Comunele din Zona Metropolitană pun condiții pentru a se unifica cu municipiul Iaşi

1Stefan Timofte
1Grigore Cociorva
1Neculai pamfil

Dimensiune font:

| 25-07-2021 18:00

 Pe vremea când era premier al României, Emil Boc a încercat regionalizarea țării, însă nu reușit. Acum, la mulți ani distanță, acesta vine cu un proiect nou, care e susținut de premierul liberal Florin Cîțu. Pe scurt, sute de primari de comune ar urma să își piardă mandatele și asta pentru că proiectul lui Boc prevede ca orașele mai mari să anexeze comunele limitrofe. Primarii de comune anexate la orașe ar urma să devină automat viceprimari ai orașelor cu pricina, urmând ca unitățile nou formate să fie gestionate în regimul capitalei. Mai precis, comunele anexate să devină sectoare ale orașelor la care se face anexarea. Redactorii „Evenimentului Regional al Moldovei”au stat de vorbă cu trei primari ieşeni ai unor localităţi din Zona Metropolitană. Părerile acestora induc două concluzii. Prima ar fi că o comasare ar localităţilor ar trebui să aibă la bază fundamentări şi studii de impact pe termen lung. A doua, şi cea mai importantă, ar fi că anexarea comunelor limitrofe de către oraşe ar putea fi acceptată doar dacă va conduce către îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor din entitatea astfel creată.

 

După eșecul regionalizării din timpul mandatului său de premier, Emil Boc, acum primar al Clujului, încearcă din nou să readucă în prim plan acest deziderat. Asociația Municipiilor din România (AMR) pe care o conduce a schiţat un proiect de lege vizând „unificarea voluntară” a municipiilor cu unitățile administrativ teritoriale limitrofe. Primul pas este modificarea Codului Administrativ astfel încât să fie prevăzută „unificarea administrativă voluntară”. Potrivit documentului, primarii localităților desființate devin automat viceprimari ai noii entități care la cârma căreia va fi primarul localității cu rangul mai mare. De asemenea, noul consiliu local va fi format până la finalul mandatului dintr-un număr de consilieri egal cu suma numărului de consilieri locali aleși.

Următorul pas este punerea în practică a unificării. În acest caz sunt propuse se două variante, însă ambele pornesc de la referendumul local. Finalitatea ar consta în transformarea localităților care s-au unit cu municipiul în sectoare ale acestuia. În plus, structurile de guvernare ar urma să includă consiliile locale deja existente. Adică, dacă un oraș, ca Iaşul, cu 27 și de consilieri, anexează cinci comune care au și ele câte zece consilieri locali, noul consiliu urmând să includă toți cei 77 de consilierii. „Urmare a evoluției municipiilor și transformării lor în adevărate centre de dezvoltare, relațiile dintre acestea și celelalte UAT din zona periurbană au devenit din ce în ce mai strânse. Pe de o parte, municipiile au nevoie de un spațiu mai larg pentru dezvoltare și, în același timp, ele au capacitatea financiară, tehnică și dispun de resurse umane pentru a asigura serviciile publice necesare unei locuiri la nivel european în întreaga zonă de influență”, se arată în documentul iniţiat de primarul Clujului.

Pro-unificare, dar numai dacă cresc condiţiile de trai

Zona metropolitană Iași a fost prima zonă metropolitană din România, constituită la 8 aprilie 2004, cuprinzând inițial, pe lângă municipiul Iași, și comunele Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomești, Ungheni, Valea Lupului și Victoria. Ulterior, alte 6 comune au devenit membre active ale asociației metropolitane. Este vorba de Comarna, Dobrovăț, Mogoșești, Movileni, Prisăcani și Țuțora. ZMI a fost constituită în scopul creării de noi oportunități de afaceri, al construcției și amenajării de locuințe și locuri de recreere, al, atragerii de investiții mai consistente, și al coordonării mai bune a proiectelor de mediu și infrastructură. Deocamdată, realitatea ne oferă suficiente exemple de colaborări între UAT-uri, însă, cu excepţia proiectelor vizând extinderea reţelei de apă şi canalizare, în care au fost prinse şi localităţi mai sărace, restul presupun doar implicarea comunelor importante, cu bugete mari şi care dispun de terenuri care să le facă atractive pentru investitori. Plecând de la acest aspect, se naşte întrebarea dacă unificarea de care vorbeşte Boc este pe placul primarilor ieşeni. Ştefan Timofte, edilul-şef al Tomeştiului, nu vede nimic rău în aceasta. „În mod evident, viitorul este acesta. O descentralizare, o regionalizare, spuneţi-i cum vreţi, însă din punctul meu de vedere lucrurile trebuie discutate în amănunt. Am studiat proiectul propus de Emil Boc. Sunt lucruri care trebuie dezbătute. Personal aş accepta doar dacă cetăţenii au de câştigat de pe urma acestei unificări”, spune acesta. Ştefan Timofte vine şi cu câteva exemple concrete care s-ar constitui în contraargumente  pentru regionalizare. „În primul rând nu văd o economie dacă se păstrează întreg aparatul de consilieri, de angajaţi, din primăriile localităţilor care se unesc. Apoi mai e vorba de eficienţa unor servicii. De exemplu, Serviciul de Urbanism al Primăriei din Tomeşti dă o autorizaţie de construcţie în 2 luni. În Iaşi durează doi ani. Dacă municipiul păstrează serviciul sub tutela sa, nu este în regulă. La fel şi cu taxele locale şi cu celelalte lucruri”, mai spune primarul din Tomeşti.

La fel crede şi primarul din Schitu Duca, Grigore Cociorvă. „În esenţă, nu ar fi un lucru rău, însă ar trebui să analizăm, să vedem impactul, mai ales pe termen lung, al unei astfel de unificări. Noi suferim pe partea de infrastructură, mă refer la drumuri, apă, gaz, ori interconectarea cu un centru universitar ar putea fi benefică. Însă, repet, trebuie făcută o fundamentare, să vedem impactul, cât de mult ajută, unde se vor duce impozitele, cum se vor împărţi bugetele. În principiu eu sunt pentru o astfel de măsură”, afirmă acesta.

O părere interesantă o are şi primarul din Holboca. Neculai Pamfil susţine că dacă cei de la Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi şi-ar face treaba mai bine, nu ar mai fi necesar să se vorbească de regionalizare. „Ne trebuie proiecte în folosul localităţilor mici. Altele decât cele gândite de noi, luate la nivel de asociaţie metropolitană. Dacă acestea ar exista, nu cred că ar mai fi necesară o comasare a localităţilor limitrofe cu municipiile”, spune acesta.

Istoricul regionalizării în România

Comuniștii au trecut în 1950 la reorganizarea administrativ-teritoriala a țării, adoptând sistemul bazat pe Sfaturi populare, adica Soviete, cu raioane și regiuni. Din cele 58 de județe rămase după război, au apărut 28 de regiuni, compuse din 177 de raioane, 148 de orașe și 4.052 de comune. Ulterior, în 1967, Nicolae Ceaușescu a decis ca țara noastră să revină la împărțirea pe județe.

După 1989, primele discuții legate de proiectul regionalizării au fost iniţiate de Guvernul Năstase, dar după cum declara Emil Boc, acesta s-ar fi temut să-l ducă la bun sfârşit. Cu ocazia vizitei din 2002 a comisarului european Michel Barnier, care se ocupa pe atunci de politica regională, Adrian Năstase declara că o variantă pentru România ar putea fi împărţirea ţării pe regiuni de dezvoltare după model european. Ulterior, premierul Emil Boc și președintele Traian Băsescu au reluat discuțiile în privința regionalizării, dar le-au abandonat în 2011.

În 2013, guvernul USL condus de Victor Ponta își fixase drept obiectiv reorganizarea administrativ-teritorială prin crearea regiunilor. Premierul de la acea vreme spunea că avantajul acestor regiuni este că vor putea accesa fondurile europene fără să mai treacă pe la Ministerul Dezvoltării, apoi, vor putea lua credite, iar în afară de armată, justiție, poliție și sisteme de control, iar sistemul de sănătate, drumurile, școlile vor intra în atribuțiile regiunilor.

La scurt timp, însă, a apărut declarația liderului de grup al deputaților UDMR de la acea vreme, Mate Andras, care spunea categoric că aceste regiuni nu vor fi acceptate. De asemenea, o opoziție vehementă a venit și din partea Partidului Civic Maghiar (PCM).

Şi liberalul Sorin Frunzăverde inițiase proiectul de regionalizare, care prevedea nevoia de modificare a Constituţiei şi introducerea în textul fundamental a noţiunii de regiune și la fel ca în argumentarea actualei guvernări Orban, una dintre principalele misiuni ale viitoarelor regiuni ar fi fost să preia de la ministere multe atribuţii. În proiectul respectiv, bugetul urma a fi preluat în procent de 10% de administraţia centrală, 20% de administraţia regională, 30% de administraţia judeţeană şi 40% de administraţia locală.

În fine, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, spera ca să organizeze referendumul pentru revizuirea Constituției în septembrie 2013, în care să fie adăugate regiunile ca unități administrativ-teritoriale cu personalitate juridică, conduse de consilii, în frunte cu un președinte sau guvernator, care vor fi aleși de către primarii din teritoriu, demers care nu s-a mai concretizat. Din cauza destrămării USL-ului, proiectul a eșuat, poate și pentru că nu a avut la bază studii de impact, analize care să prezinte argumente pro şi contra și fără o consultare a societăţii civile, ceea ce e posibil să se repete și în 2020. Lucian STATE

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Prin prezentul anunț TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L. – societate în insolvență, face cunoscut faptul că organizează licitație publică în data de 23.09.2021, orele 14:00, pentru vânzarea, în conformitate cu prevederile art. 154 si următoarele din Legea 85/2014 și cele ale Regulamentului de vânzare întocmit de către Administratorul judiciar și aprobat de Adunarea creditorilor din data de 19.04.2021, a următoarelor autoturisme: Marca An de fabricație Preț pornire licitație (EUR, fără TVA) HYUNDAI iX35 2.0L CRDI 4WD A/T 2012 7.200,00 TOYOTA HILUX 4X2 SINGLE CAB 2.5L D-4D 2009 4.400,00 PEUGEOT PARTNER VTC 1.6 HDI 92 CP 2011 4.700,00 LEXUS RX 450H PRESIDENT 2009 8.400,00 TOYOTA HILUX 4X4 DOUBLECAB 3.0 L D-4D 2011 9.300,00 HILUX DOUBLE CAB SILVER METTALIC 2011 9.400,00 TOYOTA HILUX 3.5 ALB 2011 9.200,00 Licitația va avea loc în data de 23.09.2021, orele 14:00 la sediul Administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași. Ședința de licitație se va desfășura in următoarele condiții: A. Vânzător: TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L., cu sediul social în Iași, Șos. Păcurari nr. 128, Jud. Iași, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Iași sub nr. J22/3277/1994, având CUI 6658553, prin administrator judiciar consorțiul format din KPMG Restructuring S.P.R.L., societate profesională cu sediul în București, DN1, Șos. București – Ploiești, nr. 69-71, sector 1, număr de înregistrare în Registrul Societăților Profesionale al U.N.P.I.R. 0499, tel. 40 372 377 800/fax +40 372 377 700, prin reprezentant permanent Mihai Nicoleta și EuroBusiness LRJ S.P.R.L. cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași, număr de înregistrare în Registrul Societăților Profesionale al U.N.P.I.R. 0022/2006, tel/fax: +40 232 220 777, prin reprezentant permanent Eduard Pascal, desemnat conform Încheierii de ședință din data de 12.08.2020, pronunțată de Tribunalul Iași, Secția a II - a Civilă în Dosarul nr. 3516/99/2020. B. Dată si locație ședință licitație: 23.09.2021, orele 14:00. Ședința de licitație va avea loc la sediul Administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași. Înscrierea la licitație se face cu cel puțin 24 de ore înainte de data fixată pentru începerea licitației prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al vânzării, adică cel mai târziu in data de 22.09.2021, ora 15:00. Documentele depuse cu depășirea acestui termen nu sunt luate în considerare. C. Tip licitație: procedura de vânzare prin licitație publică cu strigare, cu preț în urcare si scădere. D. Dosar de prezentare/documente care trebuie să fie incluse în dosarul de înscriere la licitație: Oferta va conține cel puțin următoarele informații/documente și va fi depusă la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași, în plic închis pe care vor fi înscrise, datele de identificare ale ofertantului și mențiunea „Documente de participare la licitație”, data și ora depunerii documentelor de către ofertant (fără a se depăși data limită de 22.09.2021, ora 15:00): (i) Scrisoare de intenție privind participarea la licitație care va trebui să cuprindă datele complete de identificare ale ofertantului, persoanele care reprezintă legal ofertantul, precum și bunul/bunurile pentru care se înscrie; (ii) Dovada plății garanţiei de 20% din prețul de pornire fără TVA (ordin de plată procesat de bancă), în contul de lichidare al debitoarei, nr.: RO43 BREL 0002 0011 7901 0100, deschis la Libra Bank, suc. Iași; (iii) Împuternicirea persoanei care îl reprezintă pe ofertant la ședința de licitație (dacă este cazul); (iv) Pentru persoanele juridice de naționalitate română, copie de pe certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului; (v) Pentru persoanele juridice străine, actul de înmatriculare tradus în limba română; (vi) Pentru persoanele fizice române, copie de pe actul de identitate; (vii) Pentru persoanele fizice străine, copie de pe pașaport; (viii) Declarația, în original, a ofertantului in sensul că înțelege să cumpere bunurile în starea în care se găsesc, după principiul “unde este, în starea în care este” – nu există un model predefinit. (ix) Acordul ofertantului de acceptare a prezentului Regulament (original) – nu există un model predefinit. (x) Pentru persoanele juridice declarația că nu este insolvent, în insolvență sau în perioada de reorganizare – nu există un model predefinit. (xi) Declarația că deține fondurile disponibile pentru cumpărarea activului la cel puțin prețul ofertat – nu există un model predefinit. (xii) Pentru persoanele juridice hotărârea AGA/Consiliul de Administrație privind aprobarea măsurii de achiziționare a activelor. Plicul va fi însoțit de intenția de participare la licitație, în dublu exemplar, pe care vor fi menționate numărul de înregistrare, data și ora înregistrării. Un exemplar pe care va fi înscris numărul de înregistrare, data și ora, va fi restituit ofertantului. E. Alte informații: - Activele se vând libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanții reale mobiliare sau drepturi de retenție, de orice fel, ori măsuri asigurătorii, conform dispozițiilor art. 91 din Legea nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență; - Pasul de urcare/scădere este stabilit la valoarea de 10% din prețurile de pornire enunțate mai sus; - Diferența dintre prețul de adjudecare și garanția depusă va putea fi achitată în termen de maxim 10 zile calendaristice de la data ținerii licitației (considerând garanția plătită de adjudecatar ca fiind avans din prețul de adjudecare) Detaliile privind documentația necesară în vederea participării la licitație și modul de organizare a procesului de vânzare, precum și descrierea bunurilor supuse procedurii de valorificare pot fi solicitate administratorului judiciar al TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L. până cel mai târziu in data de 22.09.2021, ora 15:00. Pentru informații suplimentare despre activele scoase la vânzare conform Regulamentului de vânzare disponibil la cerere persoanele de contact sunt: Anabella Pădurariu - reprezentant al Administratorului Judiciar: Telefon: 0232.220.777,0733.683.702, Fax: 0232.220.777 E-mail: office.is@lrj.ro, vanzari@lrj.ro. Loredana Preda – reprezentant al Administratorului Judiciar: Telefon: 0372.377.800, Fax: 0372.377.700 E-mail: loredanapreda@kpmg.com.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., , în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 23.09.2021 și 07.10.2021, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd.Magheru, nr.31 ,et.1, cam.25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni ,Jud.Brăila, CF nr.70378 a Com. Vădeni, astfel: 842.386,30 1.Teren și construcții cu destinație nerezidențială 636.747,30 a.Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud.Brăila, nr.cad.70378, CF nr.70378 a Com.Vădeni 26.880,00 b.Construcția C1,cu destinație secție producție, nr.cad.70378-C1, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp,cu regim de înălțime P+1E 37.286,90 c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr.cad.70378-C2, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp,cu regim de înălțime P+1E 37.313,50 d.Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr.cad.70378-C3, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp,cu regim de înălțime P 15.310,40 e.Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr.cad.70378-C4, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp,cu regim de înălțime P+1E 34.392,40 f.Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr.cad.70378-C5, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 4.648,70 g.Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr.cad.70378-C6, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp,cu regim de înălțime P 4.619,30 h.Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr.cad.70378-C7, CF nr.70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp,cu regim de înălțime P+1E 64.824,90 i.Construcția C11,cu destinație hală producție, nr.cad.70378-C11,CF nr.70378,a Com.Vădeni,cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp,cu regim de înălțime D+P+1E+M 314.309,80 j.Construcția C12,cu destinație anexă tehnologică, nr.cad.70378-C12, CF nr.70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 97.161,40 2.Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 89.523,00 3.Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 86.016,00 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 30.100,00 Activul imobil,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, (alin.2), lit.F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A.Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail:vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află.Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, 0729.292.746, e-mail:vanzari@lrj.ro, manuel.stoica@lrj.ro, office.is@lrj.ro, telefon:0737.242.544, mail:stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail:paula.stoian@fanyon.ro.
Peste 4 tone de gunoaie, adunate de pe Lacul Bicaz
20/09/2021 15:12

Peste 4 tone de gunoaie, adunate de pe Lacul Bicaz Asociatia MaiMultVerde, in parteneriat cu Asociatia Bicazul Nostru si Asociatia ECO Piatra Teiului au colectat 4,2 tone de deseuri in cadrul actiunii de ecolo ...

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii sunt primii care au luat startul anului universitar
20/09/2021 14:10

Studenţii de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii sunt primii care au luat startul anului universitar 2021-2022. În Aula Magna „Haralamb Vasiliu" a avut loc festivitatea de deschidere. ...

Profesorii nu vor fi obligați să se vaccineze, spune un secretar de stat la Ministerul Educației
20/09/2021 13:45

Declaratia apartine secretarului de stat in Ministerul Educatiei, Gigel Paraschiv, prezent astăzi la Iasi, la deschiderea anului universitar de la Universitatea pentru Stiintele Vietii. El a insistat, insă, p ...

 Certificat fals de vaccinare, găsit la granița cu Republica Moldova
20/09/2021 13:40

Poliţiştii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat, luni, un tanăr cu dublă cetăţenie, moldovenească şi romană, care a prezentat autorităţilor competente un certificat de v ...

Mod inedit de desfăşurare a cursurilor şi laboratoarelor la UTI
20/09/2021 12:19

Mod inedit de desfăşurare a cursurilor şi laboratoarelor in noul an universitar la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi. Studenţii vor invăţa in format hibrid dar totuşi vor trebui să fie pr ...

Au început cursurile la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”
20/09/2021 11:43

Studenţii Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi care incep, astăzi, un nou an academic vor face cursurile in format fizic, indiferent de facultate. Decizia est ...

 Numărul de infectări cu noul coronavirus, în creștere la Suceava
20/09/2021 11:15

  Încă două spitale din judet, cel din Fălticeni si cel din Vatra Dornei, au deschis sectii Covid pentru a face fată numărului mare de pacienti infectati cu SARS-CoV-2 care au nevoie de spitali ...

 Despăgubiri pentru crescătorii de animale afectați de atacurile de urși sau de lupi
20/09/2021 10:57

  A crescut numărul atacurilor animalelor sălbatice asupra celor domestice, in comune din zona de munte a judetului Suceava dar si in municipii si orase cum ar fi Vatra Dornei si Brosteni, asa cum reies ...

Alimentarea cu energie electrica va fi intrerupta in zona centrala a municipiului Iasi
20/09/2021 10:36

Luni, 20 septembrie 2021, compania Delgaz Grid va efectua lucrari ce vor necesita intreruperea alimentarii cu energie electrica pe mai multe strazi din zona centrala a municipiului Iasi. In intervalul orar 09. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei