„Mi-am promis că nu voi trăda muzica niciodată și că o voi descoperi în ritmul meu. Iată că avem deja o viață împreună”

1luiza stefania torboli

Dimensiune font:

| 27-09-2022 11:33

 * dialog cu soprana Luiza Ștefania Torboli, de la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași

 

Ce ar fi primăvara fără muzică, fără flori îmbobocite și fără glasuri vesele de copii? Și ce ar fi viața fără prietenie, artă, frumos, iubire și muzică? Despre toate acestea am discutat cu soprana Luiza Ștefania Torboli, de la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, la începutul echinocțiului de primăvară, moment care a dovedit încă o dată că bucuria este doar o alegere, dar are un Rost bine definit.

- Sunteți o soprană apreciată, cunoscută. Cum ați ales muzica? De ce muzică și ce a adus în viața dvs?

- Mulțumesc pentru gândul frumos! Cum am ales muzica? Sincer, nu cred că m-am gândit vreodată că am ales-o eu, ci mai curând că asta îmi era destinat să fac. M-a însoțit de când eram mică și a știut mereu să îmi ofere refugiu, să mă ia în brațe și să mă protejeze atunci când lucrurile nu curgeau în mod firesc. A fost mereu echilibrul meu!

- Privind retrospectiv, care au fost principalele momente care v-au jalonat parcursul? Când și cum ați știut că muzica va fi prima și poate singura chemare?

- Am început de mică să-i deslușesc tainele, la Școala de Muzică din Roman (aflată în casa memorială a marelui Sergiu Celibidache, care acum, din păcate, este în paragină). În spatele unei uși duble ce scârțâia a jale, se aflau ACELE scări care parcă te invitau spre o altă lume, mult mai înaltă, mult mai pe înțelesul meu. A fost primul pas, prima revelație că prin Ea (muzica) pot fi Eu. După patru ani de studiu al viorii, am intrat într-o altă etapă în care m-am apropiat de cântul vocal (coral și solistic). În timpul liceului am urmat cursurile de canto ale Școlii Populare de Artă de la Piatra Neamț. Așa am înțeles ce gen de muzică se potrivea personalității mele. 1990, anul în care am dat bacalaureatul, anul cu alfel de zori, un an în care toate și-au schimbat sensul, a fost începutul unei perioade grele, plină de nebuloase, derivă și căutări. Nihil sine Deo” - viața m-a purtat spre Iași, decisă să studiez muzica. Nu a fost deloc ușor pentru că era un da capo”, mi-am dat seama că asta este ceea ce trebuie să fac fiindcă toate elementele se aliniaseră și totul curgea în favoarea mea. Aici le mulțumesc tuturor celor ce au văzut și au crezut în mine mai mult decât poate știam eu. Mi-am promis nu trădez niciodată muzica și să o descopăr în ritmul meu. Iată, avem deja o viață împreună.

- Ați cântat alături de artiști celebri. Vă rog să ne împărtășiți din câteva momente care v-au rămas lipite de suflet. Lângă cine ați simțit că muzica este cu adevărat înălțătoare?

- Cred că Muzica este înălțătoare prin ea însăși, însă interpretarea pe care o primește din partea unui artist cu standarde ridicate poate într-adevăr să facă diferența. Am avut șansa să cresc profesional lângă oameni care cereau mult, pe măsură a ceea ce dăruiau publicului. Mioara și Viorica Cortez, interpretând Requiemul lui Verdi, Gheorghe Roșu și Vlad Budoiu, echipa de aur a Simfoniei a IX a a lui Beethoven, Maria Gherman (vociuța, cum îi spuneam noi) în Carmina Burana a lui Carl Orff... Și muuulți alții, nume ce au avut multe de spus și care vor fi înlocuite de altele, pentru că măreția muzicii este nemuritoare. Însă nu e doar despre artiștii soliști, ci și despre cum reușeam noi împreună să ducem la un nivel înalt lucrări dificile, e despre lucrul alături de colegi pentru a crea ceva deosebit și memorabil.

 - Ca în orice carieră, există și o recunoaștere a valorii, dar și momente în care lucrurile nu sunt așa cum trebuie să fie. V-ați simțit vreodată marginalizată din cauza statutului de femeie? Ce ați făcut în acel moment?

 - Lumea noastră, a artiștilor, este foarte subiectivă - poate să placă sau nu ceea ce noi transmitem. Eu o asemăn cu o regiune plină de văi şi dealuri, ești când sus, când jos. Privită din depărtare ai senzația că e în continuă mișcare, ca într-un tablou de Van Gogh. Nu, nu am avut niciodată senzația de marginalizare pentru că sunt femeie, ci mai curând, cred, senzația că trebuie să lupt mai mult ca să depășesc anumite diferențe. Pasul în spate și răbdarea mi-au fost mereu aliate în rezolvarea dilemelor.

- Se vorbește mult despre discriminarea feminină. V-ați simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne? Cum a fost acel moment?

- Trăiesc într-o lume în care fiecare își are rostul lui în crearea armoniei - discriminare nu există din punctul meu de vedere, dar o doză bună de competiție personală nu lipsește. Au fost momente și momente - personal, după ce le-am rumegat le-am trecut la lecții învățate. Între timp, am aflat că nu exista evoluție fără revoluție. Merg însă în continuare pe principiul Fii Tu (a se citi autentic) și încearcă să duci la un nivel superior ceea ce faci.

