1autostrada

Dimensiune font:

Autostrada Unirii va fi construită cu fonduri europene

| 07-03-2020 06:38

Lucrările ar putea fi încheiate în 2026 – 2027 * ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a precizat că toate proiectele din Moldova își au locul pe harta infrastructurii naționale

 

 

 

Aflat ieri la Roman (judeţul Neamţ), ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că pentru Autostrada Unirii vor fi accesate fonduri europene. El a spus că pentru tronsul Târgu Neamţ-Iaşi, pe care fosta guvernare dorea să-l construiască prin parteneriat public privat, se fac demersuri pentru obţinerea de bani europeni.

„Pentru toate tronsoanele din autostrada A8 există fonduri”, a mai dat asigurări, ministrul Trasporturilor. În plus, el a anunţat că cele 6 sectoare ale drumului expres Ploieşti-Focşani-Bacău-Paşcani-Suceava se află în faza de documentaţie, iar pentru patru dintre acestea se vor semna contractele la sfârşitul anului.

Oficialul a mai spus că parteneriatul public-privat pentru construcţia autostrăzii A8 a fost „o mizerie gândită de Vâlcov şi alţi meseriaşi”.
Cum se dădeau pesediştii de ceasul morţii că anulăm parteneriatul public-privat, o mizerie de parteneriat gândită de Vâlcov şi alţi meseriaşi, care nu se gândeau nicio clipă că se va realiza. Cum tu, în calitate de beneficiar, să modifici legea şi să spui că nu mai este nevoie de studiu de fezabilitate, ci doar de o documentaţie realizată în birou de celebrul domn Ghizdeanu, fost şef al Comisiei de Prognoză? Un studiu de oportunitate şi să dai pe mâna antreprenorului inclusiv comanda. Când tu îi puneai în mână inclusiv comanda, vă imaginaţi la ce costuri imposibile pentru statul român se putea ajunge? Foarte bine am făcut că am anulat aceste parteneriate publice private - 10 proiecte le-am preluat la Ministerul Transporturilor - unul dintre acestea este Autostrada Unirii”, a declarat Lucian Bode.
Ministrul Transporturilor a adăugat că în prima şedinţă de Guvern va merge cu o informare cu privire la soluţiile pe care le-a găsit pentru fiecare proiect în parte.
Pentru Autostrada Unirii am asigurat finanţarea pentru primul tronson Târgu Mureş - Târgu Neamţ pentru completarea şi revizuirea studiului de fezabilitate. Este vorba de 17,5 milioane lei, fonduri europene. Putem să plătim până la ultimul leu pentru a putea scoate la licitaţie proiectarea şi execuţia. În ceea ce priveşte componenta Iaşi - Ungheni, avem prinşi în buget 9,4 milioane de lei pentru completarea studiului de fezabilitate. Este în derulare o procedură de licitaţie cu termen de 19 luni. Pentru sectorul de mijloc, având în vedere costurile mari de execuţie pentru varianta ocolitoare Iaşi - Leţcani şi lipsa acordului de mediu, în cadrul sectorului Târgu Neamţ - Iaşi există posibilitatea modificării traseului autostrăzii, deci eliminarea obţinerii acordului de mediu. După ce vom completa şi actualiza studiul de fezabilitate, vrem să scoatem la licitaţie execuţia lucrărilor”, a declarat ministrul Transporturilor.
Lucian Bode a adăugat că, în evaluarea Ministerului Transporturilor, până la sfârşitul anului se va finaliza revizuirea studiului de fezabilitate Târgu Mureş-Târgu Neamţ.
Orice proiect de infrastructură rutieră mare are un termen de 60 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Astfel, preconizăm ca Autostrada Unirii să fie finalizată în 2026 - 2027. De unde finanţare? Din fonduri europene, bugetul de stat şi alte surse legal constituite cum sunt BEI, BERD sau Banca Mondială”, a precizat ministrul Lucian Bode.

Aceleaşi asigurări le-a dat şi în urmă cu o zi, la Bacău. Pentru autostrada A8 există o lege care trebuie respectată, iar A13 Brașov-Bacău a fost începută prin finalizarea licitației pentru proiectare și studiul de fezabilitate. „Când vor fi gata proiectele pentru cele două variante și se vor cunoaște costurile, se vor analiza sursele de finanțare”, a precizat ministrul Lucian Bode. Eurodeputatul Dragoș Benea i-a prezentat demersurile social-democraților pentru autostrada A13. „În 30 de ani nu s-a făcut nimic, să credem că în 5-7 ani vom face două autostrăzi?”, a întrebat Benea, referindu-se la cele două proiecte de autostrăzi, A13 Brașov-Bacău și A8 Iași – Târgu Mureș, apoi a punctat că studiul Jaspers care arată că varianta optimă de trecere a Carpaților spre Ardeal este Bacău-Brașov. Delegaţia a vizitat şi şantierul șoselei de centură. „Mă bucur că am ajuns aici, unde au mai venit și alți politicieni doar ca să se dea cu bicicleta. Am dorit să parcurg tot acest amplasament, din dorința de a mă asigura că lucrurile sunt așa cum mi-au fost prezentate. La centura Bacăului, lucrările au un stadiu fizic îmbucurător, sunt în grafic și sunt realizate de un antreprenor serios. Motiv pentru care am încredere că lucrurile se vor desfășura așa cum trebuie, mai ales că suntem cu toate facturile plătite la zi”, a spus ministrul. El a precizat că există banii în buget, astfel încât toate lucrările pe care le va realiza constructorul să fie plătite la timp. „Toate proiectele de infrastructură din Moldova, precum Autostrada Brașov – Bacău, își au locul pe harta infrastructurii naționale. Toate proiectele de infrastructură din Moldova, fie că vorbim de cele rutiere sau feroviare, au susținerea mea”, a spus Lucian Bode.

Mihai VANCEA

 

 

 

 

Comentarii

chitibus

Mar 08, 2020

este ca si cum ai merge la sinaia si ai promite ca faci...teleferic la...navodari. ce are orasul roman cu autostrada unirii?

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
 Cel mai mare ţepar din ultimul deceniu insistă să fie pus în libertate
02/06/2020 22:14

De loc din Suceava, Traian Onofrei (acum in varstă de 59 de ani) şi-a făcut ucenicia in escrocherii in urmă cu mai bine de un deceniu, ajungand rapid mana dreaptă a reputatului ţepar Florin Pătlăgică. ...

Academia Română a donat tablete copiilor din 25 de sate vasluiene
02/06/2020 21:14

* beneficiarii au performanţe notabile la invăţătură, sunt olimpici la faze judeţene, regionale şi naţionale sau premianţi la diverse concursuri de fizică, chimie, creativitate ştiinţifică, tehnolo ...

Transport public ecologic și inteligent în Piatra-Neamț
02/06/2020 21:13

Proiectul „Modernizarea statiilor de asteptare pentru transport public (TP)” a intrat in implementare după ce, in luna februarie, a fost semnat contractul de proiectare si executie. Proiectul are v ...

 Bacăul pregăteşte „cel mai modern aeroport din ţară”!
02/06/2020 21:12

Consiliul Judetean Bacău investeste un milion de euro pentru exproprierea unei mari suprafete de teren din apropierea pistei de aterizare/decolare a Aeroportului „George Enescu”. Aici, se vor monta ...

Gest impresionant - Boxerul deceniului s-a oferit să achite funeraliile lui George Floyd
02/06/2020 15:45

 Mayweather personal a luat legătura cu familia, potrivit lui Leonard Ellerbe, CEO al Mayweather Promotions. El va suporta costurile pentru inmormantarea lui Floyd care va a vea loc pe 9 iunie, in oraşul ...

Tânărul  din Botoșani, care a provocat accidentul soldat cu şase răniţi, se afla sub influenţa băuturilor alcoolice
02/06/2020 14:51

 "În acest moment, tanărul se află in custodia Poliţiei şi este audiat in prezenţa unui avocat ales. El este cercetat pentru infracţiunile de vătămare corporală din culpă, ameninţare ...

Cutremur de 4,4 grade pe scara Richter, în România
02/06/2020 14:49

 Astăzi, la ora 14:12:55 (ora Romaniei), s-a produs in zona seismică Vrancea, Covasna, un cutremur mediu cu magnitudinea (EWS) M 4.8, la adancimea de 117km. Cutremurul s-a produs in ...

VIDEO Imagini terifiante: Unii americani au profitat de proteste pentru a goli magazinele de lux. Gucci, Louis Vuitton, Jordan, devastate
02/06/2020 13:59

 Lumea intreagă a fost indignată de ceea ce s-a intamplat in America, in cazul uciderii lui George Floyd, episod care a arătat că, din păcate, „boala“ numită rasism există şi in 2020 ş ...

30 de minute: ce s-a întâmplat înainte ca George Floyd să fie imobilizat până la moarte  Citeste mai mult: adev.ro/qb99ga
02/06/2020 13:32

BBC reconstituie firul evenimentelor care au culminat cu scena surprinsă de martori in care poliţistul Derek Chauvin il imobilizează pe George Floyd.   Totul a inceput cu un telefon la poliţie in seara ...

Lovitura după criză pentru cei cu mașini pe motorină și benzină. Ce turnură a luat acum prețul petrolului?
02/06/2020 13:05

  Ce se intamplă cu pretul la benzină si motorină În ciuda cresterii istorice, aceasta a venit după o scădere istorică. Petrolul este incă departe de a reveni la nivelurile ridicate anterioa ...