2petru susu

Dimensiune font:

„Mulţi nu înţeleg rostul unui ansamblu folcloric, în general, şi al meseriei”

| 20-11-2019 04:54

  

Dialog cu coregraful Petru Şuşu, managerul Asamblului artistic profesionist „Constantin Arvinte”, al judeţului Iaşi

 

După 18 ani petrecuţi la ansamblul „Doina Carpaţilor”, coregraful Petru Şuşu şi-a asumat o nouă misiune, cea de a conduce ansamblul profesionist de folclor „Constantin Arvinte”, primul de acest gen din judeţ. De altfel, Iaşul era singurul judeţ din Moldova unde un exista o astfel de structură, un ansamblu profesionist de folclor. La un an distanţă de la semnarea contractului de management, am stat de vorbă cu Petru Şuşu despre realizări, despre lucrurile perfectibile, dar şi despre planuri.

- A trecut deja un an. Ce a însemnat acest timp pentru ansamblul?

- Este un moment de bilanţ în primul rând, în care ar trebui să ne propunem nivelul următor, în care va trebui să separăm lucrurile care nu au funcţionat de cele asupra cărora va trebui să insistăm. Un an de activitate artistică a presupus şi încercări cu atât mai mult cu cât instituţia este nouă, nu am mai avut la Iaşi un ansablul folcloric profesionist. A fost un an dificil şi din punct de vedere al personalului, am tot făcut selecţii, am fost într-o permanentă reorganizare. Pe lângă partea de construcţie a instituţiei, a trebuit să realizăm şi produsul artistic. Ar fi fost bine să le facem în etape, dar nu mai era vreme. A fost un an plin, destul de interesant, am avut noroc de colaboratori foarte buni, de oameni, cel puţuin la partea artistică, care ştiau ce înseamnă această meserie. Produsul artistic este pe scenă, noi acolo trebuie să performăm, să ne dovedim talentul şi priceperea. Am realizat 44 de spectacole. Prin regulament, noi putem susţine trei categorii de spectacole – cele asumate prin programul minimal adică 23, alte 14 cu contract pentru cei care au solicitat (la cererea oricărei entitaăţi, ansamblul poate oferi spectacole, la un tarif de 2.000 lei/ora de spectacol, la care se adaugă cheltuieile de transport – n.r.) şi 7  la solicitarea Consiliului Judeţeam. În total au fost 44 de reprezentanţii artistice.

- E mult?

- Nu e mult, nu e puţin, este un număr sub media pe care mi-o doresc. Oricum, este clar că sub un spectacol pe săptămână nu putem avea. Mai multe ar fi bine, dar nu putem pentru că suntem într-o perioadă de realizare a producţiei artistice. Noi trebuie să montăm spectacole, să le construim, să montăm dansuri, piese orchestrale noi, este o nevoie de o perioadă de pregătire. Când ansamblul va creşte şi repertoriile vor fi consolidate, vom vorbi altfel. Noi adăugăm repertoriu de la un spectacol la altul , avem nevoie şi de timp de lucru în sală. Solicitări de spectacole au fost foarte multe, noi arătăm bine, dar este nevoie de o consistenţă a repertoriului şi a modalităţilor de a răspunde unor solicitări diverse, or asta se face în timp.

„Un ansamblu folcloric profesionist ar trebui să se sprijine pe cinci ansabluri de amatori foarte bune”

- Aţi vorbit de selecţie. De unde vă luaţi dansatorii, ştiut fiind faptul că aici ar putea fi o problemă?

- Baza de selecţie este destul de redusă la Iaşi, deocamdată. Un ansamblu folcloric profesionist ar trebui se se sprijine, cred eu, pe cinci ansabluri de amatori foarte bune. Din păcate, la Iaşi nu mai sunt. Înainte de 1989, au fost peste 70 de ansambluri de amatori foarte bune, dar s-au desfiinţat. Au fost ansambluri de amatori aproape de nivel profesionist şi mă refer la Firicelul, de la fosta CFS, la cel de la fosta Nicolina ori BTT, la Plaiuri Moldovene, Mugurelul, de la Agronomie, care s-a reînfiinţat, apoi Doina Carpaţilor. Un ansamblu profesionist trebuie să aibă de unde să ia oameni de calitate, care cunosc foarte bine ceea ce fac pentru că nimeni are timp să înveţe. Dacă din punct de vedere muzical există şcoală şi baza de selecţie este mai simplă, la dansatori abia acum se creează. Colegiul Octav Băncilă pregăteşte mai mult balerini, la Universitatea de Arte George Enescu, la Facultatea de Teatru, s-a deschis o secţie de Coregrafie. Sunt studenţi care ar vrea să se îndrepte spre acest domeniu. Ca soluţie, am coborât posturile la nivel de debutant ca să pot lărgi baza de selecţie. Au venit dansatori buni, talentaţi.

- Aţi vorbi mult de producţia artistică, dar ştiu că aveţi şi alte planuri.

- Eu am gândit ansamblul pe trei piloni piloni de bază. Importantă este partea cultural-artistică, producţia de spectacole, participări la festivaluri, dar foarte importantă este şi partea de cercetare. Ar trebui să avem, pe parte coregrafică măcar, mai multă informaţie şi nu prea este. Ca urmare, va trebui să facem propria cercetare, deja am fixat niste proiecte. Cel de-al treilea pilon este orientat către partea educaţională, prin care vrem să oferim material transpus didactic persoanelor din mediul educaţional care se ocupă de folclorul muzical şi coregrafic. Profesorilor care fac dansuri cu copii le vom pune la dispoziţie material, în primul rând înregistrări muzicale ale unor melodii de joc pe care ei nu le găsesc, copiilor care dovedesc abilităţi le vom face înregistrări gratuite, atunci când vom pune la punctu studioul. Ca să poţi face şi cercetare, să poţi pleca într-o culegere de folclor alături de dansatori, ei trebuie să poată asimila materialul. Noi filmăm materialul, dar se poate să filmăm doar anumite asptecte şi în paralele să se întâmple şi altceva. Acolo intervin dansatorii care preiau şi, dacă sunt suficient de bine pregătiţi pentru a culege folclorul autentic, ei devin la rândul lor vectori. La fel este şi pe partea muzicală. Pentru partea didactică, degeaba este un bun dansator dacă nu poate fi filmat într-o interpretare care să-i fie bună pedagogului, care nu are neapărat formare în domeniu. Va trebui să suplinim puţin lipsa şcolii sau a pregătirii educaţionale pe care trebuie să se sprijine un act artistic. E greu în Iaşi, dar în timp vom rezolva dacă vom continua colaborarea cu Universtatea de Arte.

„Noi lucrăm cu nişte valori despre care trebuie să ne decidem dacă trebuie sau nu păstrate”

- Spuneaţi la început că una dintre dificultăţi ar fi percepţia publicului asupra ansamblului. Aţi reuşit să rezolvaţi?

- Încă nu şi am uneori impresia că lumea a devenit şi mai confuză la rostul unui ansamblu folcloric, poate că nu am explicat foarte mult în spaţiul public. Am încercat prin spectacole mari, cu nume importante, cum ar fi Ionuţ Dolănescu, Laura Lavric, Ciprian Pop, Matilda Pascal Cojocăriţa, Dan Doboş, Maria Murgoci, Sorin Filip, să aducem artişti de marcă din toate zonele folclorice şi care au plecat extrem de mulţumiţi de noi. Avem şi repertorii coregrafice montate din alte zone şi scoase pe scenă în apropierea momentelor soliştilor, iar răspunsul a fost favorabil. Orchestra este foarte bună şi asta ne bucură mult, am primit deja invitaţii la un festival consacrat. Este vorba despre Festivalul Naţional de Folclor „Ion Macrea” (Ion Macrea a fost unul dintre marii coregrafi ai României – n.r.), care va avea loc la Sibiu şi este destinat doar ansablurilor profesioniste. Sunt doar două ansambluri invitate din Moldova - Ciprian Porumbescu”, de la Suceava, noi - şi Joc”, de la Chişinău (Republica Moldova). Faptul că am fost invitaţi este extrem de important pentru că festivalul este celebru. Ceva asemănător îmi doresc să organizăm la Iaşi. Mă refer la Festivalul „Constantin Arvinte”, a cărui primă ediţie s-a derulat în iunie şi a fost bine primită. Am avut piese orchestrale de-ale maestrului Avinte în primă audiţie, o rapsodie ieşeană cântată de orgrestre reunite dirijate chiar de maestru.

- Unde să fi fost problema?

- Mulţi nu înţeleg rostul unui ansamblu folcloric, în general, şi al meseriei, dar există un sens. În primul rând noi lucrăm cu nişte valori despre care trebuie să ne decidem dacă trebuie sau nu păstrate, apoi în ce formă le păstrăm, ca lucruri de care să ne putem folosi ca un vehicul. Şi atunci, valorile noastre cultural-tradiţionale pe parte de muzică şi folclor ne pot oferi şi activităţi de timp liber, la nivel de amatori, dar ne pot promova la nivel de ţară, de neam, prin spectacole, care se caută în toată lumea. În momentul în care ne decidem ce vrem ne asumpm la nivel de politică fără să încercăm să scoatem bani din aşa ceva că nu se poate. A fost o perioadă în care se trăia din autofinanţare, nu se trăia, doar se mima. Nu e uşor şi dacă lucrurile ar fi mai clare legislativ şi al politicii asumate poate s-ar schimba multe.

- Care ar fi primul pas?

- Trebuie definit foarte bine rostul, care ar fi păstrarea într-o formă profesionistă, corectă, asumată a valorilor cultural-tradiţionale specifice folclorului muzical şi coregrafic, plus relaţiile cu celalte forme de artă tradiţională. Să păstreze şi să promoveze corect pentru că ceea ce se face acum este un dezastru!

Ansamblul artistic profesionist „Constantin Arvinte” al judeţului Iaşi va sărbători un an de activitate printr-un spectacol extraordinare care va avea loc pe 29 noiembrie, de la ora 19, la Teatrul „Luceafărul”, invitaţi speciali fiind Constantin Enceanu, Cornelia şi Lupu Rednic şi Adrian Ochişanu.

A consemnat Maura ANGHEL 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Mun. Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, jud. Iaşi, înregistrată în Registrul Societaţilor Profesionale de Practicieni în Insolvenţă sub nr. RFO II 0022/2006, Cod de Identificare Fiscală 16605670, în calitate de administrator judiciar al societăţii debitoare ANTREPRIZA DE LUCRĂRI DRUMURI ȘI PODURI IAȘI S.A.– în reorganizare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilităţii, cu dispozițiile Sentinței nr.646/07.05.2019, prin care a fost confirmată modificarea Planului de Reorganizare al debitoarei şi cu hotărârile adoptate în cadrul Adunării Creditorilor din data de 08.11.2019, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în data de 16.12.2019, ora 13.00, a următoarelor active proprietatea, proprietatea debitoarei: Denumire Activ - Preţ de pornire a licitaţiei (EUR fără TVA) ACTIV NR. I - Proprietate industrială, situată în Mun. Iași, Str. Calea Chișinăului, constând în teren intravilan, în suprafață totală de 13.801,97 mp, din care 12.054,25 mp categoria curți– construcții și 1.747,72 categoria căi–ferate, nr. cad. 18544, CF 120110 a Mun.Iași (nr. CF vechi: 68705), pe care se află edificate un număr de opt construcții C1–C8, neintabulate, într-o stare avansată de degradare. - 700.000,00; ACTIV NR. II - Proprietate industrială, constând în teren și construcții în suprafață de 12.175,42 mp, situată în Mun. Botoșani, Str. Progresului nr.1, jud. Botoșani, împreună cu mijloacele fixe și obiectele de inventar de la locția respectivă, astfel: - 700.000,00 Teren intravilan, în suprafață totală de 12.175,42 mp, categoria curți – construcții, nr. cad. 4675, CF 53301 a Mun. Botoșani (nr. CF vechi: 13517), pe care se află edificate două construcții C1 și C2, într-o stare avansată de degradare. - 600.000,00; Mijloace fixe și obiecte de inventar - Gestiunea Botoșani - 100.000,00; Lista completă a mijloacelor fixe, respectiv a obiectelor de inventar poate fi consultată la sediul administratorului judiciar sau pe site-ul acestuia:www.lrj.ro. Proprietatea industrială, situată în Mun. Botoșani, Str. Progresului nr.1, Jud. Botoșani se vinde în bloc ca și activ funcțional sau mijloacele fixe, împreună cu obiectele de inventar în întreaga lor componență, și separat activului imobiliar. ACTIV NR. III - Proprietate industrială, constând în teren, în suprafață totală de 10.201,87 mp, nr. cad. 447-991/5, CF 30630 a Com. Dornești (nr. CF vechi:3628), compus din: teren în suprafață de 6.262,06 mp, categoria curți – construcții, nr. cad. 447 și teren în suprafață de 3.939,81 mp categoria pădure, nr. cad. 991/5, pe care se află edificate trei construcții C1, C2 și C3, neintabulate, într-o stare avansată de degradare. - 100.000,00. Prețurile nu conțin TVA. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare, au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.12.2019, la sediul administratorului judiciar. În conformitate cu prevederile art.53, din Legea nr. 85/2006, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii. Modalitatea de valorificare a activelor este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform hotărârilor adoptate în cadrul ședinței Adunării Creditorilor din data de 08.11.2019. Pasul de licitaţie stabilit este de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, conform hotărârilor adoptate în cadrul ședinței Adunării Creditorilor din data de 08.11.2019. Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 10% din preţul de pornire a licitației, pentru fiecare activ în parte, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei, nr: RO11BUCU1032235342088RON,deschis la ALPHA BANK, suc. Iași. Garanţia de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plăţii. În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, Iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitaţie publică. Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea activelor imobile supuse procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul administratorului judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietul de sarcini este de 3.570,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul administratorului judiciar, nr.: RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul administratorului judiciar. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar EuroBusiness, pe site-ul www.lrj.ro, la tel./fax:0232/220777, 0733683702, mail:vanzari@lrj.ro.
Consorțiul format din EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iași, și INSOLVENCY HOUSE S.P.R.L., cu sediul în Sat Păun, Str. Arțarului, nr.7, Com. Bârnova, Jud. Iași, în calitate de administratori judiciari ai debitoarei PETROLBIT S.R.L., desemnați prin Încheierea nr. 99/09.05.2017, pronunţată de Tribunalul Iași Secţia a-II-a Civilă-Faliment în dosarul nr.3075/99/2017 (nr. în format vechi:131/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilității, organizează licitație publică competitivă, cu strigare, în data de 12.12.2019, ora 11.00, pentru valorificarea următorului activ imobil: DENUMIRE ACTIV - PREȚ DE PORNIRE A LICITAȚIEI (EUR, fără TVA) Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasat în Com. Holboca, Jud. Iași, compus din: 2.561.247,00. 1.Terenuri intravilane în suprafață totală de 38.662,00 mp (Teren intravilan, categ. curți-construcții, în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984/UAT Holboca; Teren intravilan în suprafață totală de 8.250,00 mp, nr.cad.62985, CF nr.62985/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.422,00 mp, nr.cad.1770,CF nr.60172/UAT Holboca; Teren intravilan categ. căi ferate în suprafață totală de 2.938,00 mp, nr.cad.61833, CF 61833/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.945,00 mp, nr.cad.61615, CF nr.61615/UAT Holboca și Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 2.000,00 mp, nr.cad.61045, CF nr.61045/UAT Holboca) 532.800,00; 2.Construcții situate pe terenul intravilan categ. curți-construcții în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984 a UAT Holboca, astfel:1.560.323,00 - Construcțiile C1, C2 și C3 - 711.114,00; - Construcțiile C4 și C5 - 9.299,00; - Construcția C6 - 21.711,00; - Construcția C7 - 29.633,00; - Construcțiile C8, C9, C10 și C11 - 210.374,00; - Construcțiile C12, C13, C15 și C16 - 306.593,00; - Construcția C17 - 6.476,00; - Construcția C18 - 6.725,00; - Construcția C19 - 7.022,00; - Construcția C20 - 205.732,00; - Construcția C21 - 45.644,00; 3. Echipamentele de automatizare și instalațiile tehnologice specifice terminalului -468.103,00. Activul constând în Proprietate de tipul Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasată în intravilanul Com. Holboca se vinde în bloc, ca un activ funcțional așa cum este prezentat, la valoarea de 2.561.247,00 EUR, fără TVA. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, lit.F, din Codul Fiscal, în măsura îndeplinirii condițiilor legale. În cazul în care la licitaţia din 12.12.2019, nu se va reuși valorificarea activului imobil, aparţinând debitoarei, se va organiza o nouă licitaţie, în aceleaşi condiţii în data de 19.12.2019, ora 11.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iaşi. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 11.12.2019, respectiv 18.12.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi. În conformitate cu prevederile art.91, alin.1, din Legea nr.85/2014, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii, cu excepția sechestrului penal. Modalitatea de valorificare a activului imobil este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Pasul de licitație stabilit este de 5% din prețul de pornire al licitației, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Garanția de participare la licitație este în valoare de 10% din prețul de pornire a licitației, fără TVA, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei PETROLBIT S.R.L., nr:RO66BUCU1032235341146RON, deschis la Alpha Bank, suc. Iași. Garanția de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plății. În cazul câştigării licitației garanția se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi atașată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitație publică. Vizitarea și prezentarea activului se poate face în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul administratorilor judiciari, la locul în care acestea se află. Administratorii judiciari vor permite accesul ofertanților care vor achiziționa caietul de sarcini, doar în prezența unui reprezentant al acestora și la solicitarea scrisă prealabilă însoțită de o programare în acest sens. Reprezentanții administratorilor judiciari vor furniza toate informațiile suplimentare disponibile către cei care au achiziționat caietul de sarcini. Detaliile privind documentația necesară în vederea participării la licitația publică și modul de organizare a licitației, precum și descrierea activului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare și de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 5.950,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., pe site-ul www.lrj.ro, la tel. 0232/220777, 0733683702, 0744663190, mail: vanzari@lrj.ro sau lichidator.chirila@yahoo.com.
Norina Forna şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de rector al UMF Iaşi
11/12/2019 20:36

Anul 2020 ar putea veni cu schimbări importante pentru conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Decanul Facultăţii de Medicină Dentară a UMF, prof. univ ...

Accident grav la Piatra Neamţ
11/12/2019 20:21

    Cel putin două persoane au fost rănite grav si au rămas blocate in masini, intr-un accident produs astăzi, la cateva zeci de metri după Sala Polivalente, la iesirea din municipiul Piatra Ne ...

Dezbatere pe tema rezidențiatului la Iași
11/12/2019 20:17

* cadrele didactice şi studenţii Facultătii de Medicină Dentară au purtat discuţii in vederea identificării problemelor cu care se confruntă sistemul medical si ce solutii pot fi găsite Rezidentiatul ...

Spitalul Municipal Paşcani, din nou în centrul unui scandal de malpraxis
11/12/2019 20:16

* „Moartea mamei mele a fost din cauza batjocurei şi a lipsei de ingrijire din spital din Paşcani, care este un lagăr de exterminare”, acuză fiul bătranei in plangerea depusă la Colegiul Medic ...

 

Marti 13. Permise retinute
11/12/2019 15:48

Ieri, politistii ieşeni au intervenit la peste 110 evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au aplicat peste 230 de sancţiuni contravenţionale, iar in urma actiunilor si interventiilor efectuate au fost se ...

''Hoții îți invadează intimitatea''
11/12/2019 15:15

Astăzi, 11 decembrie, a avut loc lansarea Campaniei „Hotii iti invadează intimitatea” care are ca scop conştientizarea cu privire la rolul şi importanţa măsurilor preventive in protejarea bunu ...

EXCLUSIV - Rocadă la Prefectură: a plecat Şerbescu, s-a întors Grigoraş!
11/12/2019 11:44

* Marian Şerbescu: „Mandatul meu a avut foarte multe provocări, dar consider că le-am trecut cu brio” * Şerbescu a susţinut ieri ultima şedinţă a Colegiului Prefectural * acesta a fost inloc ...

PSD cere înjumătăţirea Poliţiei Locale
11/12/2019 10:07

    PSD vrea să reducerea cu 50% a schemei de personal a Poliţiei Locale Bacău. Aceasta este a doua iniţiativă a social-democraţilor, după proiectul de desfiinţare a structurii de informator ...

„Ne facem bine”
11/12/2019 09:18

    Editura Humanitas şi Librăriile Sedcom Libris Iaşi invită ieşenii duminică, 15 decembrie, de la ora 17:00, la Casa Cărţii la o intalnire cu Paula Herlo, Rareş Năstase, Alex Dima, Cosmi ...