1 gabriel grama

Dimensiune font:

„Îmi doresc să expun în România”

| 26-08-2019 06:12

Interviu cu artistul plastic Gabriel Grama, membru al Uniunea Artiștilor Plastici Eleni

 

 

 

Originar din Piatra Neamț, Gabriel Grama trăiește de 20 de ani în Grecia. Presă educație plastică în școli, pictează în atelierul său, are expoziții personale și multe realizări. Îi este dor de casă, recunoaște că Grecia i-a adus totul și spune că „moneda însă are două părți, nu le poți avea pe toate dintr-o lovitură”.

- Au trecut 10 ani de la prima ta expozitţie de sculptură în Grecia. Cum te simţi astăzi? Cretan sau român?

- Este adevărat că, în urmă cu exact 10 ani, am avut o invitație la primul meu simpozion în Creta, unde am creat în piatră o lucrare monumentală cu titlul Dionisos Cretanul. De aproape 20 de ani locuiesc în Atena , iubesc Creta, dar nu mă pot considera altceva decât român, cu toate că între timp am luat și cetățenia elenă.

- Spunea-i, la ultima noastră discuţie, că „Noi, cei din Diaspora, ştim că avem o povară pe umeri”. De ce se resimte o astfel de povară?

- Aceasta este povara unei identități, a unei etichete pe care o ai în ochii celor din jur înainte de orice, înainte de a te prezenta sau de a te cunoaște. Dacă am fi cu toții reponsabili de această imagine a etichetei naționale, am avea cu toții de câștigat în străinătate dar, din păcate, nu se întâmplă așa...

- Mă întreb dacă toţi membrii Diaspora resimt acest lucru...

- Marea majoritate o simt, știm bine câți oameni de valoare există în Diaspora cu respect pentru locurile de unde au plecat, dar și pentru cele în care s-au stabilit. Problema este că știrile proaste, cazurile negative sunt acelea pe care se pune accent în mass media, dar și în comunitățile în care românii locuiesc. Trebuie să avem mai multa grijă de imaginea noastră, în general, dar și în mod particular, fiecare în parte.

- Te-ai gândit la vreo reîntoarcere definitivă acasă? E o întrebare pe care cu siguranță o auzi deseori.

- Tot timpul mă gândesc la asta, cum ar fi dacă ar fi ?!? Pentru moment, familia și eu personal considerăm casa noastră Atena... E posibil în viitor să ne întoarcem, niciodată nu se știe. Sigur avem două patride și două variante

- Cât de mare e grupul românilor din Grecia? Ce faceţi împreună?

- În Grecia există un număr important de români care se strâng în jurul asociațiilor, dar și în jurul ambasadei la diferite momente importante. Structura artistică cea mai activă este cea a scriitoarei Monica Vuduri, care de curând a pus și bazele unui teatru al Diasporei cu actori profesioniști, premiați și cu succese remarcabile. În domeniul muzicii avem artiști de marcă, instrumentiști, dar și cântăreți de operă cum ar fi Celia Costea, renumita soprană. La fel lista poate continua cu scriitori și alți oameni de cultura cărora le place să lucreze și să creeze mai mult sau mai puțin în anonimat, dar cu un rol foarte important în formarea imaginii Diasporei noastre. Asta referitor mai mult la Atena, pentru că în restul Greciei mai există centre importante unde asociațiile românești strâng în jurul lor oameni cu dragoste și dor de cultura românească.

- Revenind la arta ta, ce mai face pietreanul Gabriel Grama? Ce-ai mai lucrat?

- Am avut o expoziție personală importantă, cu titlul „People- cădere sau salvare”, care a avut loc la galeria Kaplanon în Atena. Am prezentat în jur de 40 de lucrări cu o temă comună create în ultimii trei ani. Motivul care se repetă la toate lucrările este corpul uman în miniatură, care țese o pânză cu o evoluție ascendentă sau în cădere. Aceste minuscule personaje anonime dezvoltă alte forme mai mult sau mai puțin descifrabile cum ar fi portrete, alte corpuri umane, animale sau reprezentări și compoziții cu iz religios - apocalipsa, căderea în păcat sau salvarea și urcușul prin intermediul luminii și a dragostei pentru cei din jur.

- Se poate trăi din artă? În afară de pictură şi sculptură ce mai faci?

- Predau în sistemul de stat la școlile grecești Educație plastică, Desenul cum era la noi cândva. O fac cu deosebită plăcere, iubesc copiii și arta lor și facem multe lucruri creative. Astfel, timpul liber este destul în așa fel încât să lucrez zilnic, să expun și să particip la tabere de creații sau alte manifestări interne și internaționale. Visul meu a fost să pot trăi din ceea ce am învățat, arta plastică. Până acum, din fericire, nu am fost nevoit să fac altceva pentru a supraviețui, mulțumesc lui Dumnezeu.

- Ce ți-a adus Grecia?

- Dacă ar fi să împart această perioadă (cea petrecută în Grecia – n.r.) în jumătate, sigur primaă, cea de acomodare a fost una grea, în care am muncit și învățat foarte mult pentru a rezista și a fi încă aici. Atunci s-au pus bazele, primii 8-9 ani fiind de încercare. Cealaltă jumătate, care esre în desfășurare, se pare că este mai favorabilă, dar tot prin muncă și încredere se continuă. Având o bază care-mi oferă liniștea așa cum este familia mea (soția și copilul), restul vine de la sine. După ce am devenit membru în Uniunea Artiștilor Plastici Eleni, lucrurile au devenit mai simple. Bilanțul este unul mulțumitor pentru mine, cu multe personale și expoziții de grup în Grecia și în străinătate, cu colaborări frumoase - Ambasada României la Atena, ICR , Primăria Atenei, Galerii din India, Suedia, Italia - călătorii peste hotare la simpozioane în Moldova, Stockholm, Belgalore-India. Am participat și la câteva tabere de creație în sudul României, la Câmpulung Muscel, unde m-am simțit ca acasă și am intrat în contact cu artiști români. Aș remarca aici o expoziție personală de acum trei ani în Florența unde m-am simțit extraordinar călcând la propriu pe urmele marilor artiști ai renașterii. Pe viitor mi-ar place să existe o continuitate. Să fiu sănătos și să pot lucra, să expun mai mult în România. De fapt, în România, nu am expus niciodată ca artist, ci doar că student. Asta ar fi dorința mea, chiar dacă nu mă grăbesc în această direcție. Muncesc și continui seria de lucrări și astfel la un moment dat totul vă veni de la sine. Grecia mi-a adus totul, probabil dacă aș fi rămas acasă eram mai cunoscut de către compatrioți. Moneda însă are două părți, cum spun grecii, nu le poți avea pe toate dintr-o lovitură. Trebuie răbdare și încredere, să dea Domnul să fim sănătoși și toate se vor îndeplini. Moneda se mai și întoarce.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Şantajiştii din Târgu Frumos, prinşi în flagrant
20/09/2019 15:51

Ieri, politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale Iasi au retinut, pentru 24 de ore, un bărbat bănuit de complicitate la santaj si o femeie bănuită de santaj si lovirea sau alte violente. L ...

Pestă porcină la Butea!
20/09/2019 14:15

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată in cazul a doi porci domestici dintr-o gospodărie din satul Butea, comuna Butea. Suspiciunea a fost declarată de medicul circumscripţiei l ...

IPJ Iași, REACȚIE de ULTIMĂ ORĂ la scandalul din SAS - Mascații au reclamat că șeful le trimite poze gol și îi pune să se bată între ei
20/09/2019 13:58

Reprezentantii IPJ Iasi confirmă oficial ancheta după aparitia unei scrisori a luptătorilor Serviciului de Actiuni Speciale din cadrul IPJ Iasi, legată de seful lor. În scrisoare, seful SAS este recla ...

Tot mai mulţi ieşeni încep să se sature de mirajul Vestului
20/09/2019 12:43

 Oameni plecaţi afară nu pentru a-şi face rost acolo, ci pentru a caştiga un ban muncit, cu care s-o scoată la liman. Oameni care au plecat, s-au intors, iar au plecat şi tot aşa, vreme de aproape d ...

 Podgorenii vor umple mai puţine butoaie cu vin
20/09/2019 12:43

  În podgoriile din Moldova, culestul este in toi. Proprietarii plantaţiilor de viţă-de-vie ii dau zor cu munca şi mulţumesc pentru fiecare zi caldă de toamnă, care ii ajută să-şi pună la ...

Primăria a blocat plăţile către constructorul şoselei Bârnova!
20/09/2019 12:42

  * conducerea Primăriei Municipiului Iaşi ii asigură pe locuitorii din zona şoselei Barnova că este direct şi profund preocupată de ritmul şi calitatea lucrărilor de modernizare a acestui drum * ...

CELE MAI NOI PROIECTE IMOBILIARE DIN IASI  20  09 .2019
20/09/2019 10:00

        80% dintre dezvoltatorii imobiliari din judetul Iasi sunt deja partenerii nostri. Pentru o ofertă personalizată de promovare a proiectului imobiliar, vă rugăm să ne&nb ...

Vasluiul va avea un punct de transfuzii sanguine
20/09/2019 09:51

    Deschiderea unui punct de transfuzii sanguine in municipiul Vaslui, anunţată iniţial de prefectul judeţului, Eduard Popica, pentru luna iulie, a fost intarziată, autorităţile judeţene in ...

  La Botoşani, s-au plătit subvenţiile pentru usturoi
20/09/2019 08:11

  Producători agricoli inscrişi in „Programul usturoi 2019” şi care au valorificat recolta de pe suprafaţa cultivată, au primit ieri ajutorul de minimis in valoare de 3.000 euro la hectar ...