-a contaminat și pe mine, pur și simplu. Promisiunea pe care o faci unui prieten se respectă întotdeauna, nici nu mi-am pus problema să nu continuu, deși plecasem din Iași și lucram la București. Ca jurnalist era o cauză, iar TVR Cultural tocmai fusese decapitat. A fost o onoare să fiu prezentatorul serilor FILIT. Îmi amintesc că atunci, la început, am și moderat o întâlnire cu tema „Jurnalismul și literatura” și am realizat că invitații - Cristian Teodorescu și Florin Iaru - erau pur și simplu entuziasmați de ideea și amplitudinea acestui festival de la chiar prima lui ediție. Era o cauză bună și generoasă, iar publicul, extraordinar. Pe de altă parte, trebuie să recunosc, FILIT mi-a creat un îndreptar de lectură, am început să citesc cu metodă, după desfășurătorul fiecărei ediții, ceea ce mi-a prins foarte bine, sunt un cititor dezordonat și superficial.

- Ce a adus FILIT pentru Iași? Ce poziție ocupă, din punctul dvs de vedere, în rândul festivalurilor de literatură?

- Nu îmi place să folosesc cuvinte mari, dar cred că FILIT aduce Iașului un racord la prezent, o emulație fără precedent în rândul cititorilor săi, majoritatea tineri, în primul rând. Am fost la destule festivaluri, căldura publicului din Iași e una foarte specială care contaminează, toți scriitori și traducătorii invitați aici sunt cuceriți și seduși, iar pentru că vorbele circulă, în scris sau nu, multă lume din breasla lor a aflat despre Iași ca un loc în care publicul citește și pune întrebările potrivite, așa că astăzi observ un anumit respect al invitaților pentru publicul FILIT despre care știu de la prietenii sau editorii sau traducătorii lor care au fost aici. FILIT e un brand cultural foarte puternic pentru Iași și a devenit, așa cum spun scriitori mari care ajung aici, unul dintre cele mai importante festivaluri modern de literatură din lume. Richard Ford, scriitorul american care a scris „Independence Day”, a spus anul acesta că el îl va recomanda tuturor prietenilor săi pentru că este unul dintre cele mai frumoase festivaluri la care a fost.

- Ați fost pe scenă alături de mari nume ale literaturii și aș vrea să le trecem împreună în revistă. Ce v-a adus fiecare dialog? Ce ați păstrat ca amintire de preț de la fiecare?

- Ca prezentator, am fost mai ales în culise cu marii scriitori prezenți la FILIT, iar ăsta e un spectacol în sine. Și marii scriitori au emoții, chiar dacă au fost în săli mult mai mari, chiar dacă au vândut tiraje de milioane. Ei vin în fața publicului cu emoția celui știe că oamenii din Iași le-au citit cărțile și sunt extrem de calzi și de vii ca participanți la un dialog despre literatura lor și despre rostul verbului „a citi”. Îmi amintesc între altele emoția lui François Weyergans, uimirea lui Gao Xingjian, curiozitatea lui Jonathna Franzen sau chiar fericirea Veronicăi Roth la întâlnirea cu sutele de tineri. E o experiență extraordinară să ai parte de toate aceste întâlniri, e încă un lucru pentru care, da, trebuie să-i fiu recunoscător FILIT.

- Un scriitor îți deschide o lume a sa, în care te invită să o cunoști, să îl cunoști. În lumea cui v-ați simtit cel mai bine? Ce v-a plăcut?

- De obicei, ne construim această lume din imagini subiective decupate din cărțile lor. Nu întotdeauna autorul rimează cu lumea lui, nu cred că scriitori sunt întotdeauna 100% oamenii pe care ni-i imaginăm noi, dar dacă ai șansa să îi cunoști, să îi asculți lucrul acesta e extraordinar. Deseori o discuție cu un scriitor pe care îl iubești îți va oferi nu doar răspunsuri și chei, ci și alte fațete și posibile idei de lectură. Pentru mine, o întâlnire foarte specială la FILIT a fost cea cu Jón Kalman Stefánsson cu care am avut o discuție pe care n-am s-o uit prea curând, despre muzica lui Bach și poezie, despre jurnalism și despre țara lui natală.

- La această ediție ați intrat în dialog, la Serile FILIT, cu Mihail Șîșkin, considerat a fi una dintre cele mai importante voci în literatura rusă contemporană. V-ați dorit această întâlnire încă de anul trecut. Ce anume a stârnit această dorință? Dacă ați schimba rolurile, ce întrebări ați dori să adreseze Șîșkin?

- Mi-am dorit mai demult seara cu Șîșkin. Se întâmpla cam în perioada în care la FILIT începeau să vină nume cu adevărat mari, eu tocmai citisem „Scrisorar” și eram fascinat. La o discuție cu Florin și Lucian despre scriitorii ruși contemporani, plecând de la Vodolazkin, am spus că dacă vor reuși să-l aducă vreodată pe Mihail Șîșkin aș vrea să moderez eu discuția cu el. Florin a ținut minte asta, iar când m-a sunat să-mi spună m-au năpădit toate emoțiile. Între timp apăruseră și „Părul Venerei” și „Luarea Ismailului” și mi-am dat seamă că incredibilul devenea credibil. Am avut discuții lungi și aplicate cu o bună prietenă din București care e fan Șîșkin, cred că este unul dintre cei mai mari autori de literature all time care a fost la FILIT – și asta nu doar pentru că îmi place mie. Am fost fericit de incadescența aplauzelor din seara cu el și de ce mi-a spus în culise, după dezbatere. Nu cred că e important ce aș fi vrut eu ca întrebări de la Mihail Șîșkin ca jurnalist, cred că într-un interviu nu jurnalistul e important, mai ales dacă e față în față cu unul dintre cei mai mari scriitori ai timpului său.

- Cum a fost această ediție comparativ cu cele din anii anteriori?

- A fost cea mai „grea” prin consistența numelor mari și numărul evenimentelor. FILIT devine din ce în cemai bun la fiecare ediție. La anul, ediția 2020 va fi și mai bună!

- Ce vă doriți mai departe de la FILIT atat ca jurnalist, cât și ca om pasionat de carte?

- Îmi doresc ca FILIT să existe, doar atât. Dacă politicul va înțelege că acest festival este unul dintre cele mai bune lucruri care i se întâmplă Iașului acum în secolul 21, cei care îl fac, îl vor face bine, extraordinar, ca și până acum.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT a avut loc la Iaşi în perioada 2-6 octombrie. Timp de 5 zile, au avut loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente. Ca de fiecare dată, Serile FILIT au fost găzduite de Teatrul Naţional. Pe scenă au urcat María Dueñas, în dialog cu Robert Șerban, Richard Ford, care a fost intervievat de Marius Chivu şi Mihail Şişkin, care a purtat un dialog cu Cătălin Sava. „Am vizitat multe târguri şi festivaluri de carte şi FILIT este chiar foarte special. Atmosfera este grozavă şi mi-a plăcut foarte mult aici. A fost o experienţă grozavă şi publicul este absolut fantastic. Mulţumesc foarte mult, Iaşi!”, a spus scriitorul rus Mihail Şîşkin.

Publicul a avut ocazia de a-i cunoaște pe scriitorii Richard Ford (SUA), Mihail Șîșkin (Rusia), María Dueñas (Spania), Mathias Énard și Lionel Duroy (Franța), Sjón (Islanda), Kim Leine (Danemarca), Herman Koch (Olanda), Aslı Erdoğan (Turcia), Ahmed Saadawi (Irak), Svetislav Basara (Serbia), Drago Jančar (Slovenia), Geneviève Damas (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia și Herțegovina).
La Casa Casa FILIT i-au urmărit pe scriitorii români Diana Bădica, Dan Coman, Andrei Crăciun, Bogdan Georgescu, Florin Irimia, Emanuela Iurkin, Olga Macrinici, Dan Miron, Cătălin Pavel, Dan Pleșa, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Doina Ruști, Bogdan Suceavă. În acelaşi spaţiu s-au derulat evenimente ce au avut în centru poezia la care au participat Svetlana Cârstean, Ionel Ciupureanu, Sorin Despot, Irina Georgescu, Silvia Grădinaru, Diana Iepure, Ligia Keșișian, Vasile Leac, Vlad Pojoga, Monica Stoica, Livia Ștefan, Victor Țvetov, Mihai Vieru, Gelu Vlașin, Andrei Zbîrnea.
Casa Copilăriei (Palatul Copiilor Iași), dedicată literaturii pentru copii, a găzduit evenimente cu scriitorii Cristina Andone, Lavinia Braniște, Veronica D. Niculescu, Alexandru Vakulovski și Matei Vișniec. La Casa Fantasy (Casa de Cultură a Sindicatelor), dedicată literaturii fantasy, au participat scriitorii Rodica Bretin, Lucian Merișca, Ana Maria Negrilă, Mircea Opriță și Liviu Surugiu.

FILIT este unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Aspectele remarcate sunt prezența numeroasă a publicului, interesul manifestat de acesta, implicarea comunității prin numeroși voluntari și evenimente conexe, precum și numărul ridicat de evenimente și distribuția geografică a acestora – activitățile culturale se desfășoară în tot orașul, dar și alte localități din județul Iași

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE - LICITAŢIE UNICĂ - Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.11.2019, ora 13.00, a următorul activ: Nr. activ - Descrierea comercială - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 11 - Fosta Fabrică de nutreţuri combinate, situată în sat Cătămărăşti Deal, str. Mobilei, nr. 8, jud. Botoşani, St teren: 28.665,12 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 95%), St construită: 6.875,73 mp, cu echipamente, deschidere frontală: str. Mobilei, pretabilă pentru activităţi industriale – depozitare, productie, etc. Identif. imobil: CF nr. 53921, nr. cadastral 1891. - 6.525.800,00 lei - 1.300.000,00 lei Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 01.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0758049904. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
  „Asistăm la o schimbare a modului în care se face politică”
19/10/2019 11:41

    Liderul judeţean al Pro Romania Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, a declarat ieri, intr-o conferinţă de presă, că preşedinţii organizaţiilor PNL şi PSD, Gheorghe Flutur şi Io ...

Peste 14.000 de vaccinuri antigripale au ajuns la Neamţ
19/10/2019 10:39

      La Piatra Neamţ a inceput ieri distribuirea celor 14.250 doze de vaccin antigripal, care vor ajunge la populaţie prin intermediul medicilor de familie. „Repartizarea se face proc ...

  Doi moldoveni, ucişi în Italia de un proxenet
19/10/2019 10:38

    Un albanez a ucis cu o armă semiautomată doi romani - un bărbat de 37 de ani, din Roman (judeţul Neamţ) şi o femeie de 22 de ani, din Barlad (judeţul Vaslui). Ramona Gabriela N. a fost r ...

  Stenturi montate gratuit la Spitalul Judeţean Suceava
19/10/2019 09:36

    Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a fost inclus in Programul naţional de boli cardiovasculare, urmand ca in momentul alocării bugetului să fie incheiat un act adiţional pentru fu ...

 

  Klaus Iohannis, acuzat că şi-a bătut joc de pensionari
19/10/2019 08:30

  Ministrul demis al Muncii, social-democratul Marius Budăi, a cerut, ieri, „demisia din viaţa publică” a preşedintelui Klaus Iohannis şi a liderilor liberali, inclusiv a lui Ludovic Orba ...

 Kundalini, şarpele cu 2.500 de piese de argilă modelate manual
19/10/2019 06:44

    La Iaşi va fi inaugurată astăzi cea mai mare lucrare monumentală din ceramică, realizată in spatiul liber de către artiştii Ramona Biciuscă si Daniel Pop, initiatorii grupului artistic ...

La Piatra Neamţ începe Olimpiada Internaţională de Astronomie
19/10/2019 05:29

      Peste 150 de concurenţi din 21 ţări vor participa la a 24-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, care de ieri a inceput să-şi primească oaspeţii. „Sunt onor ...

Iaşul, invadat de zgârie-nori!
19/10/2019 00:00

Etichetat de actualul edil ca fiind Dubaiul Estului, intr-un context foarte larg, cu conotaţii economice („Regiunea de Nord-Est a Romaniei este una dintre cele mai sărace din Europa de Est, iar Ia ...

Spitalul Judeţean de Urgenţă caută personal pentru „Marele Ars”!
19/10/2019 00:00

  * incepand de luna viitoare, unitatea va organiza concurs pentru ocuparea a 75 de posturi – 45 asistenţi medicali, 6 medici şi 24 infirmieri, ingrijitori sau brancardieri * după ce, in aces ...

USAMV sprijină financiar sute de tineri expuşi riscului de abandonare a studiilor
18/10/2019 19:45

* universitatea ieşeană a implementat un program complex de consiliere, tutoriat şi mentorat, dar şi suport financiar sub formă de burse, pentru un număr de minim 400 de studenţi din regiuni mai puţin d ...