„Îmi place să trezesc acel ceva adormit în fiecare și să mă reinventez de câte ori este nevoie”

1x interviu monica priceputu

Dimensiune font:

| 25-03-2023 10:25

 * dialog cu prof. înv. Monica Priceputu, de la Școala Primară „Carol I” Iași

Ca în fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor și domnișoarelor cu rezultate deosebite în ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viață frumoasă, să își împlinească toate visele și să aducă mereu bucurie în jur. 

Astăzi vă invităm la un dialog cu un „croitor de aripi” – Monica Priceputu, profesor pentru învățământul primar la Școala „Carol I” Iași.

- Dacă ar fi să fiți portretizată într-un tablou, cum v-ar plăcea să arătați? Cum v-ați imagina portretul dvs imortalizat pe o pânză?

- Suntem în prag de primăvară, așa că mă duc cu gândul la imaginea mea imortalizată pe o pânză sub chipul unei june primăveri, anotimpul meu preferat. Cred că între mine și primăvară există mai multe asemănări: e gingașă, dar cutezătoare în același timp, nu stă locului, căci are de trezit întreaga natură la viață, e senină, caldă, bine dispusă, dar și năzuroasă, câteodată. Sintetizând, îmi place să trezesc acel ,,ceva adormit” în fiecare și să mă reinventez de câte ori este nevoie. Nu sunt o persoană căreia îi place să se expună, dar gândul că imaginea mea ar rămâne imprimată pe vecie în mintea, ochii sau inima cuiva, mi-ar permite să mă las imortalizată.

- Cu ochii minții deja vedem tabloul, dar cine este doamna care ne zâmbește din spatele imaginii? Noi o cunoaștem prin prisma meseriei, cea de profesor pentru învățământul primar. Cine este Monica Priceputu?

- Sunt o ființă unică, dar repetabilă, complicată și totuși atât de simplă, o enigmă, dar și o carte deschisă pentru cine știe să mă citească. Cred că aproape orice fetiță visa când era mică să devină doctoriță sau învățătoare. Am încercat întâi calea medicinei, dar mi-am dat seama că sunt prea sensibilă să pot da piept zi de zi cu suferința fizică a oamenilor și am ales să ,,tratez”, mințile și sufletele puilor de om. Această nouă cale mi-a adus satisfacții pe care poate nicio altă profesie nu ți le poate da. Bucuria de a fi sorbită din ochi la fiecare vorbă, de a fi oprită în timpul lecției pentru a ți se spune un atât de sincer ,,Te iubesc, doamna!”, de a vedea că munca ta de croitor de aripi nu e în zadar nu o poate trăi oricine. E drept că această profesie vine la pachet  cu efortul unui studiu pe parcursul întregii vieți, dar care te împlinește zi de zi.

- Se vorbeșt mult despre discriminarea feminină. V-ați simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne? Cum ați depășit acel moment?

- Discriminată este femeia care se lasă sau se simte a fi discriminată fie de către bărbați, fie de către femei. Dacă știi că fiecare e unic în felul său, că fiecare are ceva frumos și bun în el care încă nu a fost descoperit nu mai discriminezi pe nimeni.

Ceea ce nu îmi place este lipsa din ce în ce mai acută de solidaritate feminină, competiția în care se poziționează unele femei vizavi de altele în încercarea de a atinge perfecțiunea.

- Sunteți cadru didactic. Cum sunt elevii dvs?

- Elevii mei sunt geniali! Pe peretele din fața clasei, deasupra tablei, am lipit sintagma ,,SUNTEM ELEVI GENIALI!”, scrisă exact așa, cu majuscule.    Gândindu-mă la Efectul Pygmalion, cred că elevii mei, citind zi de zi acest enunț, își vor îmbunătăți performanțele individuale și vor atinge stadiul de școlari geniali.

Aceasta este misiunea mea zilnică: să găsesc și să scot la suprafață acel ceva genial în fiecare dintre elevii mei.

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol va oferiți? Și de ce?

- Chiar dacă în lumea aceasta par să domine domnii, cred că a-ți prețui și a-ți păstra feminitatea este o artă la care este mult de lucru. Feminitatea e cartea de vizită a unei femei, chiar superputerea ei, cred eu. A descoperi comoara propriei feminități ar trebui să fie rolul oricărei femei.

- Și dacă mâine ar fi să schimbați lumea, ce ați face?

- Dacă mâine ar fi să schimb lumea, aș schimba mentalități, de fapt. Călătoria e mai important decât destinația. Fericirea se găsește pe drumul acestei călătorii, nu la capătul lui. Să ne urmăm visurile și să ne bucurăm de experiențele pe care le trăim!

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:39

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Închis abia după a treia infracţiune – o tentativă de omor
10/06/2023 09:45

Joi, 8 iunie a.c., magistraţii de la Tribunalul Iaşi au decis, intr-un final, să-l trimită după gratii Mihai Gabriel Plop (35 de ani), prin sentinţa din dosarul in care acesta a fost inculpat pentru tenta ...

 Un proxenet solicită clemenţă. Era minor când şi-a început cariera
10/06/2023 09:15

La 16 ani, caţi avea in 2019, ieşeanul A.T. se putea făli deja că are cazier, abia ieşise de la Tichileşti, n-are decat şase clase, nu şi-a putut găsi nimic de lucru. Doar o prietenă, C.M.B., cu un an ...

Tramvaiul ieșean, la 125 de ani – parada vehiculelor electrice noi
10/06/2023 08:14

  În contextul sărbătoririi a 125 de transport electric la Iasi, Primăria Municipiului Iasi si Compania de Transport Public Iasi invită iesenii să admire ultimele achizitii in materie de mijloa ...

Cerşetoria-mascată, un fenoment care ia amploare la Iași!
09/06/2023 20:59

În vara lui 2021, la Iaşi, a fost lansată oficial o amplă campanie care avea drept scop diminuarea fenomenului cersetoriei in municipiul Iasi. Potrivit iniţiatorilor, campania işi propunea urmărirea ...

Concubinul mamei fetei de 12 ani găsită moartă în lada patului, dat în urmărire internațională
09/06/2023 15:28

Serbuc Ilie-Marcel - concubinul mamei fetei de 12 ani găsită decedată in lada canapelei, a fost dat in urmărire prin Europol şi incadrat la categoria "periculos". Mama fetei de 12 ani care a fos ...

Zilele Eminescu - 134 de ani de la moartea marelui poet
09/06/2023 13:52

  Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii ‘Mihai Eminescu’ va organiza, in perioada 13-16 iunie, Zilele Eminescu, cu prilejul implinirii a 134 de ani de la moartea marelui poe ...

Campanie de combatere a fugii de acasă
09/06/2023 13:47

Politia Romană, impreună cu Asociatia Telefonul Copilului si cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania au lansat campania natională de prevenire a disparitiilor de minori, mai exact a ple ...

Dimitrie Cantemir – 350
09/06/2023 13:45

În acest an marcăm 350 de ani de la nasterea principelui erudit Dimitrie Cantemir (1673-1723). Personalitate remarcabilă a culturii romane si, in multe privinte, a culturii europene, Dimitrie Cantemir a ...

Protest la Spitalul Județean Botoșani. 300 de cadre medicale au ieșit în stradă
09/06/2023 13:15

Peste 300 de angajaţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ din Botoşani au organizat, vineri dimineaţă, un protest spontan faţă de decizia conducerii unităţii medicale de diminu ...

Finanțări nerambursabile de 600.000 de lei pentru proiecte culturale, la Neamț
09/06/2023 12:44

Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ alocă 600.000 lei finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale, sociale şi sportive.  Suma cea mai mare, respectiv 300.000 lei, este repartizată proiectelor soci ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei