Deschideți spitalul mobil!

118990049_1408173762856346_1993109428583729751_o

Dimensiune font:

| 04-10-2020 23:50

 * situația spitalul mobil de la Lețcani, aflat încă cu lacătul pe ușă, continuă să rămână incertă * Costel Alexe: „Deşi în caietul de sarcini s-au plătit peste 13 milioane de euro pentru un spital funcţional cu peste 250 de paturi, cu greu astăzi s-ar putea operaţionaliza undeva la 28, spre 40 de paturi” * solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru spitalul mobil a fost depusă abia la sfârşitul săptămânii trecute * în spitalele din municipiul Iaşi erau, ieri, 22 de paturi libere * alte 65 de locuri vor fi disponibile din această săptămână la Clinica a II-a medicală de la Spitalul „Sf Spiridon”, care devine, astfel, al şaptelea spital suport COVID din Iași

Ministrul Sănătăţii a discutat, sâmbătă, cu şeful Direcției de Sănătate Publică Iași, dar și cu reprezentanții spitalelor suport COVID, despre punerea în funcţiune a spitalului mobil de la Leţcani. Tătaru a explicat când ar putea deveni funcţional pentru pacienţii cu COVID-19. „Evaluarea se face în acest moment, la Agenţia pentru Proţectia Mediului. În contextul în care vom avea reglementat faptul că acea clădire poate funcţiona ca o unitate sanitară, atunci vom putea duce acolo şi personal medical, dotarea există şi o putem mobiliza. Eu sper cât mai curând”, a spus ministrul.

Preşedintele ales al Consiliului Judeţean Iași, Costel Alexe, a spus că solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru spitalul mobil de la Leţcani a fost depusă abia la sfârşitul săptămânii trecute. „În şedinţa cu toţi managerii de spital, inclusiv cu directorul DSP, a fost prezentă şi directoarea Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest. Ea a recunoscut că documentaţia pentru avizul de la Apele Române şi de la Agenţia de Protecţia Mediului a fost depusă (vineri - n.r.), dar este incompletă. Toată această sarabandă de declaraţii politice a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Maricel Popa, au fost doar declaraţii politice. Căutăm soluţii. I-am asigurat şi pe cei de la DSP, dar şi pe managerii de spital că în calitatea mea preşedinte ales al CJ şi, evident, de ministru, voi face tot ce îmi stă în putinţă să punem în funcţiune acel spital pentru că orice viaţă salvată va fi un mare câştig”, a spus Alexe.

Alexe: „Cine a greşit va plăti atât administrativ, cât şi penal”

Ulterior, Alexe a spus prin intermediul unui comunicat de presă că „prioritatea zero şi urgenţa mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi este clarificarea tuturor inadvertenţelor şi controverselor din jurul acestui proiect de interes public”. „Nu vreau să mă antepronunţ, nu vreau să fiu alarmist şi până când nu voi vedea toate documentele nu voi lua o decizie, dar un lucru vă pot spune 100% sigur: Spitalul COVID de la Leţcani a fost o temă de campanie a PSD, încă un obiectiv la care s-a tăiat panglica, dar care după 3 săptămâni este nefuncţional. Vă pot spune negru pe alb că şi-au bătut joc de ieşeni, s-au folosit de o inaugurare cu fast în campanie electorală şi s-au jucat cinic cu viaţa şi speranţele tuturor suferinzilor. Este uluitor cum abia ieri, la câteva săptămâni de la inaugurare, s-a solicitat un aviz de la Apele Române şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, în condiţiile în care, în campanie, s-a lansat un fake news grosolan potrivit căruia aş fi obstrucţionat avizarea spitalului. Vă promit că voi clarifica cât mai rapid o altă situaţie pe care o găsesc strigătoare la cer: deşi în caietul de sarcini s-au plătit peste 13 milioane de euro pentru un spital funcţional cu peste 250 de paturi, cu greu astăzi s-ar putea operaţionaliza undeva la 28 spre 40 de paturi. Sănătatea nu are culoare politică şi le transmit şi pe această cale un mesaj clar tuturor celor care au folosit timp de 6 luni acest spital ca armă politică şi temă de campanie: cine a greşit va plăti atât administrativ, cât şi penal”, a spus Costel Alexe.

Nu este singura ameninţare cu dosare penale. În urmă cu mai multe zile, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, a anunţat că va depune o plângere în instanţă pe numele miniştrilor Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Mediului, Costel Alexe, pentru că, din motive electorale, l-au împiedicat să deschidă spitalul mobil de la Leţcani.

Pacienții COVID vor fi internați și la Spiridon

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a venit să vadă dacă Iaşul poate să facă faţă unui val tot mai mare de infectări cu COVID-19. Sâmbătă, după o întrevedere cu şefii de spitale și cu cel al Direcției de Sănătate Publică, ministrul a spus într-o conferinţă de presă că au fost luate măsuri pentru ca numărul de locuri în spitalele din Iaşi pentru cei infectaţi cu COVID-19 să fie suficient. „S-a evaluat încă o dată capacitatea actuală a spitalelor pentru a primi cazurile care sunt şi astăzi. Aveţi 172 de cazuri în judeţul Iaşi, precum şi secţii suplimentare care se pot deschide cum se operaţionalizează astăzi 65 de paturi la un corp pavilionar la Spitalul Sf. Spiridon, pregătim şi şase paturi de terapie intensiva la spitalul CFR şi reevaluarea celorlalte paturi de terapie intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie, precum şi aparatura necesară, care pot fi mobilizate la un anumit moment”, a spus ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru, a declarat că măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 vor fi luate în fiecare localitate în parte, funcţie de numărul de îmbolnăviri. „Avem acel indice de 1,5. Depăşirea lui va duce la închiderea restaurantelor, teatrelor şi cinematografelor, precum avem şi acei indici de până în 3 şi peste 3 care va reglementa şi atitudinea desfăşurării activităţii şcolare în acele localităţi. Scenariile sunt pregătite, adaptarea se face la nivel local, deci centralizat, cu supraveghere de la nivelul Ministerului Sănătăţii, Guvernului, Ministerului Educaţiei în vederea desfăşurării şi adaptării, la fiecare caz în parte, dar la fiecare localitate în parte de Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă în evaluarea pe care o fac DSP-urile”, a spus ministrul.

În ultimele două zile în judeţul Iaşi au fost confirmate 299 de cazuri de infectare cu COVID-19. Ultimele 127 de confirmări au fost făcute ieri. Din fericire, sunt 22 de paturi libere în judeţ. Altele 65 vor fi disponibile din această săptămână, când se aşteaptă avizele pentru a se deschide şi spitalul mobil de la Leţcani.

Referitor la gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi ATI, din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor,  duminică erau ocupate 407 paturi, din care 26 sunt pentru ATI.

În spitalele din municipiul Iaşi erau, ieri, 22 de paturi libere. Alte 65 de locuri vor fi disponibile din această săptămână la Clinica a II-a medicală de la Spitalul „Sf Spiridon”, care devine, astfel, al şaptelea spital suport COVID, după Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Neurochirurgie, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul CFR, Spitalul de Recuperare şi Spitalul Militar. Dacă avizele de la Mediu, Apele Române şi ISU vor fi gata, este posibilă şi deschiderea spitalului mobil de la Leţcani. Spitalul mobil va funcţiona însă cu 150 de paturi, aşa cum se prevede în autorizaţia de la DSP Iaşi. Ioana MUNTEANU, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei