Au vrut să dea mită unor polițiști și au fost dați în judecată

justitie-shutterstock

Dimensiune font:

| 02-03-2021 11:15

Ca urmare a cercetărilor efectuate de poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, la delegarea şi sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, două persoane au fost trimise în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, în timp ce cu o altă persoană, cercetată pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni, s-a încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei.

În primul caz, procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unui inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (psihoactive).

În fapt, la data de 21.01.2021, pe raza com. Scânteia, jud. Iaşi, inculpatul P.E. a fost oprit în trafic de către un echipaj de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Scânteia, jud. Iaşi, constatându-se că a condus autoturismul personal fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule şi sub influenţa unor substanţe interzise (psihoactive).

În timp ce era condus cu autospeciala la postul de poliţie, inculpatul P.E. a promis unuia dintre agenţi, că este dispus să îi dea toate economiile sale, în sumă de 10.000 lei, pentru a nu dispune măsurile legale pentru conducere fără permis deoarece, în luna martie 2021, era programat pentru susţinerea probei practice pentru obţinerea permisului de conducere. Deşi a fost refuzat, a reeditat oferta pe traseul spre sediul I.M.L., unde a fost condus în vederea recoltării de mostre biologice, situaţie în care a precizat că are la domiciliu suma de 2.800 de lei pe care ar putea să i-o dea poliţistului imediat, iar diferenţa până la totalul sumei de 10.000 de lei, deţinută pe un card de economii, o va da şefului de post în luna februarie 2021.

Ca urmare a denunţului formulat de poliţist, în aceeaşi zi, s-a organizat acţiunea de prindere în flagrant în timpul căreia inculpatul a dat, în mod direct, pentru sine, suma de 500 lei agentului de poliţie, pentru ca acesta să nu efectueze cercetări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere.

Dosarul penal a fost iniţiat de către lucrătorii D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, pe baza denunţului telefonic al agenţilor de poliţie din Scânteia, iar activităţile operative organizate pentru obţinerea probatoriului în cauză, care s-au concretizat în acţiunea de prindere în flagrant a persoanei denunţate, au fost realizate sub directa coordonare a procurorului de caz.

Al doilea caz face referire la un inculpat trimis în judecată, în stare de libertate, tot pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

În fapt, la data de 22 noiembrie 2020, inculpatul B.C. a oferit, în mod direct, pentru sine, unui agent de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Ciurea, o sumă de bani, în scopul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru a nu lua măsurile de constatare a infracţiunii de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi pentru a nu-l conduce pe inculpat la sediul I.M.L. Iaşi pentru prelevare de mostre biologice. Totodată, contrar atribuţiilor de serviciu, agentul de poliţie ar fi trebuit să acorde inculpatului, în mod nelegal, permisiunea de a lăsa autoturismul în locaţia în care a fost depistat în trafic şi de a pleca la domiciliul situat în apropierea locaţiei în care a fost depistat în trafic.

Dosarul penal a fost iniţiat de către lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi pe baza denunţului telefonic al agentului de poliţie menţionat mai sus, iar activităţile operative au fost organizate şi realizate sub directa coordonare a procurorului de caz.

În cel de-al treilea caz, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a încheiat acordul de recunoaştere a vinovăţiei cu un inculpat, persoană fără calitate specială, faţă de care a propus condamnarea la pedeapsa de 1 an şi 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, furt de energie electrică şi executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale.

În fapt, în data de 28 iulie 2020, inculpatul D.C. a promis martorului denunţător, inspector energetic la o societate de furnizare electrică din Iaşi, în mod direct, pentru sine, suma de 1.000 de lei, pentru neîndeplinirea unor îndatoriri de serviciu. Inspectorul energetic ar fi trebuit astfel să nu predea documentele, datele şi probele obţinute în urma unei constatări energetice, respectiv utilizarea unei instalaţii clandestine executate la domiciliul inculpatului, în scopul sustragerii de de energie electrică şi a racordării directe la reţeaua societăţii energetice, prin ocolirea grupului de măsurare şi reducerea consumului oficial înregistrat trimestrial de către consumator.

Dosarul penal a fost înregistrat iniţial la Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, pe baza denunţului formulat de către inspectorul energetic, iar activităţile operative pentru probarea activităţii infracţionale au fost organizate şi realizate sub directa coordonare a procurorului de caz. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

%ANUNTSPECIAL%
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 este de 240 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – secretar comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 26.05.2021 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 31.05.2021 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
Colegiul Medicilor Iaşi se alătură apelului la raţiune „Medicii împotriva dezinformării”
15/05/2021 12:00

Colegiul Medicilor Iaşi se alătură apelului la raţiune „Medicii impotriva dezinformării”, lansat de medicii Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecţioase şi Microbiologie la Universitatea di ...

Ziua Familiei: 9 din 10 copii şi-ar dori ca părinții să fie informați despre efectele violenței
15/05/2021 11:56

Un studiu realizat anul trecut de Fundaţia World Vision Romania arată că 1 din 2 părinti nu respectă dreptul la protectie al copiilor, iar aproape 70% dintre aceştia nu respectă dreptul la libera expri ...

Costel Alexe Consilierii judeţeni s-au reunit online pentru votarea a patru proiecte
15/05/2021 11:22

O şedinţă pe repede inainte a consilierilor judeţeni, presărată cu mai multe remarci ironice din partea preşedintelui Costel Alexe decat de obicei, a avut ca rezultat adoptarea a patru proiecte de hotăr ...

(FOTO)Teste cu PRIMUL tramvai Pesa destinat municipiului Iasi
15/05/2021 11:12

 Au inceput testele primului tramvai Pesa Swing 122NaJ-001 (T837BNA001) destinat municipiului Iasi. Testele au fost efectuate inlocalitatea Bydgoszcz in noaptea de 13-14 mai 2021, intre orele 23-4. ...

Mihai Chirica Sala Polivalentă „Regia Maria” din Iași, în atenția autorităților centrale
15/05/2021 11:07

 Primăria Municipiului Iasi a mai făcut un pas pentru realizarea proiectului Sălii Polivalente „Regina Maria”. Prin adresa nr. 18.486 / 25 aprilie 2021 Compania Natională de Investitii a co ...

Organizatorul festivalului Afterhills şi-a cerut insolvenţa!
15/05/2021 11:02

 BIBERLAND VICTORY, compania care organizează festivalul Afterhills, a solicitat in baza Legii 85/2014, cererea de intrare in insolvenţă. Ca urmare a acestui demers a fost constituit Dosarul nr.2490/99/ ...

Drumul județean către Republica Moldova va fi modernizat!
15/05/2021 10:58

Consiliul Judetean Iasi a aprobat, in cadrul sedintei extraordinare de astăzi, cheltuielile necesare modernizării DJ 249A pe sectorul cuprins intre localitătile Manzătesti si Ungheni, pe o lungime de circa ...

Vaccinarea cu autocarul pus la dispoziție de compania Antibiotice Iași
15/05/2021 10:56

Începand de duminică compania Antibiotice va realiza campanii mobile de vaccinare in localităti din judetul Iasi. Caravana se va realiza cu autocarul companiei, iar personalul va fi asigurat de compani ...

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie vor intra în examene doar dacă s-au vaccinat
15/05/2021 10:15

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Gr. T. Popa" din Iaşi vor avea acces in sala de examen doar dacă vor prezenta un document din care să reiasă că s-au imunizat sau că a ...

 UAIC va îmbutelia „Apa lui Cuza”
15/05/2021 10:15

 * Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a incheiat, cu un producător industrial, un contract de punere in functiune a unei linii de imbuteliere de apă minerală carbogazoasă si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei