Clopoţelul va suna în online - Şcolile ieşene se organizează pentru scenariul galben

1scoala1

Dimensiune font:

| 03-09-2020 23:46

Au mai rămas mai puţin de două săptămâni până ce clopoţelul va suna, din nou, vestind începerea unui nou an şcolar. Un început de an şcolar aşteptat cu nerăbdare de elevii plictisiţi de cele cinci luni de când nu au mai intrat pe uşa clasei. Deopotrivă, este aşteptat şi de profesori, învăţători şi educatori. Până atunci, pregătirile sunt în toi şi se desfăşoară cu foarte mare grijă şi îngrijorare. Fie că sunt profesori, părinţi sau copiii, cu toţii aşteaptă să afle care este situaţia epidemiologică a COVID-19. 

De la 14 septembrie fiecare şcoală, grădiniţă sau liceu din judeţ trebuie să se organizeze în aşa fel încât o sală de curs să însemne o clasă de elevi. De exempli, din cauza pandemiei, laboratoarele şcolare nu pot fi frecventate de mai multe clase în acest an, acestea putând fi folosite de o singură grupă de elevi. 

Ce vor face elevii în sala de clasă

Indiferent dacă sunt copii de grădiniţă, preşcolar sau preuniversitar, copiii trebuie să respecte anumite norme odată cu intrarea în clasă. Astfel, va fi păstrată componenţa grupelor şi claselor. Elevul va putea schimba clasa sau grupa pe perioada semestrului doar în situaţii justificate. Contactul între preşcolarii şi elevii din grupe sau clase diferite va fi evitat. 

Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea unei săli de clasă unei clase de elevi, doar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este „o clasă de elevi = o sală de clasă”. 

Locurile din clasă trebuie să fie fixe; după aranjarea elevilor în bănci, aceştia nu vor mai schimba locurile între ei pe toată perioada cursurilor. Altfel spus, un elev care alege în prima zi de şcoală să stea în banca a treia de la fereastră îşi va păstra acel loc până la sfârşitul semestrului. 

Vor fi limitate deplasările în clasă, pe cât posibil şi este interzis schimbul de obiecte personale. 

Întâlnirile dintre elevi vor fi limitate în perimetrul clasei, spre exemplu, prin stabilirea unui sens de circulaţie în interiorul clasei, care poate să fie indicat prin marcaje aplicate pe podea. 

Cum se pot desfăşura orele de curs

Fiecare oră va avea două pauze, una de 5 minute pentru ca profesorii să schimbe clasele, şi alta de 10-15 minute pentru elevi. „Această pauză de 10-15 minute nu va fi simultan pentru toate clasele, cum era până acum, ci la momente diferite, astfel încât să nu fie aglomeraţie mare pe holuri sau la toalete.Fiecare unitate de învăţământ poate lua propriile decizii privind realizarea acestui orar. Profesorii nu vor mai plimba cataloagele de la o clasă la alta, ci vor scrie prezenţa şi notele într-o agendă proprie, urmând ca acestea să fie trecute în catalogul clasei după un program stabilit la nivelul unităţii de învăţământ”, spune Genoveva Farcaş, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Ca noutate, fiecare  unitate de învăţământ poate organiza orar modular. „Acest orar modular se poate realiza cel puţin pe parcursul unui semestru, prin însumarea orelor de la fiecare disciplină şi programarea unor perioade (module). Spre exemplu, într-o perioadă, elevii pot avea câte două ore pe zi, în fiecare zi, la o disciplină. Astfel, elevii au, funcţie de planurile-cadru ale clasei respective, numai două sau trei discipline simultan. La discipline cu un număr mare de ore pe săptămână se pot organiza între două şi patru module pe semestru. De exemplu, pentru patru ore pe săptămână, în 17 săptămâni sunt 68 de ore care pot fi planificate în două module de câte două săptămâni şi unul de aproape trei săptămâni”, spune şefa ISJ Iaşi.

Situaţiile în baza cărora s-ar putea desfăşura cursurile

Dacă în conformitate cu situaţia epidemiologică locală este favorizat scenariul verde, elevii din ciclul primar vor veni la şcoală între orele 8 - 12. Ei ocupă aproape integral spaţiile disponibile. În plus, având în vedere riscurile, toţi elevii din gimnaziu vor fi separaţi de orice contact cu elevii din ciclul primar. Între orele 12 şi 13 este prevăzută dezinfectare a spaţiilor. Conducerea fiecărei unităţi de învăţământ are libertatea de a decide dacă elevii pot fi repartizaţi în spaţiile mai mari şi pot participe la cursuri conform acestui scenariu.

Dacă se constată că în două sau mai multe clase sunt între 5 şi 10 elevi în situaţie de risc epidemiologic atunci aceste clase vor intra în scenariul 3, adică scenariul roşu. Celelalte clase participă la cursuri conform scenariului galben. Pentru reducerea şi mai mult a riscurilor, se poate opta pentru un orar modular. 

Cadrele didactice afectate pot preda online inclusiv claselor care se află în şcoală în continuare, dacă unitatea de învăţământ are resursele necesare. 

Atât în scenariul verde, cât şi în cel galben, la toate clasele de gimnaziu şi liceu profesorii trebuie să predea lecţiile şi online dacă în clasele respective sunt elevi care nu pot participa la cursuri din diverse motive, chiar dacă nu sunt din cauza COVID-19. „Suntem pregătiţi pentru a începe şcoala sub orice scenariu. Desigur, preferăm sistemul de învăţământ faţă în faţă dar nu ştim dacă va fi posibil. Majoritatea părinţilor şi elevilor preferă sistemul hibrid, o parte din elevi învaţă în clasă în timp ce colegii învaţă online, după care se schimbă. Sunt şi părinţi care din diferite motive ar vrea ca şcoala să se desfăşoare doar online, dar nu se poate aşa”, a spus Cristina Timofte, directorul Liceului de Informatică. Până acum la acest liceu doi elevi au solicitat să efectueze cursurile online din motive medicale. „Abia am primit cererile. Acestea vor fi discutate în prima şedinţă din Consiliul de Administraţie, vom discuta şi cu profesorii şi diriginţii. Noi vom ţine cont de starea de bine şi de linişte atât a elevilor cât şi a profesorilor”, ne-a spus Cristina Timofte. 

Combinarea prezenţei fizice şi a activităţii online

Reducerea numărului de elevi prezenţi efectiv în clasă, în vederea respectării distanţării fizice va fi adoptată la toate unităţile de învăţământ preuniversitar. 

Cele mai multe dintre unităţile de învăţământ iau în calcul începerea noului an şcolar în scenariul 2, scenariul galben, când are loc învăţarea prin combinarea prezenţei fizice şi a activităţii online. Se vorbeşte despre blended learning atunci când sunt alternate etapele de prezenţă cu etapele de activităţi online şi despre hybrid learning atunci când elementele de tip online sunt folosite ca sprijin pentru învăţarea cu prezenţa fizică, uneori fiind uzitate elementele online chiar în timpul orelor, alteori ca sprijin pentru comunicare şi exersare între ore. 

În practică, este preferat sistemul online, chiar şi pentru elevii din ani terminali. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iaşi învaţă elevi începând din clasa a V-a până într-a XII-a. Din cauza numărului mare de elevi până acum la această unitate de învăţământ preuniversitar se învăţa în două schimburi. Şi acum tot în două schimburi se va învăţa, dar din cauza pandemiei cursurile din clasă vor fi alternate cu cele online, adică profesorii vor trebui să predea în sistem hibrid. „Elevii liceului nostru vor învăţa tot în două schimburi, dar în sistem hibrid. Două săptămâni vor fi elevi care vor învăţa de acasă, online, şi colegi ai lor care vor veni la şcoală. După două săptămâni se vor schimba. Clasele de a VIII-a şi a XII-a vor veni la cursuri dimineaţa, conform Ordinului de Ministru. Aş vrea să identific spaţii în care elevii să poată învăţa în aceeaşi încăpere. Am încercat la Politehnică dar nu am avut norocul să găsim. Voi consulta luni comitetele de elevi şi părinţi”, ne-a spus Anca Dimitriu, directorul Liceului „Cantemir” din Iaşi. 

La un alt mare liceu din Iaşi, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” pregătirile sunt în toi. Se face necesarul, se fac comenzi pentru achiziţionarea de măşti, mănuşi şi dezinfectanţi. „Am vrea să cumpărăm şi viziere atât pentru elevi cât şi pentru profesori. Vom fi foarte atenţi să asigurăm distanţarea, normele de igienă. Chiar acum facem achiziţionarea de materiale igienice. Elevii ar putea învăţa în două schimburi dar am discutat şi cu reprezentanţii altor instituţii de învăţământ pentru spaţii destinate colectivelor mai numeroase şi care trebuie să se prezinte zilnic la şcoală. Au răspuns solicitării cei de la Facultatea de Informatică. Este un accept care, bineînţeles, trebuie să treacă prin Consiliul de Administraţie”, ne-a spus Cristina Timofte. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:58

COMUNA GROPNITA, JUDET IASI, sat BULBUCANI, tel/ fax 0232.414124, email: primariagropnita@gmail.com organizează licitație (etapa 2) în vederea concesionării spaţiilor din Dispensarul medical, aflate in domeniul public al comunei Gropniţa, judetul Iasi, în vederea amenajării de Cabinete medicale individuale şi Farmacie. Spațiile din Dispensarul Uman sunt identificate astfel: 3. Spaţiul nr. 3 - suprafaţă totală de 37,10 mp, situat la parterul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 16,55 mp-Administraţie+spaţiu de 3,75 mp-Oficiu+spaţiu de 8,80 mp-Hol+spaţiu de 4,20 mp-Depozitare+spaţiu de 3,80 mp-G.S.) 4. Spaţiul nr.4 - suprafaţa totală de 44,97 mp din care: 27,40 mp spaţii cabinete+17,57 mp spaţii comune, situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 18,45mp-Camera pentru tratamente+ spaţiu de 8,95 mp-Centru personal); 5. Spaţiul nr. 5- suprafată totală de 32,47 mp din care: 14,90 mp spaţiu cabinet+17,57 spaţii comune ,situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu 12,25 –cabinet stomatologie + 2,65 mp-Sterilizare). Concesionarea se face conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Hotărârii Consiliului Local nr. 110 / 18.12.2020. Informații privind documentația de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. Documentația de atribuire se poate ridica de la sediul Primariei comunei Gropnita, Compartimentul achiziții publice. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar este de 50 lei, se poate achita in numerar la casieria Primăriei comunei Gropnița. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.03.2021, ora 12:00. Ofertele se depun la sediul Primariei, data-limita de depunere a ofertelor: 26.03.2021, ora 10:00, intr- un exemplar. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 26.03.2021, ora 11:00 la sediul Primăriei comunei Gropnița, judetul Iasi. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iasi, strada Elena Doamna, nr. 1A, CP 700398, tel 0232260600, fax 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro
Comentarii la postarea pimarului Mihai Chirica referitoare la situatia clubului de fotbal POLITEHNICA IASI
06/03/2021 14:37

  Mitica Ungureanu Vrăjeală că si Simirad,care nu tinea deloc cu Sportul si sportivii in sine. O singura exceptie a f ...

Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Perimetru de protecție
06/03/2021 13:38

 Amenintare cu bomba la Hotel Unirea in Iasi! Politisti, jandarmi si pompieri sunt la fata locului. UPDATE Martorii spun că nu au fost evcuati toti cei cazati in hotel. A mai fost adusă o autospecia ...

Un deţinut vrea să fie pus în libertate ca să se trateze de constipaţie!
06/03/2021 11:56

Ieşeanul Cristi B. (27 de ani) e unul din cei mai insistenţi hoţi din judeţ, ajungand deja la a cincea condamnare pentru furt calificat. La inceput, in 2012, pedepsele au fost mici, de un an, un an şi jum ...

Cursuri suspendate in 4 scoli iesene dupa ce 9 elevi si 7 profesori au fost testati pozitiv la COVID-19 in ultimele 24 de ore
06/03/2021 10:50

 Avand in vedere prevederile Ordinului nr. 3235 din 4 februarie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activitătii in cadrul unitătilor/institutiilor de invătămant in  conditii de ...

10.627 de elevi din județul Iași vor participa începând de luni la Programul național pilot de tip „Școala după școală“
06/03/2021 10:46

 Ieri, 5 martie 2021, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a stabilit unitătile de invătămant iesene care vor organiza activităti remediale in cadrul Programului national pilot de tip „Scoala după ...

Trei noi focare de COVID-19 descoperite in judetul Iasi in ultimele 24 de ore
06/03/2021 10:43

 Direcţia de Sănătate Publică Iaşi informează cu privire la apariţia a 3 focare Covid-19 in Judeţul Iaşi:   CENTRUL DE ÎNGRIJIRE SI ASISTENTĂ PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILI ...

FOTO O șoferiță de 20 de ani din Suceava, surprinsă cum plimba patru copii atârnați de mașină
06/03/2021 09:57

 O soferită de 20 de ani dintr-o comună din judetul Suceava a fost amendată după ce a fost surprinsă plimband patru minori care se tineau de barele metalice exterioare ale masinii Imaginile au apărut ...

VIDEO Incendiu la Palatul Administrativ din Suceava
06/03/2021 09:53

 Un incendiu a izbucnit, sambătă dimineata, la Palatul Administrativ din Suceava, unde este sediul prefecturii judetene.   Purtătorul de cuvant al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, a precizat ...

Numărul elevilor bolnavi de COVID este în creștere. Peste 30 de elevi și profesori au fost depistați pozitiv
06/03/2021 09:30

Cateva zeci de cadre didactice şi elevi din judeţul Iaşi au fost raportate joi şi vineri ca fiind pozitive la testarea pentru Covid-19. Astfel, 13 elevi au fost confirmaţi in total in cele două zile de c ...

„Ne dorim liniște. Niciun artist nu poate crea dacă nu are o stare de armonie interioară”
06/03/2021 09:02

  „Vin ca un domn străin, cu un gand pacificator si imi doresc să ofer o imagine bună Operei Nationale Romane Iasi. Sunt interesat să rezolvăm problemele colectivului, care să fie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei