Coronavirusul, ţinut în frâu!

1corona2

Dimensiune font:

| 13-03-2020 22:01

* un ieşean aflat în izolare a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că a ieşit din izolare şi a participat la o înmormântare * epidemiologii ieşeni de la Direcţia de Sănătate Publică pregătesc o plângere penală pe numele poliţistului de frontieră internat la Spitalul de Boli Infecţioase, cu COVID 19, după ce, revenit dintr-o deplasare în străinătate, „a uitat” să anunţe că a fost într-un club şi într-o sală de sport * la nivelul DSP Iaşi sunt înregistrate 16 sesizări, aflate un curs de verificare, cu privire la unele persoane suspectate a nu fi respectat procedura de autoizolare * SC Servicii Publice dezinfectează tot ceea ce înseamnă parc de joacă şi mobilier urban * Salubris are grijă de staţiile şi refugiile destinate călătorilor, însă este pregătită să intervină în zonele publice * CTP Iaşi a dispus menţinerea la stradă a unui număr sporit de unităţi de transport în vederea evitării aglomeraţiei

La nivelul municipalității a fost constituită o structură de permanență alcătuită din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor subordonate și societăților comerciale municipale. Această structură flexibilă, condusă de primar, coordonează toate măsurile necesare evitării apariției gripei sezoniere și infecției cu noul coronavirus și este pregătită să ia măsuri de urgență în eventuale astfel de cazuri. Din aceasta fac parte, pe lângă reprezentanții Primăriei, direcțiile, societățile și instituțiile cu atribuții directe în această problematică (Direcția de Asistență Socială, spitalele de Recuperare și „Dr. C. I. Parhon”, Direcția Creșe, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, Direcția Piețe, Compania de Transport Public SA, Salubris SA, Servici Publice SA). Mai mult, a fost format un grup de lucru operativ pentru o mai rapidă colaborare cu alte instituții ale statului reprezentate și în Comitetul Local pentru Situații de Urgență și care sunt direct implicate în gestionarea situației, anume Direcția de Sănătate Publică, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Inspectoratul Școlar Județean, Instituția Prefectului Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Municipiului etc. Activitățile și atribuțiile în cadrul grupului de lucru sunt precis stabilite și trasate în regim de permanență, fiecare reprezentant având stabilit minim câte un înlocuitor, astfel încât Primăria, societățile comerciale municipale și celelalte instituții să funcționeze la parametri normali indiferent de evoluția situației.

Stoc suficient de dezinfectant la Servicii Publice

Referitor la atribuţiile fiecărei societăţi din subordinea Primăriei, cei de la Servicii Publice sunt extrem de vizibili în lupta cu eliminarea riscului răspândirii virusului. „Toate spațiile de joacă sunt închise între orele 22.00 și 7.00, iar toate echipamentele din parcuri și mobilierul sunt dezinfectate zilnic cu materialele avizate de Ministerul Sănătății. În plus, am restricţionat activitatea cu publicul la birourile noastre, intră o singură persoană. Am achiziționat și folosim dezinfectanți pentru igienizarea ghișeelor, mânerelor ușilor și am amplasat la intrări dozatoare cu dezinfectanți pentru mâini”, spune Laurenţiu Ivan, directorul SC Servicii Publice. Singura problemă o constituie aprovizionarea cu dezinfectant, însă ulterior s-a reuşit achiziţia unei cantităţi suficiente.

Salubris, pregătită să intervină cu un biocid puternic

Salubris continuă deratizarea oraşului, axându-se, însă şi pe dezinfectarea zonelor unde există riscul de îmbolnăvire. „Deocamdată, am acţionat în staţiile şi refugiile CTP, colegii de la Servicii Publice având atribuţii mai extinse în zona dezinfectării. Am reuşit să procurăm un biocid mai puternic, cu care intenţionăm să dezinfectăm locurile publice – curţi spitale, curţi şcoli, zone pietonale. Aici avem o problemă de natură birocratică întrucât am intrat în posesia certificatului că produsul poate fi folosit pe teritoriul ţării noastre aşa cum prevede legea”, spune Cătălin Neculau, directorul Salubris.

La rândul ei, EcoPiața SA a amenaja „covoare” cu soluții dezinfectate pentru încălțăminte la intrările în piețe și dezinfectează zilnic tarabe, cântare şi celelate echipamente din pieţe.

CTP operează cu un număr ridicat de mijloace de transport

Firesc, transportul public este domeniul cel mai sensibil în privinţa existenţei riscului de îmbolnăvire. Însă şi şefii CTP au luat măsuri extreme. Astfel, continuă igienizarea și dezinfectarea mijloacelor de transport în comun atât în cursul nopților, cât și ziua, la capetele de traseu. „Tramvaiele și autobuzele continuă să fie dezinfectate în permanență, zi și noapte. Folosim soluții profesionale pe bază de alcool (Kiehl – Rapides), respectiv oxigen activ (Oxivir). Conform indicațiilor tehnice, aceasta din urmă se folosește în încăpere închisă și, după ce este lăsată să acționeze timp de câteva ore, spațiul trebuie ventilat. De asemenea, acțiunile de dezinfecție și igienizare continuă și pe parcursul zilei, cât timp mijloacele de transport se află la stradă. La capetele de linie din Dacia, Canta, Copou, Dancu, CUG - Slegros și CUG - Tehnopolis, echipele de curățenie dezinfectează suprafețele de contact cu soluția profesională pe bază de alcool cu acțiune rapidă”, spune Cristian Stoica, directorul CTP.

Mai mult, în scopul menținerii distanței între călătorii din mijloacele de transport public din Iași, şefii CTP Iași nu au dispus reducerea numărului de unităţi aflate la stradă, aşa cum se întâmplă de obicei în perioada suspendării cursurilor. „Graficul este cel din zilele obişnuit. Nu am redus nimic tocmai pentru evitarea aglomeraţiei din mijloacele de transport”, mai spune şeful CTP. Ieri, la Iaşi, au circulat 50 de tramvaie şi 93 autobuze, număr suplimentat cu 44 de ranforsări (24 de tramvaie şi 20 de autobuze).

În fine, dispeceratele de la capetele de linie sunt dotate cu o soluție dezinfectantă, care este folosită atât de către angajații acestor puncte de lucru, cât și de către vatmani și șoferi. De asemenea, aceleași măsuri au fost luate și pentru personalul din cele două depouri și garaj, dar și pentru cel administrativ. În sediul instituției accesul a fost limitat, fiind permisă intrarea cetățenilor din exterior doar pentru urgențe.

Amendat după ce a ieşit din izolare, pentru a merge la o înmormântare!

Societatea civilă, cetăţenii se responsabilizează şi îşi dau mâna şi ajută după cum pot la combaterea răspândirii coronavirusului. Pentru prima dată, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi este pusă în situaţia de a face demersurile necesare întocmirii unui dosar penal. Iar asta pentru că una dintre persoanele infectate cu coronavirus a uitat să spună că s-a plimbat puţin şi printr-un club. O altă persoană, din Ruginoasa, s-a ales cu 10.000 de lei, amenda maximă prevăzută de lege, pentru că a fost la o înmormântare după ce s-a întors în ţară dintr-o zonă afectată. „În activitatea de carantinare, instituţiile responsabile primesc sprijin din partea unor entităţi precum Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Serviciul Voluntar de Ambulanță din Iași. Instituţia Prefectului Judeţul Iaşi a primit propunerea din partea Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS de a organiza un grup de lucru în vederea asigurării activităţii de consiliere a celor aflaţi în carantină sau auto-izolare pentru a face această perioadă cât mai uşor de parcurs de aceste persoane, urmând ca în scurt timp să fie activate un astfel de serviciu. De asemenea, menţionăm sprijinul activ primit din partea Primăriei Municipiului Iaşi şi a primăriilor din judeţ care au răspuns apelului Instituţiei Prefectului la implicare”, spune Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP.

Iar asta nu este singura implicare. Spiritul civic apare şi în rândul cetăţenilor, deşi doar la nivel declarativ şi de sesizări. O astfel de sesizare a fost făcută pentru o persoană care a ignorat sfaturile autorităţilor şi a participat la o înmormântare şi la parastas. Pentru asta a primit 10.000 de lei amendă. „Până acum, la nivelul DSP Iaşi sunt 16 sesizări, aflate un curs de verificare, cu privire la unele persoane suspectate a nu fi respectat procedura de autoizolare sau de persoane care nu au fost luate în evidenţă pentru monitorizare. Verificările sunt realizate cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie. O persoană din Comuna Ruginoasa va fi sancţionată cu amenda maximă prevazută de lege pentru părăsirea autoizolării, documentată, prin participarea la o înmormântare şi la o unitate de alimentaţie publică”, spun cei de la DSP.

Dosar penal pentru poliţistul de frontieră revenit din Varşovia

Epidemiologii de la DSP fac anchete specific în cazul celor două persoane declarate pozitive la testarea pentru COVID-19. Ei pregătesc o plângere penală pe numele poliţistului de frontieră pentru că a uitat să anunţe că a fost într-un club şi într-o sală de sport. Poliţistul a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase după ce recent a fost într-o deplasare în interes de serviciu la Varşovia. La câteva zile de la întoarcerea de la congresul internaţional, bărbatul a fost informat de organizatori că unul dintre participanţi a fost confirmat ca fiind infectat cu coronavirus, şi ca atare sfătuit să se testeze. Rezultatul fiind pozitiv, el a trebuit să intre în carantină la Spitalul de Boli Infecţioase. În timpul anamnezei, bărbatul a spus că de la întoarcerea în ţară a fost într-o sală de sport, nu şi în club. El a spus abia azi acest lucru, declarând totodată că a avut impresia că a declarat deja acest lucru. „Ancheta epidemiologică va releva traseul acestora de la momentul revenirii în ţară până la instituirea măsurii de autoizolare urmând a se dispune măsurile specifice. Sunt în curs de verificare anumite inadvertenţe între declaraţiile făcute de una dintre aceste persoane la primele interviuri din cadrul anchetei epidemiologice şi cele ulterioare, inadvertenţe care au afectat astfel cursul anchetei. La nivelul serviciului juridic al DSP Iaşi urmează a se fundamenta o plângere penală în acest sens”, spun reprezentanţii DSP.

Peste 740 de ieşeni izolaţi la domiciliu

La nivelul judeţului Iaşi, până aseară, un număr de 72 persoane venite din Italia au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate. Acestea au ajuns in judeţul Iaşi prin convoaiele organizate dinspre punctele de trecere a frontierei din zona de Vest dar şi prin Aeroportul Iaşi. Toate persoanele sunt fără simptomatologie specifică. De la începutul acţiunii de defluire a punctelor vamale din vestul ţării prin organizarea de convoaie, au tranzitat judeţul Iaşi nu mai puţin de 38 de astfel de grupuri de maşini organizate şi însoţite de echipaje de Poliţie şi jandarmi. În prezent, 747 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate zilnic.

Autorităţile sanitare fac apel la ieşeni şi reamintesc că este important şi esenţial să respecte măsurile recomandate de Ministerul Sănătăţii şi, în special cele ce ţin de măsurile de igienă. „Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată. Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile. Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate. Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi. Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă. Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități. Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului. Nu beți lichide din aceeași sticlă sau pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri”, spun cei de la DPS.

Ei avertizează că nu trebuie să intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus. Gabi MATEI, Tudor DAMASCHIN

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Festival de vin cu primul concurs de brânzeturi din România
25/04/2024 20:10

Se apropie luna mai si Iasul se pregăteste să vibreze la multe evenimente cărora le dă valoare si care ii aduc consacrare, unul fiind festivalul „Vin la Cultură”. De la degustări delicioase la ...

Iașul ar putea avea 7 noi ”Cetățeni de onoare”
25/04/2024 18:55

Mai multe personalităti ale lumii academice si cultural-artistice sunt propuse pentru a deveni Cetăteni de onoare ai Iasului in cadrul sedintei de astăzi a Consiliului Local. Printre acestea se numără prof ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
25/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

  Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
25/04/2024 14:17

Sambătă, 27 aprilie 2024, in ajunul marii sărbători a Intrării Domnului in Ierusalim, Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atat la Iaşi, cat şi in alte protopopiate de pe cuprinsul ...

Tradiții de Florii
25/04/2024 14:01

 Sărbătoarea Floriilor deschide săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte * cunoscută ca şi ritual creştin, sărbătoarea a fost atestată incă din societatea romană ca şi zi de ...

Croitorașul cel Viteaz, în ritmurile prezentului
25/04/2024 13:51

Un nou titlu va imbogăti repertoriul permanent al Teatrului „Luceafărul” Iasi incepand din această săptămană: „Croitorasul cel Viteaz”. „Scenariul realizat de Constantin Breh ...

Daruri de la copiii Liceului UAIC prietenii lor de la o școală din Iași
25/04/2024 13:13

Privind cum copiii din clasa a II-a de la Liceul UAIC, coordonati de prof. inv. Raluca Gabriela Varga-Coneac impart darurile si zambetele lor cu prietenii de la o scoală din Iasi, simt că inimile noastre se u ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei