Crăciun în pandemie – daruri pentru peste 600 de copii

m2
m111
m112
poza5
poza4
poza6

Dimensiune font:

| 24-12-2020 11:37

 

De la Iași la Mădârjac nu faci mult. Cam jumătate de oră, pe o șosea bună, asta spre liniștea șoferilor. Însă poți parcurge același traseu într-o secundă, dacă te gândești la copilașii de la Grădinița și Școala Mădârjac, și poate peste un ceas dacă un microbuz pleacă înspre ei încărcat cu daruri, așa cum au făcut generoșii donatori din campania „Moșule, umple și ghetuțele mele”, lansată în cadrul proiectului Kre@tivIS, o inițiativă de promovare a talentelor și de susținere a faptelor bune.

Povestea a început la finele lui noiembrie, când a fost lansată campania „Moș Nicolae, umple și ghetuțele mele”, dedicată, inițial, unui grup de copii de la Școala Scânteia. Cu ajutorul oamenilor pentru care cuvântul „dar” are o semnificație aparte, copiii de la Scânteia au primit dulciuri, fructe, rechizite, hăinuțe și chiar un calculator, dotat cu tot ceea ce trebuie. Apoi, campania s-a extins. „Am primit vești despre alți copii și ne-am dorit să le venim în ajutor. Așa am ajuns la Centrul Maternal Hecuba, apoi la câteva familii cu mulți copii, una dintre ele având 12 prunci”, a spus Geanina Enache, unul dintre fondatorii proiectului Kre@tivIS și unul dintre inițiatorii campaniei caritabile căreia i s-au alăturat mulți ieșeni dornici de fapte bune. „Orice ajutor cât de mic, pentru cei care au nevoie, contează enorm. E mare nevoie ca noi, cei care putem să oferim acest ajutor, să o facem. Eu particip cu tot sufletul la proiectele caritabile în care sunt implicați copiii. Recunosc, am o sesibilitate aparte pentru astfel de inițiative. Îmi doresc ca să simtă bucuria darului și să spere într-o viață mai bună, a spus dr. ing. Irina Obrocea, fondatorul singurului Club de criminalistică pentru copii și adolescenți din România, unul dintre făptuitorii faptelor bune.

 În timp ce pregătirile pentru Scânteia erau în toi, a venit un mesaj legat de cei 270 de copii de la Școala și Grădinița Mădârjac. „Toate campaniile Kre@tivIS au în spate o poveste. Povestea de la Mădârjac a început cu o discuție despre cărți, mai exact despre ajutorul adus pentru crearea unui fond de carte, Bibliotecile Kre@tivIS fiind un alt proiect drag nouă. Identificând nevoia de carte pentru lectură în școala de la Mădârjac și făcând cunoștință cu directorul lor, un învățător tânăr, implicat, care s-a întors de la Cluj ca să predea în satul natal, am ajuns la cei 270 de copii, majoritatea provenind din familii defavorizate. Deși trecem prin această criză, cu pandemie și restricții, nu ne-am oprit în a oferi o bucurie micuților. Am fost foarte impresionată și sunt foarte recunoscătoare persoanelor care s-au implicat și au oferit o mână de ajutor, fără a se scuza de criza prin care trecem toți mai mult sau mai puțin”, a mai spus Geanina Enache. Nici nu s-a încheiat bine acțiunea de la Mădârjac că pe biroul celor de la Kre@tivIS a apărut o altă poveste, a copiilor din Parohia Medeleni, satul natal al lui Ionel Teodoreanu. Localitatea se află aproape de Prut, în Republica Moldova, și nu este una în care să se vorbească despre îndestulare, ba dimpotrivă. Sătenii o duc greu, copiii lor la fel și singurul sprijin îl au în Cel de Sus, căruia i se roagă în taină, în bisericuța renovată cu sprijinul comunității. În Ajun de Moș Nicolae, cei 40 copii au primit daruri trimise de la Iași prin mijlocirea preotului Florin Mihai Acatrinei. Tot el s-a ocupat și de procurarea unui brad și de toate cele necesare unei adevărate sărbători. Inimoșii de la Kre@tivIS au spus „Da” și unui alt proiect inițiat de JCI Iași, prin care copiii de la Centrul Caritas vor primi daruri, dar și altuia lansat de Rotaract Curtea Domnească și celelalte cluburi similare din Iași, prin intermediul căruia au contribuit la darurile primite ieri de copiii din Dagâța. Și cum donatorului îi șade bine cu donația, a fost oferit sprijin și unui alt proiect derulat de către psihoterapeutul Oana Dănilă, lector la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Ea și-a propus să ofere daruri la 24 de copii de la Parohia „Sfântul Dumitru” din Bacău, iar mâine pachetele, garnisite și cu dulcuri oferite de Kre@tivIS vor pleca spre destinație, întru bucuria celor mici.

Povestea a continuat la Mădârjac, unde călătoria începuse deja. Trei echipe de oameni inimoși și cu drag de copii au dorit să ofere daruri de Crăciun Școlii de la Mădârjac și Centrului „Mia CASA” Inculeț - Bârnova. Clubul de Motociclism Guerrilla MC Iași, Alexandru Ionuț Popa, partener OMV, și GSM Zone au muncit cot la cot și, la final, au donat calculatoare (complet echipate) viitorului Laborator de Informatică de la Școala Mădârjac. Mesagerii Kre@tivIS au pus bazele primei biblioteci din Școala Mădârjac, 150 de volume găsindu-și loc în spațiul școlii. „Am avut ocazia să cunoaștem și să colaborăm cu trei echipe de oameni foarte inimoși, empatici la nevoile copiilor pentru o dezvoltare adecvată în cadrul școlii rurale. Împreună am creat în cadrul Școlii Generale de la Mădârjac începutul primei  biblioteci în cadrul acestei instituții de învățământ, a doua din proiectul nostru Bibliotecile Kre@tivIS, și un laborator de informatică cu ajutorul  calculatoarelor donate de către echipa de la GSM Zone.  Am ajuns apoi la Centrul Mia CASA Inculeț Bârnova, unde am sprijinit o mână de copii frumoși, talentați, hazlii.  Nu a fost ușoară mobilizarea având în vedere situația de anul acesta la nivel global, dar am avut noroc de oameni buni”, a mai spus Geanina Enache. Campania se încheie cu mulțumiri și recunoștință tuturor persoanelor care au oferit ajutor, prietenilor și voluntarilor implicați activ, care au primit rolul de SuperSpiridușii Moșului, mai exact copiii de la Clubul de Jurnalism și Atelierele JoyHill for All. Ca de fiecare dată, Ziarul Evenimentul Regional al Moldovei a fost un partener de nădejde și a sprijinit campania în cadrul căreia peste 600 de copii au primit daruri.

După cum se vede, drumul de la Mădârjac la Iași este mai rapid pentru că dorințele de ajutorare sunt mai multe și mai arzătoare. Ce ar trebui să facem? Să creionăm o hartă a bunei-voințe, pe traseul căreia fiecare dintre noi să își aleagă destinația preferată, adică bucuria copiilor fără de ajutor.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
25/04/2024 14:17

Sambătă, 27 aprilie 2024, in ajunul marii sărbători a Intrării Domnului in Ierusalim, Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atat la Iaşi, cat şi in alte protopopiate de pe cuprinsul ...

Tradiții de Florii
25/04/2024 14:01

 Sărbătoarea Floriilor deschide săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte * cunoscută ca şi ritual creştin, sărbătoarea a fost atestată incă din societatea romană ca şi zi de ...

Croitorașul cel Viteaz, în ritmurile prezentului
25/04/2024 13:51

Un nou titlu va imbogăti repertoriul permanent al Teatrului „Luceafărul” Iasi incepand din această săptămană: „Croitorasul cel Viteaz”. „Scenariul realizat de Constantin Breh ...

Daruri de la copiii Liceului UAIC prietenii lor de la o școală din Iași
25/04/2024 13:13

Privind cum copiii din clasa a II-a de la Liceul UAIC, coordonati de prof. inv. Raluca Gabriela Varga-Coneac impart darurile si zambetele lor cu prietenii de la o scoală din Iasi, simt că inimile noastre se u ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Primăria vrea să scape de serviciul public de termoficare!
25/04/2024 07:51

Primăria Municipiului Iaşi (PMI) va scoate la licitaţie, pană la sfarşitul lunii mai, delegarea serviciului public de alimentare cu agent termic a locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termofic ...

Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
25/04/2024 07:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

De Paște, Rotary dăruiește zâmbete
25/04/2024 07:24

În prag de sărbătoare, Clubul Rotary Iasi se pregăteste să aducă lumina bucuriei in inimile copiilor aflati in situatii dificile. În cadrul unui proiect plin de generozitate si compasiune, in ...

Iașul, pol de atracție pentru cei mai buni dermatologi
25/04/2024 07:04

 Timp de o săptămană, Iasul a găzduit cea de-a 13-a editie a Primăverii Dermatologice Iesene, un eveniment de referintă in domeniu, care a reunit peste 1.600 de participanti si 130 de lectori de pres ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei