1piata1
1piata2
1piata3

Dimensiune font:

Cu POS-ul printre butoaiele cu murături

| 20-09-2019 18:20

  Iniţiativa unei instituţii bancare de a introduce sistemul de plăţi cu cardul în rândul precupeţelor şi zarzavagiilor din pieţele Iaşului a stârnit destulă rumoare şi multă reticenţă în rândul publicului. „Cum oare poţi s-o-nveţi pe tanti Marghioala să umble cu POS-ul?”, se întrebau mulţi dintre cei aflaţi ieri dimineaţă, în Piaţa Alexandru cel Bun, în minutele premergătoare lansării iniţiativei. Discursurile, dezbaterile şi explicaţiile de pe parcursul evenimentului au dovedit că introducerea acestui sistem de plată este mult mai simplu decât pare. Iar implementarea lui, una de succes.

Lansarea iniţiativei „Plata cu cardul la tarabă”, programată pentru ziua de ieri, ora 9.30, la Piaţa Alexandru cel Bun, a început cu ceva întârziere. Asta, întrucât tentativa de ploaie şi mai ales vântul rece au silit organizatorii să pună umbrelele la mesele de protocol. Chestie care a luat ceva timp. Mai bine de jumătate de oră. Răstimp în care s-au adunat mulţi curioşi în zona unde avea să se desfăşoare evenimentul.

Unii ştiau despre ce e vorba, aflaseră din presă şi comentau, nu fără ironie, ideea de a înzestra precupeţele şi zarzavagii cu POS-uri. „Cum oare poţi s-o-nveţi pe tanti Marghioala să umble cu aşa ceva?”, şi-a manifestat cineva uimirea. Altul: „Or să dea un chix de legendă!”... Şi multe alte asemenea păreri.

Şi cei care nu erau la curent cu urma să se petreacă făceau comentarii spumoase: „Oare vine şi Dăncilă”, „Ce se dă de pomană?”, „De ce covoru-i verde şi nu roşu?” sau „Io-te, au ajuns să facă nuntă la piaţă!”.

Hoţii de buzunare din pieţe vor rămâne fără obiectul muncii

Rumoarea s-a stins rapid, încă de la primele fraze ale discursului de început. Prezentarea iniţiativei s-a făcut succint, dar a fost lămuritoare. Iaşul este al doilea oraş din ţară în care se implementează aşa ceva. Premiera a fost la Sibiu, iar rezultatele au depăşit cu mult estimările băncii. În foarte scurt timp s-au instalat la tarabele de acolo 45 de POS-uri. Şi în urbea noastră debutul a fost promiţător: deja existau patru tarabe înzestrate cu aparate din acestea.

Deşi la prima vedere pare ceva greoi, aproape nefuncţional, în realitate procedura e foarte simplă. Gospodarul de la tarabă vine la administraţia pieţei, depune o cerere, completează câteva hârtii, urmează un instructaj rapid, după care iese de acolo cu POS-ul sub braţ. Se poate pune pe treabă chiar de-a doua zi.

Mai e un aspect, foarte important. Doar producătorii agricoli sunt incluşi în acest program, nu şi ceilalţi comercianţi din piaţă. Fapt ce va duce, încetul cu încetul, la dispariţia intermediarilor, de a căror activitate se plâng atât ţăranii, cât şi clienţii. Avantaje mai sunt şi altele. Atât pentru vânzători, cât şi pentru cumpărători. Primii evită situaţiile delicate, precum cele în care n-au să dea rest, au mereu o evidenţă clară a încasărilor, pot economisi etc. Dar, mult mai important, pot concura cu succes hipermarketurile. Oferă muşteriilor facilitatea de a plăti cu cardul şi-i scutesc de a sta la cozi mari, aşa cum sunt cele de la casele de marcat. Aceştia din urmă nu se mai duc la piaţă cu spaima de a cădea victime hoţilor de buzunare.

Primarul Chirica, primul client. A luat o roşie cu 60 de bani

După terminarea speech-urilor, primarul Chirica a ţinut să facă o demonstraţie practică despre cum funcţionează la piaţă acest mod de plată, fiind primul client din Piaţa Alexandru cel Bun care a cumpărat cu cardul de la tarabă. O singură roşie, pentru care i-au fost traşi instant din cont 60 de bani.

A urmat repriza de întrebări din partea publicului şi răspunsurile autorităţilor. Ocazie cu care au reînceput picanteriile. Momentul cel mai spumos: întrebat de cineva când o să facă metrou la Iaşi, acesta dând exemplul lui Boc de la Cluj, Chirica a dat o replică pe măsură: „Voi fi primul client al metroului ardelenesc. Promit. Asta, dacă o să mă mai pot mişca la momentul inaugurării!”.

Altul, pus pe scandal cu orice chip, s-a luat mai întâi de Cristi Stărică, directorul de la Pieţe Iaşi. Că de ce nu e lăsat să-şi aprovizioneze taraba după ora 9.00, că el e inginer-ţăran, munceşte mult şi nu face sex, de aia adoarme după 12 noaptea şi se trezeşte târziu. Directorul a scăpat de pressingul agricultorului, având norocul ca-n colimatorul acestuia să intre însuşi primarul. Printr-o genială inspiraţie de moment, edilul-şef i-a şoptit ceva la ureche revoltatului, liniştindu-l pe moment.

Comentariu din public: „au venit hoţii de bancheri să ne ia banii de pe card”.

Pomana, înainte de toate: ştrudelul a luat faţa plăcintei

Episodul de final a fost unul ce s-a dorit de protocol. Fuseseră pregătite câteva zeci de sacoşe ecologice umplute cu mostre de produse agricole de sezon (ardei, struguri, nuci, prune etc.) pentru a fi date gratuit cumpărătorilor nimeriţi în zonă. În scenariul conceput de către organizatori au mai fost incluse câteva platouri cu plăcinte şi ştrudele, care să fie degustate de către trecători.

A ieşit cu totul altceva. O îmbulzeală de nedescris, de parcă ar fi năvălit hoarde întregi de nesătui lihniţi cronic. În câteva clipe au dispărut toate bunătăţurile, campioană la înhăţat viteză fiind o bătrânică aparent lentă, greoaie şi bântuită de reumatisme. Acesta şi soţul ei pe post de complice, au umplut o sacoşă întreagă, spre invidia pirandei de lângă ea, care n-a mai apucat decât trei plăcinte. Ştrudele erau deja toate în sacoşa venerabilului cuplu.

Năvălitorii au luat până şi florile din ghivecele ce ornaseră zona... Filmuleţul cu fulminantul final îl puteţi viziona pe site-ul ziarului nostru, accesând www.ziarulevenimentul.ro. Marcel FLUERARU, Petrişor FILIP

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Mun. Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, jud. Iaşi, înregistrată în Registrul Societaţilor Profesionale de Practicieni în Insolvenţă sub nr. RFO II 0022/2006, Cod de Identificare Fiscală 16605670, în calitate de administrator judiciar al societăţii debitoare ANTREPRIZA DE LUCRĂRI DRUMURI ȘI PODURI IAȘI S.A.– în reorganizare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilităţii, cu dispozițiile Sentinței nr.646/07.05.2019, prin care a fost confirmată modificarea Planului de Reorganizare al debitoarei şi cu hotărârile adoptate în cadrul Adunării Creditorilor din data de 08.11.2019, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în data de 16.12.2019, ora 13.00, a următoarelor active proprietatea, proprietatea debitoarei: Denumire Activ - Preţ de pornire a licitaţiei (EUR fără TVA) ACTIV NR. I - Proprietate industrială, situată în Mun. Iași, Str. Calea Chișinăului, constând în teren intravilan, în suprafață totală de 13.801,97 mp, din care 12.054,25 mp categoria curți– construcții și 1.747,72 categoria căi–ferate, nr. cad. 18544, CF 120110 a Mun.Iași (nr. CF vechi: 68705), pe care se află edificate un număr de opt construcții C1–C8, neintabulate, într-o stare avansată de degradare. - 700.000,00; ACTIV NR. II - Proprietate industrială, constând în teren și construcții în suprafață de 12.175,42 mp, situată în Mun. Botoșani, Str. Progresului nr.1, jud. Botoșani, împreună cu mijloacele fixe și obiectele de inventar de la locția respectivă, astfel: - 700.000,00 Teren intravilan, în suprafață totală de 12.175,42 mp, categoria curți – construcții, nr. cad. 4675, CF 53301 a Mun. Botoșani (nr. CF vechi: 13517), pe care se află edificate două construcții C1 și C2, într-o stare avansată de degradare. - 600.000,00; Mijloace fixe și obiecte de inventar - Gestiunea Botoșani - 100.000,00; Lista completă a mijloacelor fixe, respectiv a obiectelor de inventar poate fi consultată la sediul administratorului judiciar sau pe site-ul acestuia:www.lrj.ro. Proprietatea industrială, situată în Mun. Botoșani, Str. Progresului nr.1, Jud. Botoșani se vinde în bloc ca și activ funcțional sau mijloacele fixe, împreună cu obiectele de inventar în întreaga lor componență, și separat activului imobiliar. ACTIV NR. III - Proprietate industrială, constând în teren, în suprafață totală de 10.201,87 mp, nr. cad. 447-991/5, CF 30630 a Com. Dornești (nr. CF vechi:3628), compus din: teren în suprafață de 6.262,06 mp, categoria curți – construcții, nr. cad. 447 și teren în suprafață de 3.939,81 mp categoria pădure, nr. cad. 991/5, pe care se află edificate trei construcții C1, C2 și C3, neintabulate, într-o stare avansată de degradare. - 100.000,00. Prețurile nu conțin TVA. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare, au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.12.2019, la sediul administratorului judiciar. În conformitate cu prevederile art.53, din Legea nr. 85/2006, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii. Modalitatea de valorificare a activelor este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform hotărârilor adoptate în cadrul ședinței Adunării Creditorilor din data de 08.11.2019. Pasul de licitaţie stabilit este de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, conform hotărârilor adoptate în cadrul ședinței Adunării Creditorilor din data de 08.11.2019. Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 10% din preţul de pornire a licitației, pentru fiecare activ în parte, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei, nr: RO11BUCU1032235342088RON,deschis la ALPHA BANK, suc. Iași. Garanţia de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plăţii. În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, Iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitaţie publică. Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea activelor imobile supuse procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul administratorului judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietul de sarcini este de 3.570,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul administratorului judiciar, nr.: RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul administratorului judiciar. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar EuroBusiness, pe site-ul www.lrj.ro, la tel./fax:0232/220777, 0733683702, mail:vanzari@lrj.ro.
Consorțiul format din EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iași, și INSOLVENCY HOUSE S.P.R.L., cu sediul în Sat Păun, Str. Arțarului, nr.7, Com. Bârnova, Jud. Iași, în calitate de administratori judiciari ai debitoarei PETROLBIT S.R.L., desemnați prin Încheierea nr. 99/09.05.2017, pronunţată de Tribunalul Iași Secţia a-II-a Civilă-Faliment în dosarul nr.3075/99/2017 (nr. în format vechi:131/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilității, organizează licitație publică competitivă, cu strigare, în data de 12.12.2019, ora 11.00, pentru valorificarea următorului activ imobil: DENUMIRE ACTIV - PREȚ DE PORNIRE A LICITAȚIEI (EUR, fără TVA) Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasat în Com. Holboca, Jud. Iași, compus din: 2.561.247,00. 1.Terenuri intravilane în suprafață totală de 38.662,00 mp (Teren intravilan, categ. curți-construcții, în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984/UAT Holboca; Teren intravilan în suprafață totală de 8.250,00 mp, nr.cad.62985, CF nr.62985/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.422,00 mp, nr.cad.1770,CF nr.60172/UAT Holboca; Teren intravilan categ. căi ferate în suprafață totală de 2.938,00 mp, nr.cad.61833, CF 61833/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.945,00 mp, nr.cad.61615, CF nr.61615/UAT Holboca și Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 2.000,00 mp, nr.cad.61045, CF nr.61045/UAT Holboca) 532.800,00; 2.Construcții situate pe terenul intravilan categ. curți-construcții în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984 a UAT Holboca, astfel:1.560.323,00 - Construcțiile C1, C2 și C3 - 711.114,00; - Construcțiile C4 și C5 - 9.299,00; - Construcția C6 - 21.711,00; - Construcția C7 - 29.633,00; - Construcțiile C8, C9, C10 și C11 - 210.374,00; - Construcțiile C12, C13, C15 și C16 - 306.593,00; - Construcția C17 - 6.476,00; - Construcția C18 - 6.725,00; - Construcția C19 - 7.022,00; - Construcția C20 - 205.732,00; - Construcția C21 - 45.644,00; 3. Echipamentele de automatizare și instalațiile tehnologice specifice terminalului -468.103,00. Activul constând în Proprietate de tipul Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasată în intravilanul Com. Holboca se vinde în bloc, ca un activ funcțional așa cum este prezentat, la valoarea de 2.561.247,00 EUR, fără TVA. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, lit.F, din Codul Fiscal, în măsura îndeplinirii condițiilor legale. În cazul în care la licitaţia din 12.12.2019, nu se va reuși valorificarea activului imobil, aparţinând debitoarei, se va organiza o nouă licitaţie, în aceleaşi condiţii în data de 19.12.2019, ora 11.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iaşi. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 11.12.2019, respectiv 18.12.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi. În conformitate cu prevederile art.91, alin.1, din Legea nr.85/2014, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii, cu excepția sechestrului penal. Modalitatea de valorificare a activului imobil este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Pasul de licitație stabilit este de 5% din prețul de pornire al licitației, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Garanția de participare la licitație este în valoare de 10% din prețul de pornire a licitației, fără TVA, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei PETROLBIT S.R.L., nr:RO66BUCU1032235341146RON, deschis la Alpha Bank, suc. Iași. Garanția de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plății. În cazul câştigării licitației garanția se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi atașată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitație publică. Vizitarea și prezentarea activului se poate face în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul administratorilor judiciari, la locul în care acestea se află. Administratorii judiciari vor permite accesul ofertanților care vor achiziționa caietul de sarcini, doar în prezența unui reprezentant al acestora și la solicitarea scrisă prealabilă însoțită de o programare în acest sens. Reprezentanții administratorilor judiciari vor furniza toate informațiile suplimentare disponibile către cei care au achiziționat caietul de sarcini. Detaliile privind documentația necesară în vederea participării la licitația publică și modul de organizare a licitației, precum și descrierea activului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare și de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 5.950,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., pe site-ul www.lrj.ro, la tel. 0232/220777, 0733683702, 0744663190, mail: vanzari@lrj.ro sau lichidator.chirila@yahoo.com.
COMPANIA IULIUS A RECONFIGURAT PROIECTUL DE EXTINDERE A ANSAMBLULUI PALAS
10/12/2019 09:17

  Ansamblul Palas este o investitie pentru comunitate, care, asa cum a făcut-o si pană acum, se dezvoltă cu responsabilitate fată de patrimoniul cultural si istoric al Iasului, dar si fată de locui ...

Preşedintele CJ Neamţ face scandal pe reţelele de socializare
10/12/2019 08:39

    „Guvernul Orban vrea izolarea Moldovei! Fostul sef al PDL Sălaj, vopsit acum in ministru liberal al Transporturilor, si-a ascutit ghearele si dintii si muscă din drumul de la Bicaz! Frus ...

Farmacişti trimişi în judecată pentru evaziune fiscală
10/12/2019 08:32

    Procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea in judecată a doi soţi, cercetaţi in stare de libertate, pentru săvarşirea următoarelor infracţiuni: tentativ ...

 

Povestea unei picături de apă
10/12/2019 07:31

    Sute de copii din Iaşi au invăţat lucruri inedite despre apă prin intermediul unei piese de teatru puse in scenă de către un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu&rd ...

Un șofer  ieșean a bătut toate recordurile în materie de alcoolemie!
10/12/2019 07:05

Un iesean a reusit să atingă un record  nedemn de laudă, in aceasta dimineată. Acesta a fost sanctionat dur, după ce a fost prins conducand cu o alcoolemie de 1,30 mg/l. Bărbatul a fost oprit de age ...

CELE MAI NOI PROIECTE IMOBILIARE DIN IASI  10  12   .2019
10/12/2019 07:05

        80% dintre dezvoltatorii imobiliari din judetul Iasi sunt deja partenerii nostri. Pentru o ofertă personalizată de promovare a proiectului imobiliar, vă rugăm să ne&nb ...

Călătorie muzicală alături de studenţii de la Canto
10/12/2019 06:42

    Sala Eduard Caudella (Casa Bals) va găzdui astăzi, de la ora 19, o manifestare artistică sustinută de studenti si masteranzi ai Universitătii Nationale de Arte „George Enescu”, ...

„Cardinalul”, proiecţie de gală la Ateneu
10/12/2019 06:29

    La Cinema Ateneu va avea loc vineri, 13 decembrie, de la ora 20, premiera de gală a filmului „Cardinalul”, semnat de Nicolae Mărgineanu. În cadrul evenimentului va participa ...

Studenţii, comunismul şi Zidul Berlinului
10/12/2019 00:53

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi organizează maine, 11 decembrie, in incinta Muzeului „Mihai Eminescu” o noua ediţie a Cenaclului Cultural „Aron Pu ...