„Copiii sunt cel mai minunat public”

carmen tiderle

Dimensiune font:

| 25-10-2021 06:12

 Dialog cu Carmen Tiderle, autor de carte de poezie pentru copii

   Prezentă pentru prima oară la Iași, Carmen Tiderle a fost invitată să ia parte la cea de-a IX-a ediție a Festivalului de Literatură și Traduceri (FILIT), în cadrul căruia a participat la întâlniri cu copiii și la dezbateri privind literatura dedicată lor. Autor al unor cărți apreciate de poezii, Carmen Tiderle ne-a împrtășit cu bucurie din misiunea ei de a îi înveseli și educa pe copii prin poezie.

- Copiii sunt un public greu de atras și la fel de greu de păstrat, însă privind la fanii tăi cu siguranță mă poți contrazice. Cum reușești să te bucuri de un public atât de frumos și de fidel? 

- Aș spune că pe lângă că e cel mai frumos, e și cel mai sincer, plin de energie public pe care cineva poate să-l aibă. E acel public în fața căruia nu ți-e jenă să te dai în spectacol, participativ, lipsit de prejudecăți, gata mereu de joc, de data asta, jocuri cu… cuvintele. Spui că sunt greu de atras și greu de păstrat și cred că așa e. Dar dacă vorbești pe limba lor, îi intrigi, nu-i subestimezi, îi implici, adică îi lași pe ei să umple niște goluri intenționate din text, și mai ales dacă îi amuzi, reușești să-i atragi. Ca să-i păstrezi, trebuie să vii mereu cu ceva nou. Altfel, cum ziceam, e cel mai sincer public pentru că îți dă feed-back imediat. Ei nu au citit nici cărți de teoria literaturii, nici de psihologie, nici de sociologie sau de știu eu ce altceva, deci nu trec textul tău prin nicio grilă, se exprimă liber și natural, din stomăcel, aș spune. Lor le place sau nu le place, punct. Și nu-i împiedică nimic să ți-o spună. Fie participă cu tot sufletul, fie cască, de exemplu, în cazul în care-i plictisești, ceea ce în cazul nostru se întâmplă destul de rar. Dar, da, există și texte plictisitoare.

- De ce oare?

- Eu cred că una dintre cauze este mesajul moralizator, prin care se transmit lecții de viață. De asta încerc să mă feresc, încerc să uit că sunt mamă atunci când scriu și să mă pun în pantofii lor. Să mă joc și să văd lucrurile din perspectiva lor, să fiu amuzantă și la fel de liberă, neconstrânsă, ca ei. Asta nu înseamnă că poezeala mea e o prosteală continuă. Le transmit, sper, o tonă de idei, dar subtil și mai ales cu haz.

- Ce așteaptă un copil de la poezie? Este un gen despre care nu ai crede că ar atrage un puști. Când spui poezie, gândul te duce în altă zonă decât cea a amuzamentului.

- Da, poezia, la prima vedere, nu e chiar seducătoare. Poate și din cauza textelor din manuale, prea lirice, nepotrivite adesea cu vârsta și experiențele copiilor. „Poezia e plictisitoare”, aud adesea înainte să apuc să citesc. Dar după primul text le dovedesc că nu e deloc așa. Se numesc poezii fiindcă au rimă, ritm, sunt scrise în versuri, dar ele sunt mici povești în rime, uneori. Alteori sunt doar un joc de cuvinte sau o perspectivă fresh asupra unei idei primite, a unui clișeu, sau sunt un insight, adică un adevăr în care se recunosc copiii și părinții. Mi se spune adesea „Da, da, chestia asta cu împărțitul între frați e exact așa și la noi!”, ca să dau doar un exemplu. Și asta fiindcă adesea mă inspir din viață, copiii mei, și nu doar ei, îmi sunt reale muze.

Ați scris împreună?

- Într-un fel da, atâta timp cât m-au inspirat. Uite, așa am scris o poezie foarte plăcută de mămici care se numește „Mamă de zmeu”, care sună cam așa: „Când ți se pare dificil/Să fii mamă de copil,/Gândește-te cam cât de greu/Ar fi să fii... mamă de zmeu!/Să-ți duci puiul să se culce/Și, cu dragoste maternă,/Să îi cânți și s-așezi dulce/Fiecare cap pe-o pernă./Și să pupi de 7 ori/Câte 14 obrăjori,/Să ștergi 14 nări de muci,/Să te duci și să aduci/Biberoanele cu lapte/(Două mâini, iar ele, șapte)/Și-asta-n fiecare noapte/Când micuțul e cuminte./Că dacă-i mai dă și-un dinte,/Sau vreo cinci, sau 23,/Ar ieși... câte scântei?/Și cam cât ai fi de arsă/Când capetele-alea varsă/Fiindcă puiul a mâncat/Un Făt-Frumos expirat!/Și vomită, și vomită,/C-are enterocolită./Și-l ajuți să dea afară/Prinți, prințese, foc și pară...” Sfârșitul îl veți afla E o poezie pe care o găsiți în ultima mea carte, Fabrica de lipici.

- Oare cum ar fi ca zmeul să înghită politicieni?

(râde) Chiar îl rog! Apropo de asta, găsesc că e destul de greu să fii amuzant, așa cum mi-am propus eu cu fiecare text pe care-l scriu, în aceste momente nu tocmai ușoare, și-aici mă refer și la pandemie, mai ales pentru copii. De-abia aștept să treacă să revenim la veselia care ne-a consacrat.

- Discutând cu tine, aș putea spune că poezia poate bate gadgetul. Cum se poate o așa victorie?

- Literatura pentru copii sau o carte anume poate măcar să se lupte un pic cu gadgetul și să câștige dacă folosește aceleași „arme”, mă refer la fun, la cât de mult îl implică pe el ca cititor etc. Poezia mea, chiar și atunci când vrea să transmită ceva mai complicat, e totuși ușor de citit, este un text de obicei scurt, deci prietenos, logic și funky, așa cum le place lor, dar care îi lasă și pe ei să-și imagineze, nu le dă mură în gură. Îi implică, cum spuneam. Asta fac și jocurile pe computer, nu?

Cărțile tale sunt scrise în limbaj modern, au întâmplări actuale și cumva e firesc să le placă poeziile. Cum i-am putea atrage către poveștile vechi, cum ar fi Piperuș Petru sau Florea Înfloritul, spre exemplu?

- E destul de provocator, să spun așa. Eu tocmai din acest motiv am început să scriu. Le citeam copiilor mei poveștile lui Ion Creangă, dar ei nu se regăseau nici în întâmplări, nici în limbaj. Nu se mai urcau în cireș, sau dacă se urcau, nu-i alerga nimeni să-i pedepsească. Deci nu li se părea interesantă nici situația, iar cuvintele îi puneau în dificultate. E foarte greu să-i faci să le placă literatura dacă ei cred că toată este așa, vor respinge cartea, în general. Și atunci, o modalitate este să scrii pe placul lor, să vii cu întâmplări, situații, în care ei se pot recunoaște, să vorbești ca ei.

Putem face abstracție de clasici?

- Nu putem și nici n-ar fi înțelept din partea noastră. Dar cred că trebuie să-i studiem mai relaxat, să-i coborâm de pe piedestal, să-i facem simpatici. Am o poezie cu o oaie care îi face o vizită lui Creangă și-l ceartă supărată fiind că nu a scris o poveste despre ea, ci despre capră. Se numește „Oaia cu trei miei”. Eu cred că prin intermediul acelui text ajungi cumva la Ion Creangă și brusc ți se pare amuzant, nu acel scriitor canonic pe care trebuie să-l studiezi cu sfințenie.

Dar nici nu cred că ar fi vrut, el a iubit copiii și a scris mereu pentru ei.

- Așa este, dar școala l-a urcat pe soclu, deși el ar fi vrut să rămână între copii.

Cum este la FILIT?

- Este o bucurie! Da, mă bucur că și noi, cei care scriem pentru copii, am fost invitați. E momentul, cred, să se facă ceva mai mult zgomot în jurul acestei literaturi considerate multă vreme minoră, dar care totuși îl pregătește pe cititorul de literatură majoră de mai târziu. Căci ca să ajungi să citești o carte mare, trebuie să treci prin aceste cărți mici, nu?

Ai o meserie frumoasă, scriitor pentru cei mici. Cum este la întâlnirile tale cu copiii?

- Un adevărat spectacol, mai ales când suntem față în față, dar și online. E fun, citim, râdem, cântăm chiar, punem întrebări trăznite, găsim răspunsuri și mai și. De fapt, cred că scriu pentru acele momente când mă întâlnesc cu copii și performez, joc textele. Tot atunci îți dai seama dacă o poezie e reușită sau nu, dacă se înțelege ce-am vrut să spun sau referințele sunt prea complicate. După reacția lor.

Prima ta carte s-a numit „Pe dos. Poezii cu prostii pentru copii”.

- Da, dar prostioare inocente, care fac deliciul întâlnilor cu copii. Când spui „pârț”, de exemlu, toți râd. Asta fiindcă nu au fost obișnuiți să găsească așa ceva în texte. Evident, poeziile nu sunt doar despre asta. Sunt tot felul de clișee întoarse, de personaje surprinzătoare în această primă carte și mai ales mult fun.

Care personaje le plac copiilor? Cum ar arăta un personaj îndrăgit de toți copiii?

- Habar nu am! Chiar de toți?! Nu cred că există așa ceva. Mă gândesc că poate personajele care fac lucruri extraordinare, nebunii, cei simpatici, negativii chiar. Vrem să câștige binele, dar ne plac cei răi pentru că sunt mai interesanți.

Îți amintești de prima lansare? Cum a fost?

- O, chiar foarte bine! Prima lansare nu se uită niciodată. A fost fun, cum să fie? Și mă bucur că în fiecare an, la fiecare lansare nouă, revin cei care au fost atunci și li se adaugă alții. Am ajuns să ne cunoaștem foarte bine, primesc cadouașe de la ei, mă urmăresc pe facebook și eu pe ei. Copiii și părinții deopotrivă. Căci da, și părinții au chef să mai viziteze din când în când Bucurville-ul, orașul ăla al copilăriei.

Aș reveni la literatura pentru copii. Care este statutul ei în România?

- Nu mai suntem chiar Cenușăreasa, a venit Zâna Bună și ne-a dat o rochie mai fancy ca să mergem și noi la bal. Da, chiar se scrie multă literatură pentru copii în ultima vreme. O scriu scriitorii consacrați, dar și alții aterizați din alte domenii, așa cum am fost și eu. Avem și asociații de scriitori pentru copii și adolescenți, cum e De Basm. Facem o tonă de proiecte – mergem în școli, facem caravane, ajungem mult mai mult la copii decât altădată. Și iată, suntem invitați la FILIT, putem vorbi despre ceea ce facem. Ce lipsește este… critica. Nu există oameni care, pe niște criterii profi și actuale, să judece valoarea unei cărți sau a alteia pentru copii. Sau a lipsei de valoare... E lăsat totul la latitudinea noastră, a editurilor, a părinților care aleg ce să citească copiii lor, a comunităților de părinți. A copiilor. Ei sunt de fapt criticii noștri literari și asta nu e rău deloc până la urmă.

A consemnat MAURA ANGHEL

 

Carmen Tiderle este un autor cunoscut, cărțile sale, “Pe dos”, „În orașul Bucurville”, „Marele Acoperiș”, „Cine a pus piper în mare?”, „Selfie cu elfii”, „Fabrica de lipici”, „Animaterra” - Povești originale cu animale făcută pentru Kaufland și Povești de la Polul Vest făcută pentru Kinder. Urmează să apară un noul volum, „Trecere pentru pitoni”

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Omagiu distinsei etnografe Angela Olaru
28/03/2024 09:37

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11), la un even ...

Iaşul vrea să învețe din experienţa Italiei în domeniul luptei împotriva risipei alimentare
28/03/2024 08:42

  Municipiul Iaşi va adera la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano, organism internaţional care are ca scop lupta impotriva risipei alimentare şi a schimbărilor climatice pe glob. Co ...

  Şedinţă festivă a Consiliului Local - 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România
28/03/2024 08:30

Întruniţi miercuri in şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi profesorului universitar Nicolae Băc ...

CJ se împrumută pentru a moderniza infrastructura rutieră ce leagă județele Iași, Neamț și Vaslui
28/03/2024 08:28

Plenul Consiliului Judetean Iasi a aprobat, miercuri, demararea procedurii de achiziţie publică pentru lucrările de reparaţii cu imbrăcăminţi bituminoase uşoare pe DJ 280 limită judet Neamt - Dagata &n ...

Un criminal sadic s-a pocăit în Penitenciarul Iaşi. Acum e dulgher şi tocmai a fost liberat condiţionat
28/03/2024 08:27

Ciprian Florentin Banu avea doar 18 ani şi locuia in comuna vranceană Jariştea. Pană in primăvara lui 2006, a trăit intr-un anonimat total. Absolvent a doar opt clase şi fără loc de muncă nici nu pute ...

Sute de persoane așteaptă o minune, la Iași
28/03/2024 08:26

Boala cronică de rinichi afectează tot mai multe persoane, sustin cadrele medicale. Astfel, in Iasi, numărul celor care asteaptă să beneficieze de un transplant renal este in crestere. În aceste cond ...

Consilierii locali au dat „undă verde” împrumutului pentru stadion
28/03/2024 08:24

    Cu 15 voturi pentru şi 11 abţineri, plenul Consiliului Local a aprobat in şedinţa desfăşurată ieri contractarea de către Primăria Municipiului Iaşi (PMI) a unei finantări rambursabile ...

„A trecut vremea podurilor de flori... E vremea podurilor din fier şi beton, dublate de poduri comerciale şi de capital”
28/03/2024 08:21

  Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că in relaţia dintre Romania şi Republica Moldova a trecut vremea „podurilor de flori” şi este timpul „investiţiilor bugetate, al proiecte ...

„Imunologia este o cheie care poate deschide multe mecanisme ce ajută la înțelegerea altor domenii din medicină”
28/03/2024 08:19

Imunologia, o ramură distinctivă a stiintelor biologice, reprezintă studiul sistemului imunitar al organismelor si modul in care răspunde la agentii patogeni si alte substante străine. În medicină, ...

Concurs de produse tradiționale - valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică
28/03/2024 00:37

Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV), Facultatea de Ingineria Resurselor Animale si Alimentare (FIRAA), in parteneriat cu Directia pentru Agricultură Judeteană Iasi or ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei