Alexe şi Chirica s-au autosuspendat de la conducerea PNL Iaşi

1autosuspendari

Dimensiune font:

| 29-04-2021 00:00
Primul care a anunţat public faptul că se autosuspendă din funcţia de preşedinte al PNL Iaşi a fost Costel Alexe * gestul său survine la o zi după ce a fost invitat la DNA pentru a i se aduce la cunoștință că a primit calitatea de inculpat și a fost plasat sub control judiciar * câteva ore mai târziu, a fost rândul lui Mihai Chirica să anunţe că se autospendă din funcţia de lider al filialei municipale, motivând că nu doreşte ca acuzațiile care îi sunt aduse în prezent să prejudicieze imaginea partidului * tot ieri, premierul Florin Cîţu a comentat deciziile celor doi lideri ieşeni: „decizii corecte, deşi uşor tardive” * local, consilierii județeni PSD au anunțat că vor analiza posibilitatea de a nu mai susține niciun proiect de hotărâre propus de Costel Alexe până ce acesta nu va demisiona sau se va suspenda din funcție

 

Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a anunțat, ieri, că se autosuspendă din funcţia de preşedinte al PNL Iaşi, după ce marți a fost invitat la DNA pentru a i se aduce la cunoștință că a primit calitatea de inculpat și a fost plasat sub control judiciar. „Sunt nevinovat și am convigerea că voi demonstra acest lucru în instanță, dar, în acest moment, consider că este un gest de onoare să mă autosuspend din funcția de președinte al PNL Iași”, a spus şeful CJ Iaşi. Alexe susţine că Partidul Național Liberal a susținut permanent lupta împotriva corupției prin toate măsurile pe care le-a luat nu doar de când este la guvernare, ci și când a fost partid în opoziție, adăugând că are încredere deplină în justiţia din România. „Și eu personal am susținut lupta împotriva corupției, am promovat integritatea în activitatea mea politică și așa voi proceda și de acum înainte. Am încredere că îmi voi demonstra nevinovăția în justiție, iar, până atunci, vreau să mă asigur că această nouă calitate pe care o am în dosar nu va afecta în niciun fel activitatea și imaginea filialei. Echipa PNL Iași este profesionistă, am muncit foarte mult să construim programul de guvernare și viziunea de dezvoltare a comunității și am reușit să obținem cele mai bune rezultate pentru PNL la ultimele cicluri electorale. Sunt un om de echipă, dar consider că este cel mai corect ca toate implicațiile pe care le produce acest dosar să le gestionez la nivel personal. Am încredere în colegii mei și știu că vor susține activitatea filialei și politicile liberale, astfel încât să păstreze pozitia PNL ca cea mai puternică formațiune politică județeană. Voi continua activitatea de președinte al Consiliului Județean și voi demonstra împreună cu echipa pe care am format-o că putem implementa programul de guvernare pe care l-au votat ieșenii și că administrația liberală este un exponent al schimbării în bine. Sunt încrezător că instanțele de judecată își vor face corect treaba, iar în final se va demonstra că sunt un om de bună credință”, a spus Costel Alexe într-un comunicat de presă.

Fostul ministru al Mediului este acuzat că ar fi primit 22 de tone de tablă pentru a debloca alocarea unor certificate de carbon pentru combinatul siderurgic Galaţi. Costel Alexe neagă acuzaţiile.

Chirica: „Am devenit ținta unor atacuri politice și de altă natură care nu se mai opresc”

Şi primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat, tot ieri, că începând cu 28 aprilie, se autosuspendă din funcţia de preşedinte interimar al Organizaţiei Municipale Iaşi a PNL, în contextul ultimelor evoluţii apărute pe plan local. Într-un comunicat, şeful municipalităţii afirmă că gestul de a se autosuspenda din funcţia de preşedinte interimar al PNL Iaşi are la bază evitarea prejudicierii imaginii partidului, ca urmare a punerii sale sub acuzare de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iaşi într-un dosar care are în vedere constituirea unui grup infracţional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei, pe care a fost construită o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ două milioane de lei. „Trăim vremuri tulburi și complicate, umbrite de acuzații și tensiuni, în care suntem obligați să facem un efort să luăm cele mai înțelepte decizii pentru orașul și județul nostru, ca și pentru organizația politică în care lucrăm. Încă de la începutul anului am constatat o tensionare vizibilă și o deteriorare a scenei politice ieșene. Eu, personal, ca primar și ca lider politic, am devenit ținta unor atacuri politice și de altă natură care nu se mai opresc. În toată această perioadă am fost pus în situații inedite, neașteptate și, mai ales, în contradicție cu principiile mele morale și obiectivele mele politice și administrative. Din păcate, la Iași, partidele politice au încetat să fie vehicule ale competiției de idei, dialogului și negocierii pentru cele mai bune soluții pentru comunitate și au devenit instrumente de luptă și distrugere a persoanelor și instituțiilor. Pe de altă parte, așa cum am declarat și în luna ianuarie a acestui an, nu vreau ca acuzațiile care îmi sunt aduse să prejudicieze imaginea unui partid care m-a primit în rândurile sale și cu care am făcut echipă pentru continuarea schimbării în bine a Iașului. Nu am renunțat la acest principiu și la această decizie.

Din aceste motive am decis ca începând de astăzi, 28 aprilie 2021, să mă suspend din funcția de președinte interimar al Filialei Iași a PNL. ămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaș normal nu voi participa la nicio competiție internă în partid.

Sunt cu conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu, sunt nevinovat și am convingerea că voi demonstra cât mai repede acest lucru!”, a spus Chirica.

Neglijenţa unui subaltern

Primarul a mai comentat şi acuzaţiile care i se aduc. „Aș mai preciza că, în speța de ultimă oră care m-a pus într-o situație dificilă, acordul de asociere dintre Primărie și o societate comercială datează din 2005, iar în toată această perioadă a fost verificat de către juriștii municipalității și nu numai. Când am sesizat nereguli, am contribuit în mod direct la demonstrarea încălcării flagrante a gestionării derulării acelui acord și am delegat misiunea denunțării acestor nereguli celor care, prin fișa postului, au această obligație și care, iată, nu s-au achitat de ea. Timpul va demonstra că nicio acuzație de natură penală lansată împotriva mea nu este adevărată și că mi-am respectat jurământul față de ieșeni și oraș. Până atunci, mă voi concentra pe activitatea administrativă, pentru a realiza proiectele pe care le-am propus ieșenilor, împreună cu colegii din PNL și cu toți cei care doresc binele acestui oraș!”, a adăugat primarul. Chirica a mai precizat că mai sunt multe de schimbat în Primărie, mai sunt în continuare angajați cu două fețe și agende personale, mai sunt angajați implicați în acte de corupție, iar în cazul unora a făcut personal plângeri penale. „În continuare voi căuta echilibru atât în interiorul Primăriei, cât și în relația cu alte instituții și partide, dar, din păcate, nu depinde numai de mine”, a încheiat edilul-şef.

Cîțu: „Decizii corecte, deşi uşor tardive”

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat dacă a discutat cu preşedintele CJ Iaşi Costel Alexe sau cu primarul Mihai Chirica care au anunţat că se autosuspendă de la conducerea PNL Iaşi deşi persoanele cu funcţie de conducere în partid nu pot face acest lucru, că nu a vorbit cu aceştia. „Sunt decizii corecte pe care le-au luat, deşi uşor tardive”, a adăugat prim-ministrul. „Încă nu am avut discuţii. Sunt decizii corecte pe care le-au luat, deşi uşor tardive”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

În statutul PNL nu este scris nimic cu privire la autosuspendarea dintr-o funcţie de conducere în partid, în cazul în care este începută urmărirea penală.

PSD-iştii ieşeni nu mai votează proiectele judeţului

Pe plan local, Cristian Stanciu, liderul de grup al consilierilor județeni din Consiliul Județean Iași a menționat faptul că actualul președinte ar trebui să își revizuiască poziția administrativă în urma noilor evenimente și fapte constatate de DNA. De asemenea, consilierii județeni vor analiza posibilitatea de a nu mai susține niciun proiect de hotărâre propus de Costel Alexe până ce acesta nu va demisiona sau se va suspenda din funcție.

„Îmi pare rău că județul a ajuns în situația de a avea un președinte inculpat și acuzat de luare de mită. Sper să aibă maturitatea de renunța la funcția administrativă, așa cum a anunțat că a făcut cu funcția politică, cea de președinte PNL Iași (...). Vom analiza posibilitatea ca, începând cu următoarele ședințe ale Consiliului Județean să nu mai votăm niciun proiect de hotărâre propus de Alexe, în situația în care acesta nu va demisiona sau nu se va suspenda din funcție. De asemenea, trebuie clarificată pentru ieșeni măsura controlului judiciar. Ce înseamnă? Va trebui să meargă Alexe la poliție zilnic să dea cu subsemnatul, va avea interdicție să părăsească orașul sau țara, va avea voie să intre în contact cu reprezentanți ai ministerelor? Își va mai putea exercita Costel Alexe funcția de președinte al Consiliului Județean Iași în acest condiții?”, a afirmat Cristian Stanciu, vicepreședinte PSD Iași. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:56

%ANUNTSPECIAL%
1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi, telefon: 0232/238.333, fax: 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal: 4540291 2. Informaţii generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: suprafata totala de 22,49 ha pasune comunala, conform caietului de sarcini, destinata pasunatului caprinelor si ovinelor din comuna Sipote, bun public situat administrativ pe teritoriul Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Şipote, judeţul Iaşi conform HCL 49/26.04.2021 și temeiului legal: O.U.G. 57/03.07.2019. 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalităţile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: prin solicitarea scrisă, de la sediul Primăriei Comunei Sipote. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Registratura Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentației de atribuire de 50 lei în numerar la casieria unitatii sau cu ordin de plata in contul concedentului: RO95TREZ24A705000200130X, deschis la Trezoreria Iasi, cod fiscal al concedentului: 4540291 . 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor: 11/05/2021, ora 15.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor: 19/05/2021, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oferta va fi depusă la Registratura Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar original și 1 exemplar copie. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor: 19/05/2021, ora 12.00, la sediul Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Acțiunea în justiție se poate introduce la JUDECATORIA HARLAU, cu sediul in Str. Gheorghe Doja, nr, 1, Ors. Hirlau, Jud. Iasi, telefon 0232 722 344, fax 0232 722 622, e-mail jud-hirlau-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 26/04/2021
Condiţiile USR+ Iasi pentru a vot bugetul
08/05/2021 10:29

 Nu e denumit comunicat oficial, ci se pretinde doar un punct de vedere personal al Cosettei, insă postarea cu pricina a fost preluată şi distribuită de mai toţi subalternii ei pe linie de partid. E v ...

Reţeaua de gaz se extinde în două sate din Leţcani
08/05/2021 10:29

Pană in tomna anului viitor, reţeaua de distribuţie a gazelor naturale se va extinde in două din cele patru sate ale comunei Leţcani. Cinci oferte au fost depuse la licitaţia iniţiată la sfarşitul anul ...

Manifestări dedicate Zilei Regalităţii
08/05/2021 10:03

  De aproape 30 de ani, regaliştii ieşeni onoreaze două zile importante din istoria Romaniei Moderne şi a Regalităţii romane : 10 mai – Ziua Regalităţii şi 8 noiembrie – Sf. Sărbăto ...

Biletele pentru muzeele ieşene se pot cumpăra de pe internet
08/05/2021 09:01

Cei care doresc să viziteze muzeele din cadul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi au posibilitatea, din această lună, să achiziţioneze bilete de pe Booktes.com, platformă de ticketing ...

Mihai Chirica Școala reîncepe în Municipiul Iași în „scenariul verde”
08/05/2021 08:16

  Scoala reincepe in Municipiul Iasi in „scenariul verde” Primăria Municipiului Iasi a luat act si va aplica prevederile hotărarii nr. 92 / 7 mai 2021 a Comitetului Judetean pentru Si ...

Lider PNL Iași: AUR este o grupare de factură neofascistă, cu un discurs instigator la ură
07/05/2021 16:09

 Prim-vicepresedintele PNL Iasi Alexandru Muraru atacă dur partidul lui George Simion si Claudiu Tarziu si sustine că in Romania AUR este considerată „o grupare de factură neofascistă”, cu ...

Primul tramvai PESA ajunge la Iaşi la finele lunii septembrie
07/05/2021 14:30

  În cursul zilei de ieri, primarul Mihai Chirica a făcut o vizită de lucru la sediul central din orasul Bydgoszcz al producătorul polonez PESA, cu care Primăria Iaşi are in derulare un contrac ...

Un evazionist a scăpat de condamnare pe motiv de deces
07/05/2021 14:15

Ieşeanul Gheorghe V. (57 de ani) a fost, cu ani in urmă, patronul şi administratorul unei firme specializată in comerţul cu produse din alcool şi tutun. Ca să eludeze plata dărilor către fisc, afaceris ...

Primăria ieșeană scoate la concurs trei posturi, la Urbanism
07/05/2021 14:00

  Mai multe posturi din cadrul municipalitătii iesene vor fi scoase luna aceasta la concurs. Astfel, in data de 19 mai va avea loc un concurs de recrutare pentru ocuparea a trei functii publice de execut ...

Costel Alexe: Autostrăzile A8 și A7 sunt o prioritate a Guvernului și a administrației Consiliului Județean Iași! Mâine încep lucrările de proiectare pe sectorul Tg. Neamț-Iași-Ungheni
07/05/2021 13:57

 Moment istoric pentru ieseni: proiectarea lucrărilor la autostrada Iaşului (Ungheni – Tg. Neamţ) va incepe maine. Anunţul a fost făcut ieri de către ministrul Transporturilor, iar, a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei