Cum se vede regionalizarea de la Botoşani

default

Dimensiune font:

| 22-04-2013 05:00

 

* Botoşaniul a intrat în luptă cu Vasluiul pentru o direcţie regională de agricultură * în contextul regionalizării, primarul din Botoşani vorbeşte de abilitatea regiunilor în abordarea de politici externe diferite în plan economic * şeful CJ afirmă că referendumul constituţional nu va trece dacă se vor desfiinţa comunele

 

 

Liderii administraţiei publice locale din Botoşani au viziuni diferite în ceea ce priveşte procesul de regionalizare al ţării. Diferenţele de opinie dintre primarul Ovidiu Portariuc şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Florin Ţurcanu, pornesc de la oportunitatea reorganizării administrative şi până la modul în care ar trebui asigurată conducerea regiunii. Un punct comun între cei doi constă într-un eventual beneficiu pentru Botoşani prin înfiinţarea unei direcţii regionale în sectorul agricol, ambii susţinând această idee. „La orice subiect de acest tip există păreri diferite, e normal să existe opinii divergente în acest moment pentru că suntem într-o fază de dezbateri”, afirmă Portariuc.
 

Ţurcanu: „E prea multă grabă cu regionalizarea”

 

Şeful CJ Botoşani a susţinut că judeţul pe care îl conduce a avut numai de pierdut în urma unei precedente reorganizări administrativ-teritoriale. „Eu trebuie să îmbrac viziunea mea cu cea a cetăţenilor. Mă întâlnesc des cu aceştia şi pot să vă spun că, din punctul lor de vedere, judeţul Botoşani nu va avea de câştigat din această regionalizare. Noi am făcut parte dintr-o regiune, a Sucevei, şi judeţul nostru a avut numai de pierdut, nimic de câştigat. Dar, este un proiect politic al USL şi sper să găsim cea mai bună soluţie pentru toţi românii”, a spus Ţurcanu. Şeful CJ a subliniat necesitatea unei dezbateri publice susţinute şi serioase înainte de a implementa proiectul pentru identificarea unei „formule corecte”. „E prea multă grabă cu regionalizarea, iar asta arată un interes. Trebuie făcută o dezbatere foarte serioasă în urma căreia să avem măcar la anul un proiect bine gândit. Cetăţeanului trebuie să i se spună clar care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele”, a completat Ţurcanu. În privinţa sistemului fiscal al regiunii, şeful CJ a precizat că fondurile trebuie în continuare repartizate de Ministerul Finanţelor, iar impozitarea să fie „minimă”. „Banii să fie împărţiţi pentru echilibrare, nu dezechilibrare pentru că sunt judeţe care nu poate să asigure funcţionarea cu veniturile pe care le au, dar sunt altele cu plus valoare. Dacă dai tot la primele 10-15 judeţe ca nivel de dezvoltare, decalajele se menţin şi se acutizează. Trebuie luate de jos de în sus”, a mai spus Ţurcanu.
 

Portariuc: „Sensul regionalizării constă în atenuarea decalajelor”

 

De cealaltă parte, primarul Botoşaniului susţine regionalizarea în contextul unei mai bune absorbţii a fondurilor europene şi reducerea decalajelor de dezvoltare existente între regiuni. „Regionalizarea este o necesitate obiectivă. Din 2014, fondurile europene vor fi alocate pe regiuni şi riscăm să pierdem sume importante de bani. Asta ar fi prima prioritate, atragerea de finanţări nerambursabile, iar a doua ar fi legată de descentralizare, cu o delegare de competenţe de la nivel central la local pentru o mai bună gestionare a activităţilor zonale„, a menţionat Portariuc. Primarul s-a declarat optimist în ce priveşte reducerea decalajelor, dar a subliniat că Botoşaniul se confruntă de mulţi ani cu o problemă care lasă răni adânci în economia judeţului, anume lipsa personalului calificat. „Tinerii pregătiţi la Botoşani migrează către centrele universitare. Dacă până ieri era Iaşul preponderent, acum se poate observa că se pleacă mult şi spre Cluj şi Bucureşti... mii de tineri. Am avut discuţii cu firme importante şi s-au plâns de faptul că găsesc foarte greu oameni calificaţi. Angajează de la Iaşi sau Bucureşti, trebuie să plătească transport, cazare... e o mare problemă pentru Botoşani această lipsă de resursă umană sau modalităţile prin care putem ţine tinerii aici”, a spus primarul botoşănean. Portariuc a vorbit despre o izolare a Botoşaniului în Moldova, în contextul infrastructurii rutiere actuale, subliniind că modernizarea drumurilor trebuie să fie o prioritate.
 
 

*** Liderii administraţiei din Botoşani susţin Iaşul pentru statutul de capitală regională

 

 
 
 

Ţurcanu: „Dacă se desfiinţează comunele, nu trece referendumul”

 

Şeful CJ este de părere că intenţia unor factori decizionali de a comasa comune va stârni un protest al primarilor care nu vor susţine referendumul. „Cine va desfiinţa comunele, va avea foarte mult de pierdut în privinţa capitalului politic. În plus, dacă aud primarii că se desfiinţează comunele, nu va trece nici referendumul cu Constituţia şi regiunile. Poţi să elimini din birocraţie şi cu diminuarea numărului de consilieri la nivelul autorităţilor locale şi judeţene. În loc de 20 consilieri poţi să ai cinci la comune, iar într-un judeţ, în loc de 33 să fie nouă”, a explicat Ţurcanu.
 
 

Portariuc: „Economic, regiunea îşi face politica externă”

 

Un aspect important subliniat de primarul din Botoşani constă în abilitatea unei regiuni de a-şi stabili singură politica externă în plan economic, independent de celelalte zone. „Regiunea deschide noi perspective în privinţa colaborărilor externe. Mă refer strict la partea economică, de a atrage investiţii şi a face parteneriate, aşa se-ntâmplă şi în Germania, unde am observat că landurile au politici diferite. De exemplu, Bavaria are relaţii puternice cu Orientul, China în special şi au foarte mulţi investitori. Alte landuri sunt mai conservatoare şi dezvoltă relaţii doar cu europenii. În acest sens, ar putea exista şi în România o anumită flexibilitate”, a explicat Portariuc. Potrivit acestuia, ţările din Europa de Vest reprezintă principalii parteneri comerciali, dar, a subliniat primarul, este necesară o deschidere spre pieţele din Ucraina sau Rusia.
 
 

Botoşaniul se bate cu Vasluiul pentru o direcţie de agricultură

 

Cei doi lideri administrativi din Botoşani susţin la unison ideea înfiinţării unei instituţii regionale în judeţ. Ambii se declară pentru o direcţie în sectorul agricol, instituţie la care râvnesc şi omologii lor din Vaslui. „Botoşaniul are potenţial agroalimentar, din punctul ăsta de vedere, o direcţie regională de agricultură sau APIA, DSV, pe zona asta aş vedea competenţe. Nu exclud însă nici zona culturală”, a spus Portariuc. La rândul lui, Ţurcanu a subliniat că Botoşaniul trebuie să-şi valorifice potenţialul agricol. „În Botoşani, 66% din populaţie trăieşte la sate. Pe noi ne interesează foarte mult agricultura, care poate susţine dezvoltarea judeţului”, a declarat Ţurcanu.
 
 

Şeful regiunii, ales prin vot indirect sau uninominal?

 

În timp ce Portariuc vrea ca preşedintele regiunii să fie ales politic, prin vot al aleşilor locali, Ţurcanu susţine alegeri uninominale. „Varianta optimă este votul indirect prin intermediul aleşilor locali, aşa mi se pare că e cel mai corect şi transparent. Orice preşedinte sau guvernator va avea interesul să menţină un echilibru şi să satisfacă toate nevoile în judeţe”, a spus primarul din Botoşani. În schimb, Ţurcanu afirmă că şefia regiunii trebuie să fie asigurată de şefii CJ prin rotaţie până în 2016. „Alegerile pentru preşedinte să fie odată cu cele locale, până atunci să fie un sistem prin rotaţie. A face o regiune doar de dragul de a avea câţiva conducători, nu cred că este un lucru aşteptat de cetăţean”, a precizat Ţurcanu.
 
 

Mininterviu

 

 

- Faceţi trei propuneri concrete pentru procesul de regionalizare pe care ar trebui să le aibă în vedere Ministerul Dezvoltării în elaborarea proiectului

 

Florin Ţurcanu:În primul rând, nu atât de repede precum îşi doresc o parte dintre politicieni. A doua chestiune, să se implementeze în perioada 2014 - 2016, iar în ultimul an să avem alegeri uninominale, odată cu alegerile locale. A treia chestiune constă în descentralizare, nu centralizare. Dacă vom centraliza în regiuni foarte multe investiţii sau decizii, nu va fi bine pentru alte judeţe. Sper să nu aibă în viziunea lor desfiinţarea judeţelor într-un timp mai îndelungat.
Ovidiu Portariuc: Accesul cât mai facil al cetăţenilor la serviciile publice şi delegarea unor atribuţii de la nivel central către regiuni din toate ministerele pentru a permite o funcţionalitate mai bună.
 

 

 

 

- Care credeţi că ar fi principalul avantaj pentru Botoşani în contextul reorganizării administrativ-teritoriale ?

 

Florin Ţurcanu: Principalul avantaj pentru Botoşani ar fi să avem drumuri regionale, să fie modernizate. Să avem un aeroport regional şi la Suceava, chiar dacă centrul regiunii va fi la Iaşi. Să avem posibilitatea să deschidem acest judeţ pentru că promisiuni fără fapte nu prea mai ţin la cetăţeni.
Ovidiu Portariuc: Suntem mai aproape de capitala regională, mă refer ca nivel de comunicare şi abordare decât de Bucureşti. La nivelul Capitalei se centralizează mii de proiecte, din toată ţara şi este normal să apară blocaje. Descentralizând acest lucru, o asemenea direcţie ar duce la o apropiere între autoritate şi beneficiar. Scurtăm termenele de implementare, comunicarea va fi mai facilă.
 

 

 

 

- Întocmiţi un portret robot al viitorului preşedinte al Regiunii de Nord-Est.

 

Florin Ţurcanu: Mi-aş dori un om tânăr cu viitor politic în faţă.
Ovidiu Portariuc: Viitorul şef al regiunii trebuie să aibă experienţă în administraţie, să fie un bun comunicator, un om care să relaţioneze foarte uşor şi care să încerce să elimine orice fel de conflicte şi să genereze consens. E foarte important să menţină un echilibru, să aibă autoritate dată de experienţă şi de competenţă. În acelaşi timp, ar fi necesară şi o minimă capacitate de reprezentare în relaţiile externe.
 
 

- Gheorghe Nichita (PSD), Cristian Adomniţei (PNL) sau Gheorghe Flutur (PDL) ?

 

Florin Ţurcanu: Am să-l susţin pe Cristi Adomniţei, este un om cu viziune largă. Are un plan în ansamblu, merge spre politicile de dezvoltare europene, cred că are şi expertiza necesară.
Ovidiu Portariuc: Eu aş scrie Gheorghe Nichita pe toate buletinele de vot. Din punctul meu de vedere, el este de departe omul cu cea mai mare experienţă în administraţie şi cea mai mare influenţă politică. A atras, dacă ţin eu bine minte, peste 300 milioane euro pentru Iaşi, cea mai mare sumă în România accesată la nivel de oraşe.
 
 

Pagină realizată de Alex Andrei

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
Cereri trăsnite în justiţia ieşeană
08/06/2021 10:45

Una din cele mai trăsnite cereri de chemare in judecată inregistrate anul ăsta la Iaşi a fost cea din data de 19 decembrie, prin care reclamanta Maria C. a solicitat instanţei să-l oblige pe Sorin M. la r ...

 Super concert și focuri de artificii în noaptea de Revelion
31/12/2019 15:29

  Cu ocazia trecerii in Noul An Primăria Municipiului Iasi va oferi din nou iesenilor traditionalul concert si focuri de artificii. Din păcate, programul anuntat initial al concertului a suferit o modi ...

FOTO - întâietatea la pețitul fetelor din Ruginoasa, tranșată de jandarmi!
31/12/2019 14:50

 Bătălia de la Ruginoasa, binecunoscuta incăierare de la sfarsit de an dintre deleni si văleni nu a mai avut loc! Cetele de urători, la fel ca in ultimii ani, au iesit pe ulite de la răsărit, doar c ...

Iaşul va avea un spital competitiv cu orice mare spital din lume
31/12/2019 14:22

Construcţia Spitalului Regional Iaşi va fi demarată mai repede decat ne-am fi aşteptat. Contractul de finanţare a fost semnat cu o zi inainte de incheierea anului 2019. „Am semnat, astăzi, contractu ...

Doar 949 ieşeni mai încasează indemnizaţie de şomaj
31/12/2019 14:20

* Iaşul inregistrează 8.242 şomeri, din care 3.723 sunt femei * dintre aceştia, doar 949 mai incasează indemnizaţie de şomaj, restul beneficiind doar de servicii de ocupare gratuite Conform ultimelor da ...

AJOFM Iaşi găseşte, lunar, de lucru pentru aproape 1.000 de oameni
31/12/2019 00:17

* principalii beneficiari sunt şomerii cu varste de peste 45 de ani, 3.221 dintre aceştia reuşind să-şi facă un rost in acest an * 2.711 sunt tineri intre 35 şi 45 de ani, 2.767 au intre 25 şi 35 de ani ...

„2020 ar putea fi anul creşterii gradului de integrare pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”
31/12/2019 00:08

DA-IS Club (supranumit şi Club de Dezvoltare a Autonomiei şi facilitare a Integrării Sociale) este un proiect de suflet al Asociaţiei Nevăzătorilor din Romania, Filiala Judeţeană Iaşi, promovat de Oana ...

Sănătatea ieşenilor a devenit, în sfârşit, o prioritate
31/12/2019 00:03

La nivelul judeţului Iaşi au fost implementate, in acest an, mai multe programe de screeing prin care a fost evaluată starea de sănătate a populaţiei. Printre ele se numără afecţiunile canceroase, cele ...

Ultima săptămână din an, cea mai incendiară dintre toate
30/12/2019 21:13

După aproape două săptămani de aşa-zisă acalmie, pompierii ieşeni au fost ultra solicitaţi in acest sfarşit de an. Nu vorbim aici despre intervenţiile „casnice”, gen scos căţei de prin f ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei