1Adrian-Paduraru

Dimensiune font:

„Spectacolul nu este cel de pe scenă, e cel din mintea şi din sufletul publicului”

| 22-11-2019 06:28

 

Dialog cu actorul Adrian Păduraru

 

Prezent la Iaşi, ca amfitrion la Gala Scriitorilor, actorul Adrian Păduraru a acceptat să răsfoim împreună şi albumul carierei sale, să aruncăm o privire şi asupra scenei, dar şi pe platourile de filmare.

 

- 35 de ani de teatru. Cum au trecut?

- Nu ştiu, nu socotesc aşa. Când am împlinit 20 de ani de la debut am spus că dacă am prins 20 de minute de teatru e foarte bine. Nu ştii exact cât din ceea ce ai făcut este artă autentică. Nu aş face un bilanţ, eu fiind mereu cu privirea către viitor. Nu aş şti să zic câte roluri de teatru să fi fost, dar au fost câteva extraordinare şi gândul mă duce la Peer Gynt, de la Iaşi. S-au adunat şi vreo 40 de filme, ceea ce este foarte frumos şi va fi foarte greu să realizat atât de multe pentru că se fac puţine. În plus, sunt şi foarte mulţi actori. Înainte de 1989 eram puţini. Acum sunt foarte mulţi actori şi foarte mulţi amatori care o fac pe actorii. În televiziune s-au adunat vreo 10 emisiuni, am făcut radio ani de zile, una la Radio Trei cu Florian Pittiş. Am avut şi spectacole de teatru radiofonic.

- V-am provocat, probabil vă aşteptaţi ca prima întrebare să fie legată de filmul „Declaraţie de dragoste”.

- Nu m-am aşteptat, recunosc, la un parcurs în timp. Da, este un film care mi-a adus şi câteva lucruri mai puţin plăcute pentru că, în general, regizorii români de film m-au lăsat în categoria aia până acum câţiva ani. Acum, Slavă Domnului, chiar primesc roluri de film foarte frumoase şi s-a datorat acest lucru unor regizori străini care m-au distribuit fără să ştie că eu am fost ani de zile junele prim al filmului românesc. Mi-au dat roluri foarte frumoase şi mă duce gândul acum la cel din „Coborâm la prima”, al lui Tedy Necula.

- Şi dacă tot am derulat amintiri, cum arăta teatrul înainte de 1989 şi cum arată acum? Ce vă place şi ce aţi schimba?

- Ce nu îmi place cred că este mai puţin important pentru că procesul este unul adresat publicului. Asta nu înseamnă concesie faţă de public, ci doar să vedem că sensibilitatea spectatorilor s-a modificat. Poate desenul animat, până la un anumit moment, poate videoclipul muzical, filmul de tip american serial cu montaj foarte abrupt au determinat publicul să aibă alte aşteptări. Nu vorbesc doar de valoare, ci de modalităţile de expresie, de asta zic că nu este important dacă mie îmi place sau nu. Astea sunt vremurile, asta este sensibilitatea publicului, în vremurile astea trebuie să trăim.

- Şi totuşi insist, cum era acum 30 de ani?

- Poate că era mai bine din punct de vedere al opţiunilor repertoriale, poate că erau mai solide decât acum. Teatrele propuneau lucruri de mai mare valoare literară decât astăzi. Acum este o prezenţă peste tot a teatrului de bulevard american, fie că e un teatru contemporan românesc scris de oameni cu talent, dar scris în genul bulevardier şi care are succes. Oamenii sunt dispuşi la comedie mai mult, noi înşine suntem aşa, nu putem fi farisei. Eu însumi, în cele mai multe cazuri, prefer comedia unui film la care să plâng.

S-a mai pierdut şi din respectul faţă de profesii pentru că sunt amatori peste tot”.

- Suntem hedonişti prin definiţie?

- Unii poate da. Cel puţin în cazul meu, bucuria de a trăi este preocuparea mea din ultimii zece ani. Vreau să trăiesc într-o bucurie a vieţii şi să încerc să transmit asta şi publicului. Da, cred că am cam pierdut acest lucru şi nu doar atât. S-a mai pierdut şi din respectul faţă de profesii pentru că sunt amatori peste tot.

- Au un PR mai bun?

- Poate, pe de o parte, pe de altă parte se vând alte lucruri decât valoarea profundă. Există o diluarea în toate domeniile, de la doctoratele care se iau într-o manieră ciudată pentru mine, până la felul în care cineva poate fi actor şi poate face un spectacol. S-a tot promovat prostul gust, dar pe de altă parte, oamenii au cumpărat acest produs. Degeaba ne plângem pentru că este incultura în care am investit. Am cumpărat publicaţii îndoielnice, lumea se uită la emisiuni de bârfă. Cu toţii avem plăcerea de a ne uita prin gaura cheii. E o dorinţă firească să vezi, să afli ceea ce îţi este ascuns de obicei, dar problema ţine de măsură. Mi se pare că pierdem simţul măsurii.

Nu cred în democraţia şi în liberalismul în artă”

- Şi cum rezolvăm?

- Prin educaţie. Psihologii spun că nu există pedeapsă, ci există consecinţă. Ceea ce ni se întâmplă acum este o consecinţă a faptului că oamenii au finanţat aceste subproducţii care au speculat o latură nu prea plăcută a noastră, că tot vorbeam de privitul prin gaura cheii. Şi atunci nu avem de ce să ne plângem, asta am cultivat, asta am avem.

- Este greu să schimbăm?

- De la sine nu se va schimba nimic. Nu cred în democraţia şi în liberalismul în artă, nu există. Dacă facem un scrutin ipotetic cu toţi oamenii de pe planetă şi supunem la vot că Shakesperare nu a fost genial şi toţi sunt de acord, asta nu înseamnă că Shakesperare nu a fost genial! Cum nici în ştiinţă nu ne putem da cu părerea, aşa cum se face la noi peste tot. Dacă noi nu înţelegem ce a făcut Marie Curie, asta nu înseamnă că nu a meritat Nobelul pentru ştiinţă.

- Ce trebui să facă un actor ca să fie credibil?

- Eu vorbesc doar din dreptul meu şi pot să spun că am încercat să fiu onest cu publicul, dar şi cu mine însumi. O astfel de atitudine vine cu timpul. La un moment dat, te împaci cu tine însuţi, înţelegi că nu trebuie să fii plăcut de toată lumea, e dreptul fiecăruia să facă lucrurile în care crede, dar să le facă plin de bucurie. Eu nu îmi fac profesia pentru bani. Că ei vin, e altceva, dar o fac pentru bucuria mea şi pentru bucuria de a transmite oamenilor nişte lucruri despre care au cred că sunt importante şi dau exemplu din nou Peer Gynt. Dacă din sala de spectacole pleacă măcar câteva zeci de oameni cu întrebarea Cine sunt eu însumi şi găseşte şi răspunsuri, este bine. Avem subpersonalităţi şi avem roluri sociale diferite, dar când vorbesc de echilibrul cu tine însuţi mă refer la asumarea a ceea ce eşti, pe liniile fundamentale ale existenţei tale. Actorul trebuie să facă acest lucru, ca orice om. Lucrurile trebuie făcute pe limbajul epocii cu preocupare şi pentru ziua de zi, şi pentru viitor, când ar putea avea o altă evoluţie, mai bună.

M-am definit prin intermediul teatrului”

- Actor pe scenă sau şi în viaţa reală? Ce rol jucaţi zi de zi?

- Eu cred sincer că este important să fii cât mai puţin fals sau falsificat în relaţia cu ceilalţi, să fii mereu cât mai aproape de adevăr. Există şi o rezolvare pe care o dă trecerea anilor. E mult mai simplu să spui adevărul, e relaxant, e liber, este acelaşi oricând şi mai are un mare rol – îţi selectează oamenii din jur. Cei pe care îi supără adevărul pe care l-ai rostit înseamnă că nu îţi sunt aproape.

- Ce este ofertant în actoria din teatru şi în cea din film?

- Diferenţele sunt mari, sunt aproape două profesii. Sunt câteva ucruri fundamentale în care se întâlnesc cele două situaţii, dar diferenţele sunt mari. La teatru, vorbesc doar din perspectiva mea pentru că mi-e jenă de vecinătatea oamenilor care îşi imaginează că ştiu tot şi generalizează, este minunată relaţia cu publicul. Pe de o parte, ştiinţific vorbind, actul artistic nu există în afara receptorului. Spectacolul nu este cel de pe scenă, e cel din mintea şi din sufletul spectactorului. În actor e doar o etapă care se încheie în sală. La teatru ai şansa perfectibilităţii de la o zi la alta, de la o reprezentaţie la alta, ceea ce este plăcut şi relaxant pentru că ştii că mâine poţi fi mai bun. La film, mâine nu există. Se filmează astăzi şi atât. Tragem duble, dar în aceeaşi şi dacă nu ai starea potrivită, s-a dus, la revedere... În film, nu există spectatorul care să te ajute, dar e o relaţie mult mai adevărată cu partenerul. Forţa cinematografului trebuie să fie mult mai mare ca să atragă publicul.

- Ce amprentă a pus teatrul în viaţa dvs?

- M-am definit prin intermediul teatrului. Simplu, eu sunt Adrian Păduraru, actor. Mai complicat – sunt Adrian Păduraru, OM. Teatrul te ajută să te cunoşti pe tine însuţi şi pe ceilalţi, să intri în analiza personajului, care este, de fapt, analiza umană. Asta te ajută să înţelegi mai repede sau să înţelegi unele lucruri aşa cum nu le-ai priceput toată viaţa, dacă ai noroc.

- Noroc?

- Da. Sunt profesii care te ajută să te descoperi, sunt mentori care pot face acest lucru. Eu chiar cred că dacă baţi, ţi se deschide. De fapt, nu vorbim doar de noroc, nu e cel mai potrivit termen, totul e consecinţă a ceea ce eşti, a ceea ce afirmi. Ceea ce ne defineşte este nivelul aspiraţiilor. La 20 de ani credeam că sunt oameni talentaţi şi oameni muncitori. Timpul m-a convins că nu este aşa. Fără perseverenţă, fără muncă, fără cizelare, fără nuanţare, lucrurile nu pot ajunge acolo unde vrei.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Consorțiul format din EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iași, și INSOLVENCY HOUSE S.P.R.L., cu sediul în Sat Păun, Str. Arțarului, nr.7, Com. Bârnova, Jud. Iași, în calitate de administratori judiciari ai debitoarei PETROLBIT S.R.L., desemnați prin Încheierea nr. 99/09.05.2017, pronunţată de Tribunalul Iași Secţia a-II-a Civilă-Faliment în dosarul nr.3075/99/2017 (nr. în format vechi:131/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilității, organizează licitație publică competitivă, cu strigare, în data de 12.12.2019, ora 11.00, pentru valorificarea următorului activ imobil: DENUMIRE ACTIV - PREȚ DE PORNIRE A LICITAȚIEI (EUR, fără TVA) Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasat în Com. Holboca, Jud. Iași, compus din: 2.561.247,00. 1.Terenuri intravilane în suprafață totală de 38.662,00 mp (Teren intravilan, categ. curți-construcții, în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984/UAT Holboca; Teren intravilan în suprafață totală de 8.250,00 mp, nr.cad.62985, CF nr.62985/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.422,00 mp, nr.cad.1770,CF nr.60172/UAT Holboca; Teren intravilan categ. căi ferate în suprafață totală de 2.938,00 mp, nr.cad.61833, CF 61833/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.945,00 mp, nr.cad.61615, CF nr.61615/UAT Holboca și Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 2.000,00 mp, nr.cad.61045, CF nr.61045/UAT Holboca) 532.800,00; 2.Construcții situate pe terenul intravilan categ. curți-construcții în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984 a UAT Holboca, astfel:1.560.323,00 - Construcțiile C1, C2 și C3 - 711.114,00; - Construcțiile C4 și C5 - 9.299,00; - Construcția C6 - 21.711,00; - Construcția C7 - 29.633,00; - Construcțiile C8, C9, C10 și C11 - 210.374,00; - Construcțiile C12, C13, C15 și C16 - 306.593,00; - Construcția C17 - 6.476,00; - Construcția C18 - 6.725,00; - Construcția C19 - 7.022,00; - Construcția C20 - 205.732,00; - Construcția C21 - 45.644,00; 3. Echipamentele de automatizare și instalațiile tehnologice specifice terminalului -468.103,00. Activul constând în Proprietate de tipul Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasată în intravilanul Com. Holboca se vinde în bloc, ca un activ funcțional așa cum este prezentat, la valoarea de 2.561.247,00 EUR, fără TVA. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, lit.F, din Codul Fiscal, în măsura îndeplinirii condițiilor legale. În cazul în care la licitaţia din 12.12.2019, nu se va reuși valorificarea activului imobil, aparţinând debitoarei, se va organiza o nouă licitaţie, în aceleaşi condiţii în data de 19.12.2019, ora 11.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iaşi. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 11.12.2019, respectiv 18.12.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi. În conformitate cu prevederile art.91, alin.1, din Legea nr.85/2014, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii, cu excepția sechestrului penal. Modalitatea de valorificare a activului imobil este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Pasul de licitație stabilit este de 5% din prețul de pornire al licitației, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Garanția de participare la licitație este în valoare de 10% din prețul de pornire a licitației, fără TVA, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei PETROLBIT S.R.L., nr:RO66BUCU1032235341146RON, deschis la Alpha Bank, suc. Iași. Garanția de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plății. În cazul câştigării licitației garanția se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi atașată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitație publică. Vizitarea și prezentarea activului se poate face în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul administratorilor judiciari, la locul în care acestea se află. Administratorii judiciari vor permite accesul ofertanților care vor achiziționa caietul de sarcini, doar în prezența unui reprezentant al acestora și la solicitarea scrisă prealabilă însoțită de o programare în acest sens. Reprezentanții administratorilor judiciari vor furniza toate informațiile suplimentare disponibile către cei care au achiziționat caietul de sarcini. Detaliile privind documentația necesară în vederea participării la licitația publică și modul de organizare a licitației, precum și descrierea activului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare și de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 5.950,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., pe site-ul www.lrj.ro, la tel. 0232/220777, 0733683702, 0744663190, mail: vanzari@lrj.ro sau lichidator.chirila@yahoo.com.
Memorialul Ipoteşti, acreditat de Ministerul Culturii la 27 de ani de la înfiinţare
07/12/2019 09:40

    Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” a fost acreditat, in premieră, de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturi ...

Poliţist din Vaslui, reţinut de DIICOT
07/12/2019 08:43

      Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Vaslui au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore ...

PRO România va merge în formulă singură
07/12/2019 08:41

      Liderul judeţean al PRO Romania, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, a declarat ieri, intr-o conferinţă de presă la Suceava, că formaţiunea pe care o reprezintă va merge singură l ...

Un tânăr din Botoşani, milionar la 21 de ani în Silicon Valley
07/12/2019 08:39

      Revista Capital i-a acordat lui Sebastian Dobrincu titlul de „Liderul generaţiei de maine” la categoria „Tinerii geniali ai Romaniei”, in cadrul Galei Eroii Anul ...

 

Expoziţie inedită de motociclete
07/12/2019 06:37

    Patronul unui abator din Bucovina are cea mai mare colecţie de motociclete din ţară Cea mai mare colecţie de motociclete din Romania, unica din Europa de Est, se află intr-un sat din Sucea ...

Poliţiştii ieşeni au dat jos de la volan peste 650 de şoferi băuţi
07/12/2019 00:34

Iaşul a inregistrat, in 2019, un record absolut in materie de şoferi depistaţi in trafic sub influenţa băuturilor alcoolice. La 1 decembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi consemna 653 cazuri de ...

Peste 1.500 de candidaţi s-au înscris, la Iaşi, la examenul de rezidenţiat
07/12/2019 00:32

* in clasamentul naţional, in funcţie de numărul de inscrişi, Bucureştiul este pe primul loc, cu 3.259 de candidaţi, urmat de Iaşi - 1.528 candidaţi, şi Cluj - 1.283 candidaţi După lungi aşteptări ...

Iaşul are, la Mădârjac, o staţiunea de cercetare academică unică în ţară!
07/12/2019 00:00

Staţiunea de cercetări geografice şi de monitorizare a calităţii mediului Mădarjac a fost gandită şi realizată in perioada 2007–2010, de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din ...

Roata de pe Ştefan cel Mare îndeplineşte toate condiţiile de siguranţă
07/12/2019 00:00

În spaţiul public au apărut zilele trecute afirmaţii referitoare la faptul că  roata din centrul Iaşului – adusă in premieră in Iaşi cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă – nu ...

Începe verificarea balcoanelor construite ilegal!
07/12/2019 00:00

Municipalitatea a emis o notificare către toate asociaţiile de proprietari pentru a verifica dacă imobilele administrate au căile de secundare de ieşire anulate sau obturate. În cazul in ca ...