default

Dimensiune font:

Comentarii FOTO O creație de artă stradală a artistului Clemens Behr, comandată de Primăria Iași, stârnește controverse

| 23-05-2018 17:49

 O creație de artă stradală a artistului german Clemens Behr, comandată de Primăria Iași și expusă temporar pe pietonalul Ștefan cel Mare, a stârnit mai multe controverse în spațiul public. Deși monumentul este apreciat de Uniunea Artiștilor Plastici, unii cetățeni sunt revoltați de felul cum arată creația și o compară cu ”acoperiș căzut după furtună” sau un ”morman de fiare” etc. Cetățenii sunt nemulțumiți și de faptul că Primăria va plăti 16.000 pentru acest obiect.

 
Primarul Iașiului, Mihai Chirica, spune că lucrarea încă nu a fost plătită, iar prețul final încă nu a fost stabilit, 16.000 de euro fiind valoarea maximă. Referitor la aspect, edilul spune că la început nici Picasso nu a fost înțeles. 
 
”Opera lui Picasso nu se vinde la kilogram, turnul Eiffel nu se vinde cu cântarul, alte monumente de artă contemporană modernistă la timpul lor nu se se vând printr-o evaluare cantitativă ci calitativă. Judecata mea pentru acel domn Behr nu poate fi nici măcar obiectivă pentru că eu nu sunt un artist plastic recunoscut sau un critic de artă. Aștept să văd punctul de vedere al criticilor recunoscuți care sunt oarecum specializați pe acel domeniu. Totuși acest artist, uitându-mă și eu pe net, fără să fiu un specialist în domeniu, el este recunoscut la nivel mondial ca un artist plastic aparte.  Deocamdată lucrarea nu a costat nimic, dar avem un buget maxim propus de 71.400 lei pentru a face un monument de artă contemporană, pornind de la prețurile medii din Europa”, a declarat MIhai Chirica, primarul orașului Iași, pentru HotNews.ro. 
 


 
 
Întrebat cum a ajuns Primăria să comande această lucrare, Chirica spune că s-a făcut o analiză a site-urilor de specialitate pe artiștii contemporani care au mai expus undeva și care nu sunt extrem de scumpi și inabordabili. ”Acest domn a căzut în această secvență expunând la New York, Berlin, Bienale, Trienale și care a avut diverse opere expuse. Faptul că a atras atenția este un lucru bun, înseamnă că și-a atins scopul”, a mai spus primarul. 
 
 Monumentul este expus temporar pe bulevardul Ștefan cel Mare, în cadrul Festivalului Internațional al Educației #FIE 2018. Primarul Mihai Chirica spune că va fi mutat. 
 
”Creația va ajunge  într-un loc strabilit de Uniunea Artiștilor pPlatici. Noi am vrea să o amplasăm în zona Universități de Artă, unde avem și un Centru de artă contemporană, finanțat din fonduri europene, dar îî lăsăm pe ei să dezbată”, a spus acesta. 
 

 

Artistul plastic  Felix Aftene, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România - filiala Iași, apreciază lucrarea:
 
„Clemens Behr, născut în 1985 în Koblenz, Germania, este absolvent al Școlii de Grafic Design, Dortmund, Germania în 2010, al Facultații de Belle Arte din Barcelona în 2009, și în 2016 a Universității de Artă din Berlin. Artistul lucrează în Berlin și a expus în galerii, dar și în spații publice, în toate marile orașe ale Europei dar și pe celelalte continente precum Australia, America de Nord, America de Sud, Asia. Lucrările lui se pot înscrie în ceea ce numim artă ansamblaj sau artă stradală. Sunt instalații create din material ignobile, materiale pe care le folosesc constructorii în lucrările lor (tablă, lemn, beton, mochetă, pânză, neoane). Artistul, grafician la bază, creează din aceste materiale un obiect ce dialoghează cu spațiul în care este expus. Poate fi în armonie cu spațiul architectural, de asemeni pot fi disonanțe, așa cum susține și critica de specialitate din materialul atașat. În cazul lucrării de la Iași, clădirea pe care a ales-o artistul ca și fundal este Casa Cărții, un spațiu arhitectural postcomunist. Pentru spațiul cultural ieșean, vizita unor astfel de artiști tineri, ce se exprimă în spațiul public, este foarte benefică și educativă, pentru public, dar și pentru schimbul de idei cu artiștii școlii ieșene, având în vedere lipsa unui muzeu de artă contemporană în Iași. Orașul este viu, el trăiește odată cu locuitorii sai, se transformă în pas cu tendințele epocii fără însă să își piardă identitatea proprie. (...) Într-o altă ordine de idei, o sculptură de calitate, reprezentativă pentru opera unui autor, fie că aceasta e figurativă sau nu, are capacitatea să educe publicul. Chiar și atunci când pentru început lucrarea va stârni comentarii critice, o astfel de sculptură va deveni un punct de reper mai puternic decât o statuie banală”. 
 
Ce spun cetățenii

”Iertați-mi ignoranța și lipsa bunului gust, dar inițial am crezut că a avut loc o furtună care a dat jos acoperișurile caselor din zona”, a scris un cetățean pe pagină de Facebook a Primăriei Iași. 
 

” Mă simt UMILIT! Să plătiți din banii cetățenilor 16000 euro (așa cum se vehiculează) pentru așa ceva? În condițiile în care sunt în oraș creșe, grădinițe sau școli care ar fi putut beneficia de o parte din acești bani pentru a susține reparațiile și modernizările de care au nevoie... Pe ei, copiii, viitorul acestei țări, i-ar fi încântat mai tare să vadă că au un toalete noi, curate sau un acoperiș care să prezinte siguranță”, scrie un alt cetățean. 

 
”Am trecut azi pe lângă ea. Am crezut că sunt resturi de la dezasamblarea unei scene stradale în mare grabă. Pesemne autorul este bântuit de niște demoni și traume severe, altfel nu îmi pot imagina de ce ar concepe așa o “bijuterie”. Iar cei din Primărie care au plătit pt ea și au plantat-o acolo sunt niște idioți”, scrie un alt cetățean.
 
”O mizerie , 5 bare de cornier și 10 coli de tabla maxim 600 lei le cumpărai de la Dedeman încă 400 de lei de sudat maxim 10 milioane, cum de acostat 160 milioane , mizeria asta, nu știu, parcă e un acoperiș căzut după furtună”, spune alt cetățean.


 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Un ieşean şi-a legat nevasta cu cablul telefonic şi a arat cu ea prin casă
26/05/2020 13:17

 * femeia a reuşit, in cele din urmă, să fugă pe geam şi a făcut autostopul pană la Bacău Scandal de pomină acum zece zile intr-o casă de langă Iaşi. Gabriel auzise cum că nevastă-sa l-ar in ...

Instanţa a decis ca Mitică să nu mai intre în sat până la iarnă!
26/05/2020 13:16

 *  un ieşean a devenit „alergic” la fata concubinei şi a vrut să dea foc la casă * astă iarnă, acesta i-a rupt consoartei trei coaste, dar femeia l-a iertat in cele din urmă&n ...

Staţie CTP mutată temporar
26/05/2020 13:15

Statia din Baza 3 pentru autobuzele de pe traseele 5 si 29, pe sensul de mers către Tehnoton, a fost mutată temporar, pentru a permite desfăsurarea unor lucrări executate de către SC Citadin SA. Astfel, ...

Cauzele incendiilor de duminică: o lumânare, un chibrit şi o oală cu sarmale
26/05/2020 13:14

Deşi sezonul incendiilor de vegetaţie uscată s-a incheiat de ceva vreme, pompierii nu duc deloc lipsă de ocupaţie. În ultimele 48 de ore, aceştia s-au confruntat cu situaţii de-a dreptul bizare, ca ...

La Neurochirurgie, numărul cazurilor de COVID a urcat la 37!
26/05/2020 07:53

Astăzi au fost confirmate trei noi cazuri de COVID-19 la Spitalul Clinic de Urgentă „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, numărul total al celor confirmati pozitiv ajungand la 37 - 16 pacienţi şi 21 cadre ...

Continuă campania de salubrizare intensă a străzilor
26/05/2020 00:00

  Salubris SA şi Primăria Municipiului Iaşi continuă campania de salubrizare intensivă a arterelor rutiere. Această actiune este programată pană pe 1 iulie, echipele Salubris SA urmand să ac ...

Costel Alexe are în plan cea mai mare extindere a fondului forestier din ultimii 30 de ani
26/05/2020 00:00

    Romania are cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate, iar in acest context  autorităţile au in plan demararea celei mai mari extindere a fondului forestier din ultimii 30 de an ...

Iaşul, ticsit cu senzori pentru măsurarea calităţii aerului
26/05/2020 00:00

  Primarul Mihai Chirica a semnat ieri un contract in vederea realizării unei retele de monitorizare a calitătii aerului din oras. Proiectul „Monitorizare calitate aer, realizarea hărtii ve ...

Locuri pentru biciclete în parcările publice şi la intrarea în parcuri
26/05/2020 00:00

  În şedinţa Consiliului Local din august 2019, consilierii au votat in unanimitate o hotărare care priveste exceptarea de la plata taxei de parcare in parcările publice a masinilor complet el ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!