Deschideți spitalul mobil!

118990049_1408173762856346_1993109428583729751_o

Dimensiune font:

| 04-10-2020 23:50

 * situația spitalul mobil de la Lețcani, aflat încă cu lacătul pe ușă, continuă să rămână incertă * Costel Alexe: „Deşi în caietul de sarcini s-au plătit peste 13 milioane de euro pentru un spital funcţional cu peste 250 de paturi, cu greu astăzi s-ar putea operaţionaliza undeva la 28, spre 40 de paturi” * solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru spitalul mobil a fost depusă abia la sfârşitul săptămânii trecute * în spitalele din municipiul Iaşi erau, ieri, 22 de paturi libere * alte 65 de locuri vor fi disponibile din această săptămână la Clinica a II-a medicală de la Spitalul „Sf Spiridon”, care devine, astfel, al şaptelea spital suport COVID din Iași

Ministrul Sănătăţii a discutat, sâmbătă, cu şeful Direcției de Sănătate Publică Iași, dar și cu reprezentanții spitalelor suport COVID, despre punerea în funcţiune a spitalului mobil de la Leţcani. Tătaru a explicat când ar putea deveni funcţional pentru pacienţii cu COVID-19. „Evaluarea se face în acest moment, la Agenţia pentru Proţectia Mediului. În contextul în care vom avea reglementat faptul că acea clădire poate funcţiona ca o unitate sanitară, atunci vom putea duce acolo şi personal medical, dotarea există şi o putem mobiliza. Eu sper cât mai curând”, a spus ministrul.

Preşedintele ales al Consiliului Judeţean Iași, Costel Alexe, a spus că solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru spitalul mobil de la Leţcani a fost depusă abia la sfârşitul săptămânii trecute. „În şedinţa cu toţi managerii de spital, inclusiv cu directorul DSP, a fost prezentă şi directoarea Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest. Ea a recunoscut că documentaţia pentru avizul de la Apele Române şi de la Agenţia de Protecţia Mediului a fost depusă (vineri - n.r.), dar este incompletă. Toată această sarabandă de declaraţii politice a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Maricel Popa, au fost doar declaraţii politice. Căutăm soluţii. I-am asigurat şi pe cei de la DSP, dar şi pe managerii de spital că în calitatea mea preşedinte ales al CJ şi, evident, de ministru, voi face tot ce îmi stă în putinţă să punem în funcţiune acel spital pentru că orice viaţă salvată va fi un mare câştig”, a spus Alexe.

Alexe: „Cine a greşit va plăti atât administrativ, cât şi penal”

Ulterior, Alexe a spus prin intermediul unui comunicat de presă că „prioritatea zero şi urgenţa mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi este clarificarea tuturor inadvertenţelor şi controverselor din jurul acestui proiect de interes public”. „Nu vreau să mă antepronunţ, nu vreau să fiu alarmist şi până când nu voi vedea toate documentele nu voi lua o decizie, dar un lucru vă pot spune 100% sigur: Spitalul COVID de la Leţcani a fost o temă de campanie a PSD, încă un obiectiv la care s-a tăiat panglica, dar care după 3 săptămâni este nefuncţional. Vă pot spune negru pe alb că şi-au bătut joc de ieşeni, s-au folosit de o inaugurare cu fast în campanie electorală şi s-au jucat cinic cu viaţa şi speranţele tuturor suferinzilor. Este uluitor cum abia ieri, la câteva săptămâni de la inaugurare, s-a solicitat un aviz de la Apele Române şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, în condiţiile în care, în campanie, s-a lansat un fake news grosolan potrivit căruia aş fi obstrucţionat avizarea spitalului. Vă promit că voi clarifica cât mai rapid o altă situaţie pe care o găsesc strigătoare la cer: deşi în caietul de sarcini s-au plătit peste 13 milioane de euro pentru un spital funcţional cu peste 250 de paturi, cu greu astăzi s-ar putea operaţionaliza undeva la 28 spre 40 de paturi. Sănătatea nu are culoare politică şi le transmit şi pe această cale un mesaj clar tuturor celor care au folosit timp de 6 luni acest spital ca armă politică şi temă de campanie: cine a greşit va plăti atât administrativ, cât şi penal”, a spus Costel Alexe.

Nu este singura ameninţare cu dosare penale. În urmă cu mai multe zile, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, a anunţat că va depune o plângere în instanţă pe numele miniştrilor Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Mediului, Costel Alexe, pentru că, din motive electorale, l-au împiedicat să deschidă spitalul mobil de la Leţcani.

Pacienții COVID vor fi internați și la Spiridon

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a venit să vadă dacă Iaşul poate să facă faţă unui val tot mai mare de infectări cu COVID-19. Sâmbătă, după o întrevedere cu şefii de spitale și cu cel al Direcției de Sănătate Publică, ministrul a spus într-o conferinţă de presă că au fost luate măsuri pentru ca numărul de locuri în spitalele din Iaşi pentru cei infectaţi cu COVID-19 să fie suficient. „S-a evaluat încă o dată capacitatea actuală a spitalelor pentru a primi cazurile care sunt şi astăzi. Aveţi 172 de cazuri în judeţul Iaşi, precum şi secţii suplimentare care se pot deschide cum se operaţionalizează astăzi 65 de paturi la un corp pavilionar la Spitalul Sf. Spiridon, pregătim şi şase paturi de terapie intensiva la spitalul CFR şi reevaluarea celorlalte paturi de terapie intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie, precum şi aparatura necesară, care pot fi mobilizate la un anumit moment”, a spus ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru, a declarat că măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 vor fi luate în fiecare localitate în parte, funcţie de numărul de îmbolnăviri. „Avem acel indice de 1,5. Depăşirea lui va duce la închiderea restaurantelor, teatrelor şi cinematografelor, precum avem şi acei indici de până în 3 şi peste 3 care va reglementa şi atitudinea desfăşurării activităţii şcolare în acele localităţi. Scenariile sunt pregătite, adaptarea se face la nivel local, deci centralizat, cu supraveghere de la nivelul Ministerului Sănătăţii, Guvernului, Ministerului Educaţiei în vederea desfăşurării şi adaptării, la fiecare caz în parte, dar la fiecare localitate în parte de Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă în evaluarea pe care o fac DSP-urile”, a spus ministrul.

În ultimele două zile în judeţul Iaşi au fost confirmate 299 de cazuri de infectare cu COVID-19. Ultimele 127 de confirmări au fost făcute ieri. Din fericire, sunt 22 de paturi libere în judeţ. Altele 65 vor fi disponibile din această săptămână, când se aşteaptă avizele pentru a se deschide şi spitalul mobil de la Leţcani.

Referitor la gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi ATI, din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor,  duminică erau ocupate 407 paturi, din care 26 sunt pentru ATI.

În spitalele din municipiul Iaşi erau, ieri, 22 de paturi libere. Alte 65 de locuri vor fi disponibile din această săptămână la Clinica a II-a medicală de la Spitalul „Sf Spiridon”, care devine, astfel, al şaptelea spital suport COVID, după Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Neurochirurgie, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul CFR, Spitalul de Recuperare şi Spitalul Militar. Dacă avizele de la Mediu, Apele Române şi ISU vor fi gata, este posibilă şi deschiderea spitalului mobil de la Leţcani. Spitalul mobil va funcţiona însă cu 150 de paturi, aşa cum se prevede în autorizaţia de la DSP Iaşi. Ioana MUNTEANU, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:58

COMUNA GROPNITA, JUDET IASI, sat BULBUCANI, tel/ fax 0232.414124, email: primariagropnita@gmail.com organizează licitație (etapa 2) în vederea concesionării spaţiilor din Dispensarul medical, aflate in domeniul public al comunei Gropniţa, judetul Iasi, în vederea amenajării de Cabinete medicale individuale şi Farmacie. Spațiile din Dispensarul Uman sunt identificate astfel: 3. Spaţiul nr. 3 - suprafaţă totală de 37,10 mp, situat la parterul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 16,55 mp-Administraţie+spaţiu de 3,75 mp-Oficiu+spaţiu de 8,80 mp-Hol+spaţiu de 4,20 mp-Depozitare+spaţiu de 3,80 mp-G.S.) 4. Spaţiul nr.4 - suprafaţa totală de 44,97 mp din care: 27,40 mp spaţii cabinete+17,57 mp spaţii comune, situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 18,45mp-Camera pentru tratamente+ spaţiu de 8,95 mp-Centru personal); 5. Spaţiul nr. 5- suprafată totală de 32,47 mp din care: 14,90 mp spaţiu cabinet+17,57 spaţii comune ,situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu 12,25 –cabinet stomatologie + 2,65 mp-Sterilizare). Concesionarea se face conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Hotărârii Consiliului Local nr. 110 / 18.12.2020. Informații privind documentația de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. Documentația de atribuire se poate ridica de la sediul Primariei comunei Gropnita, Compartimentul achiziții publice. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar este de 50 lei, se poate achita in numerar la casieria Primăriei comunei Gropnița. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.03.2021, ora 12:00. Ofertele se depun la sediul Primariei, data-limita de depunere a ofertelor: 26.03.2021, ora 10:00, intr- un exemplar. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 26.03.2021, ora 11:00 la sediul Primăriei comunei Gropnița, judetul Iasi. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iasi, strada Elena Doamna, nr. 1A, CP 700398, tel 0232260600, fax 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro
 Ministrul de Interne cere lămuriri în cazul crimei de la Onești
04/03/2021 14:38

  Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, că ancheta care se efectuează in cazul crimelor de la Oneşti va arăta exact modul in care s-a intervenit, adăugand că urmele de pe corpu ...

 Cine o va înlocui pe Beatrice Rancea
04/03/2021 14:10

  Ministerul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a semnat ieri ordinul prin care s-a decis conducerea interimară a Opereie Nationale Romane Iasi (ONRI) după ce managerul Beatrice Rancea a fost pus sub cont ...

Campanie transfrontalieră pentru prevenirea maternității timpurii
04/03/2021 12:52

Romania se află pe primele locuri in Uniunea Europeană in ceea ce priveste mortalitatea infantilă si numărul de adolescente care devin mame inainte de 18 ani, insă situatia este mult mai gravă in Republ ...

 Un an de la depistarea primului caz de COVID la Suceava
04/03/2021 12:50

  În urmă cu un an in judetul Suceava a fost inregistrat primul caz de infectie cu virusul SARS CoV-2, un sucevean de 71 de ani care, la acea dată, era al saselea roman care a fost diagnosticat cu ...

De ce fug minorii din centrele de plasament ieșene
04/03/2021 11:46

  Pentru multi copii, fuga din centrele in care sunt institutionalizati a devenit o obisnuintă. Situatia precară de acasă, nevoia de afectiune si ideea de libertate sunt, de multe ori, motivele pentru ...

Șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, reținut de DNA
04/03/2021 11:21

 Seful Serviciului de Informatii si Protectie Internă (SIPI) Suceava, colonel Florin Constantin Timu, a fost retinut de procurorii DNA. El este acuzat că ar fi luat mită peste 90.000 de euro si un autot ...

 Concurs cu premii, în Luna Mărțișorului Evenimentul Regional al Moldovei
04/03/2021 11:18

  În Luna Martie, cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei este alături de tine si de persoanele cele mai dragi din viata ta. Trimite un mesaj de felicitare FEMEII (mamă, bunică, iubită etc) ...

 Doi ieșeni, victime ale incendiilor
04/03/2021 11:15

  Două persoane au fost victimele a două incendii in această dimineată, la Iasi. Un bărbat cu dizabilităti a fost găsit carbonizat in propria locuintă, iar un altul a intrat in stop cardio respira ...

 Centura de Sud a Iașului intră la proiectare
04/03/2021 11:00

  Reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au semnat contractul cu NV Construct, firma care a castigat licitatia pentru proiectarea variantei de ocolire a municipiului ...

Patru ieșeni, amendați pentru că adunau ghiocei în Parcul Național Munții Măcinului
04/03/2021 10:55

 Patru persoane din judeţul Iaşi vor primi sancţiuni de cate 10.000 de lei după ce au fost prinse in timp ce rupeau ghiocei protejaţi de lege din zona Parcului Naţional Munţii Măcinului (PNMM). Di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei