„Mulţi nu înţeleg rostul unui ansamblu folcloric, în general, şi al meseriei”

2petru susu

Dimensiune font:

| 20-11-2019 04:54

  

Dialog cu coregraful Petru Şuşu, managerul Asamblului artistic profesionist „Constantin Arvinte”, al judeţului Iaşi

 

După 18 ani petrecuţi la ansamblul „Doina Carpaţilor”, coregraful Petru Şuşu şi-a asumat o nouă misiune, cea de a conduce ansamblul profesionist de folclor „Constantin Arvinte”, primul de acest gen din judeţ. De altfel, Iaşul era singurul judeţ din Moldova unde un exista o astfel de structură, un ansamblu profesionist de folclor. La un an distanţă de la semnarea contractului de management, am stat de vorbă cu Petru Şuşu despre realizări, despre lucrurile perfectibile, dar şi despre planuri.

- A trecut deja un an. Ce a însemnat acest timp pentru ansamblul?

- Este un moment de bilanţ în primul rând, în care ar trebui să ne propunem nivelul următor, în care va trebui să separăm lucrurile care nu au funcţionat de cele asupra cărora va trebui să insistăm. Un an de activitate artistică a presupus şi încercări cu atât mai mult cu cât instituţia este nouă, nu am mai avut la Iaşi un ansablul folcloric profesionist. A fost un an dificil şi din punct de vedere al personalului, am tot făcut selecţii, am fost într-o permanentă reorganizare. Pe lângă partea de construcţie a instituţiei, a trebuit să realizăm şi produsul artistic. Ar fi fost bine să le facem în etape, dar nu mai era vreme. A fost un an plin, destul de interesant, am avut noroc de colaboratori foarte buni, de oameni, cel puţuin la partea artistică, care ştiau ce înseamnă această meserie. Produsul artistic este pe scenă, noi acolo trebuie să performăm, să ne dovedim talentul şi priceperea. Am realizat 44 de spectacole. Prin regulament, noi putem susţine trei categorii de spectacole – cele asumate prin programul minimal adică 23, alte 14 cu contract pentru cei care au solicitat (la cererea oricărei entitaăţi, ansamblul poate oferi spectacole, la un tarif de 2.000 lei/ora de spectacol, la care se adaugă cheltuieile de transport – n.r.) şi 7  la solicitarea Consiliului Judeţeam. În total au fost 44 de reprezentanţii artistice.

- E mult?

- Nu e mult, nu e puţin, este un număr sub media pe care mi-o doresc. Oricum, este clar că sub un spectacol pe săptămână nu putem avea. Mai multe ar fi bine, dar nu putem pentru că suntem într-o perioadă de realizare a producţiei artistice. Noi trebuie să montăm spectacole, să le construim, să montăm dansuri, piese orchestrale noi, este o nevoie de o perioadă de pregătire. Când ansamblul va creşte şi repertoriile vor fi consolidate, vom vorbi altfel. Noi adăugăm repertoriu de la un spectacol la altul , avem nevoie şi de timp de lucru în sală. Solicitări de spectacole au fost foarte multe, noi arătăm bine, dar este nevoie de o consistenţă a repertoriului şi a modalităţilor de a răspunde unor solicitări diverse, or asta se face în timp.

„Un ansamblu folcloric profesionist ar trebui să se sprijine pe cinci ansabluri de amatori foarte bune”

- Aţi vorbit de selecţie. De unde vă luaţi dansatorii, ştiut fiind faptul că aici ar putea fi o problemă?

- Baza de selecţie este destul de redusă la Iaşi, deocamdată. Un ansamblu folcloric profesionist ar trebui se se sprijine, cred eu, pe cinci ansabluri de amatori foarte bune. Din păcate, la Iaşi nu mai sunt. Înainte de 1989, au fost peste 70 de ansambluri de amatori foarte bune, dar s-au desfiinţat. Au fost ansambluri de amatori aproape de nivel profesionist şi mă refer la Firicelul, de la fosta CFS, la cel de la fosta Nicolina ori BTT, la Plaiuri Moldovene, Mugurelul, de la Agronomie, care s-a reînfiinţat, apoi Doina Carpaţilor. Un ansamblu profesionist trebuie să aibă de unde să ia oameni de calitate, care cunosc foarte bine ceea ce fac pentru că nimeni are timp să înveţe. Dacă din punct de vedere muzical există şcoală şi baza de selecţie este mai simplă, la dansatori abia acum se creează. Colegiul Octav Băncilă pregăteşte mai mult balerini, la Universitatea de Arte George Enescu, la Facultatea de Teatru, s-a deschis o secţie de Coregrafie. Sunt studenţi care ar vrea să se îndrepte spre acest domeniu. Ca soluţie, am coborât posturile la nivel de debutant ca să pot lărgi baza de selecţie. Au venit dansatori buni, talentaţi.

- Aţi vorbi mult de producţia artistică, dar ştiu că aveţi şi alte planuri.

- Eu am gândit ansamblul pe trei piloni piloni de bază. Importantă este partea cultural-artistică, producţia de spectacole, participări la festivaluri, dar foarte importantă este şi partea de cercetare. Ar trebui să avem, pe parte coregrafică măcar, mai multă informaţie şi nu prea este. Ca urmare, va trebui să facem propria cercetare, deja am fixat niste proiecte. Cel de-al treilea pilon este orientat către partea educaţională, prin care vrem să oferim material transpus didactic persoanelor din mediul educaţional care se ocupă de folclorul muzical şi coregrafic. Profesorilor care fac dansuri cu copii le vom pune la dispoziţie material, în primul rând înregistrări muzicale ale unor melodii de joc pe care ei nu le găsesc, copiilor care dovedesc abilităţi le vom face înregistrări gratuite, atunci când vom pune la punctu studioul. Ca să poţi face şi cercetare, să poţi pleca într-o culegere de folclor alături de dansatori, ei trebuie să poată asimila materialul. Noi filmăm materialul, dar se poate să filmăm doar anumite asptecte şi în paralele să se întâmple şi altceva. Acolo intervin dansatorii care preiau şi, dacă sunt suficient de bine pregătiţi pentru a culege folclorul autentic, ei devin la rândul lor vectori. La fel este şi pe partea muzicală. Pentru partea didactică, degeaba este un bun dansator dacă nu poate fi filmat într-o interpretare care să-i fie bună pedagogului, care nu are neapărat formare în domeniu. Va trebui să suplinim puţin lipsa şcolii sau a pregătirii educaţionale pe care trebuie să se sprijine un act artistic. E greu în Iaşi, dar în timp vom rezolva dacă vom continua colaborarea cu Universtatea de Arte.

„Noi lucrăm cu nişte valori despre care trebuie să ne decidem dacă trebuie sau nu păstrate”

- Spuneaţi la început că una dintre dificultăţi ar fi percepţia publicului asupra ansamblului. Aţi reuşit să rezolvaţi?

- Încă nu şi am uneori impresia că lumea a devenit şi mai confuză la rostul unui ansamblu folcloric, poate că nu am explicat foarte mult în spaţiul public. Am încercat prin spectacole mari, cu nume importante, cum ar fi Ionuţ Dolănescu, Laura Lavric, Ciprian Pop, Matilda Pascal Cojocăriţa, Dan Doboş, Maria Murgoci, Sorin Filip, să aducem artişti de marcă din toate zonele folclorice şi care au plecat extrem de mulţumiţi de noi. Avem şi repertorii coregrafice montate din alte zone şi scoase pe scenă în apropierea momentelor soliştilor, iar răspunsul a fost favorabil. Orchestra este foarte bună şi asta ne bucură mult, am primit deja invitaţii la un festival consacrat. Este vorba despre Festivalul Naţional de Folclor „Ion Macrea” (Ion Macrea a fost unul dintre marii coregrafi ai României – n.r.), care va avea loc la Sibiu şi este destinat doar ansablurilor profesioniste. Sunt doar două ansambluri invitate din Moldova - Ciprian Porumbescu”, de la Suceava, noi - şi Joc”, de la Chişinău (Republica Moldova). Faptul că am fost invitaţi este extrem de important pentru că festivalul este celebru. Ceva asemănător îmi doresc să organizăm la Iaşi. Mă refer la Festivalul „Constantin Arvinte”, a cărui primă ediţie s-a derulat în iunie şi a fost bine primită. Am avut piese orchestrale de-ale maestrului Avinte în primă audiţie, o rapsodie ieşeană cântată de orgrestre reunite dirijate chiar de maestru.

- Unde să fi fost problema?

- Mulţi nu înţeleg rostul unui ansamblu folcloric, în general, şi al meseriei, dar există un sens. În primul rând noi lucrăm cu nişte valori despre care trebuie să ne decidem dacă trebuie sau nu păstrate, apoi în ce formă le păstrăm, ca lucruri de care să ne putem folosi ca un vehicul. Şi atunci, valorile noastre cultural-tradiţionale pe parte de muzică şi folclor ne pot oferi şi activităţi de timp liber, la nivel de amatori, dar ne pot promova la nivel de ţară, de neam, prin spectacole, care se caută în toată lumea. În momentul în care ne decidem ce vrem ne asumpm la nivel de politică fără să încercăm să scoatem bani din aşa ceva că nu se poate. A fost o perioadă în care se trăia din autofinanţare, nu se trăia, doar se mima. Nu e uşor şi dacă lucrurile ar fi mai clare legislativ şi al politicii asumate poate s-ar schimba multe.

- Care ar fi primul pas?

- Trebuie definit foarte bine rostul, care ar fi păstrarea într-o formă profesionistă, corectă, asumată a valorilor cultural-tradiţionale specifice folclorului muzical şi coregrafic, plus relaţiile cu celalte forme de artă tradiţională. Să păstreze şi să promoveze corect pentru că ceea ce se face acum este un dezastru!

Ansamblul artistic profesionist „Constantin Arvinte” al judeţului Iaşi va sărbători un an de activitate printr-un spectacol extraordinare care va avea loc pe 29 noiembrie, de la ora 19, la Teatrul „Luceafărul”, invitaţi speciali fiind Constantin Enceanu, Cornelia şi Lupu Rednic şi Adrian Ochişanu.

A consemnat Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei