16penitenciar

Dimensiune font:

Dezastru în pușcăria din Copou: mizerie, gândaci, aglomerare!

| 16-05-2019 11:00

 

în ultimele luni, fostul ministrul al Justiției, ieșeanul Tudorel Toader, actualmente rector al Universității Al.I. Cuza”, a tot marșat pe schimbarea Legilor Justiției și nu s-a lăsat până nu și-a atins obiectivul * acesta și-a justificat planul susținând că dorește respectarea drepturilor deținuților, în așa fel încât aceștia să nu mai dea în judecată Statul Român la CEDO * odată cu mutarea a sute de deținuți din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași în alte unități din țară și cu modificările legislative puse în practică cu obstinație de fostul ministru al Justiției, condițiile de detenție nu s-au îmbunătățit – o spun chiar oficialii unității ieșene!

 

Guvernarea PSD-ALDE și, în speță, miniștrii Justiției în cadrul acestei guvernări au tot trâmbițat o necesitate de a modifica Legile Justiției. În ceea ce privește schimbările ce privesc condițiile din penitenciare, ex-ministrul Tudorel Toader a susținut că dorește îmbunătățirea acestora. Motivul invocat a fost acela ca persoanele private de libertate să nu mai aibă motive pentru a acționa în judecată Statul Român la CEDO, cu reale șanse de câștig, de altfel.

În ciuda faptului că, anul trecut, sute de deținuți au fost mutați din pușcăria ieșeană, la câteva luni bune după ce s-a constatat că o clădire nu are fundație și se poate prăbuși la un cutremur mai serios, în ciuda faptului că Legile Justiției au fost modificate în cele din urmă, deși fostul ministru Toader a spus chiar că lucrează la un „proiect de lege pentru despăgubirea deținuților”, situația nu s-a schimbat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. O spun chiar reprezentanții instituției!

Urmare a modificărilor legislative operate în ultimele șase luni, liberarea și, respectiv, mutarea unor deținuți din cadrul unității noastre în cadrul altor unități din sistemul penitenciar, nu au dus la schimbarea condițiilor pentru persoanele private de libertate pe care le custodiem în prezent. Aceste acțiuni au redus numărul de persoane custodiate, însă nu s-a eliminat efectul supraaglomerării”, a declarat Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași.

Clădirea stă să cadă. Interesează pe cineva?!

Referitor la imobilul din care, în urmă cu aproximativ un an, au fost mutați sute de deținuți, reprezentanții închisorii ieșene susțin că așteaptă răspunsuri de la nivel central.

În ceea ce privește situația pavilionului de detenție la care faceți referire, vă informăm că, pentru demolarea clădirii, s-au început demersurile. În acest context, este necesar un proiect de hotărâre de Guvern pentru a trece clădirea respectivă din patrimoniul public, în patrimoniul privat al statului, în vederea casării și, apoi, întocmirea și aprobarea documentației specifice proiectului de demolare. Pentru reconstruirea cladirii s-a stabilit la nivelul unitatii noastre o comisie / un grup de lucru pentru elaborarea Notei conceptuale și a Temei de proiectare, documente ce vor fi analizate la nivelul structurii centrale din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în cadrul Consiliului Tehnico-Economic, în scopul adoptarii soluțiilor propuse de unitate”, a încheiat Gabriela Topoliceanu.

Interese pentru mutarea pușcăriei din Copou

În urmă cu câteva luni, reprezentantul Sindicatului „Iuris”, al angajaților din Penitenciarul Iași, susținea că există interese imobiliare mari și că se fac presiuni pentru mutarea sediului instituției, în așa fel încât acel teren să fie eliberat.

Întâmplarea face că terenul se află și într-o zonă rezidențială, mai exact în cartierul Copou, unde există și unele dintre cele mai mari prețuri la închiriere / vânzare în ceea ce privește metrul pătrat de imobil construit.

Noi sperăm ca agenții imobiliari să nu primească o veste bună prea curând. Până la acel moment, se pare că avem de așteptat. Avem o clădire care stă acolo... În conservare! În loc să se investească, să facem ceva acolo... Referitor la condițiile pentru deținuți, cred că a fost o presiune la nivel politic. Este adevărat că nu s-au schimbat condițiile de detenție. Scopul real a fost, în opinia mea, o grațiere mascată, prin recursul compensatoriu, a declarat ieri Dorin Șcarlii, liderul Sindicatului „Iuris”.

Conform acestuia, fostul ministru al Justiției nu a găsit soluții viabile pentru angajații din sistemul penitenciar, dar a căutat, în schimb, soluții pentru despăgubirea deținuților.

Din păcate, spun așa pentru că este vorba despre un fost ministru ieșean, de-al nostru, domnul Tudorel Toader, cât a fost ministru al Justiției, a avut alte probleme decât cele privind angajații din penitenciare. Dumnealui a știut să iasă și să facă publice niște salarii pe care ar trebui să le aibă unii angajați în 2022, adică ceva ipotetic. E o poveste. Dumnealui a mințit poporul! Pentru despăgubirea deținuților se găsesc bani, pentru angajații din penitenciare nu sunt...”, a afirmat Dorin Șcarlii.

Procesele continuă la CEDO, daunele curg

Nu mai devreme de data de 9 mai 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o sentință prin care a obligat Statul Român la plata unor despăgubiri de mii de euro, pentru condițiile existente în mai multe penitenciare din țară, acolo fiind inclus și cel din Iași.

Astfel, magistrații europeni au admis în parte o acțiune colectivă și au decis obligarea Statului Român la plata de daune. În cadrul dosarului respectiv, reclamanții s-au plâns de condițiile improprii din pușcăriile din România, mai exact de lipsa de spațiu, de lipsa de igienă, dar și de lipsa de mobilier adecvat pentru astfel de instituții.

Examinând toate documentele trimise la dosar, Curtea nu a descoperit vreun fapt sau vreun argument care să ne convingă să ajungem la o altă concluzie privind admisibilitatea și meritele acestor cereri. Astfel, Curtea constatată că acele condiții reclamate sunt, într-adevăr, inadecvate!, au declarat judecătorii europeni. Așadar, instanța a constatat că există o încălcare flagrantă a Convenției Drepturilor Omului, precum și a protocoalelor care au derivat de la aceasta. „Statul Român va fi, astfel, obligat să le achite reclamanților, în decurs de trei luni, sumele indicate în tabelul sentinței, au adăugat judecătorii.

De remarcat că unul dintre reclamanți, Ioan Tofan, s-a plâns de condițiile din Penitenciarul Iași, acesta susținând în plângerea adresată CEDO că, în Copou, s-a lovit de „aglomerare, lipsa accesului sau accesul restricționat la toalete și la dușuri, lipsa luminii naturale în spațiul de detenție, lipsa aerului curat, a lenjeriei de pat curate, lipsa de igienă, infestarea celulelor cu insecte și rozătoare, mucegaiul și mizeria din celule, calitatea proastă a mâncării, lipsa orelor de exercițiu fizic în aer liber, precum și accesul limitat la apa potabilă”.

Aceleași motive au fost invocate și de un alt reclamant, Nicolae Aenculesei, cu privire la condițiile din Penitenciarul Iași. Cei doi au câștigat procesul, CEDO obligând Statul Român să le achite acestora despăgubiri de câte 3.000 de euro. Ciprian NEDELCU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
„Portrete în Balcani: Rădăcini postmoderne”
26/06/2019 06:26

      Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi anunţă, in calitatea sa de partener al Festivalului de Artă Balcanică, expoziţia de artă contemporană „Portrete balcan ...

 Începe modernizarea Ambulatoriului de la Maternitate
26/06/2019 06:26

    Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Costică Macaleti, a semnat contractul de finantare pentru modernizarea Ambulatoriului de la Maternitatea Botosani, finantat din fonduri europene. C ...

  Un fals avocat a ajuns după gratii
26/06/2019 06:19

    Un bărbat de 62 de ani, din Sucevita, a fost retinut după ce a inselat mai multe persoane dandu-se drept avocat. Individul, pe nume Ioan Traian Halip, nu a frecventat nicioadată cursurile une ...

INEDIT: Judecătorii au admis cererea unei minore de a se mărita!
26/06/2019 02:00

  În ultimii opt ani, din ce in ce mai mulţi minori din judeţul Iaşi au solicitat instanţei de judecată să aprobe incheierea căsătoriei. Asadar, conform informatiilor statistice făcute publ ...

FOTO/VIDEO - Tragedie pe calea ferată
26/06/2019 01:20

  UPDATE - În urma verificarilor efectuate victimele decedate sunt femeie de 20 ani, bărbat 40 ani, cealaltă victimă, o femeie de 40 ani se transportă la spital de către echipajul TIM. ...

Parcare supraterana pe strada Muşatini
26/06/2019 00:00

Demersurile municipalităţii ieşene de a descongestiona zonele centrale şi marile cartiere supuse unei afluenţe crescute de autovehicule se va concretiza prin punerea la dispoziţia unor parteneri a unu ...

Esplanada Teatrului Naţional va fi modificată după modelul parcului Notre Dame de Sion
26/06/2019 00:00

Municipalitatea ieşeană intenţionează să schimbe radical esplanada Teatrului Naţional şi a zonelor adiacente. Terenul pe care se doreşte a fi realizată această amenajare are o suprafaţă total ...

Patru spitale ieşene vor fi dotate cu aparatură de ultimă generaţie
26/06/2019 00:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a prezentat ieri, in cadrul unei conferinţe de presă, o parte dintre proiectele de hotărare care vor fi supuse spre avizare in şedinţa de Co ...

Localităţi pe întuneric, la Neamţ şi Suceava
25/06/2019 23:30

      Drumul naţional DN 15 Poiana Largului-Bicaz a fost deblocat, ieri, pe un sens de mers, după ce fusese inchis total din cauza aluviunilor de pe şosea, a declarat purtătorul de cuvant ...

35 de zecişti ieşeni, la Evaluarea Naţională!!1.392 de elevi au obţinut mai puţin de media 5!
25/06/2019 20:10

Au fost afişate notele la examenul de Evaluare Naţională! Iaşul, ca de obicei, se află in topul naţional, cu 35 de medii de 10. Cele mai multe au fost obţinute de elevi de la Colegiul Naţional şi Coleg ...