„Mi-am promis că nu voi trăda muzica niciodată și că o voi descoperi în ritmul meu. Iată că avem deja o viață împreună”

1luiza stefania torboli

Dimensiune font:

| 27-09-2022 11:33

 * dialog cu soprana Luiza Ștefania Torboli, de la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași

 

Ce ar fi primăvara fără muzică, fără flori îmbobocite și fără glasuri vesele de copii? Și ce ar fi viața fără prietenie, artă, frumos, iubire și muzică? Despre toate acestea am discutat cu soprana Luiza Ștefania Torboli, de la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, la începutul echinocțiului de primăvară, moment care a dovedit încă o dată că bucuria este doar o alegere, dar are un Rost bine definit.

- Sunteți o soprană apreciată, cunoscută. Cum ați ales muzica? De ce muzică și ce a adus în viața dvs?

- Mulțumesc pentru gândul frumos! Cum am ales muzica? Sincer, nu cred că m-am gândit vreodată că am ales-o eu, ci mai curând că asta îmi era destinat să fac. M-a însoțit de când eram mică și a știut mereu să îmi ofere refugiu, să mă ia în brațe și să mă protejeze atunci când lucrurile nu curgeau în mod firesc. A fost mereu echilibrul meu!

- Privind retrospectiv, care au fost principalele momente care v-au jalonat parcursul? Când și cum ați știut că muzica va fi prima și poate singura chemare?

- Am început de mică să-i deslușesc tainele, la Școala de Muzică din Roman (aflată în casa memorială a marelui Sergiu Celibidache, care acum, din păcate, este în paragină). În spatele unei uși duble ce scârțâia a jale, se aflau ACELE scări care parcă te invitau spre o altă lume, mult mai înaltă, mult mai pe înțelesul meu. A fost primul pas, prima revelație că prin Ea (muzica) pot fi Eu. După patru ani de studiu al viorii, am intrat într-o altă etapă în care m-am apropiat de cântul vocal (coral și solistic). În timpul liceului am urmat cursurile de canto ale Școlii Populare de Artă de la Piatra Neamț. Așa am înțeles ce gen de muzică se potrivea personalității mele. 1990, anul în care am dat bacalaureatul, anul cu alfel de zori, un an în care toate și-au schimbat sensul, a fost începutul unei perioade grele, plină de nebuloase, derivă și căutări. Nihil sine Deo” - viața m-a purtat spre Iași, decisă să studiez muzica. Nu a fost deloc ușor pentru că era un da capo”, mi-am dat seama că asta este ceea ce trebuie să fac fiindcă toate elementele se aliniaseră și totul curgea în favoarea mea. Aici le mulțumesc tuturor celor ce au văzut și au crezut în mine mai mult decât poate știam eu. Mi-am promis nu trădez niciodată muzica și să o descopăr în ritmul meu. Iată, avem deja o viață împreună.

- Ați cântat alături de artiști celebri. Vă rog să ne împărtășiți din câteva momente care v-au rămas lipite de suflet. Lângă cine ați simțit că muzica este cu adevărat înălțătoare?

- Cred că Muzica este înălțătoare prin ea însăși, însă interpretarea pe care o primește din partea unui artist cu standarde ridicate poate într-adevăr să facă diferența. Am avut șansa să cresc profesional lângă oameni care cereau mult, pe măsură a ceea ce dăruiau publicului. Mioara și Viorica Cortez, interpretând Requiemul lui Verdi, Gheorghe Roșu și Vlad Budoiu, echipa de aur a Simfoniei a IX a a lui Beethoven, Maria Gherman (vociuța, cum îi spuneam noi) în Carmina Burana a lui Carl Orff... Și muuulți alții, nume ce au avut multe de spus și care vor fi înlocuite de altele, pentru că măreția muzicii este nemuritoare. Însă nu e doar despre artiștii soliști, ci și despre cum reușeam noi împreună să ducem la un nivel înalt lucrări dificile, e despre lucrul alături de colegi pentru a crea ceva deosebit și memorabil.

 - Ca în orice carieră, există și o recunoaștere a valorii, dar și momente în care lucrurile nu sunt așa cum trebuie să fie. V-ați simțit vreodată marginalizată din cauza statutului de femeie? Ce ați făcut în acel moment?

 - Lumea noastră, a artiștilor, este foarte subiectivă - poate să placă sau nu ceea ce noi transmitem. Eu o asemăn cu o regiune plină de văi şi dealuri, ești când sus, când jos. Privită din depărtare ai senzația că e în continuă mișcare, ca într-un tablou de Van Gogh. Nu, nu am avut niciodată senzația de marginalizare pentru că sunt femeie, ci mai curând, cred, senzația că trebuie să lupt mai mult ca să depășesc anumite diferențe. Pasul în spate și răbdarea mi-au fost mereu aliate în rezolvarea dilemelor.

- Se vorbește mult despre discriminarea feminină. V-ați simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne? Cum a fost acel moment?

- Trăiesc într-o lume în care fiecare își are rostul lui în crearea armoniei - discriminare nu există din punctul meu de vedere, dar o doză bună de competiție personală nu lipsește. Au fost momente și momente - personal, după ce le-am rumegat le-am trecut la lecții învățate. Între timp, am aflat că nu exista evoluție fără revoluție. Merg însă în continuare pe principiul Fii Tu (a se citi autentic) și încearcă să duci la un nivel superior ceea ce faci.

- Familie, carieră... Cum ați integrat acest roluri în viața dvs? Cum ați reușit să păstrați echilibrul?

- V-am spus că sunt o răsfățată a sorții?? Fac ceea ce îmi place și am avut parte de un soț care a înțeles (sau a acceptat) că lumea noastră, a artiștilor folosește alte orarii, că timpul nostru de studiu depinde mult de imprevizibila componenta emoțională și nu doar de cea pur fizică. Ei bine, știu când merg la repetiție, dar nu stiu când mă întorc... Sigur că nu e ușor să prioritizez. Ca femeie jonglezi cu rolul de mamă, soție, artist, profesor, în funcție de perioada pe care o tranzitezi. Dacă faci cu bucurie și sinceritate ceea ce faci, indiferent ce, cred că totul se așează pe echilibru. În acestă arie a vieții mele am învățat că nimic nu trebuie forțat, ci lăsat să curgă pentru că toate își au locul lor.

- Dragoste sau carieră? Ce ați alege la un moment de răscruce?

- Nu cred că intru în categoria celor care ar ajunge în situația extremă de a alege, de aceea sunt sigură că aș merge ca și până acum, cu atenție la echilibrul dintre cele două.

- Sunteți implicată și în multe alte proiecte ce nu țin neapărat de sfera muzicii. Ce v-a atras către ele?

- Da, mereu am fost implicată și în altfel de proiecte, mai ales cele care vizează copiii. Inocența și fragilitatea lor declanșează în mine dorința de a-i proteja și susține. Îmi doresc și găsesc mereu câte o cale să dăruiesc mai mult societății. Nu mi-am pus niciodată întrebarea de ce fac ceea ce fac, probabil se datorează firii mele profund umaniste. Cred cu tărie că Omul poate Fi Pentru Om.

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți? Și de ce?

-  M-am (ne-am) născut în această lume a domnilor care par să domine, însă printre cei mai de valoare Domni pe care i-am întâlnit am auzit o replica ce evident se referea la o femeiemână de fier în mănușă de catifea și era spusă admirativ! Din popor știu o altă vorbă - „Bărbatul e capul, femeia e gâtul... În rest, fiecare înțelege ce, cât și cum poate. Roluri nu-mi pot atribui, însă pot fi un prieten bun, echidistant. Admir oamenii pentru curajul de a-și asuma ceea ce sunt.

- Și dacă mâine ar fi să schimbați lumea, ce ați face?

- Aș face ce mi-ar Rostui Dumnezeu! Idealist, aș spune că îmi doresc să plouă cu empatie, să ningă flori de respect, să ne încălzim cu raze și în brațe de bucurie autentică. Realist, îmi doresc să găsim și să trăim în echilibru!

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Un ieşean şi-a violat iubita cu vătraiul până ce a omorât-o
27/11/2022 11:59

Barfa sătenilor l-a făcut pe Florentin Covrig să comită o grozăvie in urma căreia va petrece mulţi ani in spatele gratiilor. Bărbatul şi-a toată după-amiaza de 8 iunie a.c. la o terasă din Mogoşeş ...

Cine a fost fata diavol din Botoșani?
27/11/2022 11:39

 Lumea este plină de lucruri care nu pot fi explicate la prima vedere. Case bantuite, păduri pline de mister si oameni care par a nu fi din această lume. Romania este plină de astfel de locuri, ...

Şase luni de închisoare, după ce a vrut să-şi violeze sora în frigider
27/11/2022 10:59

Liviu C. (26 de ani) din Dumeşti a făcut o adevărată obsesie din surioara sa, Bianca (15 ani). Nu il mai interesează altă femeie, doar Bianca mai contează pentru el. De aproape trei ani, tot incearcă s ...

Un ieşean a fost prea beat ca să-şi poată viola soacra care zăcea în şanţ
27/11/2022 09:30

Părasit de nevastă, care a plecat in Anglia cu noul ei iubit, Neculai L. (48 de ani) din Leţcani a rămas in casa soacrei, Lăcrămioara R. Abia intors de la muncă din Franţa, bărbatul a luat această dec ...

Iluminatul de Sărbători va fi aprins pe 1 decembrie
27/11/2022 09:00

Aprinderea iluminatului de Sărbători va avea loc pe 1 decembrie, de Ziua Natională a Romaniei, la ora 17.30, pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Primăriei Municipiului Iasi. Servicii P ...

Investiții de 50 milioane de lei în infrastructura din Valea Lupului IASI Peste 60 de drumuri vor fi modernizate
26/11/2022 20:23

Primăria comunei Valea Lupului a demarat un plan major de investitii in infrastructura rutieră a localitătii.   50 milioane lei ( 10 milioane euro) vor fi alocati pentru modernizarea a peste 60 de ...

Consilierii locali au avizat majorarea împrumutului de la BERD
26/11/2022 13:59

    Consiliul Local a votat ieri o hotărare care vizează aprobarea contractării unei suplimentări pană la 30.000.000,00 Euro a valorii finanţării rambursabile externe de la Banca Europeană p ...

Iașul va avea doi noi fraţi de peste Prut: Bălți și Hîncești
26/11/2022 09:59

  În fiecare an, ziua de 1 Decembrie este marcată la Iaşi printr-o serie de manifestări oficiale de tradiţie, ceremonialuri militare şi religioase, masa tradiţională, dar şi prin ample acţi ...

Strada Aurel Vlaicu mai înghite un milion de euro
26/11/2022 08:59

Consiliul Local a adoptat ieri o hotărare prin care a aprobat actualizarea devizului general pentru obiectivul de investiţii „Modernizare străzi in municipiul laşi - strada Aurel Vlaicu, tronson cupri ...

Grădiniţa 13 intră în reabilitare
26/11/2022 08:15

  Consilierii locali au votat in sedinta de ieri o hotărare care priveste aprobarea Documentaţiei Proiect Tehnic si Detalii de Execuţie, a indicatorilor tehnico-economici si a devizului general pentru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei