Canicula face ravagii, la Iași!

1canicula4

Dimensiune font:

| 20-06-2024 07:00

* Unitatea de Primire Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a fost luată cu asalt de sute de pacienți în doar 24 de ore * conform cadrelor medicale, nu mai puțin de 350 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, acesta fiind un record pentru anul 2024 * medicii ne recomandă să nu facem prea mult efort fizic, mai ales în ceea ce-i privește pe agricultori

Printre ieșenii care au ajuns pe mâinile doctorilor, având nevoie de îngrijiri de specialitate, s-au numărat și persoane cu insolație, dar și zeci de persoane care puteau solicita internare de zi sau internare continuă. „A fost înregistrat un număr de 350 pacienți în 24 ore. Vorbim despre un record în acest an. Totodată, cel puțin 50 de pacienți puteau să se programeze pentru internare de zi sau continuă. Printre pacienții care au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe s-au numărat și doi pacienți cu insolație”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Numărul pacienților ar putea crește în următoarea perioadă

Cadrele medicale trag un semnal de alarmă în rândul ieșenilor și îi îndeamnă să fie foarte atenți în această perioadă a anului, în care temperaturile din termometre sunt extrem de ridicate. Astfel, există categorii de persoane predispusă la a dezvolta probleme grave de sănătate din cauza caniculei. „Este important ca în această perioadă în care este alertă de caniculă și în România este anunțat un val de căldură fără precedent în ultimii o sută de ani, să ținem cont de anumite aspecte, mai ales când vine vorba despre persoanele vulnerabile. Trebuie să menținem legătura cu persoanele în vârstă, fie că este vorba despre rude, vecini sau persoane cu dizabilități. Trebuie să ne interesăm de starea de sănătate a acestora și să le oferim asistență ori de câte ori au nevoie”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Totodată, cadrele medicale îi îndeamnă pe ieșeni să se deplaseze doar la primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite. Deplasarea trebuie alternată cu repausul în spații răcoroase, dotate cu aer condiționat, precum magazine sau alte spații comerciale sau în spații fără fără expunere directă la soare.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, reactivat de caniculă!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben valabilă pentru județul Iași, în care se precizează că în următoarele zile valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. De asemenea, local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius. „Având în vedere avertizările meteorologilor, la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a fost aprobată o hotărâre prin care au fost stabilite măsurile și acțiunile specifice în vederea prevenirii, combaterii și gestionării efectelor cauzate de fenomenele meteorologice determinate de creșterea  tempraturilor coroborate cu apariția  efectelor caniculei asociată cu seceta hidrologică și cea pedologică”, a declarat prefectul Felix Guzgă.

Printre măsurile dispuse comitetelor locale pentru situații de urgență și structurilor deconcentrate din teritoriu se numără identificarea persoanelor în vârstă, persoanelor care nu se pot deplasa și persoanelor aflate în dificultate care sunt singure și monitorizarea acestora în toată această perioadă. „De asemenea, instituțiile vor asigura accesul pentru adăpostire și apă oricăror personae care au nevoie de ajutor în condiții de caniculă. O altă măsură vizează amenajarea de puncte de prim ajutor și de adăpostire a populației, semnalizate corespunzător, astfel încât să fie identificate cu ușurință de către cetățeni. Spațiile respective trebuie să fie dotate cu aparate de aer condiționat și apă care să fie distribuită în mod gratuit populației”, a mai precizat Felix Guzgă.

Bolnavii cronici, invitați să consulte medical curant

Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu a anunțat că au fost dispuse totodată și o serie de măsuri de protecție a populației pe timpul caniciulei, după cum urmează: evitarea pe cât posibil a deplasărilor și expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11 – 18 și hidratarea corespunzatoare (ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi).

Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile, iar consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei este interzis. „Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”, a mai precizat prefectul.

Reamintim că, potrivit reprezentanților Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele zile, valul de căldură se va extinde în toată țara. În nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade Celsius și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură - umezeală (ITU) urmând să atingă și să depășească pragul critic de 80 de unități. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius. În zilele următoare, vremea va continua să se încălzească, iar disconfortul termic va fi tot mai accentuat, avertizeză meteorologii.

La orele de vârf, trebuie evitat efortul fizic excesiv

În această perioadă caniculară persoanele cu diverse patologii trebuie să îşi adapteze medicaţia în funcţie de modificările de temperaturi. Medicii ne recomandă să nu facem prea mult efort fizic, mai ales în ceea ce-i privește pe agricultori. „Excesul de efort fizic, pe lângă faptul că se consumă multe calorii, prin vasodilataţie poate să ducă la scăderi tensionale, la tahicardie, la subfrecvenţe cardiace ale pulsului. Astfel, în aceste ore de vârf trebuie evitat efortul fizic excesiv, mai ales în exterior. Deci trebuie să fim atenţi şi la activitatea fizică excesivă care, prin transpiraţie, prin vasodilataţie, poate să ducă chiar la accidente coronariene. Şi au fost astfel de situaţii. Pacienţii care aveau diferite stenoze coronariene, prin efort fizic excesiv, au făcut un infarct miocardic sau alte evenimente cerebrovasculare”, spune prof.univ.dr Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul de Recuperare.        

În perioadele în care termometrele ne indică temperaturi caniculare este bine ca  toată medicaţia să fie supravegheată de un specialist. „Sunt persoane care au diferite comorbidităţi. Mă refer aici la pacienţii cu diabet zaharat, pacienţii cu complicaţii cardiovasculare, accidente vasculare, care au suferit diferite intervenţii cardiace. Aceşti pacienţi trebuie să fie atenţi în special la valorile tensiunii arteriale care trebuie controlate, pentru că în perioada caniculei şi prin vasodilataţie putem avea variaţii tensionale, atât creşteri, dar şi scăderi de tensiune arterială”, a spus dr. Florin Mitu.

Pe de altă parte, în aceste zile nu doar hidratarea joacă un rol important, dar şi mineralele. „Trebuie să fim atenţi la minerale, la adăugarea în alimentaţie în special de crudităţi care să aducă potasiu, să aducă magneziu, care sunt frecvent deficitare, mai ales la pacienţi cu boli coronariene şi cardiovasculare. Şi atunci această alimentaţie poate să aducă supliment de astfel de electroliţi care sunt necesari inclusiv pentru fibra miocardică, deci pentru funcţionarea normală a inimii”, a spus dr Mitu.

Dacă avem ameţeli, palpitaţii, dureri toracice, nu trebuie trecute cu vederea. Trebuie anunţat întotdeauna medicul curant pentru a vedea dacă este pe o problemă cardiovasculară adăugată sau pe anumite elemente care ţin de expunerea excesivă la căldură. „Persoanele fragile trebuie să fie foarte atente în această perioadă şi să evite expunerea la temperaturile ridicate, să folosească, dacă se poate, încăperi mai răcoroase, aerisire adecvată şi hidratarea care este destul de importantă, însă cu limitele ei”, spune dr. Mitu.

În această perioadă, nu doar cei cu patologii cardiorespiratorii sunt afectaţi de caniculă, ci şi persoanele care suferă de diabet. Ei trebuie să fie atenţi şi la crizele de hipoglicemie care pot să apară fie datorită deficitelor din alimentaţie, dar şi a unor eforturi fizice excesive.  Laura RADU,  Edi MACRI, Cristian ANDREI

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Moldova are un singur produs tradițional garantat la UE
17/07/2024 15:13

  Sardeluta marinată romanească a fost inscrisă oficial miercuri in Registrul specialitătilor traditionale garantate al Uniunii Europene, informează Ministerul Agriculturii. Astfel, celor 13 produse ...

Apel la rugăciune pentru încetarea secetei
17/07/2024 13:34

În contextul actual al secetei care afectează agricultura si alte domenii de activitate, Patriarhia Romană adresează un indemn părintesc către toate Eparhiile sale să oficieze rugăciunile care se r ...

Spectacolul multimedia, „Gustav Klimt”, cu proiecții 360, ajunge la MINA Pop Up Iași din Palas Campus, pe 29 iulie
17/07/2024 13:25

Spectacolul multimedia, „Gustav Klimt”, cu proiectii 360, ajunge la MINA Pop Up Iasi din Palas Campus, pe 29 iulie Spectacolul imersiv „Gustav Klimt” va fi prezentat la Palas Campus Ias ...

„Filme de 15 ani la SFR 15”
17/07/2024 11:47

Anul acesta, festivalul Serile Filmului Romanesc (SFR) marchează editia aniversară cu numărul 15. Astfel, cu această ocazie, organizatorii aduc in atentia publicului nu doar productii in premieră, ci si ...

Cea mai mare pensie încasată de un ieșean depășește 31.500 de lei!
17/07/2024 11:40

* un iesean si-a cumpărat, cu 90.000 de lei, 6 ani de vechime in muncă * in total, 164 de ieşeni şi-au cumpărat vechime in muncă, de la inceputul acestui an * alti 105 ieseni si-au plătit, individual, di ...

Prețul chiriilor a crescut, în capitala Moldovei, cu până la 13%
17/07/2024 11:39

* chiar dacă chiriile au scăzut in ultima vreme, de la o lună la alta, acestea se mentin mult mai mari fată de anul trecut * in iunie, la Iasi, pretul mediu de inchiriere al garsonierelor a ajuns la 310 eur ...

Concurență scăzută, la Medicină
17/07/2024 11:38

* 1.738 candidaţi vor da admiterea prin test grilă, la UMF Iasi, duminică, 21 iulie * cea mai mare concurenţă e la Facultatea de Medicină * Farmacia a rămas cu locurile neocupate * „Comparativ cu a ...

Un octogenar din Copou, în comă din cauza caniculei
17/07/2024 11:37

* „În ultimele ore au fost aduşi trei pacienţi cu varste de peste 80 de ani, care au suferit stări lipotimice. Un alt pacient, tot de 80 de ani, care locuieşte intr-un bloc din zona Copou, a fos ...

Un bărbat de 32 de ani a murit din cauza caniculei
17/07/2024 11:29

În judetul Iasi, un tanăr de 32 de ani din Prigoreni, a decedat iar un alt bărbat in varstă de 74 de ani din Letcani se află la terapie intensivă la Spitalul de Neurochirurgie. Amandoi au lucrat ier ...

Excelența în dermatologie și educație medicală, aplaudată la scenă deschisă
17/07/2024 00:00

 Într-o atmosferă elegantă, Palatul Braunstein a găzduit ceremonia de acordare a titlului de Cetătean de Onoare profesorului universitar dr. Daciana Elena Brănisteanu (Universitatea de Medicină ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei