ograda1
ograda4
ograda6
ograda5
ograda7

Dimensiune font:

Bunătăţile din „Ograda din Cămară”, apreciate de ieşeni

| 18-08-2019 15:47

 

Proiectul îşi propune susţinerea economiei locale * cumpărătorii au fost foarte interesaţi de ofertele celor 15 producători

 

 

Timp de două zile, ieșenii s-au putut bucura de bunătățile din „Ograda din Cămară”, un proiect inițiat de Asociația magazinelor de proximitate „La Băcănie” din Iași, în parteneriat cu Primăria. La standuri au fost producători locali cu legume proaspete, salate asortate, produse apicole, vin, produse lactate, produse din carne, produse pe bază de lavandă, siropuri, sos de ardei iute fermentați și chiar hăinuțe pentru copii. „Evenimentul își dorește să promoveze produsele locale, cumpărătorii pot cumpăra direct de la producători. Scopul este de a susține consumul produselor românești, de a sprijini economia locală”, au spus inițiatorii proiectului.

Ieșenii s-au bucurat de produsele apicole oferite de Robert Bălteanu, de celebrele rețete de zacuscă puse la punct de Gica Neamțu (produse cu atestat de la „Pofta Focului”), au stat la coadă pentru bunătățile aduse de Liliana Cristina Lungu, Marius Lungu și Paul Gabriel Ioan de carne de la „Fabrica de fum” și pentru brânzeturi oferite de Andrei Croitoru (Erbiceni). Familia Hoșliag, din Târgu Frumos, a adus gustoasele legume de acasă, iar Gheorghe Roșca - salatele asortate. Nu putea lipsi și vinul, adus de Crama Varzari din Cotnari. Tudor Gall a impresionat cu sosul de ardei iuţi fermentați, pe care pofticioșii au reușit să-l stingă cu siropul de la Orange Valley (Târgu Neamț) ori cu cel de lavandă preparat de Cristian Ioniță. Familia Hrițcu, din Lețcani, a impresionat mămicile cu hăinuțele pentru copii, iar Laura și Andrei Ignătoaie cu săpunuri, uleiuri și alte preparate produse pe bază de lavandă.

Poveştile temerarilor

Afacerile promovate de către Asociația magazinelor de proximitate „La Băcănie” sunt tinere, dar cu rezultate foarte bune. Tudor Gall are doar un an de când prepară sosul de ardei iuți fermentați și deja are clienţi care îl caută constant. „Prima dată când l-am făcut, eu și asociatul meu am zis să fie pentru consumul nostru și al câtorva prieteni dar am rămas foarte repede fără el și am mai preparat o altă cantitate, care iarăși s-a vândut foarte bine, Am vrut să facem altceva, iar condimentele merg bine mereu. Clienților le place și ne caută”, a spus Tudor Gall, apoi ne-a îmbiat să gustăm un nachos bine învelit în sos. Gustos și fierbinte, iar papilele care au luat foc au fost domoloite cu sucuri de lavandă și afine la Cristian Ioniță. „Am început cu o plantație de lavandă, apoi am extins gama de sucuri. Îmi place acest domeniu al produselor curate, fără adaosuri”, am aflat de la producător. Sucuri, însă din cătină, prepară și cei de la Orange Valley, care au adus și ulei de nucă. „Suntem din Târgu Neamț, acolo avem și livada de nuci, și plantația de cătină. Am vrut să valorificăm ceea ce aveam, dar și să oferim un produs nou cumpărătorilor”, au spus temerarii de la Orange Valley.

Afacere cu banii de la nuntă

Gheorghe Roșca și soția lui au adus de peste Prut o serie de rețete delicioase pentru salate și a pus pe roate o afacere inedită – „Ograda cu legume”. „Cu banii de la nuntă am zis să pornim o afacere. Am adunat rețetele de la bunica, le-am combinat și ne-am apucat de lucru. Folosim doarte legume bio, crescute fără chimicale”, a spus Gheorghe Roșca.

Flavia Hrițcu a început afacerea cu hăinușe pe când primul ei npscut avea opt luni. „Eram în concediu de maternitate și mă tot gândeam la modele de hăinuțe pentru bebeluși. Am căutat materiale naturale, folosim numai bumbac, apoi diferite modele care să fie confortabile și pentru cei mici, dar și pentru părinţi la îmbrăcat copilul. Nu aveam experiență în ale croitoriei, m-am documentat mult, am învățat. Primul meu set vândut a ajuns la Caraș Severin, departe. Atunci a fost momentul în care hăinuțele au început să fie tot mai căutate”, am aflat de la Flavia Hrițcu.

Alături de standul ei, Laura și Andrei Ignătoaie, de la Lavanda Laurei, ofereau explicații tuturor celor interesați de cu săpunuri, uleiuri și alte preparate produse pe bază de lavandă. „Auzisem despre lavandă cu un an înainte de a înfiinţa cultura. Am început să ne documentăm cu privire la îngrijire, cultivare și beneficiile ei. Aşa am descoperit că are o multitudine de întrebuinţări: de la alungarea insectelor, până la scopuri terapeutice cum ar fi combaterea stresului, a oboselii şi anxietăţii, relaxant muscular. A fost o investiție de câteva mii de euro doar pentru dotări, ca să nu mai vorbesc de chirie și utilități. Sunt cheltuieli, dar avem și mulțumirea lucrului bine făcut. O suprafaţă mică, aşa cum este a noastră, poate fi considerată neprofitabilă, dacă doreşti să vinzi doar floare de lavandă. În momentul în care o transformi în produse, adică ulei, apă, sapun, putem vorbi de o muncă în plus, dar şi de un profit considerabil chiar şi la suprafețe mici”, au spus Laura și Andrei Ignătoaie. Când ai culturi în câmp, afacerea poate fi o loterie. Ploile din acest an le-au afectat foarte mult producția, care a fost la jumătate față de anul trecut, însă cu cheltuieli la fel de mari. Ei nu renunță, iar mulțumirea se vede în ochii lor când ieșenii le caută produsele.

Proiectul „La Băcănie”, iniţiat de către Iustinian Cozma Rusu împreună cu doi prieteni, a reuşit să adune mai mulţi producători sub un brand comun. „Vrem să adunăm la un loc toate magazinele alimentare de cartier şi să facem un mic lanţ, care să aibă aceiaşi furnizori şi aceleaşi preţuri, ca să poată concura cu supermarketurile. Producem local, consumăm local, investim local, dezvoltăm comunitatea noastră, mai simplu spus: banii noştri rămân în Iaşi“, a spus Iustinian Cozma Rusu.

Ograda din Cămară” va fi organizată o dată la două săptămâni în diferite cartiere din municipiul Iași, cu sprijinul municipalității.

Maura ANGHEL

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.

 

Violatorul din Holboca, băgat după gratii
15/09/2019 16:52

* poliţiştii ieşeni l-au identificat in cateva ore pe presupusul autor al comiterii unei infracţiuni de viol * acesta a fost arestat pentru 30 de zile Din cercetările efectuate pană in prezent, s-a const ...

FOTO A fost inaugurat primul laborator de robotică al unei şcoli
15/09/2019 16:30

  * a fost inaugurat primul laborator de robotică al unei şcoli ieşene, care funcţionează la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi * Atelierul de Robotică CyLiis a fost infii ...

Recorduri înspăimântătoare: 18 ieșeni prinși băuți la volan, în doar câteva ore!
15/09/2019 15:08

* indiferent de zi, lună, an sau anotimp, numărul iesenilor surprinsi băuti la volan continuă să crească * ultima ispravă de acest gen ii apartine unui iesean, arestat la sfarsitul săptămanii trecute p ...

Bătut crunt cu parul de către nevastă
15/09/2019 14:53

    Weekendul a fost plin de ghinion pentru un bărbat din Suceava. El a sunat la 112 şi a cerut ajutor după ce nevasta lui, beată fiind, l-a bătut crunt cu parul. Cei doi au băut bine, apoi s- ...

Pârjol la o groapă de gunoi din Botoşani
15/09/2019 14:51

      Pompierii din Botoşani au muncit aproape o zi la stingerea unui incendiu care s-a declanşat, sambătă seară, la depozitul ecologic de deşeuri din satul Victoria, comuna Stăuceni. P ...

Accident mortal la Letea Veche
15/09/2019 14:47

    Două persoane au murit in urma unui accident rutier produs, sambătă, in satul Holt din comuna Letea Veche, in urma coliziunii dintre două autoturisme, a declarat purtătorul de cuvant al ISU ...

Au fost prinşi criminalii pădurarului de la Sireţel
15/09/2019 12:04

  Doi tineri şi tatăl unuia dintre ei au fost indentificaţi de anchetatori ca fiind principalii suspecţi in cazul pădurarului care a fost găsit mort vineri dimineaţă. Cei trei sunt internaţi la I ...

Necunoscut, găsit în comă, în șanț, la Gârbești
14/09/2019 20:06

Elicopterul SMURD a fost solicitat să intervină pentru a prelua un bărbat care a fost găsit zăcand fără conştiinţă intr-un şanţ de la marginea drumului din Garbeşti. Bărbatul, a cărei identitate ...

Pădurar ucis cu sălbăticie de hoţii de lemne
14/09/2019 12:00

* la ocolul Silvic Paşcani au fost repartizate doar 10 pistoale din necesarul de 15, iar pădurarul ucis nu primise in dotare o armă O crimă a zguduit liniştea unei localităţi din judeţul Iaşi in dimin ...

Sărbătoarea Crucii, ziua când se bat nucii
14/09/2019 12:00

    În fiecare an, pe 14 septembrie este celebrată una dintre cele mai vechi şi mai importante sărbători ortodoxe, Înălţarea Sfintei Cruci, cunoscută in popor drept Ziua Crucii. H ...