„Indiferent ce alegi să faci, important nu e cât deștept ești tu, ci câtă nevoie au ceilalți de tine sau de ceea ce produci”

2liv tane
2carte

Dimensiune font:

| 06-02-2020 06:35

Interviu cu scriitoarea Liviana Tane, autorul cărții „Ghidul Antreprenorului Începător

 

 

 

A treia carte semnată de Liviana Tane. Despre ce este vorba? Ce te-a determinat să o scrii?

- Ghidul Antreprenorului Începător e o carte care s-a născut dintr-o combinație de nevoie și frustrare. Am lucrat ani de zile în mass-media și în industrii creative, iar asta e o zonă în care mai devreme sau mai târziu ajungi să cochetezi cu ideea unui drum pe cont propriu, mai ales atunci când aduni suficientă experiență profesională. Problema este că, oricât de bine te-ai pricepe la meseria ta, când decizi să-ți deschizi o afacere sunt alte o mie de lucruri pe care nu le stăpânești la fel de bine. De multe ori, sunt chestiuni elementare, cum ar fi ce e o factură și cum se completează. Mulți poate că or să pufnească în râs: ce antreprenor e ăla care nu știe să taie o factură? Ei bine, e omul care n-a făcut asta niciodată în viața lui pentru că nu a fost nevoie, dar care știe să-ți filmeze și să-ți editeze un spot video pe chroma, să-ți facă postprocesare sau grafică 3D sau să-ți construiască o navă spațială, dacă vrei să ajungi pe Marte înaintea lui Elon Musk. Pentru că nu doar absolvenții de ASE devin antreprenori, nu-i așa? Iar la Facultatea de Litere, de exemplu, nu înveți despre bilanț, despre ce ai voie să decontezi pe firmă și ce nu sau despre unde ar trebui să comunici ca să ajungi la publicul care te interesează direct, nu la adolescenți de 15 ani când tu vinzi scutece pentru bebeluși.

- De ce crezi că este nevoie de un astfel de ghid? Cum ne ajuta?

- Așa cum îi spune numele, cartea e un îndrumar pentru antreprenorii la început de drum. Atât eu, cât și Valentina Saygo (co-autoarea) suntem antreprenoare care au trecut prin chinurile începutului de business și am învățat nu doar din experiența noastră, ci și din cea a clienților noștri. Am ales să combinăm experiența personală cu cea profesională și să adunăm cât mai multe dintre situațiile cu care te poți confrunta atunci când alegi să faci ceva pe cont propriu, fără s-o dai în bară iremediabil. Sigur că e bine să înveți din greșeli, dar e mai puțin dureros atunci când greșelile nu sunt ale tale :)

Sigur că există sute de volume pline de rețete de succes, sunt autori cu notorietate care vând mii de ore de coaching, de cursuri, de traininguri. De ce mai era nevoie de încă una? Pentru că ce ne-am dorit noi a fost să adunăm laolaltă situații reale, cu care ne-am confruntat în mediul antreprenorial românesc pe bune. Să ieșim din teorie și să oferim soluții concrete pentru provocările la care sunt expușii antreprenorii autohtoni în realitatea din România.

- Care a fost cel mai bun sfat sau secret pe care l-ai primit sau aflat când ai scris un astfel de ghid?

- Că nu trebuie să știi totul atunci când alegi drumul antreprenoriatului, dar că e important să știi ce nu știi. Să nu-ți fie teamă sau rușine să întrebi atunci când nu știi, dar să ai grijă pe cine întrebi. E important cum îți alegi oamenii de bază: avocatul, contabilul și omul de comunicare, dar și mai important e să ai încredere în ei și să-i lași să muncească pentru tine cu adevărat atunci când ești convins că sunt oamenii potriviți pentru afacerea ta.

- Dacă ar fi sa faci o afacere de la zero, la ce ai fi atentă? Apoi cum o poți crește?

- În domeniul meu, e important să fii atent în primul rând la oameni. Și când spun asta, nu mă refer doar la cei din echipa ta, ci mai ales la cei la care vrei să ajungă produsul tău. Dacă e ceva ce am învățat în anii ăștia este că, indiferent ce alegi să faci, important nu e cât de bun, de frumos sau de deștept ești tu, ci despre câtă nevoie au ceilalți de tine sau de ceea ce produci. Iar pentru asta e important să poți să privești lucrurile la fel de atent și din perspectiva cumpărătorului. Poate părea ridicol de evident ce spun acum, în teorie, toți știm lucrurile astea, dar realitatea este că nu sunt foarte mulți cei care reușesc cu adevărat să facă exercițiul de a se pune în pielea celui pe care și-l dorește client. De mult prea multe ori antreprenoriatul ajunge să devină o manifestare a orgoliului, în loc de o relație de egalitate cu publicul consumator.

- Vei veni din nou la Iași. Cum ti se pare orașul? Ce ți-a plăcut cel mai mult?

- Dacă îți spun că acum vreo doi ani cochetam cu ideea să mă mut aici, mă crezi? Prima oară când am venit la Iași nu cunoșteam pe nimeni, iar cei 4 oameni pe care i-am avut în sala de curs mă priveau cu oarecare reticență pentru că habar n-aveau cine sunt. Nu credeam atunci că o să ajung să spun că ce-mi place cel mai mult la Iași sunt oamenii lui :) Pentru că viața a făcut ca oamenii ăia să-mi rămână aproape și să-mi devină atât de buni prieteni încât să simt Iașiul ca acasă. Anul trecut am venit la Iași lună de lună la întâlniri cu grupul de pasionați de scris pe care l-am botezat după numele scriitorului meu preferat, sau să beau cafea și să vorbesc despre scris și scriitură cu niște adolescenți minunați din licee ieșene.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Ghidul Antreprenorului Începător va fi lansat sâmbătă, 8 februarie, ora 17:30, la Cafeneaua Bindu

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
 „Gastronomia actuală nu mai ține doar de studiul relației dintre cultură și alimentație, ci tinde să devină artă”
28/03/2024 20:21

- Cum ati reusit să combinati pasiunile pentru literatura, ca bibliotecar, si ciocolaterie intr-un singur univers creativ? - Cele două expozitii de carte si ciocolată, realizate in Biblioteca Centrală Univ ...

Alertă în România: Barajul Bicaz e verificat după cutremurul din această dimineață
28/03/2024 15:38

ISU Neamt anuntă că se fac verificări in localitătile din zona barajului de la Bicaz, după cutremurul care a avut loc in această dimineată, cu epicentrul intre Bicaz si Izvorul Muntelui. „Ca urmare a ...

 Avem nevoie de natură în viața noastră!
28/03/2024 13:32

 Avem nevoie de natură in viata noastră! Silvicultorii ieseni vin cu o provocare pentru comunitătile locale, institutii si persoane fizice cu dragoste de natură! Pepiniera Silvică Galata&nb ...

Omagiu distinsei etnografe Angela Olaru
28/03/2024 09:37

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11), la un even ...

Iaşul vrea să învețe din experienţa Italiei în domeniul luptei împotriva risipei alimentare
28/03/2024 08:42

  Municipiul Iaşi va adera la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano, organism internaţional care are ca scop lupta impotriva risipei alimentare şi a schimbărilor climatice pe glob. Co ...

  Şedinţă festivă a Consiliului Local - 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România
28/03/2024 08:30

Întruniţi miercuri in şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi profesorului universitar Nicolae Băc ...

CJ se împrumută pentru a moderniza infrastructura rutieră ce leagă județele Iași, Neamț și Vaslui
28/03/2024 08:28

Plenul Consiliului Judetean Iasi a aprobat, miercuri, demararea procedurii de achiziţie publică pentru lucrările de reparaţii cu imbrăcăminţi bituminoase uşoare pe DJ 280 limită judet Neamt - Dagata &n ...

Un criminal sadic s-a pocăit în Penitenciarul Iaşi. Acum e dulgher şi tocmai a fost liberat condiţionat
28/03/2024 08:27

Ciprian Florentin Banu avea doar 18 ani şi locuia in comuna vranceană Jariştea. Pană in primăvara lui 2006, a trăit intr-un anonimat total. Absolvent a doar opt clase şi fără loc de muncă nici nu pute ...

Sute de persoane așteaptă o minune, la Iași
28/03/2024 08:26

Boala cronică de rinichi afectează tot mai multe persoane, sustin cadrele medicale. Astfel, in Iasi, numărul celor care asteaptă să beneficieze de un transplant renal este in crestere. În aceste cond ...

Consilierii locali au dat „undă verde” împrumutului pentru stadion
28/03/2024 08:24

    Cu 15 voturi pentru şi 11 abţineri, plenul Consiliului Local a aprobat in şedinţa desfăşurată ieri contractarea de către Primăria Municipiului Iaşi (PMI) a unei finantări rambursabile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei