Contrabanda cu țigarete a atins „punctul de fierbere” în Moldova

default

Dimensiune font:

| 24-03-2017 05:10

 Contrabanda cu ţigarete reprezintă, mai ales în regiunea de Nord - Est a ţării, una dintre principalele infracţiuni cu care se confruntă lucrătorii vamali * în ultimii 20 de ani, traficul cu ţigarete a crescut de 5 ori * organele specializate depun eforturi pentru a combate acest fenomen * în acest sens, a devenit tradiţie, realizarea unei campanii de combatere şi conştientizare a contrabandei cu ţigări * anul acesta, campania se intitulează „Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani”

Euromonitor Business Consulting Service”, prin www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română, a lansat ieri, 23 martie, campania publică de conştientizare a efectelor negative ale comerţului ilegal cu ţigarete „Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani”. Campania se derulează în perioada martie – aprilie în judeţele de graniţă din Nord – Est, Nord, Vest, Sud – Vest, precum şi în Bucureşti. „Lansăm o nouă campanie anticontrabandă, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la ceea ce înseamnă de fapt a vinde şi a cumpăra produse ilegale. Mulţi nu ştiu că traficul ilegal constituie infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani. Un alt obiectiv este educarea consumatorilor şi, tocmai de aceea continuăm ideea campaniei derulate în 2016. Deşi nu este pedepsită expres de lege, aprovizionarea de pe piaţa neagră finanţează direct reţelele de crimă organizată. Tocmai de aceea, campania pune din nou accent pe grupul de personaje ce formează reţeaua infracţională, care poate implica trafic de ţigarete, arme, droguri, persoane sau prostituţie. Totodată, urmărim să scoatem în evidenţă eforturile autorităţilor pentru reducerea comerţului ilegal”, a declarat Cristina Vasiloiu, director general „Euromonitor Business Consulting Services”. 

 

Regiunea de Nord – Est, campioană la contrabandă

Potrivit studiilor realizate de compania „Novel Research”, regiunea de Nord – Est a României este cea mai afectată de fenomenul contrabandei, procentul traficului ilicit de ţigarete înregistrat anul trecut în regiune fiind de 41,9%. De asemenea, acesta a înregistrat o creştere de 4,5 puncte procentuale faţă de anul 2015. „Există câteva zone care sunt foarte afectare de contrabandă: Nord – Est, Sud – Vest, Vest şi regiunea de Nord – Vest. Regiunea de Nord-Est este cea mai afectată şi, în afară de asta, a înregistrat cea mai mare creştere comparativ cu 2015. Începând din 2012, contrabanda a avut o creştere constantă, de la 25,9% în 2015 până la aproximativ 42% în 2016. De asemenea, în a doua parte a anului 2016, am avut un nivel extrem de ridicat al contrabandei în regiunea de Nord-Vest, mult mai mare decât media anuală. Conform măsurătorilor din ianuarie, avem o scădere care este puţin sub media anului trecut, ceea ce poate fi un semnal pozitiv”, a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare „Novel Research”.

 

Produsele „cheap whites” au acaparat piaţa

O altă informaţie esenţială analizată de specialişti este provenienţa ţigaretelor. Potrivit acestora, în cursul anului 2016, produsele „cheap whites” au înregistrat o creştere vertiginoasă, acestea ajungând să controleze aproximativ 60% din piaţa comerţului ilicit. „Sunt trei surse extrem de importante care ne dau marea majoritate a comerţului ilicit. Este vorba despre Ucraina, Moldova şi produsele, aşa cum le spunem noi, cheap whites, produse care sunt cu destinaţia duty free, dar care nu se găsesc în magazinele de tip duty free din jurul României. Acestea din urmă reprezintă cea mai mare proporţie a comerţului ilicit, 58,2%. Şi iar, ce este foarte important, ultimul an, 2016, a înregistrat o creştere de 2,8 puncte procentuale faţă de anul 2015. Important de menţionat aici este faptul că produsele cheap whites au o creştere constantă în ultimii ani, ajungând să fie principala sursă de provenienţă a comerţului ilicit. Acestor produse li se alătură cele din Moldova, cu 14,9%, cu o uşoară scădere faţă de anul precedent, şi produsele din Ucraina, cu o uşoară creştere”, a completat directorul companiei „Novel Research”.

Operaţiuni de combatere de bandă rulantă

Autorităţile vamale sunt într-o luptă continuă cu traficul de ţigări, în ultimele luni fiind desfăşurate numeroase operaţiuni de combatere a comerţului ilegal de ţigarete. Una dintre aceste operaţiuni este în plină desfăşurare, aceasta finalizându-se la finalul lunii în curs. „La nivel naţional există o preocupare permanentă referitoare la contrabanda cu ţigarete, este chiar unul dintre obiectivele principale. În acest an, în februarie, s-a desfăşurat o acţiune la nivel naţional, operaţiunea Scut 1, în care noi am colaborat cu Inspectoratele teritoriale ale Poliţiei de frontieră, Jandarmeria română şi Direcţia Antifraudă. La nivelul regiunii de Nord-Est am intensificat controalele foarte mult. În această perioadă s-au desfăşurat 3.319 controale, au fost aplicate 133 de contravenţii, cuantumul amenzilor fiind de 737.800 de lei şi au fost întocmite 18 sesizări penale, în total, confiscându-se peste 120.000 de ţigarete. Char în această perioadă se află în desfăşurare operaţiunea Scut 2. Nivelul contrabandei pe regiunea de Nord-Est este la cel mai ridicat nivel, dar trebuie menţionat şi faptul că regiunea are cea mai întinsă frontieră comunitară, aproximativ 800 de km, cu Moldova şi Ucraina”, a declarat Dănuţ Bolohan, şeful Direcţiei Regionale Vamale Iaşi.

 

Mii de persoane, sub lupa autorităţilor

În cursul anului trecut au fost prinşi mii de traficanţi de ţigarete, la capturarea acestora colaborând atât Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Organizată şi Terorism (DIICOT), cât şi Inspectoratul de Poliţie. „În 2016 au fost derulate 382 de acţiuni şi investigaţi 1.666 de agenţi economici. La toate aceste acţiuni au participat, efectiv, aproape 2.000 de lucrători. De asemenea, au fost înregistrate 191 de dosare penale cu 197 de infracţiuni. Au fost soluţionate 18 dosare cu propunere de trimitere în judecată şi alte 272 de dosare penale în care au fost întocmite 94 de rechizitorii”, a declarat Tudor Tomegea, şeful Serviciului de investigare a criminalităţii economice al Inspectoratului de Poliţie Iaşi.

Cu toate acestea, complexitatea grupărilor infracţionale implicate în traficul de ţigări este atât de mare, încât soluţionarea unui dosar se poate întinde pe parcursul a 2 ani sau chiar mai mult. „Din 2010 mă ocup de soluţionarea cauzelor de contrabandă. Acestea au o complexitate foarte mare, implicând grupări care acţionează organizat. La nivelul DIICOT, în anul 2016 au fost soluţionate 863 de dosare care vizează contrabanda, fiind întocmite 25 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, iar 250 de inculpaţi au fost trimişi în judecată. Dar trebuie să menţionez faptul că un dosar de contrabandă de la DIICOT este foarte complex, vizează foarte mulţi inculpaţi şi uneori soluţionarea acestuia poate dura şi doi ani. Cel puţin la nivelul DIICOT Iaşi, anul trecut am avut 5 acţiuni destul de mari, în care am destructurat 5 grupări infracţionale organizate, ultima fiind desfăşurată la sfârşitul anului trecut”, a declarat Vasile Airinei, procuror în cadrul DIICOT.

Trafic mare, oameni puţini

Una dintre cele mai arzătoare probleme a autorităţilor care luptă împotriva traficului de ţigarete este cea a personalului insuficient. În timp ce contrabanda cu ţigări s-a dublat în ultimii ani, numărul lucrătorilor vamali a intrat într-un trend descendent. „Problema noastră majoră este numărul mic al personalului, dar şi vârsta acestuia. 80% dintre personalul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi are peste 45 de ani. Mai mult decât atât, din în perioada 2011-2016, traficul cu ţigarete s-a dublat pe toţi indicatorii, iar numărul lucrătorilor vamali a scăzut, la nivel naţional, de la 4.500 de la 2.500. De asemenea, pe regiunea de Nord – Est, în anul 2013, aveam 22 de echipe operative de control pe trafic, iar astăzi mai avem doar 3 echipe. Dacă ne gândim că aceşti oameni acoperă 6 judeţe şi o frontieră de 800 de km, realizăm că lucrurile nu sunt deloc uşoare”, a completat Dănuţ Bolohan.

 

Lupta împotriva contrabandei va continua

Indiferent de probleme cu care se confruntă, autorităţile sunt decise să continue lupta împotriva comerţului ilegal cu ţigarete. „Având în vedere prejudiciile aduse bugetului de stat, poliţiştii de frontieră vor continua să întreprindă, atât independent, cât şi împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în zona de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv ţigarete), precum şi reţinerii în vederea confiscării mărfurilor traficate”, a declarat comisar şef de poliţie dr. Constantin Cîrcu – adjunct al şefului Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi. 

 

* * *

1 MILIARD DE EURO

Este suma pe care o pierde bugetul de stat anual din cauza contrabandei cu ţigarete.

 

* * *

Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani!” este cea de-a şasea campanie regională organizată de Euromonitor Business Consulting Services în parteneriat cu autorităţile statului. Campaniile precedente au determinat scăderi semnificative ale comerţului ilegal cu ţigarete în regiunile şi în perioadele în care s-au derulat.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:17


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
VIDEO Prima bucată din Autostrada Moldovei A7 a fost dată în circulație. Ce se întâmplă cu restul tronsoanelor? Răspunsul șefei de la Autostrăzi
02/12/2020 16:27

 Circa 16 km din autostrada Moldovei A7, care va străbate regiunea de la Nord la Sud si va face legătura cu Muntenia si Bucuresti, au fost inaugurati miercuri, ca parte din Centura Bacăului. Restul tron ...

Carmen Doroboţ nu mai poate ocupa nicio funcţie publică
02/12/2020 16:04

Reamintim că, prin sentinţa penală din 20 noiembrie 2020, definitivă, a Curţii de Apel Iaşi, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr.Carmen Dorobăţ a primit o condamnare la trei ani de inchisoare ...

Moldova are primii kilometri de autostradă. Tronsonul coincide cu o parte din centura Bacăului, inaugurată astăzi de Klaus Iohannis
02/12/2020 14:43

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban au inaugurat astăzi primii kilometri de autostradă din Moldova, care coincid cu o parte din soseaua de centură a Bacăului. „Îmi face mare ...

DSP Neamț mai are 22.000 de doze de vaccin antigripal
02/12/2020 14:15

Din cele 50.350 doze de vaccin antigripal primite pană acum pentru judetul Neamt, 3.150 sunt pentru imunizarea copiilor cu varste de peste 6 luni. În actualul sezon epidemic se utilizează vaccinul&nbs ...

Focar de COVID la un centru social din Botoșani
02/12/2020 13:44

Rata de infectare cu virusul COVID-19 in comuna Suliţa din judeţul Botoşani a ajuns, miercuri, la 6,28 cazuri la 1.000 de locuitori, in urma unui focar inregistrat la Unitatea de Asistenţă Medico-Social ...

FOTO/VIDEO - Cum vor arăta noile autobuze electrice de la Suceava
02/12/2020 13:22

La Suceava vor sosi, pană la sfarsitul acestei săptămani, incă zece autobuze electrice mici achizitionate de Primărie. Achizitia a fost posbilă in cadrul unui proiectul cu finantare europea ...

Atelier de tâmplărie, distrus de incendiu
02/12/2020 13:06

Un atelier de tamplarie din localitatea Teioasa din oraşul Darabani a fost distrus de un incendiu care s-a produs miercuri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de U ...

Captură de 22.000 pachete cu țigări la Bacău
02/12/2020 13:03

Poliţiştii Serviciului Rutier Bacău au descoperit in maşina unui şofer din judeţul Suceava peste 22.000 de pachete de ţigări pentru care nu a putut prezenta documente de provnienţă. Potrivit unui c ...

Studenții de la Agronomie au fabricat berea cu ghimbir. Produsul este la faza de testare
02/12/2020 12:57

Studentii Universitătii de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USAMV) testează reteta berii cu ghimbir in atelierul propriu de microproductie. Tinerii de ...

Figurine  și diplome pentru spitale
02/12/2020 00:00

    Comparativ cu alţi ani, ieşenii nu s-au mai imbulzit in acest an in centrul Iaşului pentru a celebra Ziua Naţională. Recomandările autorităţilor vizand distanţarea fizică i-au făcut p ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei