images (3)

Dimensiune font:

Doriți să plecați la muncă în străinătate? Recomandări din partea Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane

| 03-06-2020 11:47

 Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Iași vă reamintește:

Verificați temeinic, utilizând mai multe surse de informare (site-uri, Facebook – grupuri destinate locurilor de muncă, Registrul Comerțului etc.) firma la care urmează să vă angajați, precum și agenția de plasare a forței de muncă (dacă este cazul).
Înainte de părăsirea țării, semnați un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoașteți foarte bine. Contractul trebuie să conțină clauze clare referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășurați, programul de muncă, drepturile salariale, etc.
Refuzați orice angajament care ar putea duce ulterior la şantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc.).
Anunțați persoanele de încredere când, unde și cu cine urmează să plecați și stabiliți o parolă de urgență pe care să o folosiți în caz de pericol.
Notați coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în țara de destinație sau datele de contact ale unei organizații anti-trafic din țara respectivă.
Dacă pe timpul călătoriei aveți suspiciuni, reţineți orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care vă însoțesc.
În cazul în care ajungeți din nefericire într-o împrejurare periculoasă, anunțați autoritățile (poliție, ambasadă) și informați orice persoană cu care intrați în contact despre situația în care vă aflați.
Prin urmare, următorii indicatori de pericol pot semnaliza pregătirea unei situaţii de trafic de persoane:
- plata transportului
- sprijin pentru perfectarea documentelor
- împrumutarea unor sume de bani pentru plata transportului, obţinerea documentelor, şedere etc.
- propunerea de a pleca cu acte false
- propunerea de a pleca cu viză turistică
- perfectarea documentelor fără participarea ta şi într-un timp foarte scurt
- ţinerea secretă a plecării faţă de rude, apropiaţi, prieteni etc.
- sugestia de a nu spune adevărul la frontieră despre scopul plecării
- lipsa unor condiţii pentru viitorul loc de muncă: experienţă, studii, cunoaşterea limbii ţării
- intenţia de a fi deposedat de actele de identitate: acestea pot fi reţinute doar de oficialităţile de la frontieră, poliţie şi jandarmerie; nicio alta persoană nu are dreptul să le reţină
- intenţia de a fi deposedat de telefonul mobil, tabletă, restricţionarea accesului la orice mijloc de legătură
Traficanţii vor profita întotdeauna de lipsa de informaţie, de disperarea pentru găsirea unui loc de muncă sau nemulţumirea privind nivelul veniturilor, de credulitatea, spiritul de aventură sau inconştienţa persoanelor pe care le vor transforma în victime.
* Ti s-a facut o propunere pentru un loc de muncă? Ce ai de făcut?
- Verifică legalitatea firmei de intermediere a forței de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comertului, statutul firmei, lista de firme acreditate de pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă al fiecărui județ etc.)
- Verifică în detaliu firma angajatoare la care urmează să îți desfășori activitatea, atât pe site-urile de specialitate, cât și istoricul de pe rețelele de socializare (din grupurile destinate locurilor de muncă)
- Pentru a lucra în străinătate ai nevoie de un contract de muncă sau de o invitație oficială de la un angajator din afara României. Începând cu 2009, cetățenii români pot munci pe teritoriul U.E fără invitație din partea unui angajator.
- Nu părăsi niciodată țara fără un contract semnat cu firma angajatoare din străinătate! Contractul de munca trebuie intocmit in cel putin 2 exemplare si scris intr-o limba pe care o cunosti foarte bine (și în limba română).
- Înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranță și dacă este posibil, consultă un jurist. Nu semna niciodată un document fără a-i cunoaște conținutul!
- Angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obținerea pașaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere sau plata altor comisioane! AGENTUL DE PLASARE nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe!
- Viza turistică, de studii sau alt tip de viză nu iți dă dreptul să muncești legal. Angajarea având la bază o astfel de viză este ilegală și poți fi amendat/ă, arestat/ă, sau deportat/ă. În acest caz, angajatorul te poate manipula, impunându-ți să faci tot ceea ce dorește.
- Interesează-te care este salariul mediu în țara în care ți se propune să lucrezi.
- Verifică dacă salariul propus îți va permite să acoperi cheltuielile pe care le vei avea în țara respectivă (cazare, mâncare, haine).
- Evită semnarea unui contract cu specificații evazive de genul: “și alte tipuri de activități” sau “toate activitățile la cererea angajatorului”.
- Învață limba țării sau câteva cuvinte uzuale în limba țării de destinație pentru a cere ajutor dacă vei avea nevoie
- Nu da nimănui actele tale de identitate sau alte documente importante
- Nu accepta să perfectezi documentele și să ți se plătească drumul în credit sau cu împrumut.
* Dacă pe timpul călătoriei ai suspiciuni…:
1. Reţine orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care te însoţesc;
2. Reţine adresa şi numărul de telefon ale unei organizaţii anti-trafic, din ţara unde vei pleca;
3. Reţine adresa şi numărul de telefon ale ambasadei sau consulatului din ţara de destinaţie.

Atentie!
Paşaportul sau alte documente privind identitatea pot fi reţinute doar de oficialităţile de la vamă sau poliţie. Nicio alta persoană nu are dreptul să le reţină.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Poliția Capitalei anunță că deputații PSD AMENDAȚI au primit NOI AMENZI
07/07/2020 16:34

 Romanescu Ciprian, purtătorul de cuvant al Politiei Capitalei, a anuntat că "În urma vizionării imaginilor de pe camerele de filmat, s-a constatat că cei doi deputati au intrat fără măst ...

Crimă MACABRĂ în Vaslui: Doi gemeni i-au SPINTECAT capul unchiului lor cu un topor și apoi s-au ascuns într-o biserică
07/07/2020 13:07

 Cei doi frati gemeni din localitatea Gura Idrici, comuna Rosiesti, l-au lovit pe unchiul lor cu o secure in cap. Martorii, citati de Vremea Nouă, spun că bărbatul avea capul despicat. După ce au ...

Județul Bacău, sub cod roșu: urmează ploi torențiale și grindină
07/07/2020 12:12

 Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), pană la ora 12:20, in judeţul avertizat, localităţile Comăneşti, Dărmăneşti, Dofteana, Asău şi Agăş, se vor semnala averse torenţial ...

 Proiectul care schimbă complet zona Poitiers, și de ce nu, a Iașului!
07/07/2020 08:00

Avand deja experientă in construirea blocurilor turn din Cartierul Visoianu, unde am construit si vandut pană in momentul de fată aproape 1500 apartamente, proiectul Poitiers Towers s-a născut dintr-o idee ...

Primarul Iașului a atras finanțări de peste un miliard de lei
07/07/2020 00:00

    După patru ani de cand Mihai Chirica a fost ales primar al Municipiului Iasi, fondurile nerambursabile atrase de Primăria Municipiului Iasi au depăsit pragul de 1 miliard de lei. Este vorba a ...

Persoanele vulnerabile, protejate de efectele caniculei
07/07/2020 00:00

  Ca in fiecare an, pe durata perioadelor in care sunt inregistrate temperaturi ridicate, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială (DAS), aplică o serie de măsuri specifi ...

Mii de peşti din acumularea Ezăreni au murit sufocaţi
07/07/2020 00:00

  Mii de peşti morţi au fost găsiţi, zilele trecute, in acumularea Ezăreni, incident semnalat de angajati din cadrul S.G.A. Iasi. Din acest motiv, inspectorii de specialitate in domeniul gospodă ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!