Spitalul_Sf_Spiridon_004_1_

Dimensiune font:

Doi manageri de spitale din Iaşi, acuzaţi de abuz în serviciu

| 11-12-2019 00:03

Managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, Ioan Bârliba, şi cel al Institutului de Psihiatrie Socola - Gabriel Oprişanu, au fost denunţaţi ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. Acesta ar fi semnalat mai multe fapte de corupţie în cazul celor două mari unităţi spitaliceşti.

Deputatul îl acuză pe Ioan Bârliba de faptul că a făcut anumite achiziţii de aparatură şi de mai multe fapte de abuz în serviciu. Acuzaţii au fost aduse şi în numele lui Gabriel Oprişanu, managerul Institutului Socola, care ar fi cerut bani celor care au vrut un post de asistent medical în cadrul instituţiei.
Ungureanu sus
ţine că plângerile penale au la bază fapte incriminate în două rapoarte de control ale Ministerului Sănătăţii - un raport de la Socola şi altul la Spitalul „Sf. Spiridon”. „Este foarte uşor de înţeles de ce aceste rapoarte nu au fost făcute publice până acum. Motivul este unul foarte simplu. Politic. Domnul Bârliba este protejat de domnul Petru Movilă, iar domnul Oprişanu a avut o protecţie importantă din partea PSD. În concret, în ceea ce priveşte managerul Spitalului Sf. Spiridon, el ar fi făcut mai multe fapte de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals. Raportul Corpului de Control face referire despre achiziţiile netransparente care s-au făcut între anii 2016, 2018 de oxigen medical de la o firmă prin procedura negocierii directe fără publicitate”, a declarat Emanuel Ungureanu.
Deputatul USR a mai spus c
ă Ioan Bârliba ar fi facilitat achiziţia directă a unui defibrilator bifazic la un preţ dublu decât valoarea de piaţă a produsului, a sistemului pentru artroscopie prin indicarea unor coduri CPV nereale în scopul de a include produsul în pragul valorii aplicabil achiziţiilor directe.

Cea de-a patra suspiciune de abuz în serviciu se referă la cedarea în folosinţă cu titlu gratuit în favoarea Fundaţiei Epitrofia, a spitalului, a unui spaţiu de 17,5 metri pătraţi aflaţi în administrarea unităţii spitaliceşti. „Acea fundaţie ar fi trebuit să ofere 50% din profitul pe care le-ar fi făcut pe acest spaţiu alocat ilegal spitalului lucru care nu s-a întâmplat din 2011 până astăzi. Este o fraudă ce se întinde pe opt ani de zile. În timpul controlului, au început să se facă presiuni şi anumite aspecte relevante despre achiziţiile făcute la Spitalul Sf. Spiridon nu apar în acest raport al Corpului de Control. În consecinţă, am cerut DNA să reia controlul la cele două unităţi”, a precizat Ungureanu.

Bârliba: „Nu ştiu ce pregătire are Ungureanu, dar trebuie să ştie că oxigenul este un medicament”

Managerul Spitalului „Sf Spiridon”, Ioan Bârliba, neagă acuzaţiile care i se aduc. Mai mult, el spune că în prezent Clinica de Mari Arşi funcţionează la capacitate maximă. Acesta a ţinut să răspundă punctual tuturor acuzaţiilor aduse de deputatul USR Emanuel Ungureanu. „Am avut nişte recomandări făcute de corpul de control şi ţin să fac precizarea că la niciuna dintre recomandări nu scrie că a fost vreun prejudiciu. Sunt nişte constatări cu termene pe care ni le-a dat Corpul de Control să remediem, lucru pe care l-am şi făcut”, a declarat managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Bîrliba a precizat că Marele Ars funcţionează de ceva timp la capacitate maximă. „E adevărat, a durat o perioadă foarte lungă de timp. Lucrările efective de reparaţii şi consolidări au fost terminate în urmă cu peste doi ani. În toată această perioadă am făcut peste 27 de demersuri la Ministerul Sănătăţii, autorităţi locale, în vederea dotării cu dispozitive, tehnică şi aparatură medicale, care, într-un târziu au sosit de la Ministerul Sănătăţii cu bani de la Banca Mondială. A venit în loturi, etapizat. Şi montarea a fost etapizată. Procesele verbale de punere în funcţiune erau la fel, tot etapizate. Clinica la ora aceasta funcţionează la capacitate maximă. Din ce am înţeles, dumnealui spune că nu funcţionează. Este un neadevăr, iar acest lucru poate fi verificat. Repet, eu nu puteam să dotez din veniturile proprii această secţie cu mese de operaţie, lămpi, monitoare cu funcţii vitale, cadre speciale. Licitaţia a fost făcută de Ministerul Sănătăţii. De ce s-a întârziat şi care au fost cauzele acestei dotări cu întârziere nu ştiu. Făcea referire domnul respectiv la faptul că avem un stocator de oxigen. Vreau să fac o precizare, dumnealui nu ştiu ce pregătire are, dar trebuie să ştie că oxigenul este un medicament. Eu când am venit în această unitate am găsit un storcător care era în unitatea unde se depozitează oxigenul. Pe piaţă, la data respectivă, exista un singur operator. Aşadar era strâns legată furnizarea oxigenului de puritate şi specificaţiile cerute de medici. La momentul controlului, pe piaţă mai era un furnizor de oxigen medicinal de puritate peste 98%. În momentul în care se afla controlul aici, noi eram în plină procedură de achiziţie. Atunci existau doi operatori, fireşte că am organizat procedura de licitaţie nemaidepinzând de acel unic furnizor”, a explicat Bârliba.
Cât prive
şte Fundaţia Epitropia Spiridon, a cărui preşedinte este profesorul Târcoveanu, Bârliba a spus că aceasta funcţiona într-o încăpere de 17,4 metri pătraţi. „Când am venit eu în acest spital, această fundaţie exista şi avea un scop nu neapărat lucrativ, dar mai mult simbolic. Practic, de-a lungul timpului a şi donat spitalului aparatură medicală. Deci, cumva era o emblemă a Spitalului Spiridon. Cei de la Corpul de Control au invocat că nu am perceput chirie şi nu am încasat contravaloarea energiei electrice şi termice. Închipuiţi-vă o încăpere de 17 metri care are un calorifer cu şase elemenţi şi un bec. Dacă e să facem nişte calcule, ajungem în derizoriu, dar am respectat ce a zis Corpul de Control şi am desfiinţat sediul şi l-am rugat pe domnul profesor Târcoveanu să găsească un sediu în afara spitalului. Eu am nişte recomandări făcute de Corpul de Control şi ţin să fac precizarea: la niciuna dintre recomandări nu scrie că a fost vreun prejudiciu. Sunt constatări cu termene pe care mi le-a dat Corpul de Control, să remediem ce au spus dumnealor. Lucru pe care l-am şi făcut”, a spus managerul de la „Sf. Spiridon”.

Oprişanu: „Acest domn ori este prost informat, ori nu a citit întreg raportul Corpului de Control”
În ceea ce prive
şte Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, deputatul aduce acuzaţii grave managerului cu privire la modalitatea în care se fac angajările. Plângerea penală i-a vizat doar pe cei care au luat „şpaga pentru angajare”. „S-au făcut nişte evaluări ale unor achiziţii în mod punctual, dar nu s-au scos toate achiziţiile din intervalul acesta. Ceea ce am depus eu aici este un cap de pod pentru achiziţii făcute în condiţii ilegale. Al doua plângere se referă la domnul Oprişanu. Aici vreau să vă spun că jaful este unul de proporţii. Vorbim de suspiciuni în zona concursurilor. S-au scos la concurs posturi inexistente. Sunt informaţii în Iaşi, trebuie să le verifice procurorii. Şpaga pentru un post de asistent medical era între 5.000-10.000 de euro. Sunt mai multe mărturii în acest caz. Sper ca procurorii să dea de capăt. Iegalităţile sunt uriaşe. Institutul a organizat mai multe concursuri peste 90, fără a avea posturi vacante. În majoritatea dosarelor de concurs şi cele de soluţionare a contestaţiilor au fost numite cu încălcarea dispoziţiilor legale. Aici urmează aspectele penale în care nu sunt implicaţi doar managerul Oprişanu ci şi şef serviciu RUNOS şi directorul financiar contabil”, a mai spus Ungureanu.

Managerul Institutului Socola din Iaşi, dr. Gabriel Oprişanu, a fost acuzat şi de faptul că a dotat preferenţial anumite clinici ale spitalului. „Pe timpul mandatului meu nu s-au întâmplat asemenea lucruri, iar referitor la celelalte aspecte pe care le spune domnul respectiv, cum că aş fi scos posturi la concurs care nu existau în statul de funcţii, acesta face referire la un concurs care s-a desfăşurat în 2016. Anunţul de concurs a fost pe data de 25 noiembrie 2016. Ori este prost informat, ori nu a citit întreg raportul Corpului de Control. Nu vreau să cred că este rău intenţionat. Referitor la cabinetul de oftamologie, vreau să fac următoarea precizare: după cum bine ştie toată lumea din Iaşi, noi am dotat întreg ambulatoriul de specialitate cu echipamente şi aparatură nouă - Balneofiziokinetoterapia, Ginecologia, Radiologia şi toate celelalte cabinete. Situaţia specială la cabinetul de Oftamologie este că postul e ocupat de mine, ca oftamolog, anterior datei în care am fost numit manager, iar contractul meu de muncă pe timpul celui de management este suspendat”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu.

Cine este Emanuel Ungureanu

Emanuel Ungureanu este deputat USR de Cluj. S-a născut în Bucovina, dar locuieşte de 24 ani în Cluj-Napoca. Este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, a susţinut public teza de doctorat în Istorie Orală şi a predat istorie la un liceu din Cluj-Napoca.
Prima lui pasiune a fost îns
ă asistenţa socială, iar după terminarea Şcolii Postliceale în acest domeniu a devenit primul asistent social din România specializat în asistenţa bolnavilor care suferă de insuficienţă renală cronică. În această calitate a dezvoltat programe complexe de susţinere a pacientului cu boală cronică renală în Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Şi-a continuat activitatea în secţia de Nefrologie Pediatrică din cadrul Clinicii Pediatrie II a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca până la sfârşitul anului 2004.
În anul 2007 a înfiin
ţat Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru”dedicându-se până la uitare de sine îngrijirii a peste 100 de copii şi tineri cu insuficienţă renală cronică dependenţi de hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal din toată ţara.
Emanuel Ungureanu este apreciat în Cluj
şi pentru activitatea de jurnalist, mai ales pentru anchetele foarte bine documentate ce au vizat corupţia şi mizeria din sistemul sanitar. Laura RADU, Ruxandra CAŞU

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor  Fapte Pentru Iași: Spitalul Regional de Urgențe întră în linie dreaptă
27/05/2020 12:14

 Fapte Pentru Iasi: Spitalul Regional de Urgente intră in linie dreaptă   Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anuntat că Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a lansat lic ...

Tânără din Iași, încătușată pentru șantaj!
27/05/2020 11:58

O tanără in varstă de 26 de ani, din municipiul Iasi, va fi prezentată astăzi, cu propuneri legale, Parchetului de pe langă Judecătoria Iaşi, după ce a fost retinută, aseară, pentru 24 de ore, sub ac ...

Maricel Popa șeful CJ Iași Spitalul mobil a intrat în România și se îndreaptă spre Iași!
27/05/2020 11:16

 ”Cu putin timp in urmă primele tiruri care transportă componentele si echipamentele medicale ale spitalului mobil modular au intrat in Romania, prin punctul vamal de trecere de la Giurgiu”, ...

Terapia cu plasmă de convalescent ar putea debuta, astăzi, la Iaşi
27/05/2020 00:11

* deşi s-au prezentat pentru donare foarte mulţi pacienţi COVID-19 vindecaţi, doar de la trei persoane s-a putut recolta plasmă umană * CRTS Iaşi a recoltat, in total, un litru de plasmă, care va putea ...

O firmă din trei şi-a trimis angajaţii în şomaj tehnic!
27/05/2020 00:00

  În perioada 1-16 mai a fost efectuată o cercetare in randul a 200 de firme, din Iasi si nu numai, pentru a evalua impactul epidemiei COVID-19 si al măsurilor de contracarare a acesteia la ni ...

Profesorilor şi elevilor li se va lua temperatura la intrarea în şcoli
27/05/2020 00:00

  Ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de vineri, 29 mai, a fost completată cu un proiect de hotărare care vizează achiziţia de termometre pentru unităţile de invăţamant. Mai precis, P ...

Incendiu de proporţii la un depozit de textile din Tătăraşi
27/05/2020 00:00

  Ieri, 26 mai, in jurul orei 17.30, un incendiu puternic a izbucnit la un depozit de materiale textile din stradela Vantu nr. 3 - 5, apartinand SC Timtex Company SRL. Focul s-a extins si la cateva ca ...

Amendată cu 500 deoarece nu purta mască în autobuz
27/05/2020 00:00

  Politistii locali si angajatii Companiei de Transport Public (CTP) Iasi anuntă că au intensificat controalele in mijloacele de transport după ce multi ieseni incalcă măsurile de protectie si nu ...

Primăria prelungeşte facilităţile fiscale şi pe perioada stării de alertă
27/05/2020 00:00

  Consilierii locali se vor reuni, la sfarşitul acestei săptămani, intr-o nouă şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi figurează un proiect vizand  prelungirea măsurilor economice, luate la ...

Siguranța și sănătatea călătorilor, prioritatea CTP Iași
27/05/2020 00:00

  Peste 30.000 de ore de muncă pentru dezinfectia continuă a mai mult de 200 de mijloace de transport public si aproximativ 5,5 tone de substante profesionale folosite pentru igienizarea tuturor veh ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!