Cum se vede regionalizarea de la Botoşani

default

Dimensiune font:

| 22-04-2013 05:00

 

* Botoşaniul a intrat în luptă cu Vasluiul pentru o direcţie regională de agricultură * în contextul regionalizării, primarul din Botoşani vorbeşte de abilitatea regiunilor în abordarea de politici externe diferite în plan economic * şeful CJ afirmă că referendumul constituţional nu va trece dacă se vor desfiinţa comunele

 

 

Liderii administraţiei publice locale din Botoşani au viziuni diferite în ceea ce priveşte procesul de regionalizare al ţării. Diferenţele de opinie dintre primarul Ovidiu Portariuc şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Florin Ţurcanu, pornesc de la oportunitatea reorganizării administrative şi până la modul în care ar trebui asigurată conducerea regiunii. Un punct comun între cei doi constă într-un eventual beneficiu pentru Botoşani prin înfiinţarea unei direcţii regionale în sectorul agricol, ambii susţinând această idee. „La orice subiect de acest tip există păreri diferite, e normal să existe opinii divergente în acest moment pentru că suntem într-o fază de dezbateri”, afirmă Portariuc.
 

Ţurcanu: „E prea multă grabă cu regionalizarea”

 

Şeful CJ Botoşani a susţinut că judeţul pe care îl conduce a avut numai de pierdut în urma unei precedente reorganizări administrativ-teritoriale. „Eu trebuie să îmbrac viziunea mea cu cea a cetăţenilor. Mă întâlnesc des cu aceştia şi pot să vă spun că, din punctul lor de vedere, judeţul Botoşani nu va avea de câştigat din această regionalizare. Noi am făcut parte dintr-o regiune, a Sucevei, şi judeţul nostru a avut numai de pierdut, nimic de câştigat. Dar, este un proiect politic al USL şi sper să găsim cea mai bună soluţie pentru toţi românii”, a spus Ţurcanu. Şeful CJ a subliniat necesitatea unei dezbateri publice susţinute şi serioase înainte de a implementa proiectul pentru identificarea unei „formule corecte”. „E prea multă grabă cu regionalizarea, iar asta arată un interes. Trebuie făcută o dezbatere foarte serioasă în urma căreia să avem măcar la anul un proiect bine gândit. Cetăţeanului trebuie să i se spună clar care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele”, a completat Ţurcanu. În privinţa sistemului fiscal al regiunii, şeful CJ a precizat că fondurile trebuie în continuare repartizate de Ministerul Finanţelor, iar impozitarea să fie „minimă”. „Banii să fie împărţiţi pentru echilibrare, nu dezechilibrare pentru că sunt judeţe care nu poate să asigure funcţionarea cu veniturile pe care le au, dar sunt altele cu plus valoare. Dacă dai tot la primele 10-15 judeţe ca nivel de dezvoltare, decalajele se menţin şi se acutizează. Trebuie luate de jos de în sus”, a mai spus Ţurcanu.
 

Portariuc: „Sensul regionalizării constă în atenuarea decalajelor”

 

De cealaltă parte, primarul Botoşaniului susţine regionalizarea în contextul unei mai bune absorbţii a fondurilor europene şi reducerea decalajelor de dezvoltare existente între regiuni. „Regionalizarea este o necesitate obiectivă. Din 2014, fondurile europene vor fi alocate pe regiuni şi riscăm să pierdem sume importante de bani. Asta ar fi prima prioritate, atragerea de finanţări nerambursabile, iar a doua ar fi legată de descentralizare, cu o delegare de competenţe de la nivel central la local pentru o mai bună gestionare a activităţilor zonale„, a menţionat Portariuc. Primarul s-a declarat optimist în ce priveşte reducerea decalajelor, dar a subliniat că Botoşaniul se confruntă de mulţi ani cu o problemă care lasă răni adânci în economia judeţului, anume lipsa personalului calificat. „Tinerii pregătiţi la Botoşani migrează către centrele universitare. Dacă până ieri era Iaşul preponderent, acum se poate observa că se pleacă mult şi spre Cluj şi Bucureşti... mii de tineri. Am avut discuţii cu firme importante şi s-au plâns de faptul că găsesc foarte greu oameni calificaţi. Angajează de la Iaşi sau Bucureşti, trebuie să plătească transport, cazare... e o mare problemă pentru Botoşani această lipsă de resursă umană sau modalităţile prin care putem ţine tinerii aici”, a spus primarul botoşănean. Portariuc a vorbit despre o izolare a Botoşaniului în Moldova, în contextul infrastructurii rutiere actuale, subliniind că modernizarea drumurilor trebuie să fie o prioritate.
 
 

*** Liderii administraţiei din Botoşani susţin Iaşul pentru statutul de capitală regională

 

 
 
 

Ţurcanu: „Dacă se desfiinţează comunele, nu trece referendumul”

 

Şeful CJ este de părere că intenţia unor factori decizionali de a comasa comune va stârni un protest al primarilor care nu vor susţine referendumul. „Cine va desfiinţa comunele, va avea foarte mult de pierdut în privinţa capitalului politic. În plus, dacă aud primarii că se desfiinţează comunele, nu va trece nici referendumul cu Constituţia şi regiunile. Poţi să elimini din birocraţie şi cu diminuarea numărului de consilieri la nivelul autorităţilor locale şi judeţene. În loc de 20 consilieri poţi să ai cinci la comune, iar într-un judeţ, în loc de 33 să fie nouă”, a explicat Ţurcanu.
 
 

Portariuc: „Economic, regiunea îşi face politica externă”

 

Un aspect important subliniat de primarul din Botoşani constă în abilitatea unei regiuni de a-şi stabili singură politica externă în plan economic, independent de celelalte zone. „Regiunea deschide noi perspective în privinţa colaborărilor externe. Mă refer strict la partea economică, de a atrage investiţii şi a face parteneriate, aşa se-ntâmplă şi în Germania, unde am observat că landurile au politici diferite. De exemplu, Bavaria are relaţii puternice cu Orientul, China în special şi au foarte mulţi investitori. Alte landuri sunt mai conservatoare şi dezvoltă relaţii doar cu europenii. În acest sens, ar putea exista şi în România o anumită flexibilitate”, a explicat Portariuc. Potrivit acestuia, ţările din Europa de Vest reprezintă principalii parteneri comerciali, dar, a subliniat primarul, este necesară o deschidere spre pieţele din Ucraina sau Rusia.
 
 

Botoşaniul se bate cu Vasluiul pentru o direcţie de agricultură

 

Cei doi lideri administrativi din Botoşani susţin la unison ideea înfiinţării unei instituţii regionale în judeţ. Ambii se declară pentru o direcţie în sectorul agricol, instituţie la care râvnesc şi omologii lor din Vaslui. „Botoşaniul are potenţial agroalimentar, din punctul ăsta de vedere, o direcţie regională de agricultură sau APIA, DSV, pe zona asta aş vedea competenţe. Nu exclud însă nici zona culturală”, a spus Portariuc. La rândul lui, Ţurcanu a subliniat că Botoşaniul trebuie să-şi valorifice potenţialul agricol. „În Botoşani, 66% din populaţie trăieşte la sate. Pe noi ne interesează foarte mult agricultura, care poate susţine dezvoltarea judeţului”, a declarat Ţurcanu.
 
 

Şeful regiunii, ales prin vot indirect sau uninominal?

 

În timp ce Portariuc vrea ca preşedintele regiunii să fie ales politic, prin vot al aleşilor locali, Ţurcanu susţine alegeri uninominale. „Varianta optimă este votul indirect prin intermediul aleşilor locali, aşa mi se pare că e cel mai corect şi transparent. Orice preşedinte sau guvernator va avea interesul să menţină un echilibru şi să satisfacă toate nevoile în judeţe”, a spus primarul din Botoşani. În schimb, Ţurcanu afirmă că şefia regiunii trebuie să fie asigurată de şefii CJ prin rotaţie până în 2016. „Alegerile pentru preşedinte să fie odată cu cele locale, până atunci să fie un sistem prin rotaţie. A face o regiune doar de dragul de a avea câţiva conducători, nu cred că este un lucru aşteptat de cetăţean”, a precizat Ţurcanu.
 
 

Mininterviu

 

 

- Faceţi trei propuneri concrete pentru procesul de regionalizare pe care ar trebui să le aibă în vedere Ministerul Dezvoltării în elaborarea proiectului

 

Florin Ţurcanu:În primul rând, nu atât de repede precum îşi doresc o parte dintre politicieni. A doua chestiune, să se implementeze în perioada 2014 - 2016, iar în ultimul an să avem alegeri uninominale, odată cu alegerile locale. A treia chestiune constă în descentralizare, nu centralizare. Dacă vom centraliza în regiuni foarte multe investiţii sau decizii, nu va fi bine pentru alte judeţe. Sper să nu aibă în viziunea lor desfiinţarea judeţelor într-un timp mai îndelungat.
Ovidiu Portariuc: Accesul cât mai facil al cetăţenilor la serviciile publice şi delegarea unor atribuţii de la nivel central către regiuni din toate ministerele pentru a permite o funcţionalitate mai bună.
 

 

 

 

- Care credeţi că ar fi principalul avantaj pentru Botoşani în contextul reorganizării administrativ-teritoriale ?

 

Florin Ţurcanu: Principalul avantaj pentru Botoşani ar fi să avem drumuri regionale, să fie modernizate. Să avem un aeroport regional şi la Suceava, chiar dacă centrul regiunii va fi la Iaşi. Să avem posibilitatea să deschidem acest judeţ pentru că promisiuni fără fapte nu prea mai ţin la cetăţeni.
Ovidiu Portariuc: Suntem mai aproape de capitala regională, mă refer ca nivel de comunicare şi abordare decât de Bucureşti. La nivelul Capitalei se centralizează mii de proiecte, din toată ţara şi este normal să apară blocaje. Descentralizând acest lucru, o asemenea direcţie ar duce la o apropiere între autoritate şi beneficiar. Scurtăm termenele de implementare, comunicarea va fi mai facilă.
 

 

 

 

- Întocmiţi un portret robot al viitorului preşedinte al Regiunii de Nord-Est.

 

Florin Ţurcanu: Mi-aş dori un om tânăr cu viitor politic în faţă.
Ovidiu Portariuc: Viitorul şef al regiunii trebuie să aibă experienţă în administraţie, să fie un bun comunicator, un om care să relaţioneze foarte uşor şi care să încerce să elimine orice fel de conflicte şi să genereze consens. E foarte important să menţină un echilibru, să aibă autoritate dată de experienţă şi de competenţă. În acelaşi timp, ar fi necesară şi o minimă capacitate de reprezentare în relaţiile externe.
 
 

- Gheorghe Nichita (PSD), Cristian Adomniţei (PNL) sau Gheorghe Flutur (PDL) ?

 

Florin Ţurcanu: Am să-l susţin pe Cristi Adomniţei, este un om cu viziune largă. Are un plan în ansamblu, merge spre politicile de dezvoltare europene, cred că are şi expertiza necesară.
Ovidiu Portariuc: Eu aş scrie Gheorghe Nichita pe toate buletinele de vot. Din punctul meu de vedere, el este de departe omul cu cea mai mare experienţă în administraţie şi cea mai mare influenţă politică. A atras, dacă ţin eu bine minte, peste 300 milioane euro pentru Iaşi, cea mai mare sumă în România accesată la nivel de oraşe.
 
 

Pagină realizată de Alex Andrei

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei