„Doamne, ce binecuvântare de la Dumnezeu să faci o profesie care îți place”

x - dorina lazar

Dimensiune font:

| 07-10-2021 11:45

 * dialog cu îndrăgita actriță Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, a cărui trupă este o prezență constantă la FITPTI

 

- Ați spus într-un interviu că iubiți teatrul mai mult decât propria familie. Așa să fie?

- Eu nu am realizat niciodată că am iubit teatrul mai mult decât propria mea familie, dar timpul mi-a arătat cumva asta. Nu atunci când eram cu toții, când trăiau toți ai noștri. Pe atunci era greu cu deplasările, pentru că despre asta era vorba. Trebuia să plec la spectacole seară de seară, în turnee, iar fiica mea plângea de se sufoca și spunea „Vii înapoi?”. Ăsta a fost refrenul copilăriei. Eu nu am realizat asta, dar pesemne că așa este în arta pe care o iubesc enorm.

- Cu siguranță teatrul a compensat lacrimile celor dragi, cărora le era dor de dvs. Ce v-a adus această artă?

- Multă fericire și bucurie. Chiar în drum spre Iași comentam cu colegii mei despre misiunea noastră și spuneam – „Doamne, ce binecuvântare de la Dumnezeu să faci o profesie care îți place, care îți aduce mulțumire, fericire și care nu ți se pare grea decât în măsura în care tu te lupți cu rolul sau poate și cu regizorul. Actorii sunt uniți cu scena, iar ieșitul la pensie este o tragedie pentru ei.

- Înțeleg că v-ați bucurați să reveniți la Iași.  

- Ne-am bucurat foarte mult să venim la Iași pentru că starea de pandemie ne-a frustrat pe toți. Noi, cei din trupa Teatrului Odeon, suntem învățați cu turnee, cu participări la multe festivaluri, la evenimente. În ultimul an și jumătate, multe evenimente nu s-a mai putut desfășura și stăteam cu inima strânsă întrebându-mă – „Se ține festivalul, nu se ține?, iar când am auzit că deja a început, eram mai mult decât fericiți.

- Și publicul a fost bucuros să vă aibă alături din nou la FITPTI, un festival ajuns la cea de-a XIV-a ediție.

- Doamne Ajută să fie cât mai multe ediții, că noi venim cu drag! Se vede entuziasmul Oltiței Cîntec (directorul artistic al Teatrului „Luceafărul și curatorul festivalului – n.r.). Mi-au plăcut optimismul și îndârjirea ei de a duce la capăt un proiect atât de frumos, în atitudinea ei m-am recunoscut pe mine. Este un festival la care noi venim cu drag, de mulți ani.

- La Iași ați participat, alături de teatrologul Oltița Cîntec, curatorul FITPTI, și la o dezbatere cu un titlu provocator, „Teatru între datorie și pasiune. Cât este datorie și cât este pasiune în cazul dvs?

- În cazul în care pasiunea arde și acoperă totul, datoria nici nu se mai vede, se sumează pasiunii. Este un tot!

- Cum ați ales teatrul?

- A fost o întâmplare fericită, care mi-a fost scrisă în Cartea vieții. Așa a fost să fie. Tatăl meu era îngrozit la ideea de teatru și mi-a spus, când eram copilă, că dacă voi urma acest drum, mă va dezmoșteni! Cu această amenințare m-a speriat ani de zile în copilărie până când mi-am dat seama că eu nu aveam ce moșteni! Am ajuns la teatru, iar tata s-a împăcat cu ideea. Eu sunt din Hunedoara, iar în acel an, de la noi din oraș erau foarte puțini admiși la facultate și eu eram printre ei. „Noo, domnișoara o rămas la București, la școală”, zicea lumea. Tata era brigadier silvic și mergea prin sate, iar lumea îi spunea „Domn brigadier, am văzut-o pe domnișoara la televizor, iar lui îi creștea inima. S-a liniștit și a acceptat viitorul meu de actriță.

- Teatrul sau film? Care v-a fost lipit de suflet?

- Amândouă! Eu am făcut târziu film. Țin minte că jucam deja de nouă ani, nu făcusem niciun film și eram atât de invidioasă pe colegele mele care filmau! Pe atunci, ministru al Culturii era Mihnea Gheorghiu. Îmi amintesc că într-o vară eram la mare, mergeam la 2 Mai, care pe atunci era un loc sălbatic de tot, în care veneau și oameni din lumea protipendadei. L-am văzut pe Mihnea Gheorghiu la malul mării. Mă uitam la el și mă gândeam – „Acum mă duc la el și-i dau o palmă să mă țină minte. Am să-i spun: Eu sunt Dorina Lazăr, o tânără actriță, care nu am făcut niciun film și vreau să fac film. Cu siguranță își va aduce aminte de mine.

- Dar nu a fost așa...

- Nu, nu a fost așa. S-a întâmplat că m-a găsit Geo Saizescu pentru un rol în filmul „Păcală”, în rolul nevestei hangiului. Am revăzut pelicula în urmă cu un an... Doamne, ce mulți, ce buni și tineri eram! Și ce puțini și buni mai suntem acum!

- Ați lucrat cu foarte mulți tineri, ați format foarte mulți actori. Cum sunt astăzi tinerii aspiranți la scenă?

- Offf, Doamne, ce să spun... Și școala, în ziua de astăzi, este ca și timpul, se grăbește rău de tot, fuge. Școala de teatru s-a transformat, s-a împuținat, a ajuns la trei ani în loc de patru. Apoi se face un fel de master. Sunt foarte mulți care intră la institut, școlile de teatru scot mulți tineri care nu-și găsesc locul pe scenă. Nu se mai înființează teatre în țară că dacă ar fi, și-ar găsi un loc de muncă. E complicat și ceea ce mă miră este faptul că acești copii nu conștientizează că profesia este una de dedicație, de renunțare la trăirile tale pentru ca să preiei trăirile personajului. De renunțare pentru că trebuie să treci peste ambiții și peste orgolii ca să izbutești. Un rol, în clipa în care nu știi să-l faci, te poate umili. Un regizor poate să fie brutal, mi s-a întâmplat și mie.

- O viață în teatru...

- Chiar la acest lucru mă gândeam zilele trecute. Peste o lună voi împlini 81 de ani. În acest an am socotit 60 de ani de teatru, din care 50 la Teatrul Giulești, acum Odeon.

- Pe care îl conduceți din nou. Care au fost cele mai mari provocări de pe scenă?

- Nu știu să vă spun... Lupta cu rolul, cu sentimentul trăit uneori că lumea nu te iubește. Sau poate cea mai mare provocarea fost îndârjirea mea de a câștiga procesul cu Gabriela Firea și de a mă reîntoarce la Teatrul Odeon (de unde a fost demisă abuziv – n.r.). Poate că asta a fost cea mai mare cumpănă a mea. Atât m-am simțit de umilită și de nedreptățită! Poate fi caraghios ca la 80 de ani să te întorci ca director. Au fost colegi de-ai mei mai tineri care au comentat că „S-a întors o tânără speranță la conducerea Teatrului Odeon, dar le doresc din suflet să trăiască mult și să vadă ce înseamnă să nu vrei să mori umilit. Și pentru mine nu am vrut să se termine în acest mod!

- Cumpenele pot fi compensate cu trăirile frumoase.

- Cele mai multe și mai frumoase momente au fost pe scenă. Cel mai frumos moment din viața actorului este la final, la aplauze, atunci când trăiești comuniunea între tine și fiecare spectator. Îmi amintesc de un spectacol pe care l-am făcut în vară, „Natură moarte cu nepot obez, cu Pavel Bartoș, cu Rodica Mandache, cu Angela Ioani, cu Nicoleta Lefter. Distribuție puțină, dar foarte bună. Era sala pe jumătate plină și în primul rând era un domn în vârstă care avea lacrimi în ochi și striga la noi - „De astfel de momente avem nevoie, de voi avem nevoie”. A fost foarte impresionant!

- Ați lucrat în pandemie, ați folosit formula online?

- Online, nu, am refuzat categoric. Am făcut doar niște ședințe pe zoom, dar repetiții nu am făcut. Sigur că se pot face, dar nu este același lucru ca la sală. Transferul energetic între oameni, cel real, este foarte important. Poți să pierzi sau poți să câștigi o cauză pentru care te lupți. În acea clipă fluxul de energie este maxim, ca la o întâlnire dintre o fată și un băiat aflați la prima dragoste.

- Și dacă vorbim de tineri, cum îi putem atrage în sala de spectacole?

- Cu spectacole bune și de calitate.

- Așa putem face și educație artistică...

- Ooo, ce rană adâncă ați deschis. Și nu doar artistică, ci educație în general. Tare greu o duce cu povestea cu educația, cauza fiind graba asta de a trăi, de a câștiga cât mai mulți bani. M-a îngrozit această nepăsare a copiilor, a tinerilor în sensul viitorului care îi așteaptă. Fără școală e greu...

- Ați câștigat foarte multe premii, aveți o carieră impresionantă. Cum vedeți evoluția teatrului în România?

- Tot ce vă pot spune este că teatrul nu va muri niciodată. Dacă a rezistat de peste 2.000 de ani, nu va pieri. Va suferi transformări, ca tot ceea ce este în jur, dar își va păstra locul lui. Teatrul, care este o comunicare frumoasă între oameni, nu poate să dispară. Omul nu poate să trăiască precum buruienile. Mereu este o Floare a Reginei printre noi...

A consemnat Maura ANGHEL

 

Publicul ieșean a putut urmări aseară spectacolul : „LINIȘTE! SĂRUT. ACȚIUNE!”, (Teatrul Odeon București)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin administratorul judiciar desemnat în dosarul nr. 10051/99/2017 (596/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile din patrimoniul debitoarei S.C. „POWER LAND L.T.D.” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Canta nr. 38, bl. 531, sc. B, parter, ap. 1, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Construcţii agricole în suprafaţă de 4.519 m.p., terenul extravilan în suprafaţă de 7.160 m.p. înscris în Cartea funciară a comunei Slatina la nr. 34208 este proprietatea persoanelor fizice Ştefan Gavril şi Ştefan Aglaia, teren care figurează cu un drept de comodat în favoarea S.C. Pawer Land L.T.D. S.R.L. Iaşi pe o perioadă de 20 de ani din data de 01.01.2006 localitatea Slatina, comuna Slatina, judeţul Suceava - C1 – Grajd vaci + grajd muls; - C2 – Bucătărie furajeră + depozit furaje; - C3 – Platformă dejecţii; - C4 – Siloz de suprafaţă + bazin purin; - C5 – Fosă (septică); - C6 – Preş dezinfecţie (cabină poartă); - C7 – Puţ (forat); - C8 – Drumuri şi platforme. 62.088,25 16.155,30 3.817,45 18.396,35 514,15 4.165,00 428,40 28.581,00 Total * * 134.145,90 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus. Vânzarea se va efectua conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 02.12.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.01.2022, ora 1000 şi se vor organiza 6 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 14.01.2022, 21.01.2022, 28.01.2022, 04.02.2022, 11.02.2022, la sediul administratorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul administratorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun imobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe administratorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575. Administrator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Subscrisa EUROBUSINESS LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al AYA SPORTS S.R.L., desemnat prin Sentinţa Comercială nr. 585/25.05.2010 de Tribunalul Iaşi – Sectia a II - a Civilă - Faliment în dosarul nr. 1970/99/2009 (nr. format vechi 96/2009), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, coroborat cu prevederile CPC si hotărârea Adunării creditorilor din 17.06.2021, organizează în ziua de 16.12.2021,ora 11:00, licitaţie publică competitivă cu strigare, pentru valorificarea următorului bun imobil: Denumire activ: Preț de pornire a licitației (EUR, fără TVA) Proprietate rezidențială, tip “casă de locuit cu regim de înălțime P+1E+M, cu teren aferent”, situată în Sat Răsboieni, Com. Țibănești, Jud. Iași, compusă din: 8.298,00 Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 962,26 mp, nr. cad. 392, CF nr. 237/UAT Țibănești 1.100,00 Corp clădire C1 cu destinație casă de locuit, în stare de degradare, P+1E+M, nr. cad. 392 - C1, CF nr. 237/ UAT Țibănești,Sc = 258,18 mp; Scd = 516,36 mp;Su parter = 170,48 mp;Su etaj = 172,84 mp;Su mansardă = 66,78 mp și Su totală = 410,1 mp 7.198,00 Prețurile nu includ TVA.Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin. 2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Persoanele care pretind vreun drept asupra activului ce urmează a fi scos la vânzare,au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.12.2021, ora 16:00, la sediul lichidatorului judiciar.În conformitate cu prevederile art. 53, din Legea nr. 85/2006, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii.Modalitatea de valorificare a activului este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform hotărârilor adoptate în Adunarea Creditorilor din data de 17.06.2021. Pasul de licitaţie stabilit este de 5% din preţul de pornire al licitaţiei.Înscrierea la licitaţie se face cel târziu cu o zi lucrătoare, ora 16:00, înainte de data fixată pentru începerea licitaţiei prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al licitaţiei.Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 5% din preţul de pornire a licitaţiei, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei,nr.:RO64BUCU1032235342764RON,deschis la Alpha Bank.În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Vizitarea şi prezentarea activului se poate face în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu acceptul lichidatorului judiciar. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea bunului imobil reprezintă o condiție obligatorie pentru participarea la licitații.În caz de neadjudecare, licitația se va amâna la un alt termen, pentru care se vor îndeplini din nou formalitățile de publicitate prevăzute de art. 838 Cod de procedura civilă. În cazul în care nu este oferit nici preţul la care imobilul a fost evaluat, vânzarea se va amâna la un alt termen, de cel mult 30 de zile, pentru care se va face o nouă publicaţie, în condiţiile art. 838. La acest termen, licitaţia va începe de la preţul de 50% din preţul de pornire al primei licitaţii. Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei şi există cel puţin 2 licitatori, la acelaşi termen, bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit, dar nu mai puţin de 30% din preţul de pornire al primei licitaţii. Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia.Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea bunului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat on–line, de la lichidatorul judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietul de sarcini este de 595,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul lichidatorului judiciar,nr:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi.Informaţii suplimentare se pot obţine pe:www.lrj.ro, 0733.683.701, 0733.683.702, mail: vanzari@lrj.ro, anabella.padurariu@lrj.ro, office.is@lrj.ro.
Ceața a creat probleme pe Aeroportul Iași
06/12/2021 21:52

Ceata a creat probleme pe Aeroportul Iasi. Un avion ce a survolat cateva zeci de minute deasupra Iasului s-a renuntat la aterizare, iar aeronava a fost indrumată spre Suceava.  Zborul de Bruxelles, acest ...

Un băiat din Bacău, electrocutat după ce s-a urcat pe un vagon de tren, a murit
06/12/2021 21:47

Poliţiştii vranceni au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă in cazul adolescentului electrocutat, după ce s-a urcat pe un vagon de tren din Gara Focşani, a informat Inspectoratul de Poliţie Jude ...

Porci morţi din cauza pestei africane, descoperiţi la marginea unei păduri din Botoșani
06/12/2021 21:44

Autorităţile sanitar-veterinare din Botoşani au inceput o anchetă după ce au descoperit trei porci domestici morţi la marginea unei păduri de pe raza comunei Vorona, a anunţat, luni, prefectul Dan Nechi ...

 Noi dotări la Spitalul de Pediatrie
06/12/2021 21:40

Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii „Sfanta Maria” din Iasi a primit prima transă de ventilatoare mecanice prin proiectul COMBAT COVID, derulat de Consiliul Judetean Iasi În cadrul ...

 Scade treptat numărul cazurilor noi de COVID-19
06/12/2021 21:38

Vesti bune la nivelul judetului Iasi. Numărul infectărilor cu virusul SARS Cov-2 scade de la o zi la alta. La ultima raportare au fost confirmate 13 cazuri noi la nivelul judetului, constandu-se o scădere co ...

 Ambasadorului Republicii Coreea, în vizită la rectorul UAIC
06/12/2021 21:36

* studenti, cadre didactice si cercetători din cadrul UAIC au efectuat, in ultimul deceniu, 29 de vizite academice, stagii de studiu, predare, formare la institutii de invătămant superior si alte organizatii ...

 Cinci teste COVID pozitive, în școlile ieșene
06/12/2021 21:35

* in doar patru şcoli iesene s-a decis să se facă testarea in unitate * in restul şcolilor din judeţ testele au fost transmise părinţilor * nu există o procedură standard in privinţa transmiterii rezu ...

 ,,Decembrie de poveste”, la USV
06/12/2021 21:18

Decembrie este luna cadourilor, luna bucuriilor, a solidaritătii, a sperantei, a tolerantei, a dăruirii, a sufletelor calde si mai ales a iubirii. Mirosul de brad, turtă dulce, colindele, atmosfera caldă di ...

Eveniment omagial la Palatul Culturii Iași: Franz Liszt – 210 ani de la nașterea marelui compozitor și virtuoz al pianului
06/12/2021 19:00

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Institutul „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei