„Profesia de inginer este din ce în ce mai căutată”

1interviu lidia gaiginschi
1interviu grup studenti

Dimensiune font:

| 19-03-2019 06:20

 dialog cu conf. univ.dr. Lidia Gaiginschi, prorector pentru relaţia cu studenţii în cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi

- De curând aţi preluat o funcţie foarte importantă, cea de prorector în relaţia cu studenţii. Ce presupune această nouă misiune?

- În principiu, continuu munca pe care am început-o ca prodecan responsabil de relaţia cu studenţii al Facultăţii de Mecanică, la o scară mai mare. Misiunea ca atare presupune responsabilitate, profunzime în tratarea problemelor, documentare serioasă şi implicare. Mă raportez la studenţi, la salariaţii Direcţiei de Servicii Studenţeşti şi, nu în ultimul rând, la colegii din echipa de management. Misiunea Prorectoratului Relaţii cu Studenţii este de a sprijini, în primul rând, toate acţiunile studenţilor atât în amfiteatre, cât şi în afara lor, de a asigura serviciile sociale pentru toţi studenţii universităţii, şi de a reglementa activităţile din campusul „Tudor Vladimirescu”. Îmi place foarte mult să lucrez cu tinerii. Mă bucur că ruptura dintre generaţii nu se manifestă în nici un fel în comunicarea mea cu studenţii. Simt o bucurie imensă că disponibilităţile mele de a asimila şi a înţelege problemele lor se ridică, încă, la nivelul resurselor de imaginaţie.

Îi educăm pe studenţi nu numai sub aspectul profesional, ci şi ca oameni”

- Ce veţi face în acest an? Ce v-aţi propus?

- În primul rând, îmi voi continua activitatea didactică la Facultatea de Mecanică. În ceea ce priveşte activitatea ca prorector, am sarcini punctuale care îmi revin din Planul Operaţional. Îmi doresc o comunicare eficientă şi directă cu studenţii pentru a putea rezolva problemele de ordin social care pot apărea pe parcurs, probleme ce pot afecta în mare măsură evoluţia lor profesională. Îmi doresc să mă implic cât mai mult în sprijinirea şi dezvoltarea acţiunilor pentru studenţi (proiecte, manifestări, evenimente) organizate de asociaţiile şi ligile studenţilor din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

- De cât timp lucraţi cu studenţii?

- Lucrez cu studenţii din anul 1994, când m-am angajat ca preparator universitar la Facultatea de Mecanică. Sunt, deci, peste 20 de ani, ani frumoşi în care am acumulat o experienţă bogată. Lucrez cu studenţii la clasă, în timpul orelor, dar şi după. Pot spune că am învăţat şi eu foarte multe de la ei. Îi educam pe studenţi şi-i formăm nu numai sub aspectul profesional, ci încercam să-i formăm şi ca oameni.

- Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-aţi dus la bun sfârşit împreună?

- Sunt foarte mândră de toate realizările studenţilor noştri, din domeniul profesional sau din activitatea lor extra-curriculară. Aceşti copii inventivi şi extraordinari au fost şi sunt parteneri de încredere. Împreună am reuşit să ducem la bun sfârşit multe proiecte, pentru că de multe ori entuziasmul, tenacitatea şi resursele lor de voinţă şi implicare compensează lipsă de experienţă. Câteva proiecte ale studenţilor care îmi sunt dragi sunt activitatea de tutoriat pentru anul I, desfăşurată de studenţii din anii mai mari, apoi concursul „Mecanica are Talente”, ajuns anul acesta la cea de a III-a ediţie, concursul de drift „Expo&Burn”.

- V-aţi ales o meserie dură, cea de inginer mecanic, un domeniu ce este, de obicei, apanajul bărbaţilor. Ce v-a atras la motoare? Ce mistere aţi descoperit în mecanică?

- Mi-au plăcut foarte mult ştiinţele exacte, matematica, fizica, astfel încât alegerea profesiei de inginer a fost una firească. Pasiunea pentru motoare cred că a fost moştenită din familie – atât bunicul, cât şi tatăl meu au profesat în acest domeniu. De altfel, şi fiica mea a moştenit pasiunea pentru maşini – studiază tot Ingineria Mecanică, chiar dacă a ales un alt centru universitar.

- Sunt sigură că într-un ungher al sufletului mai există încă studenta de odinioară. Cum sunt tinerii de astăzi faţă de cei de pe vremea studenţiei dvs? Ce aţi schimba la sistemul educaţional?

- Cred ca studenţii din ziua de azi încearcă să facă faţă provocărilor societăţii în care trăim. Mi-aş dori ca sistemul educaţional sa fie mai atractiv pentru orice tânăr din România care doreşte să facă performanţă. Sunt zeci de liceeni talentaţi care pleacă în străinătate, în căutare de resurse şi susţinere.

Rata de absorbţie pe piaţa muncii a absolvenţilor noştri este de 95%”

- Câţi studenţi are UTI? Care este rata de absorbţie pe piaţa muncii? Cum ar putea fi sporită?

- Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” are în jur de 13.200 de studenţi. Rata de absorbţie pe piaţa muncii este una foarte bună – între 90% şi 95%, depinde de facultate. Profesia de inginer este din ce în ce mai căutată, atât în ţara noastră, cât şi la nivel european. Am putea spune că ingineria reprezintă pentru tineri o şansă. În ultimii ani am asistat la o creştere a numărului de solicitări de absolvenţi ai studiilor inginereşti, în toate domeniile.

- Ce perspective oferă meseria de inginer mecanic? Sunt locuri de muncă disponibile pe piaţă? De ce ar vrea un tânăr să aleagă acest parcurs profesional?

- Domeniul mecanic, cu toate valenţele sale, a devenit astăzi unul dintre domeniile cu cea mai rapidă dezvoltare. La Facultatea de Mecanica pregătim ingineri în trei domenii: Ingineria Autovehiculelor, Inginerie Mecanică şi Mecatronică şi Robotică. Rata de absorbţie pe piaţa muncii a absolvenţilor noştri este de 95%, avem foarte multe oferte de la companii de profil, nu numai din zona Moldovei, ci şi foarte multe din zona de vest a ţării.

- Sunteţi şi expert în siguranţa circulaţiei. Ce ar trebui schimbat în Iaşi pentru ca lucrurile să fie bine, să reducem accidentele? Dar în România?

- Sunt foarte multe de spus aici, pornind de la infrastructura rutieră care nu poate face faţă numărului de vehicule în continuă creştere, şi până la măsurile de prevenire a comportamentului periculos în trafic. Cred că şi în Iaşi, la fel ca şi în marile oraşe europene, viitorul aparţine transportului în comun. Un transport în comun eficient, cu un grad crescut de atractivitate pentru cetăţeni, şi care ar reduce astfel utilizarea automobilelor personale.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei