1 gabriel grama

Dimensiune font:

„Îmi doresc să expun în România”

| 26-08-2019 04:41

* interviul cu artistul plastic Gabriel Grama, membru al Uniunea Artiștilor Plastici Eleni

Originar din Piatra Neamț, Gabriel Grama trăiește de 20 de ani în Grecia. Presă educație plastică în școli, pictează în atelierul său, are expoziții personale și multe realizări. Îi este dor de casă, recunoaște că Grecia i-a adus totul și spune că „moneda însă are două părți, nu le poți avea pe toate dintr-o lovitură”.

- Au trecut 10 ani de la prima ta expozitţie de sculptură în Grecia. Cum te simţi astăzi? Cretan sau român?

- Este adevărat că, în urmă cu exact 10 ani, am avut o invitație la primul meu simpozion în Creta, unde am creat în piatră o lucrare monumentală cu titlul Dionisos Cretanul. De aproape 20 de ani locuiesc în Atena , iubesc Creta, dar nu mă pot considera altceva decât român, cu toate că între timp am luat și cetățenia elenă.

- Spunea-i, la ultima noastră discuţie, că „Noi, cei din Diaspora, ştim că avem o povară pe umeri”. De ce se resimte o astfel de povară?

- Aceasta este povara unei identități, a unei etichete pe care o ai în ochii celor din jur înainte de orice, înainte de a te prezenta sau de a te cunoaște. Dacă am fi cu toții reponsabili de această imagine a etichetei naționale, am avea cu toții de câștigat în străinătate dar, din păcate, nu se întâmplă așa...

- Mă întreb dacă toţi membrii Diaspora resimt acest lucru...

- Marea majoritate o simt, știm bine câți oameni de valoare există în Diaspora cu respect pentru locurile de unde au plecat, dar și pentru cele în care s-au stabilit. Problema este că știrile proaste, cazurile negative sunt acelea pe care se pune accent în mass media, dar și în comunitățile în care românii locuiesc. Trebuie să avem mai multa grijă de imaginea noastră, în general, dar și în mod particular, fiecare în parte.

- Te-ai gândit la vreo reîntoarcere definitivă acasă? E o întrebare pe care cu siguranță o auzi deseori.

- Tot timpul mă gândesc la asta, cum ar fi dacă ar fi ?!? Pentru moment, familia și eu personal considerăm casa noastră Atena... E posibil în viitor să ne întoarcem, niciodată nu se știe. Sigur avem două patride și două variante

- Cât de mare e grupul românilor din Grecia? Ce faceţi împreună?

- În Grecia există un număr important de români care se strâng în jurul asociațiilor, dar și în jurul ambasadei la diferite momente importante. Structura artistică cea mai activă este cea a scriitoarei Monica Vuduri, care de curând a pus și bazele unui teatru al Diasporei cu actori profesioniști, premiați și cu succese remarcabile. În domeniul muzicii avem artiști de marcă, instrumentiști, dar și cântăreți de operă cum ar fi Celia Costea, renumita soprană. La fel lista poate continua cu scriitori și alți oameni de cultura cărora le place să lucreze și să creeze mai mult sau mai puțin în anonimat, dar cu un rol foarte important în formarea imaginii Diasporei noastre. Asta referitor mai mult la Atena, pentru că în restul Greciei mai există centre importante unde asociațiile românești strâng în jurul lor oameni cu dragoste și dor de cultura românească.

- Revenind la arta ta, ce mai face pietreanul Gabriel Grama? Ce-ai mai lucrat?

- Am avut o expoziție personală importantă, cu titlul „People- cădere sau salvare”, care a avut loc la galeria Kaplanon în Atena. Am prezentat în jur de 40 de lucrări cu o temă comună create în ultimii trei ani. Motivul care se repetă la toate lucrările este corpul uman în miniatură, care țese o pânză cu o evoluție ascendentă sau în cădere. Aceste minuscule personaje anonime dezvoltă alte forme mai mult sau mai puțin descifrabile cum ar fi portrete, alte corpuri umane, animale sau reprezentări și compoziții cu iz religios - apocalipsa, căderea în păcat sau salvarea și urcușul prin intermediul luminii și a dragostei pentru cei din jur.

- Se poate trăi din artă? În afară de pictură şi sculptură ce mai faci?

- Predau în sistemul de stat la școlile grecești Educație plastică, Desenul cum era la noi cândva. O fac cu deosebită plăcere, iubesc copiii și arta lor și facem multe lucruri creative. Astfel, timpul liber este destul în așa fel încât să lucrez zilnic, să expun și să particip la tabere de creații sau alte manifestări interne și internaționale. Visul meu a fost să pot trăi din ceea ce am învățat, arta plastică. Până acum, din fericire, nu am fost nevoit să fac altceva pentru a supraviețui, mulțumesc lui Dumnezeu.

- Ce ți-a adus Grecia?

- Dacă ar fi să împart această perioadă (cea petrecută în Grecia – n.r.) în jumătate, sigur primaă, cea de acomodare a fost una grea, în care am muncit și învățat foarte mult pentru a rezista și a fi încă aici. Atunci s-au pus bazele, primii 8-9 ani fiind de încercare. Cealaltă jumătate, care esre în desfășurare, se pare că este mai favorabilă, dar tot prin muncă și încredere se continuă. Având o bază care-mi oferă liniștea așa cum este familia mea (soția și copilul), restul vine de la sine. După ce am devenit membru în Uniunea Artiștilor Plastici Eleni, lucrurile au devenit mai simple. Bilanțul este unul mulțumitor pentru mine, cu multe personale și expoziții de grup în Grecia și în străinătate, cu colaborări frumoase - Ambasada României la Atena, ICR , Primăria Atenei, Galerii din India, Suedia, Italia - călătorii peste hotare la simpozioane în Moldova, Stockholm, Belgalore-India. Am participat și la câteva tabere de creație în sudul României, la Câmpulung Muscel, unde m-am simțit ca acasă și am intrat în contact cu artiști români. Aș remarca aici o expoziție personală de acum trei ani în Florența unde m-am simțit extraordinar călcând la propriu pe urmele marilor artiști ai renașterii. Pe viitor mi-ar place să existe o continuitate. Să fiu sănătos și să pot lucra, să expun mai mult în România. De fapt, în România, nu am expus niciodată ca artist, ci doar că student. Asta ar fi dorința mea, chiar dacă nu mă grăbesc în această direcție. Muncesc și continui seria de lucrări și astfel la un moment dat totul vă veni de la sine. Grecia mi-a adus totul, probabil dacă aș fi rămas acasă eram mai cunoscut de către compatrioți. Moneda însă are două părți, cum spun grecii, nu le poți avea pe toate dintr-o lovitură. Trebuie răbdare și încredere, să dea Domnul să fim sănătoși și toate se vor îndeplini. Moneda se mai și întoarce.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. BARNAR GRUP S.R.L., cu sediul în Sat Holda, oraș Broșteni, nr. 43, cătun Barnar, camera 2, jud. Suceava, C.U.I. RO 23279681, nr. de înregistrare în Registrul Comerțului J33/299/2008, numit potrivit Încheierii de ședință nr. 393/2017 din data de 30.06.2017, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 5528/86/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 28.11.2019, ora 12.00, a următorelor active: Nr. Activ - Denumire şi descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.) Activ 1 Utilaje de lucru prelucrare lemn compuse din: Linie de debitat buşteni, Wood-Mizer, tip LT 300S, seria 012007 54 B1.02; Gater universal tip RP50, an fabricaţie 1992; Bandă tăiere (bandă transportoare), Doma; Maşină de calibrat (marca Maweg, tip SE 2, serie 202056 7879, an fabricaţie 1972); Maşină de ascuţit+accesorii (Wood Mizer); Maşină de rosturi în coadă, Leone; Motoferăstrău Sthil; Motoferăstrău Sthil; Circular radial; 144.200,00 lei, 72.100,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 27.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activului scos la vânzare este cuprinsă în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 27.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore de la primirea dovezii de achitare). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: # 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
Doi tineri din Bacău au vrut să încerce asfaltul proaspăt turnat de pe centura Bacăului și au ajuns la spital
15/11/2019 16:09

Un băiat de 19 ani, cu o alcoolemie de 0,84 mg/l alcool pur in aerul expirat s-a urcat la volanul masinii sale si a calcat pedala de acceleratie pană a intrat intr-o macara parcată pe centură. Atat el, cat ...

Ieşeanul recordmen la infracţiuni mai stă o lună la răcoare
15/11/2019 15:28

Am relatat ieri despre un nou record de infracţiuni comise in mai puţin de o oră, eroul fiind tanărul Ţ.P.P.C., in varstă de 25 de ani din Cozmeşti. Acesta, după ce s-a „dopat” frumuşel cu ...

Reset cere noului guvern scoaterea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia
15/11/2019 15:05

Grupul Reset a solicitat prim-ministrului Romaniei, Ludovic Orban, să transmită Comisiei de la Veneţia un memorandum de retragere a increderii statului in fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader. Ace ...

  Câştigătorii concursului „Evenimentul te invită la spectacol”
15/11/2019 14:13

  Caştigătorii concursului „Evenimentul te invită la spectacol” În urma tragerii la sorţi de vineri, 15 noiembrie 2019, caştigătorii concursului „Evenimentul te invită la s ...

Guitar Festival revine la Iaşi
15/11/2019 13:52

    Evenimentul este alcătuit din două concerte şi un concurs, care va avea loc sambătă pe data de 16 noiembrie, intre orele 14 şi 16, participanţii avand varste cuprinse intre 11 şi 18 ani. ...

SEARA ASISTENȚILOR SOCIALI DIN MOLDOVA
15/11/2019 12:33

La Iaşi va avea loc astăzi “SEARA ASISTENTILOR SOCIALI DIN MOLDOVA”, Editia a II-a, 2019, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iasi (intrarea liberă). Evenime ...

Maestrul Petru Ciubotaru a plecat în lumea îngerilor
15/11/2019 11:12

    „Ce as fi fost eu fără teatru?”, se intreba Petru Ciubotaru acum treizeci de ani. Căutand răspunsul la intrebare, continua: „Si dacă stai să te gandesti la asta, parcă t ...

Șapte modificări importante în traficul ieșean!
15/11/2019 11:12

  Politia Municipiului Iasi – Biroul Rutier a transmis Primăriei Municipiului Iasi acordul pentru mai multe modificări in circulatia rutieră propuse de Comisia Municipală de Circulatie. Acestea ...

Un nou parc va răsări în Iaşi
15/11/2019 11:12

Primarul Mihai Chirica şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, Vasile Asandei, au semnat ieri, 14 noiembrie, contractul de finanţare europeană pentru proiectul „Rea ...

Un tânăr din Cozmeşti a stabilit un nou record în materie de infracţiuni
15/11/2019 11:11

* beat fiind, a furat autoturismul unui consătean * deşi n-are permis de conducere, s-a urcat la volan şi a pornit la drum spre Iaşi * oprit de poliţiştii din Răducăneni, a refuzat să-i fie recoltate p ...