Dispare depoul de la Gară, apare unul modern în Dacia

2depou (1)

Dimensiune font:

| 29-04-2020 00:00

În perioada următoare, Primăria intenționează să demareze proiectele de reabilitare termică a 14 grădinițe, școli și licee din municipiul Iași, proiectul de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a cinematografului Dacia, precum și modernizarea depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia * modernizarea depoului devine prioritară odată cu semnarea contractelor de achiziție, cu fonduri europene, a 32 de tramvaie (16 de la Bozankaya și 16 de la PESA) * în plus, modernizarea depoului Dacia lasă cale liberă pentru mutarea depoului de la Gară în zona Fortus şi înfiinţarea unui parc şi a Muzeului Tramvaielor pe strada Străpungerii Silvestru

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de mâine, 30 aprilie, va figura un proiect privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile externe în valoare de până la 21 milioane de euro sau echivalentul în lei, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Subiectul a generat o sumedenie de comentarii, plecând de la necesitatea accesării acestui împrumut şi terminând cu modul cum vor fi folosiţi aceşti bani. Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că resursele locale proprii sunt limitate (ținând cont de actualul context și de măsurile legislative adoptate în ultimii ani), iar necesarul aferent proiectelor de investiții este, în general, considerabil mai mare decât disponibilul existent. „De ce 21 de milioane de euro? Sigur, nevoile oraşului sunt mult mai mari, însă conform unul plafon contractual impus de Guvern anul trecut, o autoritate locală nu poate împrumuta mai mult de 100 de milioane lei pe anul în curs. Prin urmare ne-am concentrat pe un proiect care va schimba istoria oraşului – modernizarea depoului din Dacia – în perspectiva desfiinţării depoului de la Gară”, a spus edilul-şef.

Vin tramvaiele noi. Din acet motiv avem nevoie de un depou modern

Modernizarea depoului Companiei de Transport Public (CTP) din zona Dacia se află deja într-un stadiu mai avansat, joi urmând a fi supus atenţiei aleşilor locali raportului privind un studiu de oportunitate pentru noile depouri de autobuze și tramvaie din municipiul Iași și a indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect. Costurile estimate sunt de 15.991.006 euro, cu TVA, iar durata estimată de realizare a lucrărilor de 24 de luni. „Serviciile actualului depou de tramvaie și autobuze al Companiei de Transport Public Dacia suferă din cauza condițiilor precare, lipsei de echipamente moderne și clădirilor inadecvate și degradate care găzduiesc activitățile. Tehnologiile existente sunt la nivelul anilor 1970 - 1980. Concret, clădirile nu sunt izolate termic, motiv pentru care se identifică o mare pierdere energetică în desfășurarea activităților. De asemenea, se impune schimbarea rețelei de contact și a sistemului de alimentare, precum și a rețelei interioare de distribuție utilități. Se propune modernizarea integrală a sistemului de alimentare rețea contact, actualul sistem fiind conceput și realizat acum mai bine de 30 de ani, fără a fi modernizat sau reparat capital de la data construcției. În cadrul aceluiași proiect, căile de acces și circulație actuale vor fi reorganizate pentru fiecare sistem de transport cu bandă rezervată”, se arată în proiectul de hotărâre.

Soluția tehnică propusă pentru modernizarea depoului Dacia include demolarea tuturor clădirilor existente în vederea refuncționalizării depoului, menținerea parțială a platformelor ca fundație pentru infrastructură, redefinirea căilor de acces actuale pentru tramvaie și autobuze (separarea fluxurilor fiind imperativă) și împrejmuirea completă pentru asigurarea siguranței în exploatare și restructurarea tuturor sistemelor, incluzând semnalizarea și automatizarea, rețeaua de contact, rețelele interioare, instalațiile. „În următoarele 22 de luni depoul din Dacia, care va prelua tot parcul de tramvaie noi,  trebuie să devină funcţional. Depoul de la Gară va fi mutat în zona Fortus, acolo urmând a fi înfiinţat unui punct de tip depou. La Gară avem circa 4,2 hectare de teren. Aici sunt mai multe hale de reparaţii şi sediul administrativ al Companiei de Transport Public. Intenţşia, pe viitor, este de a înfiinţa într-una din halele monument-istoric  al unui Muzeu al Tramvaielor, într-un parc şi cu posibilitatea realizării unei parcări subterane care să deservească întreaga zonă”, a explicat Mihai Chirica.

BERD finanţează proiectele referitoare la eficienţa energetică

Cu alţi aproximativ cinci milioane de euro vor fi reabilitate termic a 14 unități școlare din Municipiul Iași. „Fiecare bancă mare care finanţează autorităţi publice are diverse teme de finanţare. BERD şi-a lansat liniile de finanţare pe eficienţă energetică, printre care apar şi clădirile publice”, a mai explicat primarul necesitatea acestei investiţii. Unităţile şcolare desemnate a fi incluse în proiectul de finanţare sunt grădinițele cu program normal nr. 11 (strada Decebal, nr. 25 bis) și nr. 21 (șoseaua Națională, nr. 64), grădinițele cu program prelungit nr. 9 (strada Otilia Cazimir, nr. 31) și nr. 25 (strada Argeș, nr. 5), şcolile Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” (strada Buridava, nr. 10), „Elena Cuza” (stradela Canta, nr. 10) și „George Coșbuc” (strada Prof. I. Simionescu, nr 16), Liceul Tehnologic „Petru Poni” (bulevardul Socola, nr. 110), Liceul Teoretic „Waldorf” (Calea Chișinăului, nr. 132 bis), Colegiile Tehnice „I. C. Ștefănescu” (bulevardul Socola, nr. 51-53), „Dimitrie Leonida” (bulevardul Socola, nr. 188-190), Transporturi și Construcții (bulevardul Socola, nr. 82), Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” (strada M. Sturdza, nr. 43) și „Mihail Sturdza” (strada M. Sturdza, nr. 2). Lucrările sunt estimate la aproximativ 24 milioane de lei, inclusiv TVA, suprafața totală propusă spre reabilitare termică fiind de aproape 35.818,45 metri pătrați.

Ateneul din Dacia, al copiilor!

A treia investiţie, modernizarea cinematografului Dacia survine în acelaşi context, fiind vorba de o clădire veche, construită între anii 1984-1987. În ședința din 21 martie 2019 consilierii locali au adoptat și un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate cu elemente de DALI (documentație de avizare a lucrărilor de intervenție), a indicatorilor tehnico-economici și a devizului general pentru proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare cinematograf Dacia”. Prin intermediul proiectului se propune amenajarea unor spații pentru recuzită și pentru actori, precum și reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii pentru a respecta standardele și cerințele actuale, inclusiv realizarea unei rezerve de apă în conformitate cu legislația și normativele în vigoare.

Valoarea totală a proiectului este de 11.019.143,63 lei inclusiv TVA.

După cum primarul Mihai Chirica a anunțat în mai multe rânduri, intenția municipalității este aceea de a transforma Cinema Dacia într-un spațiu de spectacole și activități cultural-educative pentru cei mici: „Ateneul copiilor”.

Lucian STATE

* * *

9,10%

Este gradul de îndatorare al Iaşului dacă va fi contractat împrumutul de la BERD. La data de 31 decembrie 2019, Municipiul Iași înregistra un grad de îndatorare de 8,35%, iar la data de 31 martie 2020 de 4,07%. Maximum admis este de 30%

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

COMUNA GROPNITA, JUDET IASI, sat BULBUCANI, tel/ fax 0232.414124, email: primariagropnita@gmail.com organizează licitație (etapa 2) în vederea concesionării spaţiilor din Dispensarul medical, aflate in domeniul public al comunei Gropniţa, judetul Iasi, în vederea amenajării de Cabinete medicale individuale şi Farmacie. Spațiile din Dispensarul Uman sunt identificate astfel: 3. Spaţiul nr. 3 - suprafaţă totală de 37,10 mp, situat la parterul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 16,55 mp-Administraţie+spaţiu de 3,75 mp-Oficiu+spaţiu de 8,80 mp-Hol+spaţiu de 4,20 mp-Depozitare+spaţiu de 3,80 mp-G.S.) 4. Spaţiul nr.4 - suprafaţa totală de 44,97 mp din care: 27,40 mp spaţii cabinete+17,57 mp spaţii comune, situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 18,45mp-Camera pentru tratamente+ spaţiu de 8,95 mp-Centru personal); 5. Spaţiul nr. 5- suprafată totală de 32,47 mp din care: 14,90 mp spaţiu cabinet+17,57 spaţii comune ,situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu 12,25 –cabinet stomatologie + 2,65 mp-Sterilizare). Concesionarea se face conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Hotărârii Consiliului Local nr. 110 / 18.12.2020. Informații privind documentația de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. Documentația de atribuire se poate ridica de la sediul Primariei comunei Gropnita, Compartimentul achiziții publice. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar este de 50 lei, se poate achita in numerar la casieria Primăriei comunei Gropnița. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.03.2021, ora 12:00. Ofertele se depun la sediul Primariei, data-limita de depunere a ofertelor: 26.03.2021, ora 10:00, intr- un exemplar. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 26.03.2021, ora 11:00 la sediul Primăriei comunei Gropnița, judetul Iasi. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iasi, strada Elena Doamna, nr. 1A, CP 700398, tel 0232260600, fax 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro
Multipla campioană Andreea Verdeș, premiată de conducerea UAIC
04/03/2021 16:24

Andreea Cristina Verdes, studentă in anul al II-lea la Facultatea de Educatie Fizică si Sport din cadrul Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), multiplă campioană natională la gi ...

Droguri plătite în Bitcoin. 22 de contrabandiști din Iași au fost audiați la DIICOT
04/03/2021 16:14

22 de persoane audiate la DIICOT pentru implicare in comercializarea de substanţe interzise. Produsele erau aduse din Olanda, iar comenzile se realizau prin Darkweb, cu plata in Bitcoin Un număr de 22 de p ...

Percheziții la DSP Botoșani. Acuzații de abuz în serviciu
04/03/2021 16:07

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Mureş au efectuat, joi dimineaţa, percheziţii la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani intr-un dosar de ev ...

Prefectul și cei doi subprefecți ai Iașului au depus jurământul
04/03/2021 16:00

Prefectul judetului si cei doi subprefecti au depus astăzi jurămantul in noua calitate de reprezentanti ai guvernului in teritoriu, cea de demnitari. Modificarea a survenit printr-o ordonantă adoptată la sf ...

Studentă a UAIC, multiplă campioană la gimnastică ritmică, premiată de conducerea UAIC
04/03/2021 15:45

  Andreea Cristina VERDES, studentă in anul al II-lea la Facultatea de Educatie Fizică si Sport din cadrul Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), multiplă campioană national ...

Angajări pe șpăgi imense la Apele Române. Și Iașul este amintit
04/03/2021 14:45

În ultimele luni, Recorder a publicat o serie de investigatii despre numirile politice de la Apele Romane, transformand subiectul intr-o dezbatere natională. Cetătenii s-au scandalizat, insă această p ...

 Ministrul de Interne cere lămuriri în cazul crimei de la Onești
04/03/2021 14:38

  Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, că ancheta care se efectuează in cazul crimelor de la Oneşti va arăta exact modul in care s-a intervenit, adăugand că urmele de pe corpu ...

 Cine o va înlocui pe Beatrice Rancea
04/03/2021 14:10

  Ministerul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a semnat ieri ordinul prin care s-a decis conducerea interimară a Opereie Nationale Romane Iasi (ONRI) după ce managerul Beatrice Rancea a fost pus sub cont ...

Campanie transfrontalieră pentru prevenirea maternității timpurii
04/03/2021 12:52

Romania se află pe primele locuri in Uniunea Europeană in ceea ce priveste mortalitatea infantilă si numărul de adolescente care devin mame inainte de 18 ani, insă situatia este mult mai gravă in Republ ...

 Un an de la depistarea primului caz de COVID la Suceava
04/03/2021 12:50

  În urmă cu un an in judetul Suceava a fost inregistrat primul caz de infectie cu virusul SARS CoV-2, un sucevean de 71 de ani care, la acea dată, era al saselea roman care a fost diagnosticat cu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei