„Sunt uimită de capacitatea psihicului de a se vindeca și singur atunci când primește un input ce restabilește echilibrul”

deab2ea1-fd2c-4cc0-9542-f87c2838f6ac

Dimensiune font:

| 07-05-2023 14:23

 Dialog cu psihoterapeutul ieșean Iulia Cruț


Ce legătură ar putea fi între cuvintele „constelații” și „vindecare”? Aparent, niciuna măcar și pentru faptul că primul gând ar fi către bolta cerească. Ei bine, lucrurile stau total diferit, ceea ce demonstrează și conceptul „constelațiilor familiale”, foarte folosit de către psihologi și nu numai în ultimii ani. Am stat de vorbă cu psihoterapeutul Iulia Cruț, alături de care am încercat să aflăm cât mai multe detalii legate de această metodă.

- Constelații familiale, un concept relativ nou apărut în psihologie. În ce constă și cum ne ajută?

- Ca metodă de terapie, Constelațiile familiale au apărut pe la începutul anilor 80, concepută fiind de  Bert Hellinger. În prezent, metoda sa a fost preluată și transformată și de alți terapeuți, cu formări psihoterapeutice diferite, prin urmare, se pot „constela” dinamici familiale, un cuvânt, o propoziție, o emoție, un vis etc. Practic, la fel ca atunci când privim către cer și unim în mintea noastră punctele dintre stele apoi denumim forma rezultată o Constelație, în același fel, într-un workshop de Constelații vom vedea liniile care unesc în psihicul nostru oameni, evenimente, locuri, emoții. Hărți ale psihicului nostru, hărți ale sufletului, dinamici dintre membri unei familii, Constelațiile reprezintă un mod eficient de a le vedea și apoi de a interveni terapeutic pentru a produce schimbări, pentru a vindeca ceva.

- Practicați multe metode prin care îi ajutați pe oamenii care ajung în cabinetul dvs. Ce face diferenta dintre Constalațiile familiale și celelalte?

- Claritatea pe care metoda Constelațiilor o oferă aduce multe lămuriri necesare procesului terapeutic. Este vorba despre claritate și înțelegere dată și de metoda în sine, dar și de lucrul în grup. Uneori, o zi de lucru într-un astfel de grup aduce clarificări și vindecări ale unor răni pe care altfel mai greu le putem accesa cu alte metode.

- Lucrul psihologului cu clienții presupune existența unei traume. Ce este trauma, cum apare și cum se vindecă sau măcar cum se diminuează?

- Îmi place să cred că sunt și oameni care nu au traume. Trăind însă într-o societate traumatizată, probabil că mulți dintre noi avem una sau mai multe.

Trauma reprezintă percepția noastră asupra unui eveniment care nu a putut fi suportat de către psihicul nostru. Nu este un eveniment anume, ci felul în care a fost acesta perceput de persoana în cauză. Astfel, două persoane diferite vor avea răspuns psihic diferit în situații similare, una poate să perceapă situația ca fiind traumatică, alta nu.

Traumele se pot vindeca, există multe metode de terapie pentru asta, numitorul comun al acestora aș spune că este blândețea, necesitatea ca terapeutul să fie specializat în lucrul cu trauma și multă răbdare, iubire de oameni.

- Cei care vin pentru prima oară la un workshop de Constelații familiale ce trebuie să știe? Ce se întâmplă după o astfel de întâlnire?

- Nu de puține ori și eu sunt uimită de capacitatea psihicului nostru de a se vindeca și singur atunci când primește un „input” ce restabilește echilibrul.  Participarea la Constelații poate fi un astfel de input și, ca urmare, creierul va continua să proceseze un timp informațiile primite. De multe ori, lucrurile dorite a se schimba se schimbă și noi observăm ulterior asta, alteori apar vise revelatoare care parcă încheie procesul de vindecare dorit. Alteori, ca urmare a participării la Constelații, avem mai multă claritate, știm de unde ar trebui început sau continuat un proces de terapie. Oricum ar fi, prin multitudinea de procese și informații care apar într-un astfel de workshop, recomandarea este ca persoanele care participă să fie deja într-un proces de terapie individuală astfel încât să poată să conducă într-un mod sănătos și sigur amploarea procesului declanșat.

- Se vorbește mult și despre psihologia transgenerațională. Cum de o traumă suferită de un strămoș al omului actual îl poate afecta pe acesta? Pentru mulți, pare de necrezut, dar chiar așa este.

- Voi da un exemplu: dacă străbunica a rămas singură să crească trei copii, străbunicul murind pe front, ce credeți că a simțit? Poate a jelit moartea soțului, poate nu, sigur însă a perceput situația ca fiind nedreaptă, grea și a fost nevoită să devină o femeie care să educe pe cei mici cu o mână de fier. Copiii ei, printre care bunica unei persoane, percep atitudinea străbunicii ca lipsă de iubire, reguli dure. Ei mai percep și o durere care nu poate fi pusă în cuvinte ca urmare a pierderii tatălui prea timpuriu. Această bunică, la rândul ei, cum își va educa copiii? Ea nu știe mai nimic despre iubire, în schimb știe despre greutăți, despre reguli, despre durere. Ca urmare, va transmite din atitudine și cuvinte faptul că viața e grea, că durerile trebuiesc îngropate, că trebuie să îți sufleci mâinile și să fii dură ca femeie, ca mamă…  Copiii acestei bunici, mama cuiva printre ei, primesc acest mesaj, cresc cu el, devine viața lor, implicit filosofia de viață, credințele despre viață. Și mingea se tot rostogolește până la generația de azi, prin cuvinte, prin atitudini, prin ceea ce s-a vorbit despre viață dar și prin ceea ce nu s-a vorbit dar a fost perceput.

Constelația familială este o practică terapeutică prin care urmărește rezolvarea conflictelor familiale care traversează generații. A fost dezvoltată de către Bert Hellinger, fost preot misionar și profesor în Africa, apoi psihoterapeut. Hellinger spunea că „sufletul strigă după apartenență, ordine și echilibru”.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
Artă și daruri pentru copii
28/05/2023 17:59

   Asociatia Kre@tivIS, care promovează proiectele pentru copii si tineri, invită iesenii la un nou proiect caritabil. Este vorba despre Marea Licitatie de 1 Iunie, dedicată celor mici. Ca urmare, ...

  Daruri pentru copii la Teatrul „Luceafărul”,  de 1 Iunie
28/05/2023 16:15

Adresandu-se prin misiunea sa institutională publicului tanăr, Teatrul pentru Copii si Tineret „Luceafărul” din Iasi a imaginat si in acest an un program atrăgător pentru 1 Iunie. Programul va ...

Incendiu la un depozit de furaje din Tutova
28/05/2023 12:30

Un incendiu puternic a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, intr-o hală pentru depozitarea furajelor situată in curtea unei ferme de păsări din localitatea Tutova. Detaşamentul de pompierii B ...

Urșii au dat iama prin Vaslui
28/05/2023 12:16

 Prezenţa unui urs a fost semnalată, duminică dimineaţă, intr-o suburbie a municipiului Vaslui, cetăţenii fiind avertizaţi prim mesaj RO-Alert. „Duminică, in jurul orei 05,45, un echipaj d ...

Incendiu la Mănăstirea din Podu Coşnei
28/05/2023 12:01

Chiliile şi paraclisul din cadrul mănăstirii din Podu Coşnei au fost grav afectate de un incendiu, duminică, a informat purtătorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, ...

VIDEO Interviul Zilei: Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea
28/05/2023 10:27

Invitat in redacţia Evenimentului Regional al Moldovei, Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea, a a vorbit despre proiectele implementate sau in curs de implementare in localitatea ieşeană. Edilul comunei a ...

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în vizită la fermierii din Vaslui
27/05/2023 09:00

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a onorat invitatia presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, intalnindu-se cu fermieri din Vaslui, dar si cu reprezentantii Colegiului Medicilor Veterinari ...

O vasluiancă își acuză tatăl și fratele de viol
26/05/2023 15:45

Poliţiştii vasluieni efectuează cercetări in cazul unei femei in varstă de 34 de ani, care ar fi fost abuzată sexual de tatăl şi de fratele său. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie ...

„Familia Regală la Iași. Suveniruri din cea de-a doua capitală”
26/05/2023 13:20

  Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Arhivele Naţionale ale Romaniei - Filia ...

535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ
26/05/2023 11:30

Vineri, 26 mai, se implinesc 535 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Voroneţ. Este supranumită „Capela Sixtină a Estului” pentru fresca Judecăţii de Apoi, care a fost pictată cu celebrul pig ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei