Coronavirusul apropie Iașul de carantină!

1coronavirus1
1coronavirus2
sedinta primarie

Dimensiune font:

| 25-02-2020 00:00

Două întâlniri paralele, una la Primăria Iaşi, a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, alta la CJ Iaşi, a managerilor spitalelor, împreună cu  reprezentanții unor instituții din subordine şi cu cei ai Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai Direcției de Sănătate Publică, indică faptul că pericolul apariţiei coronavirusului în oraş este destul de ridicat * cu toate acestea, populaţia nu trebuie să se panicheze, fiind luate toate măsurile cerute de o astfel de situaţie * este vorba, în primul rând, de un terminal, la Aeroport, destinat exclusiv celor care vin din Italia * în oraş, simultan cu măsurile din creşe, grădiniţe, şcoli şi spaţiile publice, gări, autogări şi mijloace de transport, va fi înfiinţat un punct de carantină la Ciric * şi specialiştii spun că situaţia este sub control: „suntem pregătiți, nu trebuie să ne panicăm, putem ține, din punct de vedere medical, orice situație sub control”, afirmă şefa Spitalului de  Boli InfecţioaseFaptul că infecţiile cu coronavirus au atins Italia, o ţară unde lucrează mulţi români şi extrem de frecventată, inclusiv de către ieşeni, au determinat  autorităţile locale să convoace noi şedinţe ale structurilor abilitate pentru astfel de situaţii. La Primăria Iaşi a avut loc întâlnirea Comitetului Local pentru Situații de Urgență destinată identificării și stabilirii unor măsuri suplimentare de prevenire a gripei sezoniere și virozelor respiratorii în Municipiul Iași. Discuțiile au fost purtate în contextul confirmării prezenței noului coronavirus pe continentul european și, în special, al numărului semnificativ al cetățenilor din municipiul și județul Iași, ca și din celelalte județe ale Regiunii de Nord - Est care muncesc în Italia, orașul nostru fiind și un punct de tranzit pentru aceștia prin Aeroportul Internațional Iași.

Ședința de ieri a Comitetului Local pentru Situații de Urgență este cea de-a doua convocată de primarul Mihai Chirica în ultima lună pe aceste teme, măsurile de prevenire decise în ședința din 28 ianuarie fiind deja implementate la nivelul municipalității și al celorlalte instituții partenere. Suplimentar față de discuțiile precedente, la ședința de ieri au fost invitați, pe lângă reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași și societăților comerciale municipale, Direcției de Sănătate Publică, instituțiilor de ordine, furnizorilor de utilități, și reprezentanții altor instituții implicate în gestionarea acestei problematici, precum Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Aeroportul Internațional Iași, Prefectura, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România și asocierea de firme responsabilă în municipiul Iași de operațiunile de dezinsecție, deratizare și larvicizare în municipiul Iași. „Trebuie să abordăm problema prevenirii gripei sezoniere și virozelor respiratorii în mod responsabil și cu toată atenția, însă fără a alimenta o stare de panică în mod nemotivat. Suntem organizați, mobilizați și pregătiți să facem față provocărilor acestei perioade, atât prin măsurile pe care municipalitatea le-a luat și le ia în mod direct, cât și prin orice sprijin pe care îl putem oferi celorlalte instituții implicate”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul-şef a făcut un rezumat al măsurilor decise pe 28 ianuarie și al stadiului de implementare a acestora. Astfel, întrucât prioritară este populația vulnerabilă, în special copiii și tinerii, Direcția de Asistență Socială a primit fonduri suplimentare de la Primărie pentru a achiziționa stocuri suplimentare de materiale necesare pentru dezinfectare, măşti și mănuși de protecție pentru cele 90 de cabinete de medicină școlară (83 la unitățile de învățământ preuniversitar și șapte la universități). Totodată, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar Județean, municipalitatea a amenajat „covoare” cu soluții dezinfectate pentru încălțăminte la toate intrările în unitățile școlare și a pus la dispoziția unităților școlare sumele necesare pentru completarea stocurilor cu dezinfectanți pentru mâini (dozatoare), soluții de igienizare a spațiilor comune, precum și produse de igienă personală. Suplimentar, Inspectoratul Școlar Județean va ține evidența și va raporta zilnic situația eventualelor îmbolnăviri semnalate în unitățile de învățământ, iar directorii acestora vor colabora cu medicii de familie pentru a cunoaște în permanență starea de sănătate a preșcolarilor și elevilor. În context, primarul Mihai Chirica a cerut Direcției Creșe să verifice în permanență starea de sănătate a copiilor și să ia măsuri suplimentare de igienizare și dezinfectare a creșelor. „Discuţia a fost una largă. Concluzia a fost că noi nu discutăm în mod explicit despre coronavirus, ci discutăm în cadru mai larg, despre viruşi gripali, care pot fi la fel de periculoşi, dar care nu pot afecta activitatea de zi cu zi. Dincolo de măsurile luate până acum – covoare dezinfectante la intrare, materiale dezinfenctante la toate cabinetele şcolare de pe toată raza oraşului – directorii acestor instituţii dispun de sume considerabile pentru a lua ce măsuri cred dumnealor de cuviiinţă. Îi vrem mai bine organizaţi. Dacă e nevoie de mai mult, să nu se limiteze în a cheltui”, a spus edilul-şef.

Sarcini precise pentru fiecare societate

Toate direcțiile Primăriei și societățile comerciale municipale, în special cele care au relații cu publicul, au achiziționat deja și vor cumpăra în continuare și folosi dezinfectanți pentru igienizarea ghișeelor, mânerelor ușilor etc. și vor amplasa la intrări dozatoare cu dezinfectanți pentru mâini. O atenție deosebită în acest context a fost recomandată instituțiilor cu un flux sporit de beneficiari, precum Direcția Locală de Evidență a Persoanelor sau Termo-Service SA. De asemenea, EcoPiața SA va amenaja „covoare” cu soluții dezinfectate pentru încălțăminte la intrările în piețe și va acorda o atenție deosebită igienizării și dezinfectării tarabelor, cântarelor etc. Salubris SA va acorda o atenție sporită dezinfecției, dar și deratizării la punctele gospodărești. Compania de Transport Public SA va continua igienizarea și dezinfectarea mijloacelor de transport în comun atât în cursul nopților, cât și ziua, la capetele de traseu.

La rândul lor, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și ai Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” au dat asigurări că au pregătite atât planurile strategice, cât și resursa umană și stocurile de materiale necesare pentru prevenirea și tratarea cazurilor de gripă sezonieră și eventuale infectări cu noul coronavirus. Deși reprezentanții Aeroportului Internațional Iași au dat asigurări că au luat măsurile necesare în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, primarul Mihai Chirica și-a arătat disponibilitatea de a rezolva, în măsura competențelor municipalității, orice alte solicitări suplimentare.

Punct de carantină la Ciric

O atenție deosebită a fost acordată în ședința de astăzi pregătirii unuia sau mai multor puncte de carantină, dacă situația o va impune. Astfel, primarul Mihai Chirica a dispus Direcției de Asistență Socială să pregătească toate cele opt module de urgență din dotare (fiecare cu câte opt locuri), urmând ca personalul medical și organizarea acestora să fie asigurate de Direcția de Sănătate Publică, în colaborare cu Prefectura, iar montarea și racordarea la utilități să cadă în sarcina municipalității. Edilul - șef a propus ca un astfel de punct de carantină să fie amenajat într-o zonă izolată, departe de aglomerarea urbană, eventual în apropierea Aeroportului Internațional Iași, însă o decizie finală în acest sens va fi luată împreună cu Direcția de Sănătate Publică. De asemenea, primarul Mihai Chirica a propus organizarea unei zone unice de îmbarcare / debarcare pentru operatorii de transport de persoane care au curse spre / dinspre străinătate, o asemenea posibilitate urmând să fie analizată împreună cu reprezentanții Poliției Municipiului Iași și ai Direcției de Sănătate Publică. În context, primarul Mihai Chirica a cerut și intensificarea acțiunilor de control, igienizare și dezinfectare din gări (în special cele de legătură cu Republica Moldova), municipalitatea urmând să ajute CFR, dacă este nevoie, cu materialele dezinfectante și de igienă necesare.

Măsuri de securitate fără precedent la Aeroportul Iași!

La rândul său, prefectul Marian Grigoraş a anunţat că de teama coronavirusului se vor lua măsuri de securitate maximă pe Aeroportul Internaţional din Iaşi. „Începând de astăzi (luni – n.r.) terminalul T1 va fi dedicat exclusiv curselor care vin din Italia. Pasagerii vor fi în carantină pentru 14 zile, timp care vor fi în permanenţă monitorizaţi medical. De asemenea, s-a luat decizia ca formularele să fie împărţite de companiile aeriene pentru a fi completate de pasageri încă din timpul zborului, până vor ajunge pe aeroportul Iaşi”, ne-a spus prefectul Marian Grigoraş. Măsura a fost luată pentru că s-a dublat timpul de debarcare, îmbarcare şi de aceea s-a luat o asemenea decizie.

Şi directorul Aeroportului spune că s-au luat toate măsurile cerute de o astfel de situaţie. „La nivelul Aeroportului Iaşi am făcut separarea fluxurilor pentru pasagerii care vin din Italia şi vom procesa prin terminalul T1 astfel încât să nu existe riscul de îmbolnăvire a celorlalţi pasageri care vin din alte zone ale lumii. Din acest punct de vedere vom adopta măsurile luate de comun acord cu DSP, adică procesarea în T1 înseamnă inclusiv controlul epidemiologic efectuat de DSP cu ajutorul a doi doctori care vor veni la aeroport. Am discutat cu companiile aeriene, am transmis formularele pentru ca fiecare pasager să le completeze încă din timpul zborului astfel încât la aterizare să aibă formularul completat astfel încât să procesăm cât mai repede informaţiile”, a declarat Cătălin Bulgariu, director general al Aeroportului internațional Iași.

Acesta susține că, după controlul medical iniţial care se realizează, medicii epidemiologi de la Direcția de Sănătate Publică vor lua măsurile care se cuvin, în funcţie de simptomele pe care le are fiecare pasager. „Am luat legătura inclusiv cu aeronavele, astfel încât, dacă există suspiciuni în avion să se poată face dezinfecţia şi în aeronavă, iar în funcţie şi de ceea ce dispun medicii epuidemiologi noi vom acţiona. Am făcut solicitare pentru trei scanere termice la Ministerul Sănătăţii, care vor veni cât de curând. Până atunci, cei de la DSP au un termometru cu laser ca să poată lua temperatura pasagerilor”, a precizat Bulgariu.

De notat că şi autorităţile din judeţul Bacău au luat măsuri în ceea ce priveşte Aeroportul. Persoanele care provin din zonele Lombardia şi Veneto vor fi plasate în carantină, conform dispoziţiilor Ministerului Sănătăţii. „Avem contact direct cu Direcția de Sănătate Publică, orice incident care ar putea interveni fiind coordonat de reprezentanții DSP de la aeroport”, ne-a declarat Dorian Pocovnicu, directorul aerogării. Angajaţii Aeroportului Bacău sunt dotăţi cu măşti şi aparate de verificare a temperaturii. De asemenea, există şi un cabinet medical în incinta aeroportului unde se fac controale.

Carmen Dorobăţ: „Suntem pregătiţi. Medical, putem ţine situaţia sub control”

O întâlnire pe această temă a avut loc şi la Consiliul Județean Iaşi, unde președintele Maricel Popa i-a convocat ieri pe managerii spitalelor, reprezentanții unor instituții din subordine, pe cei ai Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai Direcției de Sănătate Publică. „Am achiziționat primele 100 de teste de care avem nevoie pentru depistarea infecției. Până acum, la Spitalul de Boli Infecțioase nu s-a prezentat nicio persoană cu simptomatologie specifică coronavirusului. Unitățile medicale din județele arondate Centrului Regional de Boli Infecțioase vor trimite la Iași cazurile pe care le suspicionează ca fiind coronavirus pentru a putea pune cu certitudine diagnosticul în laboratorul specializat. Pacienții care vin din orașele aflate în carantină vor fi direcționați către zonele de carantină puse la dispoziție de autorități, cei care vin din alte zone vor fi supravegheați la domiciliu de către medicii de familie și medicii de la Direcția de Sănătate Publică. Acum, la Spitalul de Boli Infecțioase dispunem de 14 rezerve pregătite pentru cazurile în care prezența virusului ar fi confirmată. Deci suntem pregătiți, nu trebuie să ne panicăm, putem ține, din punct de vedere medical, orice situație sub control”, a spus în cadrul întâlnirii, prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

La rândul său, noul şef al Direcţiei de Sănătate Publică a făcut o radiografie a situaţiei actuale. „Conform instrucțiunilor emise de Ministerul Sănătății, am monitorizat județul, până acum nu sunt cazuri de confirmare a prezenței coronavirusului, au fost doar opt situații de izolare la domiciliu timp de 14 zile. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va stabili un loc special pentru carantină”, a afirmat Lucian Indrei, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași.

Şedinţă extraordinară la CJ Iaşi

În ceea ce îl priveşte, şeful Consiliului Judeţean spune că va fi convocată o şedinţă extraordinară. „Vom convoca o ședință extraordinară a Consiliului Județean pentru a suplimenta numărul de roboți cu ultraviolete folosiți pentru dezinfecție în spitale. Totodată, este necesar a se achiziționa astfel de aparate și pentru sălile de așteptare de la aeroport deoarece sunt foarte performante, asigură curățarea unor suprafețe mari în timp foarte scurt iar eficiența este extrem de ridicată. Împreună cu reprezentanții spitalelor din subordinea CJ am decis să transmitem o adresă către Universitatea de Medicină și Farmacie în vederea sistării activității studenților în unitățile medicale, pentru o perioadă de timp. Avem în vedere două locații pentru situațiile care impun carantina persoanelor care au intrat în contact cu purtătorii acestui virus. În cazul în care va fi nevoie, Consiliul Județean va sprijini financiar configurarea acestor spații”, a declarat Maricel Popa

Spălaţi-vă des pe mâini

În secția ATI de la Spitalul de Boli infecțioase există șase paturi pentru cazurile grave de infecție cu coronavirus. Dacă va fi nevoie, pentru suplimentarea numărului de locuri pe ATI se va apela la alte unități medicale din oraș care au capacitatea să facă față unor astfel de situații.

Pentru prevenirea infectării cu coronavirus, specialiștii recomandă spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, folosirea substanțelor dezinfectante pe bază de alcool, acoperirea gurii şi a nasului în caz de tuse sau strănut, evitarea contactului direct cu orice persoană care are simptome asemănătoare răcelii sau gripei și prezentarea la medic în caz de febră, tuse sau respiraţie dificilă. Coronavirusul se transmite prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse și salivă ajunse pe față, gură, nas, ochi. Dacă cineva tușește și sar picături pe butoanele unui lift, sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge acea suprafață cu mâna și apoi își va atinge fața, gura, ochii, va fi infectat. Cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate 80%. Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. Old Age S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 5193/99/2015(290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. Old Age S.R.L.: 1. Bun imobil – Proprietate industrială situată în Comuna cadastrală UAT Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași – formată din : - teren intravilan în sup. de 1.976 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 681,33mp) și C2 – platformă betonată (s.c. 488,15 mp); - teren intravilan în sup. de 4.065 mp și construcțiile C1 – hală (grajd nr. 4 – s.c. 383,88 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 227,21 mp) și C3 – magazie (s.c. 17,82 mp)- teren intravilan în sup. de 2.712 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 685,44 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 422,46 mp) și C3 – hală (s.c. 695,86 mp) - Cota indiviză teren în suprafață de 810,62 mp din teren în suprafață totală de 2.326 mp, având nr. cad. 1519/10 înscris în CF nr. 3019 a UAT Ciurea, Jud. Iași. Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare- 209.840 Euro (exclusivTVA). 2. Bunuri mobile de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport- Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de: 12,19,26.02.2021 respectiv 05,12 și 19.03.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare, astfel:  500 lei pentru bunurile mobile  2.000 lei pentru bunul imobil  dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA–pentru bunul imobil;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO47PIRB2400741082005000 deschis pe numele debitoarei S.C. Old Age S.R.L. la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
Eveniment expozițional important la Muzeul Unirii
01/03/2021 09:40

  Iubitorii de artă vor putea participa astăzi la vernisajul expoziţiei „Florin Ungureanu: 50”, evenimentul urmand să aibă loc de la ora 18 la Muzeul Unirii.  Evenimentul expoziţio ...

 Concurs cu premii, în Luna Mărțișorului Evenimentul Regional al Moldovei
01/03/2021 09:02

  În Luna Martie, cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei este alături de tine si de persoanele cele mai dragi din viata ta. Trimite un mesaj de felicitare FEMEII (mamă, bunică, iubită etc) ...

Procurorii şi jandarmii au descins la Opera Naţională Română din Iași/ UPDATE
01/03/2021 09:02

Procurori şi jandarmi au descins la sediul Operei Naţionale Romane Iasi. Decizi vine in contextul in care, in ultimele luni, asupra managerului Beatrice Rancea au existat mai multe controverse. Nu se cunos ...

FOTO - UAIC va reda Iașului una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din oraș
01/03/2021 08:00

 * după aproape sapte decenii de neglijentă si aproape 18 ani de procese in justitie, clădirea monument istoric Casa Logofătului Nicolae Canta, cunoscută sub numele de Casa Universitarilor, este reabi ...

Legenda Mărțișorului
01/03/2021 08:00

Element de patrimoniu cultural imaterial, Mărţişorul a fost inscris de UNESCO, in anul 2017, in Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii in urma candidaturii unui dosar mult ...

 Mărțișoare cu fire de iubire pentru Bunica și cărți pentru copiii cu drag de lectură
01/03/2021 07:08

  Cum a sunat clopotelul, curtea s-a umplut de vocile copiilor bucurosi să inceapă week-endul, dar oarecum tristi că se vor despărti de colegii lor pentru două zile. Asta in cazul in care pandemia de ...

Ieșenii au făcut 4.000 de propuneri pentru bugetul din acest an
01/03/2021 00:00

    Pană vineri, 26 februarie, la Centrul de Informatii pentru Cetăteni si centrele de cartier ale Primăriei au fost stranse 707 chestionare cu 1.626 de propuneri (312 chestionare cu 1.028 de pro ...

Aproape 80.000 de vaccinări, la Iași
01/03/2021 00:00

    Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pană ieri, astăzi, 28 februarie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 33.688 cazuri cu persoane infect ...

Accesul clienților casnici în magazinul E.ON din Iași se va realiza doar cu programare online
01/03/2021 00:00

Începand de astăzi, 1 martie, accesul clientilor in magazinul E.ON din municipiul Iasi se va putea realiza doar in baza unei programări prealabile, realizată prin intermediul serviciului E.ON eBooking. ...

Tablete pentru elevii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” cu rezultate foarte bune la învăţătură
01/03/2021 00:00

În cadrul proiectului 3Pillar Digitalize Education, desfăşurat in parteneriat cu  Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj si compania 3PILLAR GLOBAL SRL, in calitate de sponsor, au fost achizitionate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei