Dezastru! 235 de ieșeni uciși de COVID în ultima lună!

1dezastru

Dimensiune font:

| 12-10-2021 23:06

* ieri au pierdut lupta cu noul virus 27 de ieșeni, record de la începutul pandemiei, numărul total de decese ajungând la 1.198! * totodată, din cele 55.108 cazuri COVID consemnate în județul Iași, 11.281 au fost înregistrate în ultimele 30 de zile! 

În unitățile medicale suport COVID din Iaşi situaţia este tot mai gravă. Spitalele şi-au atins capacitatea maximă de cazare, iar Unităţile de Primire a Urgenţelor sunt, la rândul lor, pline. Pacienţii care s-au infectat cu noul virus sunt nevoiţi să stea pe targă până li se găseşte un pat printr-un spital sau secţie de terapie intensivă. La fel de gravă este situaţia şi atunci când vine vorba de testarea la domiciliu. Sunt 22 de echipe care trebuie să rezolve aproape 900 de solicitări, situaţia fiind disperată, fapt recunoscut chiar de către şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Aşa cum au anticipat medicii, numărul de infectări cu noul coronavirus este atât de mare încât este aproape imposibil să găsești un loc în spitale. Situaţia e la fel de gravă ca şi ieri. Nu mai sunt locuri. Cele două UPU de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi şi de la Spitalul Municipal Paşcani sunt pline. Încercăm să vedem ce putem face pe măsură ce se mai eliberează un loc în spital, prin externarea unui pacient sau prin deces, dar locul este ocupat imediat, a spus dr Vasile Cepoi. 

Situaţia este dificilă şi din cauza lipsei de personal. Sunt aproape 900 de persoane care au solicitat să fie testate la domiciliu dar nu există nici personal şi nici logistică. Rata de infectare se menţine crescută, creşte de la o zi la alta. Azi dimineaţă aveam 860 de solicitări de testare la domiciliu. Am încercat să facem o aplicaţie care să optimizeze traseul maşinilor care merg la recoltare, pentru a câştiga timp. Nu cred că vom reuşi. Avem 22 de echipe în teren care recoltează la domiciliu dar nu cred că vor reuşi să recolteze la toată lumea. De aceea am şi transmis un mesaj către toată populaţia să nu se impacienteze dacă nu ajungem pentru că aceasta este capacitatea. Mâine încercăm să creştem peste această capacitate. Posibil să ajungă şi poimâine. Dacă reuşim să găsim personal care să lucreze la recoltat vom ajunge la 30 de echipe. Deci, vor ajunge mai repede. Avem nevoie şi de maşini. Ne-a ajutat Primăria Iaşi, ne-au ajutat şi primăriile unor comune, precum Aroneanu şi Miroslava. O să îi solicităm şi pe alţii să ne ajute cu maşini, dar, deocamdată, nu avem personal. Suntem depăşiţi în momentul acesta. E foarte greu să facem rost de personal. Dacă îi luăm din spital nu mai are cine îngriji în spital. Trebuie să găsim un echilibru între pacienţii COVID şi non-COVID. Au fost zile în care nu aveam loc nici pentru pacienţii non covid. Situaţia este foarte gravă, a spus dr Vasile Cepoi. 

Personalul medical, epuizat fizic şi psihic

Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Sf. Spiridondin Iaşi este arhiplină. Aici sunt 24 de pacienţi au infecţie COVID-19. Situaţia e ceva mai bună decât în ziua anterioară, când de toţi erau 44. Nu acelaşi lucru se poate spune despre starea de sănătate a celor care ajung aici. Jumătate dintre cei care au ajuns la noi sunt pe ventilaţie mecanică, cu varianta invazivă sau non invazivă, cu mască cu presiune pozitivă. Vom transfera un pacient la Spitalul Militar, unde există un ventilator liber. În continuare căutăm şi aşteptăm locuri. În spitalele ieşene nu sunt nici pentru pacienţii care necesită oxigen, nici pentru pacienţii care au nevoie de terapie intensivă. Îi tratăm aici în Urgenţe ca în terapie intensivă sau ca într-o secţie obişnuită de boli infecţioase, medicină internă, împreună cu medicii de la Clinica Medicală II, şi cu medicul infecţionist al spitalului. Din fericire, nu au mai rămas pacienţi în ambulanţe în ultimele 24 de ore. Avem pacienţi pe tărgi, avem pacienţi pe scaune. A fost un fenomen care s-a întâmplat în două zile de weekend. În felul acesta am reuşit să oferim oxigen atunci când nu mai era niciun loc disponibil în spital şi nici măcar un scaun. Pacienţii când se află în Urgenţă primesc tratament şi îngrijiri complete, inclusiv masă, relaţionare cu familiile sau cu un asistent social sau cu un preot. Indiferent de ce au nevoie încercăm să le asigurăm. În 90% din cazuri sunt nevaccinaţi. Dintre toţi pacienţii pe care i-am avut în Urgenţă, mai ales pe cei cu forme severe, unul singur, care a avut şi o evoluţie nefavorabilă, era un pacient cu dovada de vaccinare din luna iunie anul acesta, a spus prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, şeful UPU de la Spitalul Sf Spiridon

Perioada aceasta este dificilă atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical, care este epuizat fizic şi psihic, şi care, în plus, trebuie să îşi ia măsuri suplimentare de siguranţă. Este o perioadă extrem de critică, în care facem medicină de dezastru, în varianta ei de boală infecţioasă, cu afectare pandemică şi este o perioadă pe care nu credeam că o vom trece vreodată, găsim soluţii pe care nu credeam că le vom găsi vreodată. Oricât faci o instruire şi o pregătire, viaţa în asemenea condiţii îţi oferă încă ceva în plus şi trebuie să găseşti soluţii rapide la tot felul de probleme care apar, spune medicul. 

Cele mai provocatoare situaţii sunt atunci când pacienţii deşi sunt în stare gravă refuză să fie intubaţi. Sunt, de exemplu, familii cu mai mulţi membri, iar unul de află în Urgenţă pe un pat de terapie intensivă îşi exprimă dorinţa de a nu fi intubat. Încercăm să explicăm medical că decizia este luată pe criterii medicale, mai ales că presiunea oxigenului este scăzută şi ca atare singura modalitate este să îi oferim un oxigen 100% care se poate oferi doar printr-o introducerea a unui tub prin căile aeriene. În general înţeleg sau revin asupra unor astfel de decizii atunci când sunt informaţi. În astfel de situaţii nu putem lua decizii fără semnătura pacientului sau atunci când nu pot să îşi exprime decizia, a reprezentantului legal, ceea înseamnă mult timp pierdut, a spus dr Cimpoeşu.  

Unități școlare închise

Ieri, din cauza infectărilor cu virusul SARS Cov 2 încă o grădiniță și-a suspendat activitatea. Este vorba de Grădinița cu program prelungit nr.18 din Iași, acolo unde a apărut un focar de COVID-19 după ce cinci persoane au fost confirmate pozitiv. Potrivit reprezentanților DSP Iași, este vorba de 1 copil și 4 educatoare. „Pozitivii au fost izolați la domiciliu. A fost suspendată activitatea unității timp de 14 zile”, au mai transmis reprezentanții DSP Iași.

În acest moment, la nivelul județului, 7 unități de învățământ au activitatea suspendată, fiind vorba de două licee și cinci grădinițe.

11.281 cazuri COVID în 30 de zile!

Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV2 era, ieri, în municipiul reședință de județ, de 10,06 la mia de locuitori. Din raportările DSP reiese că au fost confirmate 757 noi cazuri în judeţ, 468 dintre ele în municipiul Iaşi.

Din nefericire, ieri au pierdut lupta cu noul virus 27 de ieșeni, record de la începutul pandemiei, numărul total de decese ajungând la 1.198, dintre care 235 doar în ultima lună!

Totodată, din cele 55.108 cazuri COVID din județul Iași, 11.281 au fost înregistrate în ultimele 30 de zile! Laura RADU, Oana POPA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Primăria vrea să scape de serviciul public de termoficare!
25/04/2024 07:51

Primăria Municipiului Iaşi (PMI) va scoate la licitaţie, pană la sfarşitul lunii mai, delegarea serviciului public de alimentare cu agent termic a locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termofic ...

Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
25/04/2024 07:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

De Paște, Rotary dăruiește zâmbete
25/04/2024 07:24

În prag de sărbătoare, Clubul Rotary Iasi se pregăteste să aducă lumina bucuriei in inimile copiilor aflati in situatii dificile. În cadrul unui proiect plin de generozitate si compasiune, in ...

Iașul, pol de atracție pentru cei mai buni dermatologi
25/04/2024 07:04

 Timp de o săptămană, Iasul a găzduit cea de-a 13-a editie a Primăverii Dermatologice Iesene, un eveniment de referintă in domeniu, care a reunit peste 1.600 de participanti si 130 de lectori de pres ...

Renașterea vine pe aripi de înger
25/04/2024 06:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

La Iași vor fi tipărite 1.610.00 buletine de vot
25/04/2024 06:49

La alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie, in municipiul Iasi vor fi deschise 270 de sectii de votare organizate in 140 de centre de vot. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), pe listel ...

Autorităţile locale vor parc industrial pe fosta platformă Fortus
25/04/2024 06:44

* „Din păcate, avem o comunicare din ce in ce mai greoaie in ceea ce priveste intentia Consiliului Judetean Iasi de preluare de la statul roman a unei suprafete de teren si a unor active de la Fortus in ...

CJ se împrumută pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a Iaşului
25/04/2024 06:41

Aleşii judeţului au aprobat miercuri contractarea de către Consiliul Judeţean Iaşi a unui credit de angajament in valoare de 9,5 milioane de lei pentru derularea Programului Judetean de Dezvoltare Economic ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei