Aproape 6 ani de puşcărie pentru o tâlhărie comisă din greşeală

06 10 talhar

Dimensiune font:

| 07-10-2022 12:59

  * beat fiind, făptaşul a crezut că portofelul îi aparţine lui, dar era al prietenului de pahar

Ciprian S. din Mânzăteşti a lucrat, în toamna lui 2021, ca îngrijitor de animale la o stână din Moraviţa, judeţul Timiş. Pentru munca prestată, în afară de cazare şi masă, ciobanul a primit 6.300 lei. Bucuros că a izbutit să strângă atâţia bani, a venit acasă, pentru a petrece Sărbătorile de iarnă alături de familie. S-a urcat în tren pe 24 noimbrie, la Cluj garnitura a staţionat mai bine de jumătate de oră, timp în care Ciprian a coborât, cheltuind 4.050 lei pe haine noi şi încălţăminte. I-au mai rămas 2.250 lei, pe care i-a băgat în portofel. Pe peron, s-a întâlnit cu un consătean, care se întorcea şi el la Iaşi. Au călătorit în acelaşi compartiment, ajungând la destinaţie la ora 18.30.

Nu s-au grăbit se meargă mai departe, către casă, aveau destul timp până la ultima cursă. S-au oprit la o tonetă de pe peron, ca să bea o cafea. După câteva minute, la masa lor a apărut un vechi şi versat hoţ, Prinţu Căldăraru. Acesta a intrat în vorbă cu ei şi aşa a aflat că Ciprian vrea să-şi cumpere un televizor. Căldăraru i-a spus că ştie el o casă de amanet din Tudor Vladimirescu şi că acolo găsi ceva ieftin şi bun.

Încântat de idee, ciobanul şi consăteanul lui s-au urcat într-un taxi şi, împreună cu Căldăraru, au mers la casa de amanet. Hoţul avusese dreptate. A găst un aparat nou-nouţ la doar 470 lei. De bucurie, s-a oferit să-i cintească pe ceilalţi doi cu o sticlă de vin. S-au aşezat pe o bordură din apropierea căminului T17 şi s-au pus pe băut.

La un moment dat, Căldăraru, profitând de faptul că Ciprian  a scos din buzunarul interior al hainei portofelul cu bani, printr-o mişcare bruscă, i l-a smuls, apoi a fugit prin gangul pietonal către căminele studenţeşti.

 

Până la urmă, a recunoscut doar furtul. Nu şi tâlhăria

Ciprian s-a dus imediat la poliţie şi a reclamat furtul, de fapt, o tâlhărie în toată regula. Ghinionul hoţului a fost că tot episodul fusese surprinse de către camerele de supraveghere din zonă. Poliţiştii l-au identificat pe făptaş şi l-au reţinut două zile mai târziu. Până atunci, Căldăraru fusese condamnat doar pentru furturi mărunte, primise mai multe pedepse, toate cu suspendare. De data asta, s-a ales cu dosar penal pentru tâlhărie.

Audiat în cursul urmăririi penale, Căldăraru a prezentat o versiune halucinantă a întâmplării. A spus că-i dăduse propriul portofel ciobanului, că era beat şi că, atunci când i l-a smuls, era convins că bunul îi aparţine.

Ştiind că, în cazul tâlhăriei, pedepsele sunt mult mai severe, infractorul şi-a schimbat declaraţia în faţa judecătorului. A spus că recunoaşte săvârşirea faptei de furt, nu şi cea de tâlhărie, precizând că, în momentul în care persoana vătămată a scos portofelul din buzunarul interior al hainei, acesta i l-a luat uşor din mână, plecând imediat de la faţa locului. N-a ţinut nici această poveste, aşa că, pe 23 iunie ac., magistraţii de la Judecătoria Iaşi i-au dat o pedeapsă la care nu se aştepta defel. Cinci ani şi opt luni de închisoare, cu executare în regim de detenţie.

Proaspăt condamnatul a atacat sentinţa la Curtea de Apel, solicitând reducerea pedepsei până laa minimul legal. Şi-a motivat demersul prin aceea că ar fi dorit să acceseze procedura simplificată de judecată, însă a fost indus în eroare de apărătorul său ales, care i-a spus că fapta comisă de el nu este o infracţiune de tâlhărie, ci doar furt.

N-a ţinut stratagema. Prin sentinţa dată alaltăieri, magistraţii Curţii de apel i-au respins demersul ca nefondat. Sentinţa e definitivă. Marcel FLUERARU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Ciobanul hoţ de maşini din Costuleni s-a întors în arestul preventiv
29/11/2022 23:59

 Atunci cand se imbată, ciobanul Daniel-Vasile Gorga din localitata Covasna, comuna  Costuleni are un fix. Să meargă la plimbare cu maşinile altora. Pentru el nu contează că nu deţine permis ş ...

Laptele şi cornul, subiect de gâlceavă politică !
29/11/2022 23:59

Elevii din judetul Iasi nu au primit, pană in prezent, niciunul dintre produsele pe care statul este obligat să le dea gratuit prescolarilor si elevilor de clasele I-VIII, prin Programul pentru scoli al Roman ...

Primăria vrea să scape de serviciul de termoficare
29/11/2022 23:59

  Primarul Mihai Chirica a repetat, nu de puţine ori, că preluarea serviciului de termoficare din oraş după despărţirea de Veolia, a impovărat bugetul local cu sume exorbitante, dar că, indiferent ...

Alte două şcoli din Iaşi vor avea săli de sport
29/11/2022 23:59

  Primarul Mihai Chirica a semnat ordinele de incepere a lucrărilor de construire a două noi săli de sport pentru Scolile Gimnaziale „Nicolae Iorga” (investitia avand o valoare de 2.982.909 ...

Primăria pregăteşte lista cu ieșenii bun-platnici
29/11/2022 23:59

Conform ultimelor reguli in materie, Primăria Iasi are obligatia de a prezenta trimestrial, pe propria pagina de internet, lista datornicilor persoane fizice şi juridice care inregistrează restanţe la buget ...

Traficul de minori ia amploare, la Iași!
29/11/2022 23:59

De la inceputul anului şi pană in clipa de faţă, pe rolul instanţelor ieşene au fost inregistrate şi intrate la judecată 160 dosare penale avand ca obiect „traficul de minori”. Unele s-au to ...

Modificări în circulaţia mijloacelor de transport în comun cu prilejul Zilei Naţionale a României
29/11/2022 23:59

Ca urmare a manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Romaniei, circulatia mijloacelor de transport public in municipiu va suferi o serie de modificări, anunţă intr-un comunicat Compania de T ...

Au promis, n-au făcut nimic!
29/11/2022 23:59

  Fix acum patru ani, pe 29 noiembrie 2018, legea initiată de Petru Movilă privind constructia Autostrăzii Iasi-Tg. Mures a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, cu mare fast, in cadrul unu ...

Guvernul trimite la Iaşi încă 18 tramvaie noi și 25 autobuze electrice
29/11/2022 23:59

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administratiei a anuntat ieri că a aprobat finantarea achizitionării pentru municipiul Iasi, prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilientă (PNR ...

 Încă o clasă de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, adoptată
29/11/2022 22:58

Cea de-a patra sală de clasă din cadrul liceului a fost reamenajată in cadrul proiectului “Adoptă o clasă pentru Iaşi”. Sala a fost reamenajată de cei de la Expert Network. Mentorii au avut ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei