* problemele financiare îi obligă pe mulţi moldoveni să renunţe la meniurile tradiţionale pascale * bugetele variază între 200 şi 400 de lei * oamenii nu se mai gândesc la friptura de miel sau la trufandale * singurele produse la care nu au renunţat sunt ouăle roşii şi cozonacul
Facturile mari la întreţinere, ratele şi criza au tăiat serios din bugetul pentru masa de Paşte. Mulţi moldoveni au spus că vor cumpăra doar strictul necesar unei mese mai bogate, pe care vor strecura ouă roşii, cozonac şi pască. Friptura de miel a fost ştearsă de pe multe liste din cauza preţurilor foarte mari.
Câte puţin din toate
Băcăuanii susţin că nu vor cheltui prea mulţi bani şi că vor cumpăra doar strictul necesar. „Vom face şi noi câte puţin din toate, dar nu voi arunca banii pe preparate speciale. O să fac cozonac în casă, o pască micuţă, o să cumpăr carne de pui, cea de miel fiind prea scumpă, ouă roşii, o salată, o ciorbă şi cam atât. Eu mi-am propus să nu cheltuiesc mai mult de 200 de lei, maximum 250 de lei”, a spus Elena, o băcăuancă pentru care fiecare leu contează.
Vasluienii vor renunţa în primul rând la carnea de miel pentru că este foarte scumpă, un kilogram costând 25 de lei. Se vor orienta în schimb spre carnea de pui şi de porc şi vor completa masa cu pască, cozonac şi ouă roşii. „Suntem bugetari, şi eu, şi soţul şi avem doi copii. Nu cred că voi cheltui mai mult de 400 de lei pentru masa pascală. Şi aşa e mult”, a afirmat Georgeta Popa, o vasluiancă.
Mielul arde la buzunare
Pietrenii, din ce în ce mai strâmtoraţi financiar, spun că bugetul alocat pentru masa de Paşte va fi mai mic în comparaţie cu cel de anul trecut. „La un calcul simplu, mai mult de 400 de lei nu-mi permit să cheltuiesc. E puţin, având în vedere că avem trei copii. S-au scumpit toate, voi fi nevoită să renunţ la anumite produse ori să cumpăr cantităţi mai mici. De un miel întreg nici nu poate fi vorba, doar de o pulpă, pentru o friptură. 30 de lei kilogramul e cam mult pentru buzunarele noastre ciuruite de criză. Nu vor lipsi ouăle roşii şi cozonacul că fără ele chiar nu e Paşte”, este de părere Alexandrina Rusu, din Piatra Neamţ.
În condiţiile în care toate s-au scumpit, iar salariile stagnează, cu siguranţă masa de Paşte va fi mult mai săracă faţă de anul trecut. Mulţi s-au înscris deja la maratonul promoţiilor pentru a putea pune pe masă câte puţin din toate.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Citat
„Ratele şi datoriile ne omoară. Din cât câştig eu şi soţul, adică în jur de 2.000 de lei pe lună, trei sferturi se duc pe datorii. Din ce rămâne vom vedea ce punem pe masă. Vom avea o friptură mai ieftină, pârjoale, borş şi vreo salată. Totul e să marchezi evenimentul, nu să te îndopi şi să ajungi la spital” -- Maria Cristea, vasluiancă
Casetă
Preţuri pentru masa de Paşte: carne de miel – 25 lei/kg, carne de porc – 20 lei/kg, pui – 9 lei/kg, caş – 18-20 lei/kg, urdă – 12 lei/kg, cozonac – 30 lei/kg, pască – 40 lei/kg, ouă – 0,6 lei/bucata, roşii – 6 lei/kg, castraveţi – 5 lei/kg, salată şi ceapă verde – 1 leu/legătura, vin – 10 lei/litrul
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau