ograda1
ograda4
ograda6
ograda5
ograda7

Dimensiune font:

Bunătăţile din „Ograda din Cămară”, apreciate de ieşeni

| 18-08-2019 15:47

 

Proiectul îşi propune susţinerea economiei locale * cumpărătorii au fost foarte interesaţi de ofertele celor 15 producători

 

 

Timp de două zile, ieșenii s-au putut bucura de bunătățile din „Ograda din Cămară”, un proiect inițiat de Asociația magazinelor de proximitate „La Băcănie” din Iași, în parteneriat cu Primăria. La standuri au fost producători locali cu legume proaspete, salate asortate, produse apicole, vin, produse lactate, produse din carne, produse pe bază de lavandă, siropuri, sos de ardei iute fermentați și chiar hăinuțe pentru copii. „Evenimentul își dorește să promoveze produsele locale, cumpărătorii pot cumpăra direct de la producători. Scopul este de a susține consumul produselor românești, de a sprijini economia locală”, au spus inițiatorii proiectului.

Ieșenii s-au bucurat de produsele apicole oferite de Robert Bălteanu, de celebrele rețete de zacuscă puse la punct de Gica Neamțu (produse cu atestat de la „Pofta Focului”), au stat la coadă pentru bunătățile aduse de Liliana Cristina Lungu, Marius Lungu și Paul Gabriel Ioan de carne de la „Fabrica de fum” și pentru brânzeturi oferite de Andrei Croitoru (Erbiceni). Familia Hoșliag, din Târgu Frumos, a adus gustoasele legume de acasă, iar Gheorghe Roșca - salatele asortate. Nu putea lipsi și vinul, adus de Crama Varzari din Cotnari. Tudor Gall a impresionat cu sosul de ardei iuţi fermentați, pe care pofticioșii au reușit să-l stingă cu siropul de la Orange Valley (Târgu Neamț) ori cu cel de lavandă preparat de Cristian Ioniță. Familia Hrițcu, din Lețcani, a impresionat mămicile cu hăinuțele pentru copii, iar Laura și Andrei Ignătoaie cu săpunuri, uleiuri și alte preparate produse pe bază de lavandă.

Poveştile temerarilor

Afacerile promovate de către Asociația magazinelor de proximitate „La Băcănie” sunt tinere, dar cu rezultate foarte bune. Tudor Gall are doar un an de când prepară sosul de ardei iuți fermentați și deja are clienţi care îl caută constant. „Prima dată când l-am făcut, eu și asociatul meu am zis să fie pentru consumul nostru și al câtorva prieteni dar am rămas foarte repede fără el și am mai preparat o altă cantitate, care iarăși s-a vândut foarte bine, Am vrut să facem altceva, iar condimentele merg bine mereu. Clienților le place și ne caută”, a spus Tudor Gall, apoi ne-a îmbiat să gustăm un nachos bine învelit în sos. Gustos și fierbinte, iar papilele care au luat foc au fost domoloite cu sucuri de lavandă și afine la Cristian Ioniță. „Am început cu o plantație de lavandă, apoi am extins gama de sucuri. Îmi place acest domeniu al produselor curate, fără adaosuri”, am aflat de la producător. Sucuri, însă din cătină, prepară și cei de la Orange Valley, care au adus și ulei de nucă. „Suntem din Târgu Neamț, acolo avem și livada de nuci, și plantația de cătină. Am vrut să valorificăm ceea ce aveam, dar și să oferim un produs nou cumpărătorilor”, au spus temerarii de la Orange Valley.

Afacere cu banii de la nuntă

Gheorghe Roșca și soția lui au adus de peste Prut o serie de rețete delicioase pentru salate și a pus pe roate o afacere inedită – „Ograda cu legume”. „Cu banii de la nuntă am zis să pornim o afacere. Am adunat rețetele de la bunica, le-am combinat și ne-am apucat de lucru. Folosim doarte legume bio, crescute fără chimicale”, a spus Gheorghe Roșca.

Flavia Hrițcu a început afacerea cu hăinușe pe când primul ei npscut avea opt luni. „Eram în concediu de maternitate și mă tot gândeam la modele de hăinuțe pentru bebeluși. Am căutat materiale naturale, folosim numai bumbac, apoi diferite modele care să fie confortabile și pentru cei mici, dar și pentru părinţi la îmbrăcat copilul. Nu aveam experiență în ale croitoriei, m-am documentat mult, am învățat. Primul meu set vândut a ajuns la Caraș Severin, departe. Atunci a fost momentul în care hăinuțele au început să fie tot mai căutate”, am aflat de la Flavia Hrițcu.

Alături de standul ei, Laura și Andrei Ignătoaie, de la Lavanda Laurei, ofereau explicații tuturor celor interesați de cu săpunuri, uleiuri și alte preparate produse pe bază de lavandă. „Auzisem despre lavandă cu un an înainte de a înfiinţa cultura. Am început să ne documentăm cu privire la îngrijire, cultivare și beneficiile ei. Aşa am descoperit că are o multitudine de întrebuinţări: de la alungarea insectelor, până la scopuri terapeutice cum ar fi combaterea stresului, a oboselii şi anxietăţii, relaxant muscular. A fost o investiție de câteva mii de euro doar pentru dotări, ca să nu mai vorbesc de chirie și utilități. Sunt cheltuieli, dar avem și mulțumirea lucrului bine făcut. O suprafaţă mică, aşa cum este a noastră, poate fi considerată neprofitabilă, dacă doreşti să vinzi doar floare de lavandă. În momentul în care o transformi în produse, adică ulei, apă, sapun, putem vorbi de o muncă în plus, dar şi de un profit considerabil chiar şi la suprafețe mici”, au spus Laura și Andrei Ignătoaie. Când ai culturi în câmp, afacerea poate fi o loterie. Ploile din acest an le-au afectat foarte mult producția, care a fost la jumătate față de anul trecut, însă cu cheltuieli la fel de mari. Ei nu renunță, iar mulțumirea se vede în ochii lor când ieșenii le caută produsele.

Proiectul „La Băcănie”, iniţiat de către Iustinian Cozma Rusu împreună cu doi prieteni, a reuşit să adune mai mulţi producători sub un brand comun. „Vrem să adunăm la un loc toate magazinele alimentare de cartier şi să facem un mic lanţ, care să aibă aceiaşi furnizori şi aceleaşi preţuri, ca să poată concura cu supermarketurile. Producem local, consumăm local, investim local, dezvoltăm comunitatea noastră, mai simplu spus: banii noştri rămân în Iaşi“, a spus Iustinian Cozma Rusu.

Ograda din Cămară” va fi organizată o dată la două săptămâni în diferite cartiere din municipiul Iași, cu sprijinul municipalității.

Maura ANGHEL

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. BARNAR GRUP S.R.L., cu sediul în Sat Holda, oraș Broșteni, nr. 43, cătun Barnar, camera 2, jud. Suceava, C.U.I. RO 23279681, nr. de înregistrare în Registrul Comerțului J33/299/2008, numit potrivit Încheierii de ședință nr. 393/2017 din data de 30.06.2017, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 5528/86/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 28.11.2019, ora 12.00, a următorelor active: Nr. Activ - Denumire şi descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.) Activ 1 Utilaje de lucru prelucrare lemn compuse din: Linie de debitat buşteni, Wood-Mizer, tip LT 300S, seria 012007 54 B1.02; Gater universal tip RP50, an fabricaţie 1992; Bandă tăiere (bandă transportoare), Doma; Maşină de calibrat (marca Maweg, tip SE 2, serie 202056 7879, an fabricaţie 1972); Maşină de ascuţit+accesorii (Wood Mizer); Maşină de rosturi în coadă, Leone; Motoferăstrău Sthil; Motoferăstrău Sthil; Circular radial; 144.200,00 lei, 72.100,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 27.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activului scos la vânzare este cuprinsă în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 27.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore de la primirea dovezii de achitare). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: # 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
De la discotecă, la poliție
17/11/2019 00:48

A vrut să impresioneze fetele din sat si a ajuns să dea peste cap alcooltestul. Un tanăr din localitatea Tibănesti a fost prins de politisti si băut, fără permis si conducand un scuter neinmatriculat.&nb ...

Teribilism de sâmbătă noapte
17/11/2019 00:41

Drifturile din Rond Agronomie s-au incheiat cu accident in sensul giratoriu din Fundatie. Un tanăr pasionat de viteză si-a testat masina in capătul bulevardului Copou, iar mai apoi a lovit patru masini in pa ...

Accident rutier grav. Vinovatul este un primar cunoscut!
16/11/2019 16:16

 Fănică Barlă, fostul primar interimar al orasului Buzău, a provocat un accident in lant in urma căruia au fost rănite două persoane. Trei masini au fost implicate in coliziune după ce autoturismul ...

Prognozele pesimiste ale unui senator de Bacău
16/11/2019 10:15

  Institutul Naţional de Statistică arată că economia Romaniei merge bine şi este in creştere, cu 4,1% după primele nouă luni ale acestui an. „Potrivit informaţiilor oficiale ale INS, Guv ...

Atenţie, şoferi: 13 noi puncte fixe de control valabilitate rovinietă
16/11/2019 09:40

Începand de maine, 15.11.2019, vor fi puse in functiune pe reteaua de drumuri nationale si autostrăzi din Romania 13 noi puncte fixe de control valabilitate rovinietă, prin intermediul căroră vor fi i ...

S-a înfiinţat Zona Metropolitană Piatra Neamţ
16/11/2019 08:14

    Primarii localitătilor Piatra Neamt, Alexandru cel Bun, Bicaz, Bodesti, Garcina, Războieni si Tarcău au semnat ieri actul de infiinţare a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zon ...

CELE MAI NOI PROIECTE IMOBILIARE DIN IASI   16 11  .2019
16/11/2019 07:05

        80% dintre dezvoltatorii imobiliari din judetul Iasi sunt deja partenerii nostri. Pentru o ofertă personalizată de promovare a proiectului imobiliar, vă rugăm să ne&nb ...

Călătorie în lumea basmelor, cu artiştii de la ArtYou School
16/11/2019 06:20

    Micii artişti de la ArtYou School Iaşi aşteaptă publicul la spectacol „De poveste”, care va avea loc duminică, 24 noiembrie, de la ora 11, la Ateneul Naţional Iaşi. „Spe ...

 „Moş Crăciun, îţi mai aminteşti de mine?”
16/11/2019 05:50

    Sărbătorile de iarnă aduc momente fericite, pline de bucurie, pe care, din nefericire, mulţi dintre noi pe care le trăiesc. Cand vine vorba despre copii, lucrurile sunt şi mai sensibile, i ...

Şapte modificări importante în traficul ieşean!
16/11/2019 00:00

Poliţia Municipiului Iaşi - Biroul Rutier a transmis Primăriei Municipiului Iaşi acordul pentru mai multe modificări in circulaţia rutieră propuse de Comisia Municipală de Circulaţie. Acestea vor fi ...