Ateneul Național din Iași – 100 de ani de la înființare

ateneu1
ateneu2

Dimensiune font:

| 26-04-2020 19:53

* lăcaşul este prima instituţie de cultură deschisă în Regatul României Mari * aşezământul, iniţial o Casă de Cetire, a devenit un reper pentru cărturarii vremurilor interbelice * monarhii alocau sume substanţiale pentru serate şi sărbători de care se bucurau ieşenii vremurilor trecute

La finele săptămânii trecute s-au împlinit 100 de ani de la inaugurarea instituției Ateneului, un simbol pentru spațiul cultural românesc și un reper de prestigiu pentru ieșeni. Momentul aniversar a fost marcat prin dezvelirea a patru plăci comemorative, care simbolizează patru etape marcante pentru Ateneu. Managerul lăcașului de cultură, Andrei Apreotesei, a spus că Ateneul Popular din Tărărași a fost prima instituție de cultură din Regatul României Mari, fiind înființat pe 25 aprilie 1920, în timpul Regelui Ferdinand I al României. Pe atunci, primarul Iașului era Mihai Negruzzi, iar director, Constantin Ifrim. Ateneul Popular din Tărărași a fost și o fortăreață anticomunistă în timpul Regelui Mihai I al României. Pe atunci, primar al Iașului era Eduard Lăzărescu, iar director al instituției, preotul Visarion Puiu, momentul fiind marcat pe 25 aprilie 1945, la 25 de ani de la inaugurare.
Ateneul Tătărași a fost reconstruit din temelii de către fostul primar Constantin Simirad, director a devenit Benoit Vitse, fiind inaugurat pe 14 octombrie 2003. A patra placă face referire la faptul că Ateneul Național din Iași a devenit Instituție simbol a Unirii prin Cultură, sub Înalt Patronajul Regal al M. S. Margareta, Custodele Coroanei române.

Povestea Ateneului a plecat de la o idee pornită imediat după anii grei ai Primului Război Mondial, când în primăvara anului 1918 Nicolae Iorga a înfiinţat la Iaşi, în cartierul Tătăraşi, Casa de Cetire. Practic era o bibliotecă unde era şi o sală de manifestări, de lectură, în care mulţi cărturari, printre care şi el, veneau să susţină prelegeri. În 1919 a început din ce în ce mai mult să se contureze o idee a unei instituţii cumva similare Ateneului de la Bucureşti, care să se ocupe de propagandă culturală. Ţara era răvăşită de război, iar Capitala Moldovei fusese lăsată în urmă de către mai-marii ţării, care aveau acum un teritoriu dublu şi un popor de două ori mai mare, şi în 1919 s-a înfiinţat Societatea Ateneului Popular din Tătăraşi. Foarte repede, la aproximativ un an, pe 25 aprilie 1920, a luat fiinţă Ateneul Popular din Tătăraşi, aşa cum era scris pe certificatul său de naştere aflat în original la Arhivele Naţionale, o clădire frumoasă construită în stil românesc. Printre cei care au contribuit la această idee au fost Constantin Ifrim, cel care va ajunge peste 20 de ani primar al Iaşului, în cel de-al Doilea Război Mondial, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga şi mulţi cărturari ai vremii. „Ateneul a avut o istorie foarte frumoasă şi foarte plină de evenimente mai ales în perioada interbelică, atunci când au avut loc celebrele excursii pe care ateneiştii le făceau în ţară. Plecau câte 600-800 de oameni cu trenul la Cluj, la Arad, la Timişoara. Există mărturii la Arhivele Naţionale cum că închiriau câte două garnituri de tren, sunt mărturii cum că în faţa Catedralei din Sibiu mitropolitul Ardealului de atunci a sfinţit steagul Ateneului şi i-a dăruit o cunună din flori de argint, pe care am descoperit-o de curând la Palatul Culturii şi pe care vom încerca să o aducem acasă. Erau foarte multe evenimente, în care s-au implicat foarte multe personalităţi ale vremii. Mihail Sadoveanu a fost unul dintre iniţiatorii călătoriilor, îi însoţea pe ateneişti”, a continuat Andrei Apreotesei povestea începută în urmă cu aproape o sută de ani.

Fundaţiei Principelui Carol, viitorul rege Carol al II-lea. De altfel, până la abdicarea forţată a regelui Mihai, absolut toţi suveranii români au acordat sprijin: „De cele mai multe ori, Casa Regală oferea sume consistente de bani pentru organizarea unor diferite manifestări. Am găsit un document la Arhivele Naţional cum că prin anii 20, Regina Mamă Elena a dat 12.000 de lei pentru organizarea sărbătorilor de iarnă la Ateneul Popular din Tătăraşi. Toate aceste fonduri erau private ale Casei Regale. Este un lucru impresionat”.

Amintiri spălate de lacrimile zidurilor

Până în 1946-1948, toate lucrurile au fost foarte bune. Imediat ce tunurile au început să spargă liniştea şi să aducă râuri de lacrimi, banii au fost tot mai puţini, lumea nu prea mai era preocupată de serate, grijile pentru viaţa familiei fiind mult mai mari. Ateneul Popular primea tot mai puţini oaspeţi şi rareori serile mai erau animate, iar imediat ce tunurile au tăcut, au luat cu ele şi strălucirea lăcaşului de cultură. Ateneul şi-a pierdut din grandoare şi a devenit, pe rând, centru cultural, apoi cămin cultural. Zidurile au început să plângă, lacrimile au fost acoperite de uitare, care în timp a adus la ruină o clădire.

Un nou început

Începutul anilor 90 a găsit aşezământul într-o clădire dărăpănată, în care din când în când rulau filme în condiţii jalnice. Autorităţile acelor vremuri au dărâmat vechea clădire, „din păcate”, a oftat Andrei Apreotesei, şau construit o clădire frumoasă care să corespundă cerinţelor actuale şi să restabilească o legătură cu istoria şi trecutul frumos al ţării. „Fosta clădire era superbă, cu o sală de aproximativ 600 de locuri, cu un teren de 5.600 de metri pătraţi, din care am rămas cu 1.200. Ideea unui fost edificiu nu a fost greşită, dar mi-ar fi plăcut ca fostul lăcaş să fie renovat şi pus în funcţiune aşa cum era, mai ales  era cel mai mare Ateneu al Iaşului”, a adăugat managerul instituţiei culturale. 

Dacă vremurile ar prinde glas acum, ieşenii ar fi foarte mândri să afle că, în perioada interbelică, foarte multe societăţi culturale doreau afilierea cu Ateneul, foarte mulţi oameni de cultură soseau în blânda Moldovă pentru a fi martorii seratelor culturale, ai întâlnirilor în care bunul gust, muzica şi scriitura îi bucurau pe toţi. Regretatul maestru Radu Beligan a fost aplaudat, în 1920, în celebra „Noapte Furtunoasă”, jucată în cartierul tătărăşenilor. Ateneul este prima instituţie de cultură din Regatul României Mari şi tot aici s-a deschis primul cinematograf de după Unirea de la Alba Iulia.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
25/04/2024 14:17

Sambătă, 27 aprilie 2024, in ajunul marii sărbători a Intrării Domnului in Ierusalim, Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atat la Iaşi, cat şi in alte protopopiate de pe cuprinsul ...

Tradiții de Florii
25/04/2024 14:01

 Sărbătoarea Floriilor deschide săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte * cunoscută ca şi ritual creştin, sărbătoarea a fost atestată incă din societatea romană ca şi zi de ...

Croitorașul cel Viteaz, în ritmurile prezentului
25/04/2024 13:51

Un nou titlu va imbogăti repertoriul permanent al Teatrului „Luceafărul” Iasi incepand din această săptămană: „Croitorasul cel Viteaz”. „Scenariul realizat de Constantin Breh ...

Daruri de la copiii Liceului UAIC prietenii lor de la o școală din Iași
25/04/2024 13:13

Privind cum copiii din clasa a II-a de la Liceul UAIC, coordonati de prof. inv. Raluca Gabriela Varga-Coneac impart darurile si zambetele lor cu prietenii de la o scoală din Iasi, simt că inimile noastre se u ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Primăria vrea să scape de serviciul public de termoficare!
25/04/2024 07:51

Primăria Municipiului Iaşi (PMI) va scoate la licitaţie, pană la sfarşitul lunii mai, delegarea serviciului public de alimentare cu agent termic a locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termofic ...

Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
25/04/2024 07:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

De Paște, Rotary dăruiește zâmbete
25/04/2024 07:24

În prag de sărbătoare, Clubul Rotary Iasi se pregăteste să aducă lumina bucuriei in inimile copiilor aflati in situatii dificile. În cadrul unui proiect plin de generozitate si compasiune, in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei