Spitalul_Sf_Spiridon_004_1_

Dimensiune font:

Doi manageri de spitale din Iaşi, acuzaţi de abuz în serviciu

| 11-12-2019 00:03

Managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, Ioan Bârliba, şi cel al Institutului de Psihiatrie Socola - Gabriel Oprişanu, au fost denunţaţi ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie de către deputatul USR Emanuel Ungureanu. Acesta ar fi semnalat mai multe fapte de corupţie în cazul celor două mari unităţi spitaliceşti.

Deputatul îl acuză pe Ioan Bârliba de faptul că a făcut anumite achiziţii de aparatură şi de mai multe fapte de abuz în serviciu. Acuzaţii au fost aduse şi în numele lui Gabriel Oprişanu, managerul Institutului Socola, care ar fi cerut bani celor care au vrut un post de asistent medical în cadrul instituţiei.
Ungureanu sus
ţine că plângerile penale au la bază fapte incriminate în două rapoarte de control ale Ministerului Sănătăţii - un raport de la Socola şi altul la Spitalul „Sf. Spiridon”. „Este foarte uşor de înţeles de ce aceste rapoarte nu au fost făcute publice până acum. Motivul este unul foarte simplu. Politic. Domnul Bârliba este protejat de domnul Petru Movilă, iar domnul Oprişanu a avut o protecţie importantă din partea PSD. În concret, în ceea ce priveşte managerul Spitalului Sf. Spiridon, el ar fi făcut mai multe fapte de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals. Raportul Corpului de Control face referire despre achiziţiile netransparente care s-au făcut între anii 2016, 2018 de oxigen medical de la o firmă prin procedura negocierii directe fără publicitate”, a declarat Emanuel Ungureanu.
Deputatul USR a mai spus c
ă Ioan Bârliba ar fi facilitat achiziţia directă a unui defibrilator bifazic la un preţ dublu decât valoarea de piaţă a produsului, a sistemului pentru artroscopie prin indicarea unor coduri CPV nereale în scopul de a include produsul în pragul valorii aplicabil achiziţiilor directe.

Cea de-a patra suspiciune de abuz în serviciu se referă la cedarea în folosinţă cu titlu gratuit în favoarea Fundaţiei Epitrofia, a spitalului, a unui spaţiu de 17,5 metri pătraţi aflaţi în administrarea unităţii spitaliceşti. „Acea fundaţie ar fi trebuit să ofere 50% din profitul pe care le-ar fi făcut pe acest spaţiu alocat ilegal spitalului lucru care nu s-a întâmplat din 2011 până astăzi. Este o fraudă ce se întinde pe opt ani de zile. În timpul controlului, au început să se facă presiuni şi anumite aspecte relevante despre achiziţiile făcute la Spitalul Sf. Spiridon nu apar în acest raport al Corpului de Control. În consecinţă, am cerut DNA să reia controlul la cele două unităţi”, a precizat Ungureanu.

Bârliba: „Nu ştiu ce pregătire are Ungureanu, dar trebuie să ştie că oxigenul este un medicament”

Managerul Spitalului „Sf Spiridon”, Ioan Bârliba, neagă acuzaţiile care i se aduc. Mai mult, el spune că în prezent Clinica de Mari Arşi funcţionează la capacitate maximă. Acesta a ţinut să răspundă punctual tuturor acuzaţiilor aduse de deputatul USR Emanuel Ungureanu. „Am avut nişte recomandări făcute de corpul de control şi ţin să fac precizarea că la niciuna dintre recomandări nu scrie că a fost vreun prejudiciu. Sunt nişte constatări cu termene pe care ni le-a dat Corpul de Control să remediem, lucru pe care l-am şi făcut”, a declarat managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Bîrliba a precizat că Marele Ars funcţionează de ceva timp la capacitate maximă. „E adevărat, a durat o perioadă foarte lungă de timp. Lucrările efective de reparaţii şi consolidări au fost terminate în urmă cu peste doi ani. În toată această perioadă am făcut peste 27 de demersuri la Ministerul Sănătăţii, autorităţi locale, în vederea dotării cu dispozitive, tehnică şi aparatură medicale, care, într-un târziu au sosit de la Ministerul Sănătăţii cu bani de la Banca Mondială. A venit în loturi, etapizat. Şi montarea a fost etapizată. Procesele verbale de punere în funcţiune erau la fel, tot etapizate. Clinica la ora aceasta funcţionează la capacitate maximă. Din ce am înţeles, dumnealui spune că nu funcţionează. Este un neadevăr, iar acest lucru poate fi verificat. Repet, eu nu puteam să dotez din veniturile proprii această secţie cu mese de operaţie, lămpi, monitoare cu funcţii vitale, cadre speciale. Licitaţia a fost făcută de Ministerul Sănătăţii. De ce s-a întârziat şi care au fost cauzele acestei dotări cu întârziere nu ştiu. Făcea referire domnul respectiv la faptul că avem un stocator de oxigen. Vreau să fac o precizare, dumnealui nu ştiu ce pregătire are, dar trebuie să ştie că oxigenul este un medicament. Eu când am venit în această unitate am găsit un storcător care era în unitatea unde se depozitează oxigenul. Pe piaţă, la data respectivă, exista un singur operator. Aşadar era strâns legată furnizarea oxigenului de puritate şi specificaţiile cerute de medici. La momentul controlului, pe piaţă mai era un furnizor de oxigen medicinal de puritate peste 98%. În momentul în care se afla controlul aici, noi eram în plină procedură de achiziţie. Atunci existau doi operatori, fireşte că am organizat procedura de licitaţie nemaidepinzând de acel unic furnizor”, a explicat Bârliba.
Cât prive
şte Fundaţia Epitropia Spiridon, a cărui preşedinte este profesorul Târcoveanu, Bârliba a spus că aceasta funcţiona într-o încăpere de 17,4 metri pătraţi. „Când am venit eu în acest spital, această fundaţie exista şi avea un scop nu neapărat lucrativ, dar mai mult simbolic. Practic, de-a lungul timpului a şi donat spitalului aparatură medicală. Deci, cumva era o emblemă a Spitalului Spiridon. Cei de la Corpul de Control au invocat că nu am perceput chirie şi nu am încasat contravaloarea energiei electrice şi termice. Închipuiţi-vă o încăpere de 17 metri care are un calorifer cu şase elemenţi şi un bec. Dacă e să facem nişte calcule, ajungem în derizoriu, dar am respectat ce a zis Corpul de Control şi am desfiinţat sediul şi l-am rugat pe domnul profesor Târcoveanu să găsească un sediu în afara spitalului. Eu am nişte recomandări făcute de Corpul de Control şi ţin să fac precizarea: la niciuna dintre recomandări nu scrie că a fost vreun prejudiciu. Sunt constatări cu termene pe care mi le-a dat Corpul de Control, să remediem ce au spus dumnealor. Lucru pe care l-am şi făcut”, a spus managerul de la „Sf. Spiridon”.

Oprişanu: „Acest domn ori este prost informat, ori nu a citit întreg raportul Corpului de Control”
În ceea ce prive
şte Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, deputatul aduce acuzaţii grave managerului cu privire la modalitatea în care se fac angajările. Plângerea penală i-a vizat doar pe cei care au luat „şpaga pentru angajare”. „S-au făcut nişte evaluări ale unor achiziţii în mod punctual, dar nu s-au scos toate achiziţiile din intervalul acesta. Ceea ce am depus eu aici este un cap de pod pentru achiziţii făcute în condiţii ilegale. Al doua plângere se referă la domnul Oprişanu. Aici vreau să vă spun că jaful este unul de proporţii. Vorbim de suspiciuni în zona concursurilor. S-au scos la concurs posturi inexistente. Sunt informaţii în Iaşi, trebuie să le verifice procurorii. Şpaga pentru un post de asistent medical era între 5.000-10.000 de euro. Sunt mai multe mărturii în acest caz. Sper ca procurorii să dea de capăt. Iegalităţile sunt uriaşe. Institutul a organizat mai multe concursuri peste 90, fără a avea posturi vacante. În majoritatea dosarelor de concurs şi cele de soluţionare a contestaţiilor au fost numite cu încălcarea dispoziţiilor legale. Aici urmează aspectele penale în care nu sunt implicaţi doar managerul Oprişanu ci şi şef serviciu RUNOS şi directorul financiar contabil”, a mai spus Ungureanu.

Managerul Institutului Socola din Iaşi, dr. Gabriel Oprişanu, a fost acuzat şi de faptul că a dotat preferenţial anumite clinici ale spitalului. „Pe timpul mandatului meu nu s-au întâmplat asemenea lucruri, iar referitor la celelalte aspecte pe care le spune domnul respectiv, cum că aş fi scos posturi la concurs care nu existau în statul de funcţii, acesta face referire la un concurs care s-a desfăşurat în 2016. Anunţul de concurs a fost pe data de 25 noiembrie 2016. Ori este prost informat, ori nu a citit întreg raportul Corpului de Control. Nu vreau să cred că este rău intenţionat. Referitor la cabinetul de oftamologie, vreau să fac următoarea precizare: după cum bine ştie toată lumea din Iaşi, noi am dotat întreg ambulatoriul de specialitate cu echipamente şi aparatură nouă - Balneofiziokinetoterapia, Ginecologia, Radiologia şi toate celelalte cabinete. Situaţia specială la cabinetul de Oftamologie este că postul e ocupat de mine, ca oftamolog, anterior datei în care am fost numit manager, iar contractul meu de muncă pe timpul celui de management este suspendat”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu.

Cine este Emanuel Ungureanu

Emanuel Ungureanu este deputat USR de Cluj. S-a născut în Bucovina, dar locuieşte de 24 ani în Cluj-Napoca. Este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, a susţinut public teza de doctorat în Istorie Orală şi a predat istorie la un liceu din Cluj-Napoca.
Prima lui pasiune a fost îns
ă asistenţa socială, iar după terminarea Şcolii Postliceale în acest domeniu a devenit primul asistent social din România specializat în asistenţa bolnavilor care suferă de insuficienţă renală cronică. În această calitate a dezvoltat programe complexe de susţinere a pacientului cu boală cronică renală în Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Şi-a continuat activitatea în secţia de Nefrologie Pediatrică din cadrul Clinicii Pediatrie II a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca până la sfârşitul anului 2004.
În anul 2007 a înfiin
ţat Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru”dedicându-se până la uitare de sine îngrijirii a peste 100 de copii şi tineri cu insuficienţă renală cronică dependenţi de hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal din toată ţara.
Emanuel Ungureanu este apreciat în Cluj
şi pentru activitatea de jurnalist, mai ales pentru anchetele foarte bine documentate ce au vizat corupţia şi mizeria din sistemul sanitar. Laura RADU, Ruxandra CAŞU

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
UMF vrea să reducă rata abandonului universitar
20/01/2020 00:47

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, prin Facultatea de Medicină, a caştigat un proiect in cadrul Schemei de granturi necompetitve pentru universităţi din cadrul ...

Cea mai productivă bandă de hoţi şi tâlhari continuă să opereze în Iaşi
20/01/2020 00:15

* mai toţi sunt tineri, abia trecuţi de majorat * primele lovituri le-au dat in 2014, iar cea mai recent dovedită faptă a avut loc in toamna trecută * cei zece membri ai bandei speculează la maxim blande ...

Iaşul va avea un Regulament al artificiilor
20/01/2020 00:00

În toamna anului 2006, consilierii locali ieşeni au aprobat o hotărare vizand organizarea şi desfăşurarea jocurilor de artificii in Municipiul Iaşi. Actul normativ era armonizat cu legisla ...

Iaşul are un plan de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului
20/01/2020 00:00

Subiectul poluării in marile municipii şi riscul declanşării procedurilor de infringement de către Comisia Europeană vor fi analizate astăzi, la Bucureşti, in cadrul unei intalniri a ministrului Mediu ...

Crimă la Totoești. Un bărbat a murit înjunghiat de fratele său
19/01/2020 21:21

Un bărbat de 47 de ani din localitatea Totoesti, comuna Erbiceni a murit duminică după-amiază, după ce a fost injunghiat de mai multe ori de fratele său. Cei doi s-au certat după ce au consumat alcool. D ...

Duminică neagră în Vaslui: Două persoane înjunghiate, în două incidente separate. O femeie a fost ucisă de concubin
19/01/2020 19:01

O femeie de 60 de ani din comuna Pădureni, judetul Vaslui, a murit, duminică după-amiază, după ce a fost injunghiată de concubinul ei. Potrivit IPJ Vaslui, incidentul a fost anuntat prin două apeluri la ...

Organele unui copil de 10 ani, prelevate la Iaşi, transplantate în Austria şi Germania
19/01/2020 17:53

La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi s-a efectuat, sambătă seara, o prelevare de organe de la un donator aflat moarte cerebrală. Familia acestuia a decis să treacă peste propria durere şi să ofere o n ...

Fenomen: Tot mai mulţi şoferi, prinşi băuţi la volan!
19/01/2020 13:19

 Politistii din cadrul Politiei Orasului Podu Iloaiei au oprit, pentru control, pe DE 583, un autoturism condus de un bărbat, de 36 de ani, din orasul Podu Iloaiei. Întrucat bărbatul emana hal ...

Material lemnos confiscat de polițiști
19/01/2020 11:38

 În perioada 15.01.-17.01.2020, politisti din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, in cooperare cu specialisti ai Gărzii Forestiere Suceava au efectuat un control pe linia resp ...

Dosare penale la regimul rutier:  un șofer avea dovada expirata, iar altul era baut
19/01/2020 11:33

 La 17.01.2020, ora 11.10, un echipaj din cadrul Politiei municipiului Rădăuti a oprit pentru control pe raza localitătii, autoturismul cu număr de inmatriculare provizoriu condus de un bărbat de 40 d ...