- Familie, carieră... Cum ați integrat acest roluri în viața dvs? Cum ați reușit să păstrați echilibrul?

- V-am spus că sunt o răsfățată a sorții?? Fac ceea ce îmi place și am avut parte de un soț care a înțeles (sau a acceptat) că lumea noastră, a artiștilor folosește alte orarii, că timpul nostru de studiu depinde mult de imprevizibila componenta emoțională și nu doar de cea pur fizică. Ei bine, știu când merg la repetiție, dar nu stiu când mă întorc... Sigur că nu e ușor să prioritizez. Ca femeie jonglezi cu rolul de mamă, soție, artist, profesor, în funcție de perioada pe care o tranzitezi. Dacă faci cu bucurie și sinceritate ceea ce faci, indiferent ce, cred că totul se așează pe echilibru. În acestă arie a vieții mele am învățat că nimic nu trebuie forțat, ci lăsat să curgă pentru că toate își au locul lor.

- Dragoste sau carieră? Ce ați alege la un moment de răscruce?

- Nu cred că intru în categoria celor care ar ajunge în situația extremă de a alege, de aceea sunt sigură că aș merge ca și până acum, cu atenție la echilibrul dintre cele două.

- Sunteți implicată și în multe alte proiecte ce nu țin neapărat de sfera muzicii. Ce v-a atras către ele?

- Da, mereu am fost implicată și în altfel de proiecte, mai ales cele care vizează copiii. Inocența și fragilitatea lor declanșează în mine dorința de a-i proteja și susține. Îmi doresc și găsesc mereu câte o cale să dăruiesc mai mult societății. Nu mi-am pus niciodată întrebarea de ce fac ceea ce fac, probabil se datorează firii mele profund umaniste. Cred cu tărie că Omul poate Fi Pentru Om.

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți? Și de ce?

-  M-am (ne-am) născut în această lume a domnilor care par să domine, însă printre cei mai de valoare Domni pe care i-am întâlnit am auzit o replica ce evident se referea la o femeiemână de fier în mănușă de catifea și era spusă admirativ! Din popor știu o altă vorbă - „Bărbatul e capul, femeia e gâtul... În rest, fiecare înțelege ce, cât și cum poate. Roluri nu-mi pot atribui, însă pot fi un prieten bun, echidistant. Admir oamenii pentru curajul de a-și asuma ceea ce sunt.

- Și dacă mâine ar fi să schimbați lumea, ce ați face?

- Aș face ce mi-ar Rostui Dumnezeu! Idealist, aș spune că îmi doresc să plouă cu empatie, să ningă flori de respect, să ne încălzim cu raze și în brațe de bucurie autentică. Realist, îmi doresc să găsim și să trăim în echilibru!

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Consiliul Judeţean a împărţit „sărăcia” în teritoriu
25/04/2024 00:39

Consilierii judeteni au aprobat miercuri, cu unanimitate, repartizarea către primăriile din judet a sumei de 20.164.700 de lei din suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a fi incasat ...

Centru „inedit” de colectare a deşeurilor, la Iaşi!
24/04/2024 23:35

În municipiul Iaşi va fi infiinţat un centru integrat de colectare a deşeurilor de orice fel, unde cetăţenii vor avea posibilitatea de a aduce obiecte sau orice alte materiale de care nu mai au nevoi ...

Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
24/04/2024 21:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

Renașterea vine pe aripi de înger
24/04/2024 13:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

 Chitara clasică, în spectacol la Muzeul Unirii
24/04/2024 13:07

,,Fantasticheria” se intitulează concertul cameral de chitară duo, trio, cvartet, ansamblu care va avea loc la Muzeul Unirii de pe Pietonalul Lăpuşneanu din Iaşi, joi, 25 aprilie, ora 17.  ,,Fa ...

  „Lucrurile care ne unesc sunt mult mai importante decât cele care ne despart”
24/04/2024 11:51

  Alianta PSD-PNL a aprobat protocolul politic si lista candidatilor comuni pentru Consiliul Local Bacău. Social-democratii si liberalii băcăuani vor merge impreună la alegerile locale pentru municipi ...

  Primarul din Bârnova, reclamat la DNA pentru „mită electorală”
24/04/2024 11:49

Liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, ii cere public preşedintelui PNL Iaşi, Alexandru Muraru, să retragă candidatura primarului comunei Barnova, Mihai Bălan. Social-democraţii il acuză pe edil că incearc ...

Investitorii germani dau năvală în Bucovina
24/04/2024 09:15

Regiunea Bucovina face demersuri active pentru a crea un mediu prielnic investitorilor, iar un atu important il constituie forta de muncă tanără, care a crescut constant in ultimii 10 ani, plasand judetul pe ...

Ancheta contrabandei cu freon ia amploare, la Botoșani
24/04/2024 08:43

* anchetatorii vor să afle dacă tanărul impuscat la Botosani in weekend, a intrat in tară cu cele 93 de butelii cu freon printr-un punct de frontieră din Suceava sau Botosani cu complicitatea angajatilor v ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei