Doi manageri de spitale din Iaşi, acuzaţi de abuz în serviciu

Spitalul_Sf_Spiridon_004_1_

Dimensiune font:

| 11-12-2019 00:03

Managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, Ioan Bârliba, şi cel al Institutului de Psihiatrie Socola - Gabriel Oprişanu, au fost denunţaţi ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. Acesta ar fi semnalat mai multe fapte de corupţie în cazul celor două mari unităţi spitaliceşti.

Deputatul îl acuză pe Ioan Bârliba de faptul că a făcut anumite achiziţii de aparatură şi de mai multe fapte de abuz în serviciu. Acuzaţii au fost aduse şi în numele lui Gabriel Oprişanu, managerul Institutului Socola, care ar fi cerut bani celor care au vrut un post de asistent medical în cadrul instituţiei.
Ungureanu sus
ţine că plângerile penale au la bază fapte incriminate în două rapoarte de control ale Ministerului Sănătăţii - un raport de la Socola şi altul la Spitalul „Sf. Spiridon”. „Este foarte uşor de înţeles de ce aceste rapoarte nu au fost făcute publice până acum. Motivul este unul foarte simplu. Politic. Domnul Bârliba este protejat de domnul Petru Movilă, iar domnul Oprişanu a avut o protecţie importantă din partea PSD. În concret, în ceea ce priveşte managerul Spitalului Sf. Spiridon, el ar fi făcut mai multe fapte de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals. Raportul Corpului de Control face referire despre achiziţiile netransparente care s-au făcut între anii 2016, 2018 de oxigen medical de la o firmă prin procedura negocierii directe fără publicitate”, a declarat Emanuel Ungureanu.
Deputatul USR a mai spus c
ă Ioan Bârliba ar fi facilitat achiziţia directă a unui defibrilator bifazic la un preţ dublu decât valoarea de piaţă a produsului, a sistemului pentru artroscopie prin indicarea unor coduri CPV nereale în scopul de a include produsul în pragul valorii aplicabil achiziţiilor directe.

Cea de-a patra suspiciune de abuz în serviciu se referă la cedarea în folosinţă cu titlu gratuit în favoarea Fundaţiei Epitrofia, a spitalului, a unui spaţiu de 17,5 metri pătraţi aflaţi în administrarea unităţii spitaliceşti. „Acea fundaţie ar fi trebuit să ofere 50% din profitul pe care le-ar fi făcut pe acest spaţiu alocat ilegal spitalului lucru care nu s-a întâmplat din 2011 până astăzi. Este o fraudă ce se întinde pe opt ani de zile. În timpul controlului, au început să se facă presiuni şi anumite aspecte relevante despre achiziţiile făcute la Spitalul Sf. Spiridon nu apar în acest raport al Corpului de Control. În consecinţă, am cerut DNA să reia controlul la cele două unităţi”, a precizat Ungureanu.

Bârliba: „Nu ştiu ce pregătire are Ungureanu, dar trebuie să ştie că oxigenul este un medicament”

Managerul Spitalului „Sf Spiridon”, Ioan Bârliba, neagă acuzaţiile care i se aduc. Mai mult, el spune că în prezent Clinica de Mari Arşi funcţionează la capacitate maximă. Acesta a ţinut să răspundă punctual tuturor acuzaţiilor aduse de deputatul USR Emanuel Ungureanu. „Am avut nişte recomandări făcute de corpul de control şi ţin să fac precizarea că la niciuna dintre recomandări nu scrie că a fost vreun prejudiciu. Sunt nişte constatări cu termene pe care ni le-a dat Corpul de Control să remediem, lucru pe care l-am şi făcut”, a declarat managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Bîrliba a precizat că Marele Ars funcţionează de ceva timp la capacitate maximă. „E adevărat, a durat o perioadă foarte lungă de timp. Lucrările efective de reparaţii şi consolidări au fost terminate în urmă cu peste doi ani. În toată această perioadă am făcut peste 27 de demersuri la Ministerul Sănătăţii, autorităţi locale, în vederea dotării cu dispozitive, tehnică şi aparatură medicale, care, într-un târziu au sosit de la Ministerul Sănătăţii cu bani de la Banca Mondială. A venit în loturi, etapizat. Şi montarea a fost etapizată. Procesele verbale de punere în funcţiune erau la fel, tot etapizate. Clinica la ora aceasta funcţionează la capacitate maximă. Din ce am înţeles, dumnealui spune că nu funcţionează. Este un neadevăr, iar acest lucru poate fi verificat. Repet, eu nu puteam să dotez din veniturile proprii această secţie cu mese de operaţie, lămpi, monitoare cu funcţii vitale, cadre speciale. Licitaţia a fost făcută de Ministerul Sănătăţii. De ce s-a întârziat şi care au fost cauzele acestei dotări cu întârziere nu ştiu. Făcea referire domnul respectiv la faptul că avem un stocator de oxigen. Vreau să fac o precizare, dumnealui nu ştiu ce pregătire are, dar trebuie să ştie că oxigenul este un medicament. Eu când am venit în această unitate am găsit un storcător care era în unitatea unde se depozitează oxigenul. Pe piaţă, la data respectivă, exista un singur operator. Aşadar era strâns legată furnizarea oxigenului de puritate şi specificaţiile cerute de medici. La momentul controlului, pe piaţă mai era un furnizor de oxigen medicinal de puritate peste 98%. În momentul în care se afla controlul aici, noi eram în plină procedură de achiziţie. Atunci existau doi operatori, fireşte că am organizat procedura de licitaţie nemaidepinzând de acel unic furnizor”, a explicat Bârliba.
Cât prive
şte Fundaţia Epitropia Spiridon, a cărui preşedinte este profesorul Târcoveanu, Bârliba a spus că aceasta funcţiona într-o încăpere de 17,4 metri pătraţi. „Când am venit eu în acest spital, această fundaţie exista şi avea un scop nu neapărat lucrativ, dar mai mult simbolic. Practic, de-a lungul timpului a şi donat spitalului aparatură medicală. Deci, cumva era o emblemă a Spitalului Spiridon. Cei de la Corpul de Control au invocat că nu am perceput chirie şi nu am încasat contravaloarea energiei electrice şi termice. Închipuiţi-vă o încăpere de 17 metri care are un calorifer cu şase elemenţi şi un bec. Dacă e să facem nişte calcule, ajungem în derizoriu, dar am respectat ce a zis Corpul de Control şi am desfiinţat sediul şi l-am rugat pe domnul profesor Târcoveanu să găsească un sediu în afara spitalului. Eu am nişte recomandări făcute de Corpul de Control şi ţin să fac precizarea: la niciuna dintre recomandări nu scrie că a fost vreun prejudiciu. Sunt constatări cu termene pe care mi le-a dat Corpul de Control, să remediem ce au spus dumnealor. Lucru pe care l-am şi făcut”, a spus managerul de la „Sf. Spiridon”.

Oprişanu: „Acest domn ori este prost informat, ori nu a citit întreg raportul Corpului de Control”
În ceea ce prive
şte Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, deputatul aduce acuzaţii grave managerului cu privire la modalitatea în care se fac angajările. Plângerea penală i-a vizat doar pe cei care au luat „şpaga pentru angajare”. „S-au făcut nişte evaluări ale unor achiziţii în mod punctual, dar nu s-au scos toate achiziţiile din intervalul acesta. Ceea ce am depus eu aici este un cap de pod pentru achiziţii făcute în condiţii ilegale. Al doua plângere se referă la domnul Oprişanu. Aici vreau să vă spun că jaful este unul de proporţii. Vorbim de suspiciuni în zona concursurilor. S-au scos la concurs posturi inexistente. Sunt informaţii în Iaşi, trebuie să le verifice procurorii. Şpaga pentru un post de asistent medical era între 5.000-10.000 de euro. Sunt mai multe mărturii în acest caz. Sper ca procurorii să dea de capăt. Iegalităţile sunt uriaşe. Institutul a organizat mai multe concursuri peste 90, fără a avea posturi vacante. În majoritatea dosarelor de concurs şi cele de soluţionare a contestaţiilor au fost numite cu încălcarea dispoziţiilor legale. Aici urmează aspectele penale în care nu sunt implicaţi doar managerul Oprişanu ci şi şef serviciu RUNOS şi directorul financiar contabil”, a mai spus Ungureanu.

Managerul Institutului Socola din Iaşi, dr. Gabriel Oprişanu, a fost acuzat şi de faptul că a dotat preferenţial anumite clinici ale spitalului. „Pe timpul mandatului meu nu s-au întâmplat asemenea lucruri, iar referitor la celelalte aspecte pe care le spune domnul respectiv, cum că aş fi scos posturi la concurs care nu existau în statul de funcţii, acesta face referire la un concurs care s-a desfăşurat în 2016. Anunţul de concurs a fost pe data de 25 noiembrie 2016. Ori este prost informat, ori nu a citit întreg raportul Corpului de Control. Nu vreau să cred că este rău intenţionat. Referitor la cabinetul de oftamologie, vreau să fac următoarea precizare: după cum bine ştie toată lumea din Iaşi, noi am dotat întreg ambulatoriul de specialitate cu echipamente şi aparatură nouă - Balneofiziokinetoterapia, Ginecologia, Radiologia şi toate celelalte cabinete. Situaţia specială la cabinetul de Oftamologie este că postul e ocupat de mine, ca oftamolog, anterior datei în care am fost numit manager, iar contractul meu de muncă pe timpul celui de management este suspendat”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu.

Cine este Emanuel Ungureanu

Emanuel Ungureanu este deputat USR de Cluj. S-a născut în Bucovina, dar locuieşte de 24 ani în Cluj-Napoca. Este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, a susţinut public teza de doctorat în Istorie Orală şi a predat istorie la un liceu din Cluj-Napoca.
Prima lui pasiune a fost îns
ă asistenţa socială, iar după terminarea Şcolii Postliceale în acest domeniu a devenit primul asistent social din România specializat în asistenţa bolnavilor care suferă de insuficienţă renală cronică. În această calitate a dezvoltat programe complexe de susţinere a pacientului cu boală cronică renală în Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Şi-a continuat activitatea în secţia de Nefrologie Pediatrică din cadrul Clinicii Pediatrie II a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca până la sfârşitul anului 2004.
În anul 2007 a înfiin
ţat Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru”dedicându-se până la uitare de sine îngrijirii a peste 100 de copii şi tineri cu insuficienţă renală cronică dependenţi de hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal din toată ţara.
Emanuel Ungureanu este apreciat în Cluj
şi pentru activitatea de jurnalist, mai ales pentru anchetele foarte bine documentate ce au vizat corupţia şi mizeria din sistemul sanitar. Laura RADU, Ruxandra CAŞU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei