16penitenciar

Dimensiune font:

Dezastru în pușcăria din Copou: mizerie, gândaci, aglomerare!

| 16-05-2019 11:00

 

în ultimele luni, fostul ministrul al Justiției, ieșeanul Tudorel Toader, actualmente rector al Universității Al.I. Cuza”, a tot marșat pe schimbarea Legilor Justiției și nu s-a lăsat până nu și-a atins obiectivul * acesta și-a justificat planul susținând că dorește respectarea drepturilor deținuților, în așa fel încât aceștia să nu mai dea în judecată Statul Român la CEDO * odată cu mutarea a sute de deținuți din Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași în alte unități din țară și cu modificările legislative puse în practică cu obstinație de fostul ministru al Justiției, condițiile de detenție nu s-au îmbunătățit – o spun chiar oficialii unității ieșene!

 

Guvernarea PSD-ALDE și, în speță, miniștrii Justiției în cadrul acestei guvernări au tot trâmbițat o necesitate de a modifica Legile Justiției. În ceea ce privește schimbările ce privesc condițiile din penitenciare, ex-ministrul Tudorel Toader a susținut că dorește îmbunătățirea acestora. Motivul invocat a fost acela ca persoanele private de libertate să nu mai aibă motive pentru a acționa în judecată Statul Român la CEDO, cu reale șanse de câștig, de altfel.

În ciuda faptului că, anul trecut, sute de deținuți au fost mutați din pușcăria ieșeană, la câteva luni bune după ce s-a constatat că o clădire nu are fundație și se poate prăbuși la un cutremur mai serios, în ciuda faptului că Legile Justiției au fost modificate în cele din urmă, deși fostul ministru Toader a spus chiar că lucrează la un „proiect de lege pentru despăgubirea deținuților”, situația nu s-a schimbat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. O spun chiar reprezentanții instituției!

Urmare a modificărilor legislative operate în ultimele șase luni, liberarea și, respectiv, mutarea unor deținuți din cadrul unității noastre în cadrul altor unități din sistemul penitenciar, nu au dus la schimbarea condițiilor pentru persoanele private de libertate pe care le custodiem în prezent. Aceste acțiuni au redus numărul de persoane custodiate, însă nu s-a eliminat efectul supraaglomerării”, a declarat Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași.

Clădirea stă să cadă. Interesează pe cineva?!

Referitor la imobilul din care, în urmă cu aproximativ un an, au fost mutați sute de deținuți, reprezentanții închisorii ieșene susțin că așteaptă răspunsuri de la nivel central.

În ceea ce privește situația pavilionului de detenție la care faceți referire, vă informăm că, pentru demolarea clădirii, s-au început demersurile. În acest context, este necesar un proiect de hotărâre de Guvern pentru a trece clădirea respectivă din patrimoniul public, în patrimoniul privat al statului, în vederea casării și, apoi, întocmirea și aprobarea documentației specifice proiectului de demolare. Pentru reconstruirea cladirii s-a stabilit la nivelul unitatii noastre o comisie / un grup de lucru pentru elaborarea Notei conceptuale și a Temei de proiectare, documente ce vor fi analizate la nivelul structurii centrale din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în cadrul Consiliului Tehnico-Economic, în scopul adoptarii soluțiilor propuse de unitate”, a încheiat Gabriela Topoliceanu.

Interese pentru mutarea pușcăriei din Copou

În urmă cu câteva luni, reprezentantul Sindicatului „Iuris”, al angajaților din Penitenciarul Iași, susținea că există interese imobiliare mari și că se fac presiuni pentru mutarea sediului instituției, în așa fel încât acel teren să fie eliberat.

Întâmplarea face că terenul se află și într-o zonă rezidențială, mai exact în cartierul Copou, unde există și unele dintre cele mai mari prețuri la închiriere / vânzare în ceea ce privește metrul pătrat de imobil construit.

Noi sperăm ca agenții imobiliari să nu primească o veste bună prea curând. Până la acel moment, se pare că avem de așteptat. Avem o clădire care stă acolo... În conservare! În loc să se investească, să facem ceva acolo... Referitor la condițiile pentru deținuți, cred că a fost o presiune la nivel politic. Este adevărat că nu s-au schimbat condițiile de detenție. Scopul real a fost, în opinia mea, o grațiere mascată, prin recursul compensatoriu, a declarat ieri Dorin Șcarlii, liderul Sindicatului „Iuris”.

Conform acestuia, fostul ministru al Justiției nu a găsit soluții viabile pentru angajații din sistemul penitenciar, dar a căutat, în schimb, soluții pentru despăgubirea deținuților.

Din păcate, spun așa pentru că este vorba despre un fost ministru ieșean, de-al nostru, domnul Tudorel Toader, cât a fost ministru al Justiției, a avut alte probleme decât cele privind angajații din penitenciare. Dumnealui a știut să iasă și să facă publice niște salarii pe care ar trebui să le aibă unii angajați în 2022, adică ceva ipotetic. E o poveste. Dumnealui a mințit poporul! Pentru despăgubirea deținuților se găsesc bani, pentru angajații din penitenciare nu sunt...”, a afirmat Dorin Șcarlii.

Procesele continuă la CEDO, daunele curg

Nu mai devreme de data de 9 mai 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o sentință prin care a obligat Statul Român la plata unor despăgubiri de mii de euro, pentru condițiile existente în mai multe penitenciare din țară, acolo fiind inclus și cel din Iași.

Astfel, magistrații europeni au admis în parte o acțiune colectivă și au decis obligarea Statului Român la plata de daune. În cadrul dosarului respectiv, reclamanții s-au plâns de condițiile improprii din pușcăriile din România, mai exact de lipsa de spațiu, de lipsa de igienă, dar și de lipsa de mobilier adecvat pentru astfel de instituții.

Examinând toate documentele trimise la dosar, Curtea nu a descoperit vreun fapt sau vreun argument care să ne convingă să ajungem la o altă concluzie privind admisibilitatea și meritele acestor cereri. Astfel, Curtea constatată că acele condiții reclamate sunt, într-adevăr, inadecvate!, au declarat judecătorii europeni. Așadar, instanța a constatat că există o încălcare flagrantă a Convenției Drepturilor Omului, precum și a protocoalelor care au derivat de la aceasta. „Statul Român va fi, astfel, obligat să le achite reclamanților, în decurs de trei luni, sumele indicate în tabelul sentinței, au adăugat judecătorii.

De remarcat că unul dintre reclamanți, Ioan Tofan, s-a plâns de condițiile din Penitenciarul Iași, acesta susținând în plângerea adresată CEDO că, în Copou, s-a lovit de „aglomerare, lipsa accesului sau accesul restricționat la toalete și la dușuri, lipsa luminii naturale în spațiul de detenție, lipsa aerului curat, a lenjeriei de pat curate, lipsa de igienă, infestarea celulelor cu insecte și rozătoare, mucegaiul și mizeria din celule, calitatea proastă a mâncării, lipsa orelor de exercițiu fizic în aer liber, precum și accesul limitat la apa potabilă”.

Aceleași motive au fost invocate și de un alt reclamant, Nicolae Aenculesei, cu privire la condițiile din Penitenciarul Iași. Cei doi au câștigat procesul, CEDO obligând Statul Român să le achite acestora despăgubiri de câte 3.000 de euro. Ciprian NEDELCU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Bobocii UAIC încep studenţia cu trei zile de informare şi un concert în aer liber
21/09/2019 00:34

* cei mai talentaţi la muzică vor putea susţine o audiţie pentru un loc in corala universităţii * studenţii vor putea participa şi la o tombolă la care pot caştiga 120 permise de bibliotecă, dintre c ...

Consiliul Judeţean împarte bani pentru biserici!
21/09/2019 00:00

  * reprezentanţii Consiliului Judeţean propun alocarea de bani din bugetul judeţului pentru finanţarea unor lucrări la 34 de parohii dintre comunele ieşene * banii care se vor aloca, cu voia consil ...

Elevii de excepţie ai Iaşului, „bombardaţi” cu premii!
21/09/2019 00:00

  * după Consiliul Local, şi Consiliul Judeţean Iaşi propune spre aprobare un proiect de hotărare care vizează acordarea de stimulente financiare elevilor din invăţămantul preuniversitar care au ...

O cisternă plină cu motorină s-a răsturnat la Tutova
20/09/2019 20:45

    O autocisternă inmatriculată in Republica Moldova, care transporta 26 de tone de motorină, s-a răsturnat pe DE 581, in localitatea Bădeana, comuna Tutova (judeţul Vaslui), pompierii milita ...

Infracționalitatea ieșeană, pe scurt
20/09/2019 20:39

  Zeci de infracţiuni in cateva ore La data de 19 septembrie, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publi ...

CyLiis – povestea merge mai departe
20/09/2019 20:35

* 60 de elevi de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi vor să devină coechipieri sau voluntari in cele două echipe CyLiis, nerăbdătoare să se inscrie in noul sezon al compe ...

Demisii în lanţ la Consiliul Judeţean Iaşi!
20/09/2019 20:32

* Alin Aivănoaei, liderul grupului de consilieri judeţeni ai Partidului Mişcarea Populară (PMP), şi-a depus ieri demisia din funcţia obţinută după alegerile din 2016 * dacă in luna august, Marius Dang ...

Cu POS-ul printre butoaiele cu murături
20/09/2019 18:20

Lansarea iniţiativei „Plata cu cardul la tarabă”, programată pentru ziua de ieri, ora 9.30, la Piaţa Alexandru cel Bun, a inceput cu ceva intarziere. Asta, intrucat tentativa de ploaie şi mai a ...

Şantajiştii din Târgu Frumos, prinşi în flagrant
20/09/2019 15:51

Ieri, politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale Iasi au retinut, pentru 24 de ore, un bărbat bănuit de complicitate la santaj si o femeie bănuită de santaj si lovirea sau alte violente. L ...

Pestă porcină la Butea!
20/09/2019 14:15

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată in cazul a doi porci domestici dintr-o gospodărie din satul Butea, comuna Butea. Suspiciunea a fost declarată de medicul circumscripţiei l ...