Bacău: Judecătorul Curpăn, acuzat de fals și editarea unor cărți-pirat

default

Dimensiune font:

| 19-03-2013 08:31

O editură din Bacău îl acuză pe judecătorul Sorin Vasile Curpăn că i-a folosit fără drept numele și a trecut pe cărți ISBN fals. Biblioteca Națională a României confirmă că ISBN-ul de pe una dintre cărți este inexistent. Un asistent judiciar de la Tribunalul Bacău s-a lăsat păcălit de magistrat, a sponsorizat editarea unor lucrări, după care s-a trezit cu plângere penală din partea judecătorului.

Judecătorul Sorin Vasile Curpăn, magistrat la Judecătoria Bacău, și-a trecut în palmares noi practici, unele cel puțin dubioase, altele ilegale. În prim-plan au ajuns din nou vestitele tratate juridice, scoase pe bandă rulantă de magistrat și autoplagiate după lucrări mai vechi ale acestuia. Scandalul cărților autoplagiate, cu zeci de coautori care nu au avut nicio contribuție, nu a rămas fără reacții. O editură din Bacău îl acuză pe judecătorul Vasile Curpăn că i-a folosit fără drept numele pe cel puțin una din cărți. Mai mult decât atât, pe tratat a fost trecut un ISBN (cod de identificare a cărții) fals, după cum ne-a confirmat și Centrul Național ISBN din cadrul Bibliotecii Naționale a României. Cartea “Tratat de științe juridice”, ediție Princeps, apărută în 2008, în două volume, nu există oficial și legal. ISBN-ul trecut de autorul cărții este unul inventat, o înșiruire de cifre, care nu a fost atribuit de editură și nici de către Biblioteca Națională.

“Noi am fost sesizați, cu vreo trei ani în urmă, de un colaborator de-al nostru care a văzut cartea la cineva în garaj. I-a sărit în ochi numele editurii. La scurt timp, a venit la noi Poliția Economică și m-a întrebat tot de această carte. Nu avea ISBN dat de noi. M-am interesat la Biblioteca Națională, au verificat și ei cartea, iar codul nu figura printre cele emise de aceasta. Nu am făcut sesizare. Era începută o anchetă a Poliției și am fost convinsă că se ocupă ei”, ne-a declarat directorul executiv al editurii.

Singurele explicații pentru tertipurile magistratului ar fi de natură financiară și de evitare a unui control asupra publicațiilor. “Codul ISBN este un cod unic de identificare în baze de date naționale și internaționale pentru documentele tip carte, indiferent de format (tipărit, electronic sau online). Codul ISBN este obligatoriu conform prevederilor Legii nr. 186/2003 republicată – Legea Promovării și Susținerii Culturii Scrise”, ne-a informat Mihaela-Laura Stanciu, coordonatorul Centrului Național ISBN din cadrul Bibliotecii Naționale a României. ISBN-urile se dau, în principal, editurilor, dar în număr limitat. Pe baza lor se poate verifica ce s-a editat și poate exista un control asupra publicațiilor.

“Judecătorul Curpăn, autorul cărții, trebuia să depună o cerere cu toate datele legate de autor, titlu, număr de pagini. Cheltuielile cu editura propiu-zisă sunt mici. Dar, ca să ia ISBN de la noi, trebuie trimise zece exemplare din carte la Biblioteca Națională. Or, când scoți 50 de cărți, să dai zece la editură e o cheltuială inutilă. Orice tipografie, centru de copiere putea să-i scoată cărțile. Acestea nu merg pe aceleași reguli, nu au nevoie de ISBN, nu-ți cer acte să vadă dacă sunt copiate, nu te întreabă nimeni nimic. Când ai ISBN înseamnă că ai girul Bibliotecii Naționale și cartea are astfel valoare”, explică directorul editurii băcăuane. “Codul ISBN de pe această lucrare nu a fost atribuit de către Centrul Național ISBN niciunei edituri de carte înregistrate la nivel național. Codul ISBN menționat de dvs. este incorect. În urma verificării bazei de date a Bibliotecii Naționale a României, s-a constatat că lucrarea nu se regăsește în colecția B.Na.R”, a confirmat și coordonatorul Centrului Național ISBN.

Parchetul l-a cercetat, dar i-a dat NUP

Întrebat despre aceste acuzații, judecătorul Vasile Curpăn ne-a răspuns, prin sms: “În legătură cu aspectele semnalate de dvs. există rezoluția nr. 506/2012 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău din 08.10.2012. Rog să o consultați!” Insistând pentru un răspuns clar – dacă a folosit un ISBN fals și a trecut pe cărți, fără drept, numele editurii – am primit același tip de răspuns: “Aceste acuzații au fost cercetate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău. Numărul dosarului l-am indicat la prima dvs. solicitare”.

Dosarul în care a fost cercetat judecătorul Vasile Curpăn s-a finalizat cu NUP – neînceperea urmăririi penale, adică procurorii nu au găsit nicio dovadă care să-l incrimineze pe magistrat. Dosarul indicat tocmai de judecătorul Curpăn cuprinde însă declarații și probe ale unui asistent judiciar de la Tribunalului Bacău, atras de Curpăn în afacerea cu lucrări științifice, păcălit să sponsorizeze editarea cărților și dat ulterior pe mâna procurorilor. Mai ales că magistratul avea grijă să nu încheie niciun contract de colaborare sau editare.

“Judecătorul Sorin Vasile Curpăn a insistat și mi-a propus să îl ajut să își tipărească lucrarea și m-a determinat să accept propunerea lui. După timp și efort și cheltuială financiară, am tipărit Tratatul Juridic pentru ca apoi Sorin Vasile Curpăn să îmi facă plângere penală sub pretextul că mi-aș fi însușit calitatea de coautor. Eu am depus efort să îl ajut. Am citit manuscrisul, am făcut corectare, reașezare în pagină, tehnoredactare coperți, am obținut ISBN și am găsit tipografie. Am suportat parțial, alături de un al treilea coautor, costurile de tipar ale tratatului tipărit, sub ISBN-ul Editurii Alma Mater din Sibiu. Dacă aș fi cunoscut adevărul, că Sorin Vasile Curpăn mi-a propus cu viclenie această calitate de coautor, pentru ca apoi să-mi formuleze plângere penală, cu siguranță că nu aș mai fi acceptat în niciun chip să colaborez cu el la tipărirea acestei cărți”, a povestit anchetatorilor Gioni Popa Gavrilovici. Acesta susține că a suportat jumătate din costurile cu tipărirea tratatului, adică 3.900 lei.

În dosarul penal deschis de procurori în 2009 pe numele lui Gavrilovici, ca urmare a plângerii lui Curpăn, s-a decis neînceperea urmăririi penale. În 2012, Gavrilovici este cel care face plângere penală împotriva lui Curpăn, pe care îl acuză de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declarații, înșelăciune, denunț calomnios, tipărirea și punerea în circulație a unei ediții pirat, neînregistrată legal și oficial. Procurorii au decis însă NUP și în cazul lui Curpăn. În consecință, Gavrilovici a decis să se adreseze instanței și a depus o plângere împotriva rezoluției Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. El a cerut casarea rezoluției și continuarea cercetărilor împotriva judecătorului Vasile Curpăn. “Referitor la falsul în declarații, soluția procurorului este netemeinică și nelegală. Prin plângerea penală pe care Vasile Curpăn a formulat-o în dosarul din 2009, el a declarat în fals că ar fi publicat , în 2008, în ediție princeps, la o editură din Bacău. În baza acestei declarații false s-a pus în mișcare cercetarea penală împotriva mea, în mod neîntemeiat, și a fost reținut acest fals ca fiind real”, susține în plângere Gavrilovici.

În septembrie 2012, el a depus o probă nouă în dosar – adresa trimisă de Centrul Național ISBN din cadrul Bibliotecii Naționale, care confirmă că ISBN-ul trecut pe cartea lui Vasile Curpăn nu a fost dat de Biblioteca Națională și că lucrarea judecătorului nu se regăsește în colecția B.Na.R. La dosar s-a atașat și adresa din 2010 a editurii băcăuane către Serviciul Investigarea Fraudelor din cadrul Poliției Bacău. Din toate aceste noi probe, spune Gavrilovici, rezultă săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații de către magistratul Sorin Vasile Curpăn. O altă adresă a Bibliotecii Naționale, trimisă în august 2012, menționează că pentru o lucrare, în totalitatea ei, trebuie emis un cod ISBN general și câte un cod ISBN specific fiecărui volum. “Or, tratatul în ediția pirat 2008 a lui Sorin Vasile Curpăn, deși e tipărit în două volume, prezintă un ISBN unic, în loc de trei ISBN-uri”, punctează Gavrilovici. El mai reclamă că procurorul de caz a omis aceste adrese care ar fi determinat începerea urmăririi penale împotriva lui Curpăn.

Mai mulți “apropiați” au picat în capcana magistratului

Gioni Popa Gavrilovici a adus în apărarea sa și declarația tinerei care, la rândul ei, le-a făcut plângere penală lui Vasile Curpăn și Vasile Botomei, acuzați de înșelăciune. Este vorba de tânăra proaspăt absolventă de Drept care a fost convinsă de Curpăn să meargă la “baroul” lui Botomei pentru a susține examenul de intrare în avocatură. “Curpăn mi-a propus să mă treacă drept coautor pentru lucrările și . Această propunere a fost făcută după ce am susținut examenul de admitere în avocatură. Trebuia să achit costurile de editare a celor două lucrări, dar fără a încheia un contract scris de editare în calitate de coautor”, scrie în declarația Andreei F. Ea ne-a povestit că visul lui Curpăn este de a scoate în fiecare an cel puțin o carte. Sponsori îi sunt prietenii sau cei nevoiți să-i fie prieteni.

“Erau niște cărți mai vechi, doar coperta trebuia schimbată, apoi reeditate. M-am asociat cu el și mi-a cerut câteva milioane. Am dat un acont de cinci milioane la editură. Am stopat totul când mi-am dat seama că am fost înșelată cu examenul și am cerut banii înapoi”, ne-a mai spus Andreea.

Plângerea făcută de Gavrilovici la Curtea de Apel a fost respinsă ca nefondată. Instanța a menținut decizia procurorilor de neîncepere a urmăririi penale în cazul judecătorului Curpăn. În paralel însă, Gavrilovici a făcut o cerere de strămutare a procesului, care se va judeca pe 11 aprilie.

ziaruldebacau.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei