Coronavirusul, ţinut în frâu!

1corona2

Dimensiune font:

| 13-03-2020 22:01

* un ieşean aflat în izolare a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că a ieşit din izolare şi a participat la o înmormântare * epidemiologii ieşeni de la Direcţia de Sănătate Publică pregătesc o plângere penală pe numele poliţistului de frontieră internat la Spitalul de Boli Infecţioase, cu COVID 19, după ce, revenit dintr-o deplasare în străinătate, „a uitat” să anunţe că a fost într-un club şi într-o sală de sport * la nivelul DSP Iaşi sunt înregistrate 16 sesizări, aflate un curs de verificare, cu privire la unele persoane suspectate a nu fi respectat procedura de autoizolare * SC Servicii Publice dezinfectează tot ceea ce înseamnă parc de joacă şi mobilier urban * Salubris are grijă de staţiile şi refugiile destinate călătorilor, însă este pregătită să intervină în zonele publice * CTP Iaşi a dispus menţinerea la stradă a unui număr sporit de unităţi de transport în vederea evitării aglomeraţiei

La nivelul municipalității a fost constituită o structură de permanență alcătuită din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor subordonate și societăților comerciale municipale. Această structură flexibilă, condusă de primar, coordonează toate măsurile necesare evitării apariției gripei sezoniere și infecției cu noul coronavirus și este pregătită să ia măsuri de urgență în eventuale astfel de cazuri. Din aceasta fac parte, pe lângă reprezentanții Primăriei, direcțiile, societățile și instituțiile cu atribuții directe în această problematică (Direcția de Asistență Socială, spitalele de Recuperare și „Dr. C. I. Parhon”, Direcția Creșe, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, Direcția Piețe, Compania de Transport Public SA, Salubris SA, Servici Publice SA). Mai mult, a fost format un grup de lucru operativ pentru o mai rapidă colaborare cu alte instituții ale statului reprezentate și în Comitetul Local pentru Situații de Urgență și care sunt direct implicate în gestionarea situației, anume Direcția de Sănătate Publică, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Inspectoratul Școlar Județean, Instituția Prefectului Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Municipiului etc. Activitățile și atribuțiile în cadrul grupului de lucru sunt precis stabilite și trasate în regim de permanență, fiecare reprezentant având stabilit minim câte un înlocuitor, astfel încât Primăria, societățile comerciale municipale și celelalte instituții să funcționeze la parametri normali indiferent de evoluția situației.

Stoc suficient de dezinfectant la Servicii Publice

Referitor la atribuţiile fiecărei societăţi din subordinea Primăriei, cei de la Servicii Publice sunt extrem de vizibili în lupta cu eliminarea riscului răspândirii virusului. „Toate spațiile de joacă sunt închise între orele 22.00 și 7.00, iar toate echipamentele din parcuri și mobilierul sunt dezinfectate zilnic cu materialele avizate de Ministerul Sănătății. În plus, am restricţionat activitatea cu publicul la birourile noastre, intră o singură persoană. Am achiziționat și folosim dezinfectanți pentru igienizarea ghișeelor, mânerelor ușilor și am amplasat la intrări dozatoare cu dezinfectanți pentru mâini”, spune Laurenţiu Ivan, directorul SC Servicii Publice. Singura problemă o constituie aprovizionarea cu dezinfectant, însă ulterior s-a reuşit achiziţia unei cantităţi suficiente.

Salubris, pregătită să intervină cu un biocid puternic

Salubris continuă deratizarea oraşului, axându-se, însă şi pe dezinfectarea zonelor unde există riscul de îmbolnăvire. „Deocamdată, am acţionat în staţiile şi refugiile CTP, colegii de la Servicii Publice având atribuţii mai extinse în zona dezinfectării. Am reuşit să procurăm un biocid mai puternic, cu care intenţionăm să dezinfectăm locurile publice – curţi spitale, curţi şcoli, zone pietonale. Aici avem o problemă de natură birocratică întrucât am intrat în posesia certificatului că produsul poate fi folosit pe teritoriul ţării noastre aşa cum prevede legea”, spune Cătălin Neculau, directorul Salubris.

La rândul ei, EcoPiața SA a amenaja „covoare” cu soluții dezinfectate pentru încălțăminte la intrările în piețe și dezinfectează zilnic tarabe, cântare şi celelate echipamente din pieţe.

CTP operează cu un număr ridicat de mijloace de transport

Firesc, transportul public este domeniul cel mai sensibil în privinţa existenţei riscului de îmbolnăvire. Însă şi şefii CTP au luat măsuri extreme. Astfel, continuă igienizarea și dezinfectarea mijloacelor de transport în comun atât în cursul nopților, cât și ziua, la capetele de traseu. „Tramvaiele și autobuzele continuă să fie dezinfectate în permanență, zi și noapte. Folosim soluții profesionale pe bază de alcool (Kiehl – Rapides), respectiv oxigen activ (Oxivir). Conform indicațiilor tehnice, aceasta din urmă se folosește în încăpere închisă și, după ce este lăsată să acționeze timp de câteva ore, spațiul trebuie ventilat. De asemenea, acțiunile de dezinfecție și igienizare continuă și pe parcursul zilei, cât timp mijloacele de transport se află la stradă. La capetele de linie din Dacia, Canta, Copou, Dancu, CUG - Slegros și CUG - Tehnopolis, echipele de curățenie dezinfectează suprafețele de contact cu soluția profesională pe bază de alcool cu acțiune rapidă”, spune Cristian Stoica, directorul CTP.

Mai mult, în scopul menținerii distanței între călătorii din mijloacele de transport public din Iași, şefii CTP Iași nu au dispus reducerea numărului de unităţi aflate la stradă, aşa cum se întâmplă de obicei în perioada suspendării cursurilor. „Graficul este cel din zilele obişnuit. Nu am redus nimic tocmai pentru evitarea aglomeraţiei din mijloacele de transport”, mai spune şeful CTP. Ieri, la Iaşi, au circulat 50 de tramvaie şi 93 autobuze, număr suplimentat cu 44 de ranforsări (24 de tramvaie şi 20 de autobuze).

În fine, dispeceratele de la capetele de linie sunt dotate cu o soluție dezinfectantă, care este folosită atât de către angajații acestor puncte de lucru, cât și de către vatmani și șoferi. De asemenea, aceleași măsuri au fost luate și pentru personalul din cele două depouri și garaj, dar și pentru cel administrativ. În sediul instituției accesul a fost limitat, fiind permisă intrarea cetățenilor din exterior doar pentru urgențe.

Amendat după ce a ieşit din izolare, pentru a merge la o înmormântare!

Societatea civilă, cetăţenii se responsabilizează şi îşi dau mâna şi ajută după cum pot la combaterea răspândirii coronavirusului. Pentru prima dată, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi este pusă în situaţia de a face demersurile necesare întocmirii unui dosar penal. Iar asta pentru că una dintre persoanele infectate cu coronavirus a uitat să spună că s-a plimbat puţin şi printr-un club. O altă persoană, din Ruginoasa, s-a ales cu 10.000 de lei, amenda maximă prevăzută de lege, pentru că a fost la o înmormântare după ce s-a întors în ţară dintr-o zonă afectată. „În activitatea de carantinare, instituţiile responsabile primesc sprijin din partea unor entităţi precum Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Serviciul Voluntar de Ambulanță din Iași. Instituţia Prefectului Judeţul Iaşi a primit propunerea din partea Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS de a organiza un grup de lucru în vederea asigurării activităţii de consiliere a celor aflaţi în carantină sau auto-izolare pentru a face această perioadă cât mai uşor de parcurs de aceste persoane, urmând ca în scurt timp să fie activate un astfel de serviciu. De asemenea, menţionăm sprijinul activ primit din partea Primăriei Municipiului Iaşi şi a primăriilor din judeţ care au răspuns apelului Instituţiei Prefectului la implicare”, spune Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP.

Iar asta nu este singura implicare. Spiritul civic apare şi în rândul cetăţenilor, deşi doar la nivel declarativ şi de sesizări. O astfel de sesizare a fost făcută pentru o persoană care a ignorat sfaturile autorităţilor şi a participat la o înmormântare şi la parastas. Pentru asta a primit 10.000 de lei amendă. „Până acum, la nivelul DSP Iaşi sunt 16 sesizări, aflate un curs de verificare, cu privire la unele persoane suspectate a nu fi respectat procedura de autoizolare sau de persoane care nu au fost luate în evidenţă pentru monitorizare. Verificările sunt realizate cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie. O persoană din Comuna Ruginoasa va fi sancţionată cu amenda maximă prevazută de lege pentru părăsirea autoizolării, documentată, prin participarea la o înmormântare şi la o unitate de alimentaţie publică”, spun cei de la DSP.

Dosar penal pentru poliţistul de frontieră revenit din Varşovia

Epidemiologii de la DSP fac anchete specific în cazul celor două persoane declarate pozitive la testarea pentru COVID-19. Ei pregătesc o plângere penală pe numele poliţistului de frontieră pentru că a uitat să anunţe că a fost într-un club şi într-o sală de sport. Poliţistul a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase după ce recent a fost într-o deplasare în interes de serviciu la Varşovia. La câteva zile de la întoarcerea de la congresul internaţional, bărbatul a fost informat de organizatori că unul dintre participanţi a fost confirmat ca fiind infectat cu coronavirus, şi ca atare sfătuit să se testeze. Rezultatul fiind pozitiv, el a trebuit să intre în carantină la Spitalul de Boli Infecţioase. În timpul anamnezei, bărbatul a spus că de la întoarcerea în ţară a fost într-o sală de sport, nu şi în club. El a spus abia azi acest lucru, declarând totodată că a avut impresia că a declarat deja acest lucru. „Ancheta epidemiologică va releva traseul acestora de la momentul revenirii în ţară până la instituirea măsurii de autoizolare urmând a se dispune măsurile specifice. Sunt în curs de verificare anumite inadvertenţe între declaraţiile făcute de una dintre aceste persoane la primele interviuri din cadrul anchetei epidemiologice şi cele ulterioare, inadvertenţe care au afectat astfel cursul anchetei. La nivelul serviciului juridic al DSP Iaşi urmează a se fundamenta o plângere penală în acest sens”, spun reprezentanţii DSP.

Peste 740 de ieşeni izolaţi la domiciliu

La nivelul judeţului Iaşi, până aseară, un număr de 72 persoane venite din Italia au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate. Acestea au ajuns in judeţul Iaşi prin convoaiele organizate dinspre punctele de trecere a frontierei din zona de Vest dar şi prin Aeroportul Iaşi. Toate persoanele sunt fără simptomatologie specifică. De la începutul acţiunii de defluire a punctelor vamale din vestul ţării prin organizarea de convoaie, au tranzitat judeţul Iaşi nu mai puţin de 38 de astfel de grupuri de maşini organizate şi însoţite de echipaje de Poliţie şi jandarmi. În prezent, 747 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate zilnic.

Autorităţile sanitare fac apel la ieşeni şi reamintesc că este important şi esenţial să respecte măsurile recomandate de Ministerul Sănătăţii şi, în special cele ce ţin de măsurile de igienă. „Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată. Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile. Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate. Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi. Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă. Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități. Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului. Nu beți lichide din aceeași sticlă sau pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri”, spun cei de la DPS.

Ei avertizează că nu trebuie să intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus. Gabi MATEI, Tudor DAMASCHIN

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. Old Age S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 5193/99/2015(290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. Old Age S.R.L.: 1. Bun imobil – Proprietate industrială situată în Comuna cadastrală UAT Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași – formată din : - teren intravilan în sup. de 1.976 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 681,33mp) și C2 – platformă betonată (s.c. 488,15 mp); - teren intravilan în sup. de 4.065 mp și construcțiile C1 – hală (grajd nr. 4 – s.c. 383,88 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 227,21 mp) și C3 – magazie (s.c. 17,82 mp)- teren intravilan în sup. de 2.712 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 685,44 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 422,46 mp) și C3 – hală (s.c. 695,86 mp) - Cota indiviză teren în suprafață de 810,62 mp din teren în suprafață totală de 2.326 mp, având nr. cad. 1519/10 înscris în CF nr. 3019 a UAT Ciurea, Jud. Iași. Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare- 209.840 Euro (exclusivTVA). 2. Bunuri mobile de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport- Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de: 12,19,26.02.2021 respectiv 05,12 și 19.03.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare, astfel:  500 lei pentru bunurile mobile  2.000 lei pentru bunul imobil  dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA–pentru bunul imobil;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO47PIRB2400741082005000 deschis pe numele debitoarei S.C. Old Age S.R.L. la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
Ieșenii au făcut 4.000 de propuneri pentru bugetul din acest an
01/03/2021 00:00

    Pană vineri, 26 februarie, la Centrul de Informatii pentru Cetăteni si centrele de cartier ale Primăriei au fost stranse 707 chestionare cu 1.626 de propuneri (312 chestionare cu 1.028 de pro ...

Aproape 80.000 de vaccinări, la Iași
01/03/2021 00:00

    Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pană ieri, astăzi, 28 februarie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 33.688 cazuri cu persoane infect ...

Accesul clienților casnici în magazinul E.ON din Iași se va realiza doar cu programare online
01/03/2021 00:00

Începand de astăzi, 1 martie, accesul clientilor in magazinul E.ON din municipiul Iasi se va putea realiza doar in baza unei programări prealabile, realizată prin intermediul serviciului E.ON eBooking. ...

Tablete pentru elevii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” cu rezultate foarte bune la învăţătură
01/03/2021 00:00

În cadrul proiectului 3Pillar Digitalize Education, desfăşurat in parteneriat cu  Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj si compania 3PILLAR GLOBAL SRL, in calitate de sponsor, au fost achizitionate ...

Se redeschide șantierul liniei de tramvai către Dancu
01/03/2021 00:00

  În cursul zilei de luni, 1 martie, constructorii contractati de Primăria Municipiului Iasi vor relua lucrările de construire aferente proiectului cu finantare europeană „Reabilitarea infr ...

ApaVital oferă premii abonaților care își plătesc facturile online
01/03/2021 00:00

  Protejarea mediului inconjurător a constituit dintotdeauna o prioritate pentru ApaVital. Utilizarea instrumentelor de comunicare disponibile in mediul online reprezintă o metodă prin intermediul căr ...

Noi licitaţii pentru parcările din oraş
01/03/2021 00:00

  Municipalitatea continuă activitatea de inchiriere a locurilor de parcare de resedintă. Marti, 9 martie, vor avea loc trei astfel de proceduri. Astfel, prima licitatie va avea loc la ora 10.00 si ar ...

Autorizaţii pentru închirierea de biciclete
01/03/2021 00:00

    Primăria Municipiului Iasi continuă colaborarea cu Asociatia Green Revolution in cadrul proiectului „I’Velo Relax”. Protocolul va fi incheiat pentru perioada 1 martie - 30 no ...

Unchiul și-a îndemnat nepotul, mort de beat și fără permis, să urce la volan
28/02/2021 23:53

Inexplicabil gestul făcut de I.M. din Codăeşti, judeţul Vaslui, un om in toată firea, ajuns la varsta de 49 de ani. Joi seara, bărbatul a imprumutat autoturismul nepotului său in varstă de 29 de ani, de ...

Hoţii de buznare nu mai pot opera nici măcar în pieţele agro-alimentare
28/02/2021 23:48

Montarea pe scară largă a camerelor de supraveghere in municipiul Iaşi are ca principală consecinţă anihilarea şi descurajarea totală a hoţilor de buzunare. Care a devenit deja o specie pe cale de disp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei