Alcoolicii au umplut până la refuz Spitalul „Socola”!

1alcool

Dimensiune font:

| 20-12-2021 12:59

* în încercarea de a uita de probleme, tot mai multe persoane cad pradă alcoolului * specialiştii ieşeni spun că, în ultimii ani, dependenţa de alcool a luat o amploare tot mai mare şi că se confruntă cu situaţii tot mai multe şi mai cutremurătoare * la Iaşi, aproape jumătate dintre pacienţii internaţi la Institutul de Psihiatrie „Socola” au probleme cauzate de această dependență * mai mult, în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei, numărul cazurilor de acest tip a crescut cu 35-40 %, medicii așteptându-se ca de Sărbători să crească și mai mult

De la an la an, fenomenul dependenţei de alcool face ravagii, în zona Moldovei. Tot mai multe persoane, mare parte din ele tinere, ajung la spital cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din cauza acestui viciu extrem de periculos, pe care specialiştii îl consideră drept boală cronică, la fel ca diabetul sau orice altă maladie. Potrivit specialiștilor de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, în ultimii doi ani, acest fenomen al dependenței de alcool s-a accentuat și mai mult din cauza pandemiei. Medicii psihiatri spun că a crescut numărul cazurilor de dependenți de alcool cu aproximativ 35-40% în această perioadă, iar că de Sărbători se așteaptă să crească și mai mult, alcoolul fiind “drogul” preferat al celor mai mulți.

Fie că apare în contextul unor traume, a unor boli psihiatrice, a factorilor socio-profesionali sau chiar genetic, consumul de alcool reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și necesită o rezolvare imediată. În ultimii doi ani, cazurile pacienților dependenți de alcool care s-au prezentat la Camera de gardă a Institutului de Psihiatrie Socola sunt în creștere cu 35-40% față de anii anteriori. Urmează însă și perioada Sărbătorilor de iarnă când consumul crește și mai mult atât și din cauza zilelor libere și a statusului emoțional exacerbat datorat lunii decembrie. Știm cu toții că această frumoasă lună de iarnă este patronată atât de magia sărbătorilor cât și de aducerea aminte a unor perioade nu tocmai plăcute pentru fiecare dintre noi. Pentru mulți, alcoolul este în aceste clipe un refugiu sau chiar un anxiolitic”, spune dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului „Socola”. 

Tinerii, tot mai afectați de acest viciu

Specialiştii susţin că alcoolul dă iluzia oamenilor că-şi pot rezolva problemele, însă, dincolo de euforia de moment, consumul de alcool nu rezolvă nimic, ci se accentuează, de fapt, starea de nelinişte şi de anxietate. Mai mult, aceștia atrag atenția asupra faptului că tot mai mulți tineri se refugiază în acest viciu cu care este greu de luptat. De altfel, vârsta dependenților de alcool a scăzut mult în ultima perioadă și, din păcate, mulți tineri ajung să-și facă parcă un mod de viață din asta.

Cazurile nou diagnosticate cu dependență etanolică sunt cele mai multe ca și număr, pacienții ajungând la spital ori în sevraj alcoolic sau delirium tremens, sau intoxicați, cu manifestări discomportamentale însoțiți de poliție, ambulanță și uneori de către familie. Îngrijorător este și faptul că vârsta la care se începe consumul de alcool a scăzut, acesta fiind parcă un mod de viață al adolescenților și nu în ultimul rând al adulților tineri”, a mai declarat dr. Raluca Prepeliță.

După externare, 75% dintre pacienți se apucă înapoi de băut

O altă problemă expusă de medici este aceea că mare parte din pacienți, după ce trec de perioada de dezalcoolizare, după externare revin la consumul de alcool, foarte puțini reușind să găsească motivația de a renunța definitiv la acest viciu. Mai mult, majoritatea ajung să sufere de tulburări psihice ori diverse boli cornice și nu puțini sunt cei care ajung chiar să moară din cauza acestei patimi. Medicii spun că au fost cazuri în care la întreruperea consumului de alcool, pacienții au intrat în sevraj și odată cu asta au făcut stop cardio-respirator. „Aproximativ 75% dintre pacienții care trec de perioada de dezalcoolizare din spital, revin la externare la consum, negăsindu-și motivația de a renunța la dependență și devenind necomplianți la tratamentul medicamentos și psihoterapic. Postcura oferită de centrele specializate în adicții reprezintă o posibilitate de a institui și întreține abstinența. În cazul pacienților dependenți de alcool apar în evoluție atât tulburări psihice cronice, cât și afectarea organelor interne, ce pot duce în final la deces. Nu de puține ori, la întreruperea consumului abuziv de etanol, în sevrajul alcoolic complicat sau nu, apare stopul cardio-respirator ireversibil la resuscitare”, a mai explicat medicul.

Divorțul l-a împins spre alcool

Cu probleme de sănătate din cauza alcoolului s-a ales și un pacient internat acum la Institutul de Psihiatrie “Socola”. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a ajuns consumator cronic de alcool după ce a divorțat de soție în urmă cu 6 ani. Acum, cu toate că recunoaște dependența și a avut perioade de abstinență, acesta nu reușește să scape de acest viciu care i-a adus deja o multitudine de probleme medicale. Medicii spun că investigațiile au relevat la acesta mai multe afecțiuni, între care atrofie cerebrală frontală moderată neconcordantă cu vârsta, ciroză hepatică toxică, asociat cu o stare depresivă severă cu ideație suicidară și cu multiple comorbidități ce nesecită tratament de specialitate. „Pacientul este consumator cronic de alcool de 6 ani, cu scurte perioade de abstinență, cea mai lungă fiind de 6 luni în anul 2019. În ultimii doi ani însă atât cantitatea cât și varietatea tipului de alcool consumat a crescut la acesta. Capacitatea diminuată de adaptare la noul lui status, cât și necesitatea de a locui împreună cu părinții a intensificat consumul de alcool și i-a perturbat statusul psihic și funcțional. Tratamentul medicamentos a fost discontinuat frecvent de la inițiere, pacientul a refuzat psihoterapia individuală și de susținere și, astfel, a ajuns la internarea actuală în Institut înainte de sărbători. Acesta necesită încă spitalizare și probabil își va petrece sărbătorile în spital, alături de alți pacienți – urgențe psihiatrice”, a mai declarat dr. Raluca Prepeliță, precizând, totodată, că aproape la ordinea zilei la Camera de gardă la întrebarea “Ați consumat astăzi alcool?”, pacienții răspund cu lejeritate Ca orice om, doamna doctor, doar muncesc!”.

Oana POPA

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Lucrările la terminalul T4 de la Aeroportul Iași pot începe!
29/06/2022 00:49

 Odată cu demolarea clădirii Aviatiei Utilitare, ar putea incepe lucrările la noul terminal al Aeroportului Iasi. Luna aceasta, plenul Consiliului Judetean a aprobat trecerea clădirii din administrarea ...

Surprize în topul școlilor de șoferi din Iași
29/06/2022 00:47

 Termene decalate Cei mai multi dintre candidati se inscriu pentru a putea da examenul de carnet de sofer categoria B. Conform legii, scoala de soferi trebuie să pregătească elevul timp de 24 de ore pe ...

A început procesul împotriva hoţilor de cablu de internet din Hârlău
28/06/2022 23:59

 Prin incheierea finală de cameră preliminară, pronunţată in data de 27 iunie a.c. de Judecătoria Harlău, s-a dispus inceperea procesului penal impotriva inculpaţilor Lăcătuşu Mihăiţă Ionel, ...

Ursul din Dobrovăţ, subiect pentru comunicate neinspirate!
28/06/2022 23:59

    După mai mult de o lună de cand prezenta ursului in sudul judetului (Dobrovăţ) era semnalată de mai mulţi cetăţeni şi instituţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a emis un ...

O bătrânică a ajuns în arest după ce a stâlcit în bătaie un vecin
28/06/2022 23:59

Valentina C. (65 de ani) e vestită in tot cartierul Metalurgiei pentru firea ei aprigă. Deşi mignionă (n-are nici 1,50 metri) şi mai mult decat suplă, bătranica nu se dă in lături de la conflictele str ...

Reprezentanţii a trei ambasade au participat la „Marşul Vieţii”
28/06/2022 23:59

Primăria Municipiului Iasi, in colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iasi si Rabinul Josef Wasserman, presedintele Fundatiei pentru Promovarea Evreilor Romani din Israel, au comemorat ieri cei 81 de ani scur ...

Război total între filialele ieşene ale USR şi PNL
28/06/2022 23:59

     „În acest moment, PNL Iasi este menajeria unui inculpat penal, iar actuala conducere locală se complace cu indolentă in această stare de lucruri”, se arată intr-un co ...

A început procesul celui mai mare contrabandist de ţigări din Iaşi
28/06/2022 23:59

 Constantin Lucan e cel mai tare comerciant de ţigări ce provin din contrabandă ce a acţionat pe raza municipiului Iaşi. A fost prins in flagrant de trei ori in ultimii doi ani, iar cu ocazia perchezi ...

Caniculă peste Iaşi!
28/06/2022 23:59

Meteorologii  avertizează că in tara noastră urmează cateva zile caniculare, cu temperaturi care vor depăsi constant valoarea de + 33 + 34 de de grade Celsius. Iaşul face parte de pe lista localită ...

O traficantă din Târgu Frumos şi-a recăpătat în instanţă ţigările ridicate de poliţişti
28/06/2022 23:59

Petronela I. face parte din tagma celor ce comercializează ţigări aduse din Ucraina sau Republica Moldova in zona pieţei din Targu Frumos. A făcut cateva luni de pauză, a avut şi un dosar penal, dar acum ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei