„Nu există rolul principal pentru toată lumea, asta nu te face un actor mai puțin bun”

1diana roman
1diana roman teatru
1diana roman copii

Dimensiune font:

| 19-08-2019 05:34

 

Diana Roman, actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, este o norocoasă – are mulți prieteni și printre iubitorii de teatru și de muzică, dar și printre copiii cu care pune la punct spectacole de musical ori cu care cântă la pian. Am văzut-o în „Cafeneaua” lui Silviu Purcărete, am aplaudat-o în „Pălăria Florentină” și în „Teatru de război”, dar i-am apreciat și muzica din spectacolul „Istorie la Persoana I”, de la Luceafărul, pentru care a semnat și textul. Am stat de vorbă cu Diana Roman despre muzică, teatru și misiune atât cea a artistului, cât și cea personală.

 

 

- Pianist sau actor? Ce a fost prima dată? Când v-ați decis să alegeți și a doua cale?

- Prima iubire a fost pianul și rămâne cea mai puternică. Muzica este calea pe care mi-am dorit-o și am știut din copilărie că o voi urma. Teatrul a venit mai târziu, ca o completare a dezvoltării personale. M-a ajutat, în primul rând, să tratez o timiditate și o emotivitate exagerată. A fost antidotul la timiditatea care, pentru mine, era o adevărată fatalitate. Nici la capitolul încredere nu am excelat niciodată până în momentul în care teatrul a intrat în viață mea sau eu în lumea teatrului, întâlnire care a avut loc în anii de studenție, pe când studiam pianul la Conservator. Din acel moment am alergat după doi iepuri. Nu am prins cu adevărat pe niciunul, apoi mereu m-am întrebat dacă se merită efortul, dacă nu cumva greșesc pentru că nu reușesc să mă concentrez cu adevărat în nicio direcție. Cumva așa s-a și întâmplat, dar acum știu că am ales cum nu se putea mai bine, că asta era calea mea și nu alta.

- Ce v-a atras la muzică? Ce a adus muzica în viața dvs și a celor din jur?

- Ne naștem muzicali, mai mult sau mai puțin. Copiii au tendința și nevoia de a se dezvolta în primul rând prin artă. Depinde de familie dacă ei fac mai departe mai mult în domeniul artistic sau rămân la stadiul de joacă din copilăria mică. Pe mine, din fericire, familia m-a susținut în orice alegere făcută, mai ales muzica. Eu cânt la pian de când mă știu, iar acum îi învăț pe copii să facă același lucru și simt că fac ceva ce mă face să contribui la viitor. Simt că dezvoltarea lor ca viitori adulți nu ar fi la fel fară educația muzicală pe care le-o ofer.

Cel mai greu este să lupți cu tine, să nu-ți pierzi încrederea”

- Pe scena Naționalului ieșean ați urcat încă din timpul studenției. Și teatrul face parte din destinul dvs.

- Da, este adevărat, am avut norocul să urc pe scena Teatrului Național încă din primul an de facultate, când m-am simțit cel mai norocos om din lume ieșind pentru prima dată la aplauzele publicului după un spectacol. Credeam într-un miraj pe care ți-l oferă aceasta lume și anume ca va fi ușor și că mă voi simți mereu ca la aplauze. Nu este deloc așa! Sunt momente frumoase și momente grele, în primul rând grele. Sunt multe suișuri și coborâșuri. Cel mai greu este să lupți cu tine, să nu-ți pierzi încrederea. Deși am apărut în multe spectacole, nu am reușit cu adevărat, până acum cel puțin, să am un cuvânt ferm de spus pe scena teatrului. Asta m-a făcut să doresc să renunț de foarte multe ori. Nu există rolul principal pentru toată lumea, asta nu te face un actor mai puțin bun, dar poate însemna o provocare și o luptă cu propria persoană. Actoria face parte clar din destinul meu, fară a putea spune că există un moment care m-a făcut să realizez asta. Fiecare om cu care am lucrat, fiecare regizor, fiecare coleg actor de pe scenă, fiecare experiență este extrem de specială, complexă și unică.

- Ați lucrat cu regizori grei -- Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Hausvater. Ce a adus fiecare nou în viața dvs personală, dar și în cea profesională? Sau, reformulat, ce piesă a completat puzzle-ul actorului din dvs?

- Nu se poate face un puzzle fară nici măcar una dintre piesele sale. Fiecare om de teatru pe care l-am cunoscut și-a pus amprenta asupra mea ca om, aă actor sau muzician. Totuși, sunt de părere că niciodată nu este suficient, iar eu nu am ajuns nicidecum, nici măcar pe aproape de vreo suficiență. Sper să existe în viitor cât mai multe experiențe de acest gen și cât mai multe întâlniri cu oameni de teatru de această factură pentru că este un domeniu în care învățatul și lucrul cu tine nu se termină niciodată.

- Aveți un model, există actori care v-au inspirat?

- Am foarte multe modele. Sunt un om norocos pentru că sunt înconjurată de oameni minunați, care mă inspira în permanență să doresc să devin un om mai bun. De la părinți, soț, prieteni, profesorii extraordinari care mi-au îndrumat pașii, colegi, actorii de la Teatru Național, cu toții m-au inspirat și am cules de la fiecare ce am crezut că îmi folosește cel mai bine. Cu toate acestea, mă simt bine în pielea mea, după multă muncă dusă cu mine astfel încât mulțumesc pentru omul care sunt, pentru ceea ce am și ce fac!

Nu mi-am imaginat vreodată că voi lucra cu copiii”

- Care roluri vi se par mai grele – cele din viață de zi cu zi sau cele de pe scenă?

- Ordinea este cea a priorităților. Acasă este rolul cel mai important pentru mine, cel mai greu, solicitant, provocator, dar plin de satisfacții pe care nu ți le oferă scena. Mă simt acum extrem de responsabilă să cresc doi copii fericiți și împliniți. Apoi este rolul de profesor pe care iarăși îl iau foarte în serios. Cred că vă veni o zi când, sper, scena va fi în topul priorităților. Îmi doresc asta suficient de mult pentru ca dorința să se îndeplinească.

- Lucrați și cu copiii. Ce v-a atras în acest domeniu al educației, al formării lor? Ce vă place cel mai mult la ei?

- Trebuie să recunosc faptul că nu mi-am imaginat vreodată că voi lucra cu copiii, nici măcar nu mi-am dorit să am copii. Am acum doi copii ai mei și mulți cu care lucrez pian și teatru musical. Îmi place la nebunie să fiu mamă și profesor. Am evoluat foarte mult uman și profesional lucrând și înconjurându-mă de copii. Am foarte multe de învățat de la ei și sunt un om norocos pentru că îi am pe acești frumoși, sunt pentru ei un profesor/îndrumător dedicat și implicat.

- Artwork, un proiect frumos dedicat copiilor, care crește. Care au fost momentele pentru care sunteți recunoscătoare că l-ați lansat?

- Artwork (un atelier de artă pentru copii -- n.r.) este un vis devenit realitate, un vis în care a crezut în primul rând soțul meu. El m-a încurajat întotdeauna să am încredere să fac lucrurile așa cum simt. Mulțumesc echipei de profesori cu care lucrez pentru implicarea lor și dragostea față de meseria pe care o au. Momentele frumoase sunt nenumărate, pe lângă premiile obținute (foarte multe, la concursuri și festivaluri -n.r.), feedback-urile extraordinare, copiii fericiți și pasionați de ceea ce fac la Artwork și părinții mulțumiți sunt, mai ales, îmbrățișările de la copiii veniți cu dor de peste vacanță.

- Cum se împacă viața de familia cu cea de pe scenă? Există momente de renunțare?

- Nu se împacă! Cu siguranță trebuie să faci un compromis undeva și de cele mai multe ori asta se întâmplă acasă. Am renunțat la multe oportunități în lumea scenei. NU regret nicio secundă sau poate, toate la timpul lor. A fost o decizie complet conștientă și asumată. Dacă ar fi să dau timpul înapoi de 100 de ori, aș alege familia de fiecare dată.

- Dacă ar fi să definiți spectacolul complet, perfect, cum ar trebui să fie? Dar rolul perfect?

- Perfecțiunea e ceva abstract sau relativ, poate și subiectiv. Cu siguranță e imposibil de atins. Mă bucur de fiecare experiență.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei