Cum îţi poţi schimba furnizorul de energie electrică

default

Dimensiune font:

| 12-01-2015 09:51

Deşi plătesc fără să crâcnească facturile la curent, puţini ieşeni cunosc faptul că îşi pot schimba furnizorul de energie electrică. Anul trecut a apărut un nou ordin al ANRE, care simplifică această procedură. Cu toate acestea însă, trecerea la un alt furnizor este aproape imposibilă, dat fiind faptul că nimeni nu doreşte să se încurce cu clienţi casnici

Încă din toamna anului trecut, ANRE a aprobat un ordin legat de procedura de schimbare a furnizorului de electricitate, care prevede, printre altele, posibilitatea înlocuirii firmei de furnizare în orice zi calendaristică, scurtarea procedurii şi eliminarea condiţiei privind plata facturii. „Documentul reprezintă o îmbunătăţire a procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică aprobată prin Ordinul ANRE nr. 88/2009, cu modificările şi completările ulterioare şi a fost elaborat în scopul armonizării regulilor de schimbare a furnizorului aplicate în România cu legislaţia Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare.


Printre modificările aduse în favoarea consumatorilor prin acest ordin sunt eliminarea posibilităţii suspendării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică ca urmare a neachitării facturilor de energie electrică, precum şi prevederea explicită a faptului că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.


„Evadare” în patru paşi!
Concret, primul pas pe care un ieşean trebuie să-l facă în acest demers îl constituie contactarea mai multor furnizori pentru a obţine oferte diferite, lucru similar pe care agenţii economici îl realizează prin intermediul licitaţiilor. Lista furnizorilor este disponibilă pe pagina de internet a ANRE (www.anre.ro), unde găseşti în jur de 200 de furnizori. Prin lege, furnizorul de energie este obligat să transmită o ofertă de furnizare în maximum 30 de zile. Urmează evaluarea ofertelor comparând preţul energiei, durata contractului, condiţiile de încetare a contractului, termenele şi modalităţile de plată. Odată ales noul furnizor, trebuie semnat un contract cu acesta. În paralel, vechiul furnizor va fi notificat cu 30 de zile înainte de încetarea contractului, prin care îi aduceţi la cunoştinţă că aţi optat pentru un alt furnizor. Noul furnizor vă va spune dacă se impune schimbarea contorului de energie electrica, caz în care veţi suporta costurile aferente (în jur de 400 lei).


În fine, noul furnizor va contacta toate părţile implicate în vederea citirii indexului contorului aferent datei efectuării schimbării furnizorului. Această citire are drept scop stabilirea indexului pentru decontarea finală (indexul de reziliere contract) cu vechiul furnizor, index ce constituie totodată şi indexul de la care decurg obligaţiile de plată a consumului de energie electrică către noul furnizor.

Schimbarea furnizorului nu implică modificări de ordin tehnic, deci nu poate afecta calitatea sau continuitatea alimentării cu energie electrică. Practic, după ultima citire a contorului, consumul dumneavoastră nu va mai fi transmis către vechiul furnizor, ci către cel nou ales, de către distribuitor.

Indiferenţă şi necunoaştere
Din sondajele pe care reporterii „Evenimentului Regional al Moldovei” le-au făcut în rândurile ieşenilor reiese însă că foarte puţini ştiu de posibilitatea optării pentru un nou furnizor. „Ştiam că pe Moldova E.ON deţine monopol. Acum aud pentru prima dată că se poate schimba furnizorul”, spune Nicolae Petrescu, pensionar. Alţii, în schimb, auziseră de acest lucru, însă nu deţineau alte informaţii. „Nu ştiu cui aş putea să mă adresez. Spuneţi că sunt 200 de firme care dau curent? Unde le găsesc?”, întreabă D.P, mecanic. În fine, o a treia categorie o constituie ieşenii care ar schimba furnizorul dacă ar obţine un preţ mai bun. „Aş putea să iau în calcul această variantă, însă doar dacă voi fi tarifat la un preţ mai mic. Din câte ştiu, furnizorii nu-şi prea bat capul cu clienţii casnici, pe considerentul că vorbim de un consum mic, nerelevant”, spune Dan Melinte, profesor.


Ceea ce ieşenii nu conştientizează, iar ANRE nu se oboseşte să o spună în Ordinul 105/2014, este că renunţarea la furnizorul lui de energie electrică înseamnă, de fapt, renunţarea consumatorului la preţul reglementat. Altfel spus, factura lui va fi calculată pe baza preţului din piaţă care în prezent este de 210-220 lei/megawatt oră, cu mult peste preţul reglementat. Atenţie, însă, acest preţ reglementat va dispărea în 2017!


Legea există, dar nu ajută!
Din păcate, ordinul ANRE are o aplicabilitate redusă, întrucât, în realitate, găsirea unui nou furnizor rămâne o misiune imposibilă. O spune un ieşean care a încercat să scape de E.ON. „Am contactat diverşi furnizori cerându-le oferte de preţ. Unii nu au răspuns. Alţii au răspuns, dar au făcut precizarea că nu colaborează cu persoane fizice. Explicaţia este simplă: pentru a livra energie la consumatorii casnici, furnizorii privaţi au nevoie de o infrastructură, care nu există în acest moment decât la cei patru furnizori impliciţi (n.r. - Electrica, E.ON, CEZ şi Enel)”, spune Mihai A. Potrivit specialiştilor, în acest moment nu se poate vorbi decât de schimbări de clienţi între cele, însă, în viitor, furnizorii privaţi îşi vor dezvolta infrastructura pentru a prelua din activitatea celor patru „mari”. Dan CONSTANTINESCU

* * *
Curentul s-a ieftinit, facturile rămân la fel de mari
O altă noutate o constituie hotărârea Comitetul de Reglementare al ANRE, care a decis ca de la 1 ianuarie preţul reglementat al energiei electrice să scadă de la 137 de lei/MWh la 133 de lei. 55% din curentul din coşul pentru populaţie va fi asigurat de sursele nuclear şi hidro, restul fiind achiziţie de energie de pe piaţa liberă. Însă ca şi la anterioarele ieftiniri de tarif, cetăţenii nu vor simţi această diminuare, întrucât se vor ajusta în sus tarifele de distribuţie, la care se adaugă impactul taxei pentru construcţii speciale (stâlpi), astfel încât preţul final la consumator va rămâne acelaşi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 3093/89/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Total Media Radio - TV” S.R.L. Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Unirii nr. 14, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV/BUN, Valoare -Lei- 1., Echipament tehnologic, aparate de măsură şi control, mijloc de transport, mobilier, aparatură birotica 174.679. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scose la vânzare este cel de mai sus şi reprezintă 100% din valoarea de inventar, iar vânzarea se va efectua conform hotărârilor Adunării creditorilor din data de 23.07.2021, respectiv la cel mai bun preţ oferit. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 12.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv până la data de 09.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefon: 0335/566.035, 0744/291.653, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Moldova, în colaps - Economia gâfâie, tinerii nu ajută, iar societăţile comerciale dispar!
30/12/2019 01:19

  În lipsa investiţiilor consistente, in special a celor in infrastructură, economia Regiunii de Dezvoltare Nord-Est pare mai degrabă in pragul colapsului, decat pe drumul revirimentului. Nici ...

Ajutor de deces. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2020
26/12/2019 11:59

Proiectul de buget pe 2020 prevede modificări si in privinta ajutorului de deces. Vestea este una bună dat fiindcă proiectul de buget prevede majorarea acestui ajutor. Ajutorul de deces se va se acordă as ...

Mister greu de deslușit. Băncile centrale nu știu unde dispar banii
23/12/2019 11:37

Volumul de bancnote emise de bănci a atins cote fără precedent, dar care, in mod paradoxal, par să dispară de pe faţa pămantului. Fenomenul reprezintă un mister greu de deslusit pentru băncile centrale ...

Retrospectivă 2019. OUG 114. Electricitate din import, prețuri record la gaze
23/12/2019 11:16

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, aprobată la finalul anului trecut, a modificat radical activitatea in sectorul energetic, introducand noi taxe, plafonand preţuri sau reglementand din nou pieţe liberalizate ...

Schimbare radicală! Cum se vor acorda sporurile la toti bugetarii
22/12/2019 12:32

Potrivit unei propuneri legislative emisă de Guvern modul de acordare a sporurilor pentru conditii deosebite de muncă va suporta modificări. În noua propunere, pentru care Guvernul isi va asuma răspu ...

Indicele ROBOR a atins cel mai mare nivel din ultimele 6 luni
20/12/2019 14:29

Indicele ROBOR la 3 luni, in funcţie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut, ajungand la 3,22%, cel mai mare nivel din ultimele 6 luni, potrivit informatiilor publicate, v ...

Lista sporurilor la pensie în funcție de vechimea în muncă
19/12/2019 15:22

Noua Lege a pensiilor cuprinde mai multe schimbări, printre care si modul de acordare a sporurilor in functie de vechimea in muncă. Persoanele care nu fac dovada venitului total lunar realizat anterior datei ...

 Parlament. Decizie VOT FINAL eliminare pensii speciale
18/12/2019 13:47

Potrivit Romania TV, s-a luat o decizie de ultim moment la votul eliminării pensiilor speciale din plenul Camerei Deputatilor din Parlament. Votul pentru eliminarea pensiilor speciale s-a amanat! Acesta nu se ...

Curs valutar BNR, miercuri, 18 decembrie. Cât costă euro și dolarul la casele de schimb
18/12/2019 13:21

Specialistii de la Banca Natională a Romaniei emit un nou curs valutare. Care sunt cotatiile de azi, 18 decembrie si care a fost evolutia monedelor de circulatie internatională in perioada aceasta? Curs valu ...

Camera Deputaţilor, decizie privind reducerea de TVA
18/12/2019 13:14

Plenul Camerei Deputatilor a decis, miercuri, retrimiterea la comisie pentru raport suplimentar a proiectului care prevede reducerea TVA. În timpul dezbaterii, deputatul PSD Nicolae Bacalbasa l-a acuzat p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei